Disgaea

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Disgaea
Kehittäjä Nippon Ichi Software
Julkaisija Nippon Ichi Software, Koei, Square Enix, Atlus
Lajityyppi taktinen roolipeli
Alusta Nintendo DS, Nintendo Switch, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation Portable, PlayStation Vita, Windows
Ensijulkaisu Disgaea: Hour of Darkness (2004)
Viimeisin julkaisu Disgaea 7: Vows of the Virtueless (2023)
Aiheesta muualla
Kotisivut
MobyGames
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Disgaea (jap. 魔界戦記 ディスガイア, Makai Senki Disugaia) on japanilaisen Nippon Ichi Softwaren kehittämä pelisarja. Sarjan pääosat ovat tyypiltään taktisia roolipelejä. Sarjan pelit tunnetaan suuresta määrästä huumoria ja mahdollisuudesta kehittää pelattavat hahmot äärimmäisen korkeille tasoille asti.

Disgaea-sarjan ulkoasu käyttää värikästä manga-tyyliä. Pelien hahmot on toteutettu sprite-grafiikalla, mutta ympäristöt ovat kolmiulotteisia. Kolmen ensimmäisen osan spritet on toteutettu matalalla resoluutiolla, mutta Disgaea 4 ja sen jälkeen julkaistut pelit käyttävät korkeamman resoluution spritejä, jotka sopivat paremmin teräväpiirtotarkkuuksille. Pelien hahmot on suunnitellut taiteilija Takehito Harada, ja musiikit on säveltänyt Tenpei Sato.

Tähän mennessä pelisarja sisältää kuusi pääosaa ja muutamia sivupelejä. Sarjan pääosat on useimmiten julkaistu ensimmäisenä Sonyn PlayStation-tuoteperheen konsoleilla, ja osa peleistä on myös tuotu Windowsille ja Nintendon konsoleille.

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Julkaisuaika Alkuperäinen alusta Uudelleenjulkaistut versiot
Disgaea: Hour of Darkness 2004 PlayStation 2 Disgaea: Afternoon of Darkness (PlayStation Portable)
Disgaea DS (Nintendo DS)
Disgaea PC (Windows/Steam)
Disgaea 1 Complete (Playstation 4, Nintendo Switch)
Disgaea 2: Cursed Memories 2006 PlayStation 2 Disgaea 2: Dark Hero Days (PlayStation Portable)
Disgaea 2 PC (Windows/Steam)
Disgaea 3: Absence of Justice 2008 PlayStation 3 Disgaea 3: Absence of Detention (PlayStation Vita)
Disgaea 4: A Promise Unforgotten 2011 PlayStation 3 Disgaea 4: A Promise Revisited (PlayStation Vita)
Disgaea 4 Complete+ (Nintendo Switch, PlayStation 4, Windows/Steam)
Disgaea D2: A Brighter Darkness Syyskuu 2013 PlayStation 3
Disgaea 5: Alliance of Vengeance 2015 PlayStation 4 Disgaea 5 Complete (Nintendo Switch, Windows/Steam)
Disgaea 6: Defiance of Destiny 2021[1] PlayStation 4 (vain Japanissa)
Nintendo Switch
Disgaea 6 Complete (Windows)
Disgaea 7: Vows of the Virtueless 2023[2] Nintendo Switch
PlayStation 4
PlayStation 5
Windows[3]

Muut pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Julkaisuaika Alusta Kuvaus
Makai Kingdom 2005 PlayStation 2, PlayStation Portable Pelisarjan spin-off-peli.
Prinny: Can I really be the hero? 2009 PlayStation Portable Tasohyppelypeli, jonka pääosassa ovat sarjasta tutut Prinnyt.
Prinny 2: Dawn of Operation Panties, Dood! 2010 PlayStation Portable Suora jatko-osa edelliselle.
Disgaea Infinite 2010 PlayStation Portable Visual novel

Muu media[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Makai Senki Disgaea on sarjan ensimmäiseen osaan perustuva animesarja, jonka tarina on lähestulkoon sama kuin sarjan ensimmäisellä pelilläkin pienillä muutoksilla. Jaksoja on yhteensä 12. Sarja on myös dubattu englanninkielisiksi pelistä tuttujen ääninäyttelijöiden voimin.

Disgaea-sarjan ensimmäisestä ja toisesta osasta on tuotettu myös viralliset mangasarjat.

