Jeff Minter

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jeff Minter
Jeff Minter Assembly 04 -tapahtumassa.
Jeff Minter Assembly 04 -tapahtumassa.
Henkilötiedot
Syntynyt 22. huhtikuuta 1962 (ikä 57)
Yhdistynyt kuningaskunta Reading, Britannia
Ammatti ohjelmoija, pelisuunnittelija
Pelisuunnittelija
Taiteilijanimet Yak
Tunnetuimmat työt Gridrunner
Pelitalot Llamasoft
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut

Jeff "Yak" Minter (s. 22. huhtikuuta 1962 Reading, Englanti[1]) on brittiläinen videopelien suunnittelija ja ohjelmoija. Hän on Llamasoft-nimisen pelintekijäporukan perustaja.

Jeff Minterin tavaramerkkinä on laittaa peleihinsä laamoja, kameleita ja lampaita, koska hän pitää näistä eläimistä. Myös pelien nimet liittyvät usein samoihin eläimiin. Minterin pelit ovat yksinkertaisia, tyyliltään varhaisten aikojen kolikkopelejä muistuttavia tai usein suoria klooneja näistä peleistä. Minterin kolmas tavaramerkki ovat psykedeeliset efektit kuten värien sekamelska ja värikkäät räjähdykset. Myös huumori on yleensä Minterin tuotoksissa vahvasti läsnä.

Internet-foorumeilla ja joissain muissa yhteyksissä Minter käyttää usein nimimerkkiä "Yak". Nimimerkki on peräisin ajoilta, jolloin pelien ennätyslistoissa käytettiin kolmen kirjaimen lyhenteitä. Jakkia tarkoittavan sanan Minter omien sanojensa mukaan valitsi, koska hän itsekin on samanlainen karvainen eläin.

Minter innostui tietokoneista jo kouluaikoinaan, jolloin hän rupesi luokkakaverinsa kanssa tekemään pelejä ensimmäisiin kotitietokoneisiin kuuluvalle Commodore PET -laitteelle.

Vuonna 1981 Minter alkoi laatia ja myydä pelejä Sinclair ZX80 -koneelle. Vuonna 1982 hän perusti Llamasoftin. Ensimmäinen Llamasoftin peli, Andes Attack, oli Commodore VIC-20:lle tehty Defender-klooni, jossa laamat korvasivat avaruusalukset. Llamasoftin toinen peli Gridrunner oli kaupallinen menestys sekä Britanniassa että Yhdysvalloissa.

Revenge of the Mutant Camels, 1992, Amigan versio.

Minter kehitteli 1980-luvulla ison joukon suosittuja pelejä, jotka oli kaikki kirjoitettu assemblerilla. Pelit julkaistiin usein Commodore 64:lle ja 8-bittisille Atareille, mutta myöhemmin myös Atari ST:lle, Amigalle ja IBM PC:lle. Peleihin kuuluvat esimerkiksi Matrix, Hellgate, Hover Bover, Attack of the Mutant Camels, Revenge of the Mutant Camels, Llamatron, Laser Zone, Mama Llama, Metagalactic Llamas Battle at the Edge of Time, Sheep in Space, Void Runner ja Iridis Alpha.

1990-luvulla Minter työskenteli Atarille ja VM Labs -yhtiölle. Tuolloin hän laati esimerkiksi Atarin Jaguar-konsolille uudet versiot Defenderistä ja Tempestistä (molemmat varhaisia kolikkopelejä). Myöhemmin Minter teki pelejä Pocket PC:lle. 2000-luvulla Minterillä oli peliprojekti Nintendo GameCubea varten, mutta se lopulta keskeytyi. Tällä hetkellä Minter tekee uutta Tempest-kloonia, työnimellä Space Giraffe.

Minter on vieraillut Suomessa kolmesti, Alternative Party -tapahtumassa vuonna 2003 sekä Assembly-festivaaleilla vuonna 2004 ja 2019.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]