Zzap!64

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zzap!64
Aihealue tietokonepelit
Julkaisija Newsfield Publications Ltd
ISSN ISSN 0954-867X
Perustettu 1985
Kotimaa Iso-Britannia
Kieli englanti
Aiheesta muualla
OCLC

Zzap!64 oli brittiläinen tietokonepelilehti, joka käsitteli yksinomaan Commodore-tietokoneiden, pääasiassa Commodore 64:n pelejä. Sitä julkaisi Newsfield Publications Ltd, myöhemmin Europress Impact.

Lehti alkoi ilmestyä huhtikuussa 1985,[1] ZX Spectrumiin keskittyneen CRASH-lehden sisarjulkaisuna. Suurimman osan historiastaan lehti keskittyi Commodore 64:een, mutta myöhemmin julkaisi myös uutisia ja arvosteluja Amigan peleistä. Kuten CRASH Spectrum-piireissä, Zzap!64 saavutti suuren suosion ja kulttiaseman Commodore 64 -piireissä, tullen tunnetuksi omalaatuisesta huumoristaan ja Commodore 64 -scenen laajasta, läpikohtaisesta kattavuudestaan. Lehti keksi uudenlaisen tyylin peliarvosteluilleen, jossa esiintyi sivukommenteissa arvostelevien toimittajien kasvokuvia, jotka olivat piirtäneet kustantamon taiteilijat Oli Frey ja Mark Kendrick. Nämä kasvokuvat kertoivat ilmeillään arvostelijoiden mielipiteitä peleistä.[2] Näistä kehittyi myöhemmin lehteen kokonaisia sarjakuvia lehden etsiessä myös nuorempien lukijoiden suosiota.

Vuoteen 1992 mennessä lehti oli muuttunut ulkoasultaan ja sisällöltään niin dramaattisesti että senaikainen julkaisja Europress päätti uudistaa lehden kokonaan. Siten Zzap!64 numerosta 91 tuli Commodore Force -lehden numero 1, ja tätä lehteä julkaistiin maaliskuuhun 1994 asti.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zzap!64 numero 1, päivätty toukokuulle 1985, julkaistiin 11. huhtikuuta 1985. Sen toimittajina olivat päätoimittaja Chris Anderson, ohjelmistotoimittaja Bob Wade, freelance-toimittaja Steve Cooke (joka oli liittynyt lehteen äskettäin lopetetusta Personal Computer Games -lehdestä), ja arvostelijat Gary Penn ja Julian Rignall, jotka saivat työpaikkansa palkkiona tietokonepelikilpailusta. Toimitus sijaitsi Yeovilissa, yli 200 kilometriä Newsfield-kustantamon päämajasta Ludlowissa; toimitus siirrettiin Ludlowiin kolmen kuukauden kuluttua kustannussyistä, ja Anderson ja Wade lähtivät lehdestä kieltäydyttyään muuttamasta. Anderson perusti myöhemmin Future Publishing -kustantamon.

Kun Amiga alkoi saada suosiota Isossa-Britanniassa, Zzap!64 alkoi silloin tällöin julkaista Amiga-pelien arvosteluja. Amiga-peleistä tuli lehden vakiosisältöä numerosta 43 (marraskuu 1988) lähtien, ja lehden nimeksi muutettiin Zzap!64 Amiga.

Lehti koki kiistanalaisuutta vuonna 1989, kun kolme sen neljästä arvostelijasta (Gordon Houghton, Kati Hamza ja Maff Evans) saivat potkut ja heidän tilalleen palkattiin uusia toimittajia numeroa 50 (kesäkuu 1989) varten. Ainoa jäljelle jäänyt arvostelija, Paul Rand, oli ehtinyt olla lehdessä töissä vain kaksi kuukautta. Houghton kirjoitti jäähyväispääkirjoituksen, jota ei koskaan julkaistu - sen sijaan numeron 50 pääkirjoitus ei mainitse koko asiaa sanallakaan, ja numero sisälsi kolmen erotetun toimittajan materiaalia mainitsematta lainkaan heidän potkujaan.

Numerosta 74 (kesäkuu 1991) lähtien kaikki Amiga-sisältö poistettiin lehdestä (lehden nimeksi tuli vuonna 1990 jälleen Zzap!64), ja lehti keskittyi jälleen kerran pelkästään Commodore 64:n peleihin. Neljän kuukauden kuluttua Newsfield-kustantamo teki konkurssin, ja lehti hyllytettiin kuukaudeksi. Europress Impactista (Roger Keanin, Oliver Freyn ja Jonathan Rignallin perustaman Europress-yhtiön satelliittiyhtiöstä) tuli lehden uusi kustantamo numerosta 79 (joulukuu 1991) alkaen.

Numero 90 (marraskuu 1992) oli viimeinen virallinen Zzap!64-lehti. Seuraavasta kuukaudesta alkaen lehdestä tuli Commodore Force.

Italiassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehden italialainen versio (nimeltään pelkästään Zzap!), alkuperäisen kustantamon hyväksymä käännösversio, ei keskittynyt pelkästään Commodore 64:n peleihin, vaan myös muiden 8-bittisten koneiden kuten ZX Spectrumin, MSX:n, Amstrad CPC:n ja Atarin 8-bittisten mallien peleihin. Sitä julkaistiin numerosta 1 (toukokuu 1986) numeroon 73 (joulukuu 1992) varsinaisena lehtenä, numerosta 74 (tammikuu 1993) alkaen siitä tuli The Games Machine -lehden italialaisen käännösversion kylkiäinen, kunnes senkin julkaiseminen loppui joulukuussa 1993.[3]

Vuodesta 1996 vuoteen 1999, Zzap!:sta tuli nettilehti, PC-peleihin keskittynyt verkkosivu jolla oli joka kuukausi eri "kansikuva" ja kirjepalsta, jossa arvosteltiin pelejä samaan tapaan kuin alkuperäisessä lehdessäkin.[4]

Vuonna 2002, erikoisnumero "85", keskittyen juuri julkaistuihin 8-bittisten koneiden peleihin, julkaistiin PDF-muodossa.[5]

Muistelmanumerot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maaliskuussa 2002, Zzap!64-lehden erikoisnumero "107" julkaistiin digitaalisesti PDF-muodossa, jälkeenpäin myös 200 kappaleen rajoitettuna paperipainoksena. Se oli aluksi toimittaja Cameron Davisin Zzap!64:een liittyvällä keskustelupalstalla esittämästä ideasta lähtenyt faniprojekti, mutta myöhemmin muitakin Newsfieldin entisiä työntekijöitä liittyi projektiin, mukaan lukien entiset toimittajat Gordon Houghton, Robin Hogg ja Paul Glancey.

Erikoisnumero käsitteli Commodore 64:n 2000-luvulle jatkuvaa suosiota retropelaajien ja harrastelijoiden keskuudessa, useimpien arvostelujen keskittyessä juuri julkaistuihin Commodore 64:n peleihin. Lehden ulkoasu pohjautui "klassiseen" Zzap!64 -lehteen, ja lehden kansikuva pohjautui taiteilija Oli Freyn piirrokseen, jota suunnittelija Craig Grannell oli parannellut.

Lehden toinen erikoisnumero julkaistiin heinäkuussa 2005 juhlistaakseen lehden 20-vuotispäivää. Nimeltään The Def Tribute to Zzap!64, se painettiin ammattilaiskustantamossa ja annettiin Retro Gamer -lehden numeron 18 kylkiäisenä. Vaikka numeron sisältö oli enemmän pelkkää vanhan lehden muistelua ja juhlimista kuin numeron 107 sisältö, se silti sisälsi uuttakin sisältöä, kuten Newsfieldin entisen johtajan Roger Keanin alkusanat ja artikkeleja, ja uutta materiaalia entisiltä toimittajilta Gary Penniltä ja Chris Andersonilta. Lehden kansikuva ja keskiaukeama sisälsivät harvinaisia Oli Freyn piirroksia ajalta ennen hänen uraansa Newsfieldissä.

Lista toimittajista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolumnistit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvitteelliset hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Chuck Vomit (vihreä peikko, joka piti vuohipukeista)
 • Lloyd Mangram (kirjepalstan pitäjä, nimetty golfaaja Lloyd Mangrumin mukaan)
 • Paul Sumner (arvostelija, pseudonyymi jota käyttivät monet toimittajat, kuten Warren Lapworth ja Dominic Handy, jonka karikatyyriin hahmo perustuu)[6]
 • Valkoinen velho (seikkailupelipalstan pitäjä)
 • Harlekiini (Valkoisen velhon seuraaja)
 • Pistelordi (ennätyslistan ja Zzap!-haasteiden pitäjä, valkaisuainetta juova ulkoavaruuden muukalainen)
 • Miss Whiplash (Lloyd Mangramin ja Harlekiinin seuraaja, yhdessä Bash-barbaarin kanssa)
 • Bash-barbaari (seikkailupelikolumnisti ja kirjepalstan pitäjä)
 • Rockford, Thingie ja Nose (marginaaleihin piirreltyjä hahmoja, kaksi ensimmäistä peleistä Boulder Dash ja Thing On A Spring)
 • Tamara Knight (telesiirtimien myyjä, ja Mel Croucherin yhdeksänosaisen minisarjan sankaritar)
 • Terminaalimies (tieteisfiktiohahmo, osaksi ihminen, osaksi tietokone ja osaksi virus, esiintyi lehden sarjakuvassa)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b The History of Zzap!64. Katsottu 5. toukokuuta 2006.
 2. Zzap!Back - Meet the team (Arkistoitu – Internet Archive). Katsottu 14. marraskuuta 2011.
 3. Progetto Zzap! Italia - Zzap!-lehden kaikki italialaiset numerot ladattavissa, Xenia Edizioni. Katsottu 25. helmikuuta 2011.
 4. Le abbiamo viste tutte - italialainen artikkeli Zzap!-lehden uudelleensyntymästä peliwebbisivuna, Paolo Besser. Katsottu 25. helmikuuta 2011.
 5. Zzap! numero 85, Xenia Edizioni. Katsottu 25. helmikuuta 2011.
 6. The Burrow - Gordon Houghton's Zzap! - Where are they now page, Gordon Houghton. Katsottu 22. lokakuuta 2007.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Zzap!64