Pelisarjan universumi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelisarja sijoittuu fantasia-universumiin jossa maailmat on jaettu ihmisten, enkelien ja demonien maailmoihin. Sarjan päähahenkilöt ovat yleensä demoneita. Jokainen peli sijoittuu omaan ”netherworldiinsa” (demonien maailmaan), mutta kuitenkin samaan universumiin ja vanhemmista osista tutut hahmot vierailevat yleensä myöhemmissä peleissä. Netherworld-maailmat ovat monenlaisten demonien ja hirviöiden asuttamia planeettoja, joita hallitsee kyseisen maailman voimakkain demoni, eli ylihallitsija (overlord). Suuri osa demoneista on hyvin paljon ihmisen näköisiä, mutta selvin tuntomerkki ihmisiin verrattuna on suipot korvat, joillakin voi olla sarvet, siivet tai häntäkin, loput taas ovat täysiä hirviöitä. Enkelien maailma tunnetaan nimellä Celestia. Pelien tarinoissa demonien, enkelien ja ihmisten väliset suhteet ovat yleensä tärkeässä osassa.

Prinnyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prinnyt ovat hahmoja, jotka esiintyvät kaikissa Disgaea-peleissä ja niitä pidetään pelisarjan (ja koko Nippon Ichi Softwaren) maskotteina. Ne ovat pingviiniä muistuttavia olentoja, jotka ovat kuolleiden ihmisten sieluja. Disgaea-universumissa kaikkien vakavia rikoksia tehneiden ihmisten kohtalona on tulla Prinnyksi kuolemansa jälkeen, ja joutuvat sovittamaan syntinsä tekemällä töitä joko Netherworldissa tai Celestiassa. Kun ne ovat keränneet tarpeeksi rahaa, ne voivat syntyä uudelleen. Prinnyjä pidetään Netherworldeissa alhaisina palvelijoina, ja niiden työolosuhteet ovat naurettavan huonot, tehden 20 tunnin työpäiviä yhden sardiinin palkalla. Prinnyjen puhe kuulostaa varsin humoristiselta, ja ne lisäävät sanan ”dood” lähes jokaisen lauseen loppuun. Prinnyjä täytyy myös käsitellä varoen, sillä ne räjähtävät herkästi jos ne vahingoittuvat. Prinnyt olivat ensin pelkkiä sivuhahmoja, mutta ne pääsivät myöhemmin päähahmoiksi omissa tasohyppelypeleissään PlayStation Portablella. Myös Disgaea Infinite -pelin pääosassa toimii Prinny. Ne ovat tehneet esiintymisiä myös muissa Nippon Ichi Softwaren peleissä.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikkien kuuden Disgaea-sarjan pääpelin kulku on samantapainen. Pelaaja seuraa päähenkilöiden seikkailuita, joissa tarinaa kuljettavat eteenpäin välianimaatiot ja vuoropohjaiset taistelut. Pelaajan ohjastama hahmoryhmä kasvaa jatkuvasti pelin aikana ja ne kehittyvät vahvemmiksi kokemuksen ja uusien varusteiden myötä.

Jokaisessa pelissä pelaajan käytössä on oma tukikohta, josta löytyy kauppoja, sairaala ja muuta tarpeellista. Tukikohdassa pelaaja voi värvätä uusia hahmoja ryhmäänsä ja myös mennä sisälle ”esinemaailmaan” (Item World), jossa varusteitaan voi kehittää vahvemmaksi. Kun pelaaja on tehnyt tarvittavat valmistelut tukikohdassa, voi siirtyä taisteluihin jotka kuljettavat tarinaa eteenpäin. Jokaisen taistelun jälkeen pelaaja palautetaan tukikohtaan. Myös aiemmin suoritettuja taisteluita voi pelata uudelleen, mikä onkin yleensä tarpeellista hahmojen kehittämisen kannalta.

Taktisessa taistelussa pelaaja ohjaa vuoropohjaisesti korkeintaan kymmenen hahmon joukkoa taistelussa isometrisellä ja ruutupohjaisella pelikentällä. Pelaaja ja tietokoneen ohjaama vihollistiimi siirtävät ja hyökkäävät hahmoillaan vuorotellen. Tavoitteena on voittaa kaikki kentällä olevat viholliset. Kuten yleensä konsoliroolipeleissä, hahmot saavat taisteluissa kokemusta ja kehittyvät vahvemmiksi kun tasot nousevat ja pelin kuluessa pääsee käsiksi parempiin varusteisiin.

