Disgaea

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Disgaea

DisgaeaLogo.png

Kehittäjä Nippon Ichi Software
Julkaisija Nippon Ichi Software, Koei, Square Enix, Atlus
Lajityyppi taktinen roolipeli
Alusta PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation Portable, PlayStation Vita, Nintendo DS, Windows, Nintendo Switch
Ensijulkaisu Disgaea: Hour of Darkness (2004)
Viimeisin julkaisu Disgaea 5 Complete (2017)
Kotisivut disgaea.us
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Disgaea (jap. 魔界戦記 ディスガイア, Makai Senki Disugaia) on japanilaisen Nippon Ichi Softwaren kehittämä pelisarja. Sarjan pääosat ovat tyypiltään taktisia roolipelejä. Sarja tunnetaan monesta omaperäisestä piirteistään verrattuna muihin roolipeleihin, kuten mahdollisuudesta kehittää hahmot äärimmäisen voimakkaiksi, aina tasolle 9 999 asti.

Disgaean visuaalinen asu ja hahmosuunnittelu ovat selkeästi japanilaisia. Pelit sisältävät runsaasti huumoria, ja usein peleissäkin syntyy hyvin absurdeja tilanteita. Suuri osa sarjan huumorista koostuu neljännen seinän rikkomisesta ja viittauksista muihin videopeleihin, animeen yms. Pelien henkilöt ovat useita kertoja tiedostaneet olevansa hahmoja videopeleissä ja jopa taistelleet roolista päästä pelin päähenkilöksi.

Pelisarjan taiteesta ja hahmosuunnittelusta vastaa Takehito Harada, ja musiikit on säveltänyt Tenpei Sato. Disgaea-pelien hahmot on toteutettu sprite-grafiikalla, mutta ympäristöt ovat kolmiulotteisia. Kolmen ensimmäisen osan spritet on toteutettu matalalla resoluutiolla, mutta Disgaea 4 ja sen jälkeen julkaistut pelit esittelevät teräväpiirtotarkkuudelle sopivan hahmografiikan, joka tuo myös hahmojen ulkonäön lähemmäs Takehito Haradan luonnoksia.

Tähän mennessä pelisarja sisältää kuusi pääosaa ja kolme sivupeliä. Sarja on pysynyt suurimmilta osin Sonyn PlayStation-tuoteperheen konsoleilla, mutta osa peleistä on ilmestynyt myös Windowsille ja Nintendon konsoleille.

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Julkaisuaika Alkuperäinen alusta Uudelleenjulkaistut versiot
Disgaea: Hour of Darkness 2004 PlayStation 2 Disgaea: Afternoon of Darkness (PlayStation Portable)
Disgaea DS (Nintendo DS)
Disgaea PC (Windows/Steam)
Disgaea 2: Cursed Memories 2006 PlayStation 2 Disgaea 2: Dark Hero Days (PlayStation Portable)
Disgaea 2 PC (Windows/Steam)
Disgaea 3: Absence of Justice 2009 PlayStation 3 Disgaea 3: Absence of Detention (PlayStation Vita)
Disgaea 4: A Promise Unforgotten 2011 PlayStation 3 Disgaea 4: A Promise Revisited (PlayStation Vita)
Disgaea D2: A Brighter Darkness Syyskuu 2013 PlayStation 3
Disgaea 5: Alliance of Vengeance 2015 PlayStation 4 Disgaea 5 Complete (Nintendo Switch, Windows/Steam)

Muut pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Julkaisuaika Alusta Kuvaus
Prinny: Can I really be the hero? 2009 PlayStation Portable Tasohyppelypeli, jonka pääosassa ovat sarjasta tutut Prinnyt.
Prinny 2: Dawn of Operation Panties, Dood! 2010 PlayStation Portable Suora jatko-osa edelliselle.
Disgaea Infinite 2010 PlayStation Portable Peli on lajityypiltään Visual novel.

Lisäksi Nippon Ichin kehittämä peli Makai Kingdom on suorassa yhteydessä pelisarjaan, sijoittuen samaan universumiin ja pelin hahmot ovat esiintyneet jokaisessa Disgaea-pelissä sarjan toisesta osasta alkaen.

Muu media[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Makai Senki Disgaea on sarjan ensimmäiseen osaan perustuva animesarja, jonka tarina on lähestulkoon sama kuin pelilläkin pienillä muutoksilla. Jaksoja on yhteensä 12. Sarja on myös dubattu englanninkielisiksi pelistä tuttujen ääninäyttelijöiden voimin.

Disgaea-sarjan ensimmäisestä ja toisesta osasta on tuotettu myös viralliset mangasarjat.

