Kotitietokone

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Commodore 64C.
Apple iMac -kotitietokone.
Nykyaikainen kotitietokone sisältä.
Nykyaikainen kannettava tietokone.

Kotitietokone tai kotimikro on vanhahtava käsite, jolla tarkoitetaan etenkin 1980-luvulla suosittuja edullisia ja pienikokoisia henkilökohtaisia tietokoneita, joita myytiin pääasiassa tavallisiin koteihin. Koneita markkinoitiin paitsi peli- ja harrastuskäyttöön, myös hyötykäyttöön. Kotitietokoneiden hyötykäyttö jäi kuitenkin useimmiten taka-alalle, kun perheiden lapset omivat koneet pelaamiseen, eikä aikuisilla ollut riittävästi motivaatiota laitteiden käytön opiskeluun. Hyötykäyttöä rajoitti myös todellista hyötyarvoa tuovien sovelluksien vähäisyys.

Tyypillisessä kotitietokoneessa oli näppäimistö ja keskusyksikkö rakennettu samaan koteloon, ja näyttölaitteena käytettiin lähes aina televisiota, harvoin videomonitoria. Tallennusvälineenä oli yleensä C-kasetti tai levyke, jota käsittelevä asema oli joko ulkoinen lisälaite tai kuului kiinteästi keskusyksikköön. Tavallisimpia suorittimia olivat 8-bittiset MOS 6502 ja Zilog Z80 sekä 16/32-bittinen Motorola 68000. 8-bittisissä kotimikroissa käyttöjärjestelmän virkaa toimitti yleensä BASIC-tulkki.

Koska markkinoilla oli useita keskenään yhteensopimattomia kotitietokonemalleja, kiistelivät niiden käyttäjät usein omien laitteidensa paremmuudesta. Esimerkiksi Amigan käyttäjät naljailivat Atari ST -käyttäjille ja päinvastoin. Tämäntyyppisiä kiistoja on kutsuttu konesodiksi.

Ammattikäyttöön tarkoitetut IBM PC -yhteensopivat koneet yleistyivät kotikäytössä 1990-luvun aikana ja syrjäyttivät varsinaiset kotitietokoneet. Kotimikroaikakauden voidaan katsoa päättyneen merkittävän kotitietokonevalmistajan Commodoren konkurssiin vuonna 1994.

Kotitietokoneiden pelejä ja muita ohjelmia voidaan ajaa myös nykyisin käytetyissä tietokoneissa emulaattoriohjelmien avulla.

Yleisimpiä kotitietokoneita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]