ZX81

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sinclair ZX81

ZX80 ja ZX81 olivat brittiläisen Sir Clive Sinclairin suunnittelemia hyvin edullisia mikrotietokoneita, jotka julkaistiin vuonna 1980 ja 1981. Molempia myytiin rakennussarjana ja ZX81:tä myös valmiiksi koottuna hieman kallimpaan hintaan. ZX81 oli saatavilla myös Suomessa, joskin se jäi edullisuudestaan huolimatta Commodore VIC-20:n varjoon.

ZX80 ja ZX81 edustivat suunnittelultaan äärimmilleen vietyä kustannusten minimointia. Näppäimistönä käytettiin kalvonäppäimiä ja keskusmuistia oli perusmallissa tasan yksi kilotavu. Edes itsenäistä videopiiriä ei ollut, vaan Sinclair säästi käyttämällä prosessorin osoitelaskuria näyttömuistilaskurina. Tämän vuoksi kuvan näyttäminen kuvaruudulla ohjelman suorituksen aikaan hidasti koneen nopeuden murto-osaansa. Muistin säästämiseksi muistiin tallennettiin vain joka rivin näkyvät merkit ja rivinvaihtokoodi. Jos muisti kävi vähiin, ruudulla näkyvien tekstirivien määrä väheni. Ääniominaisuuksia ei ollut, ja kuva oli mustavalkoinen. Näytölle mahtui 24 kappaletta 32 merkin mittaisia rivejä. Koneessa oli myös mahdollisuus 64×48 "pikselin" grafiikkaan käyttämällä lohkomerkkejä. Suorittimena oli NECin valmistama halpa 3,25 MHz:n Z80-klooni. Koneeseen oli myös saatavilla 16 Kt:n ja myöhemmin 32:n ja 64 Kt:n muistinlaajennus.

ZX80:n ja ZX81:n erot olivat pääasiassa ROM-muistissa: ZX80:n koko varusohjelmisto BASIC-tulkkeineen mahtui 4 kilotavun ROM-piirille, kun taas ZX81:ssä käytettiin 8 kilotavun piiriä ja BASIC tuki myös liukulukuja. Siinä oli myös mahdollisuus kytkeä FAST- ja SLOW-käskyillä ruudunpäivitys pois ja päälle ohjelman nopeuttamiseksi. Useimmista muista kotimikrovalmistajista poiketen Sinclair ei ostanut BASIC-tulkkia Microsoftilta vaan ohjelmoi omansa.

Sinclairin vuonna 1982 julkaisema ZX Spectrum jatkoi ZX80:sta ja ZX81:stä tuttua halpatuotantofilosofiaa, joskin vähemmän äärimmilleen vietynä.

Myös muut valmistajat kehittivät ZX81-yhteensopivia kotimikroja. Suomessa tunnetuin ZX81-klooni oli brittiläisen Lambda Electronicsin BASIC 2000, jossa oli vakiona 2 kilotavua keskusmuistia ja yksinkertainen "piipperi" äänentuotantoon. BASIC 2000 oli alkuperäiseltä nimeltään Lambda 8300, ja muihin maihin sitä myytiin myös nimillä IQ8300, DEF3000 ja Your Computer.