Taistelukentät on jaettu ruutuihin ja yhdessä ruudussa voi kerrallaan seistä vain yksi hahmo. Huomattava osa taisteluita ovat myös Geo-symbolit, jotka vaikuttavat siihen miten pelikenttä toimii. Osa kentän ruuduista on eri värisiä, ja ne saattavat vaikuttaa ruudulla seisovan hahmon kykyihin. Vaikutukset voivat olla hahmon kannalta hyödyllisiä tai negatiivisia. Esimerkiksi tietyllä ruudulla seisova hahmo voi saada bonuksen, jolla sen vahvuus tuplautuu, mutta joku toinen ruutu taas voi pahimmillaan tappaa hahmon, jos se seisoo siinä vuoron päättyessä. Geo-symbolien oikeanlainen strateginen käyttö voi antaa pelaajalle huomattavan etulyöntiaseman taisteluissa.

Disgaea-sarja tarjoaa pelaajalle useita omaperäisiä ominaisuuksia. Yksi niistä on tehdä hahmolle reinkarnaatio, joka palauttaa hahmon takaisin tasolle 1. Mitä korkeampi hahmon taso oli silloin kun reinkarnaatio tehtiin, sitä vahvempana se aloittaa tasolla 1. Toisin sanoen vaikka pelaaja olisi kehittänyt hahmon tasolle 9 999, se ei tarkoita että se olisi niin vahva kuin mahdollista, vaan pelaaja voi tehdä koko kehityksen useaan kertaan uudelleen ja hahmosta tulee joka kerta entistä vahvempi.

Pelattavat hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajan ohjaama hahmoryhmä koostuu sekä tarinaan tärkeästi liittyvistä päähahmoista ja ns. geneerisistä hahmoista, joita pelaaja pystyy värväämään ryhmäänsä, vaikka niillä ei itse tarinassa ole mitään osaa. Geneeriset hahmot jakaantuvat eri ihmishahmoluokkiin (kuten taistelija, parantaja tai varas) ja hirviöihin.

Ihmiset osaavat käyttää erilaisia aseita ja heitellä toisia hahmoja pitkin pelikenttää. Hirviöt eivät pysty heittämään mitään ja käyttävät aina samoja käpälämallisia aseita, mutta toisaalta niillä on lajikohtaisia erikoiskykyjä. Pelaaja voi värvätä joukkoihinsa hirviöitä, joita on päihittänyt taistelussa ainakin kerran. Ihmishahmojen värvättävyys taas riippuu siitä, minkälaisia ja miten kokeneita ihmishahmoja pelaajalla jo on joukoissaan.

Tarinaan liittyvät päähahmot kuten ensimmäisen pelin Laharl, Etna ja Flonne ovat ainutlaatuisia. Näillä on oma hahmografiikkansa ja yleensä repliikkejä juonta kuljettavissa välianimaatioissa. Jokainen tarinahahmo oppii erikoiskykyjä, joita mikään muu hahmo tai hahmoluokka ei voi oppia. Vaikka tarinanhahmot ovatkin pelien päähenkilöitä, niitä ei tarvitse kuitenkaan välttämättä käyttää taisteluissa.

Eri hahmot oppivat ainutlaatuisia hyökkäyksiä, ja lisäksi sarjan toisesta osasta alkaen kaikilla hahmoilla on Evility-kykyjä, jotka antavat hahmoille monenlaisia etuja taisteluissa (varsinainen nimitys Evility tosin tuli käyttöön vasta kolmannessa pelissä). Esimerkiksi jokin hahmo voi ottaa aina 50% vähemmän vahinkoa fyysisistä hyökkäyksistä, tai hahmo voi tehdä enemmän vahinkoa tietynlaisiin vihollisiin. Evility-kyvyt vaihtelevat suuresti ja ne ovat erilaisia joka hahmolla ja hahmoluokalla.

Myynti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelisarja on myynyt 4,5 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti syyskuuhun 2020 mennessä.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Disgaea 6: Defiance Of Destiny Is A Nintendo Switch Exclusive Coming Summer 2021 nintendolife.com. 17.9.2020. Viitattu 30.10.2020. (englanniksi)
  2. Sal Romano: Disgaea 7 details ‘Seven Weapons of Origin,’ characters, Netherworlds, more classes gematsu.com. 27.10.2022. Viitattu 27.10.2022. (englanniksi)
  3. Sal Romano: Disgaea 7: Vows of the Virtueless launches October 3 in North America, October 6 in Europe gematsu.com. 25.5.2023. Viitattu 4.10.2023. (englanniksi)
  4. Disgaea 6: Defiance of Destiny New Details, Series Sold Over 4.5 Million Worldwide dualshockers.com. 24.9.2020. Viitattu 30.1.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]