Sinclair QL

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sinclair QL
QL-top.jpeg
Valmistaja Sinclair Research
Julkaistu 1984
Valmistus lopetettu 1986
Suoritin Motorola 68008
Keskusmuisti 128 kt

Sinclair QL oli brittiläinen, 32-bittinen mikrotietokone. Koneen edeltäjiä olivat ZX80, ZX81 ja ZX Spectrum. Koneen nimi tuli sanoista Quantum Leap, eli suomeksi kvanttihyppy. Koneen näppäimistö oli valmistettu kovamuovista, toisin kuin edeltäjä ZX Spectrumin kuminäppäimistö, ja se oli suunniteltu sopivaksi myös konekirjoituskäyttöön. Edeltäjistään poiketen QL:ää markkinoitiinkin erityisesti yrityskäyttöön.

QL julkaistiin tammikuussa 1984 englanninkielisenä, ja jonkin verran myöhemmin täysin suomenkielisenä versiona. Koneen historia jäi kuitenkin sangen lyhyeksi, koska Amstrad osti Sinclairin tietokonetuotannon huhtikuussa 1986, ja lopetti valmistuslinjaston.

Suoritin ja muisti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinclair QL sisältä

Muiden 1980-luvun kotimikrojen tapaan QL:n suoritin ja muisti sijaitsivat näppäimistön sisällä. Lisäksi tarvittiin kuvaruuduksi televisio tai monitori. Tallennusvälineenä toimi Sinclairin oma mikrokasetti, mutta levykeasemia samoin kuin kiintolevyjä oli saatavana lisävarusteena.

Kone käytti suorittimenaan Motorola 68008:aa, joka toimi sisäisesti 32-bittisesti ja ulkoisesti kahdeksanbittisesti. Suorittimen kellotaajuus oli 7,5 megahertsiä. Koneen keskusmuistina oli joko 128 kilotavua RAM-muistia, sekä QDOS-käyttöjärjestelmän ja SuperBASIC-ohjelmointikielen sisältävä 48-kilotavuinen ROM-muisti. Lisäksi koneessa oli Intel 8049-apusuoritin ja lukuisia liitinvaihtoehtoja.

QL oli ensimmäinen Motorola 68000 -sarjan suoritinta käyttävä koteihin suunnattu tietokone. Hieman myöhemmin markkinoille tulivat myös Apple Macintosh, Amiga ja Atari ST.

Grafiikka ja äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

QL:ssä oli kaksi grafiikkatilaa: kahdeksanvärinen 256x256 pikselin-, ja nelivärinen 512x256 pikselin tila.

Ääniominaisuuksista vastasi yksinkertainen PC -koneiden sisäisen "piipperin" kaltainen kaiutin.

Kloonit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

QL-klooneja tuotettiin erityisesti 1980-luvun lopussa, varsinaisen valmistuksen jo päätyttyä. Tärkein valmistaja oli Cambridge System Technology, jonka CST Thor-tietokoneet olivat yhteensopivia QL:n kanssa. Tehokkaimmat mallit sisälsivät Motorola 68020 -suorittimen Motorola 68881 -matematiikkasuorittimella täydennettynä, sekä laitteiston PC-tyylisen jaottelun erillisten keskusyksikön, näppäimistön, hiiren ja näytön osalta.

Tunnettuja QL-käyttäjiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]