Kotitietokone

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Commodore 64C.

Kotitietokone tai kotimikro on vanhahtava käsite, jolla tarkoitetaan etenkin 1980-luvulla suosittuja edullisia ja pienikokoisia mikrotietokoneita ja henkilökohtaisia tietokoneita, joita myytiin pääasiassa tavallisiin koteihin. Koneita markkinoitiin paitsi peli- ja harrastuskäyttöön, myös hyötykäyttöön.[1][2] Yksi merkittävimmistä eroista ammattikäyttöön ja kotikäyttöön markkinoitavissa tietokoneissa on ollut niiden hinta, mutta ero on hämärtynyt tekniikan kehittyessä ja hintojen laskiessa.

1970-luvulla kotitietokoneet olivat usein rakennussarjoista koottavia. Tunnetuin tällainen kone oli Altair 8800 (1975). Suomessa merkittävä oli kotimainen Telmac (1977). Vuonna 1977 julkaistiin ensimmäiset kolme merkittävää kotitietokonetta, jotka oli koottu valmiiksi: Commodore PET, Tandy Radioshack sekä Apple II.

1980-luvulla pöytätietokone oli myös status-symboli.[3] IBM PC:n etu Applen tietokoneisiin nähden oli kolmansien osapuolien mahdollisuudet kehittää ja myydä ohjelmistoja alustalle.[3]

Kotikäyttöön markkinoidut tietokoneet yleistyivät myös yrityskäytössä hyötyohjelmien kuten VisiCalc julkaisun myötä.[4]

Merkittävä muutos kotitietokoneiden myötä oli ihmisten ajattelutavassa ja suhtautumisessa tietokoneisiin: tietokoneet eivät enää rajoittuneet vain tietojenkäsittelyyn suurissa organisaatioissa.[5]

Tyypillisessä kotitietokoneessa oli näppäimistö ja keskusyksikkö rakennettu samaan koteloon, ja näyttölaitteena käytettiin lähes aina televisiota, harvoin videomonitoria. Tallennusvälineenä oli yleensä C-kasetti tai levyke, jota käsittelevä asema oli joko ulkoinen lisälaite tai kuului kiinteästi keskusyksikköön. Tavallisimpia suorittimia olivat 8-bittiset MOS 6502 ja Zilog Z80 sekä 16/32-bittinen Motorola 68000. 8-bittisissä kotimikroissa käyttöjärjestelmän virkaa toimitti yleensä BASIC-tulkki. Useissa malleissa oli tyypillistä ulkoisten laajennusyksiköiden käyttö kuten levykeasema.

TRS-80 Color Computer ja laajennukset.

Koska markkinoilla oli useita keskenään yhteensopimattomia kotitietokonemalleja, kiistelivät niiden käyttäjät usein omien laitteidensa paremmuudesta. Esimerkiksi Amigan käyttäjät naljailivat Atari ST -käyttäjille ja päinvastoin. Tämäntyyppisiä kiistoja on kutsuttu konesodiksi.

1980-luvun puolivälissä kotitietokoneiden kysyntä britanniassa romahti.[5]

Ammattikäyttöön tarkoitetut IBM PC -yhteensopivat kloonikoneet yleistyivät kotikäytössä 1980-luvun lopulla hintojen laskiessa.[6] Samaan aikaan neljännen sukupolven pelikonsolit yleistyivät. Kotimikroaikakauden voidaan katsoa päättyneen merkittävän kotitietokonevalmistajan Commodoren konkurssiin vuonna 1994.

Kotitietokoneiden pelejä ja muita ohjelmia voidaan ajaa myös nykyisin käytetyissä tietokoneissa emulaattoriohjelmien avulla.

Kotitietokoneita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaisia kotimikroja:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Old Computer Ads thingy.com. Viitattu 11.8.2017.
  2. TV Commercials theoldcomputer.com. Viitattu 11.8.2017.
  3. a b Walton, Marsha: IBM PC turns 25 CNN. Viitattu 11.8.2017.
  4. VisiCalc of Dan Bricklin and Bob Frankston history-computer.com. Viitattu 25.7.2017.
  5. a b A brave new world: the 1980s home computer boom History Extra. Viitattu 19.8.2017.
  6. The History Of The IBM Personal Computer Compute. Viitattu 19.8.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]