Pelisarjan universumi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelisarja sijoittuu fantasia-universumiin jossa maailmat on jaettu ihmisten, enkelien ja demonien maailmoihin. Sarjan päähahenkilöt ovat yleensä demoneita. Jokainen peli sijoittuu omaan ”netherworldiinsa” (demonien maailmaan), mutta kuitenkin samaan universumiin ja vanhemmista osista tutut hahmot vierailevat yleensä myöhemmissä peleissä. Netherworld-maailmat ovat monenlaisten demonien ja hirviöiden asuttamia planeettoja, joita hallitsee kyseisen maailman voimakkain demoni, eli ylihallitsija (overlord). Suuri osa demoneista on hyvin paljon ihmisen näköisiä, mutta selvin tuntomerkki ihmisiin verrattuna on suipot korvat, joillakin voi olla sarvet, siivet tai häntäkin, loput taas ovat täysiä hirviöitä. Enkelien maailma tunnetaan nimellä Celestia.

Prinnyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prinnyt ovat hahmoja jotka esiintyvät kaikissa Disgaea-peleissä ja niitä pidetään pelisarjan maskotteina. Ne ovat pingviiniä muistuttavia olentoja jotka ovat oikeasti kuolleiden ihmisten sieluja. Kaikki Prinnyt ovat tehneet edellisessä elämässään vakavia rikoksia ja siksi joutuvat sovittamaan syntinsä tekemällä töitä joko Netherworldissa tai Celestiassa. Kun ne ovat keränneet tarpeeksi rahaa, ne voivat syntyä uudelleen. Prinnyjen puhe kuulostaa varsin humoristiselta, ja ne lisäävät sanan ”dood” lähes jokaisen lauseen loppuun. Prinnyjä täytyy myös käsitellä varoen, sillä ne räjähtävät herkästi jos ne vahingoittuvat. Prinnyt olivat ensin pelkkiä sivuhahmoja, mutta ne pääsivät myöhemmin päähahmoiksi omissa tasohyppelypeleissään PlayStation Portablella. Myös Disgaea Infinite -pelin pääosassa toimii Prinny. Ne ovat tehneet esiintymisiä myös muissa Nippon Ichi Softwaren peleissä.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikkien kuuden Disgaea-sarjan pääpelin kulku on samantapainen. Pelaaja seuraa päähenkilöiden seikkailuita, joissa tarinaa kuljettavat eteenpäin välianimaatiot ja vuoropohjaiset taistelut. Pelaajan ohjastama hahmoryhmä kasvaa jatkuvasti pelin aikana ja ne kehittyvät vahvemmiksi kokemuksen ja uusien varusteiden myötä.

Jokaisessa pelissä pelaajan käytössä on oma tukikohta, josta löytyy kauppoja, sairaala ja muuta tarpeellista. Tukikohdassa pelaaja voi värvätä uusia hahmoja ryhmäänsä ja myös mennä sisälle ”esinemaailmaan” (Item World), jossa varusteitaan voi kehittää vahvemmaksi. Kun pelaaja on tehnyt tarvittavat valmistelut tukikohdassa, voi siirtyä taisteluihin jotka kuljettavat tarinaa eteenpäin. Jokaisen taistelun jälkeen pelaaja palautetaan tukikohtaan. Myös aiemmin suoritettuja taisteluita voi pelata uudelleen, mikä onkin yleensä tarpeellista hahmojen kehittämisen kannalta.

Taktisessa taistelussa pelaaja ohjaa vuoropohjaisesti korkeintaan kymmenen hahmon joukkoa taistelussa isometrisellä ja ruutupohjaisella pelikentällä. Pelaaja ja tietokoneen ohjaama vihollistiimi siirtävät ja hyökkäävät hahmoillaan vuorotellen. Tavoitteena on voittaa kaikki kentällä olevat viholliset. Kuten yleensä konsoliroolipeleissä, hahmot saavat taisteluissa kokemusta ja kehittyvät vahvemmiksi kun tasot nousevat ja pelin kuluessa pääsee käsiksi parempiin varusteisiin.

Taistelukentät on jaettu ruutuihin ja yhdessä ruudussa voi kerrallaan seistä vain yksi hahmo. Huomattava osa taisteluita ovat myös Geo-symbolit, jotka vaikuttavat siihen miten pelikenttä toimii. Osa kentän ruuduista on eri värisiä, ja ne saattavat vaikuttaa ruudulla seisovan hahmon kykyihin. Vaikutukset voivat olla hahmon kannalta hyödyllisiä tai negatiivisia. Esimerkiksi tietyllä ruudulla seisova hahmo voi saada bonuksen, jolla sen vahvuus tuplautuu, mutta joku toinen ruutu taas voi pahimmillaan tappaa hahmon, jos se seisoo siinä vuoron päättyessä. Geo-symbolien oikeanlainen strateginen käyttö voi antaa pelaajalle huomattavan etulyöntiaseman taisteluissa.

Disgaea-sarja tarjoaa pelaajalle useita omaperäisiä ominaisuuksia. Yksi niistä on tehdä hahmolle reinkarnaatio, joka palauttaa hahmon takaisin tasolle 1. Mitä korkeampi hahmon taso oli silloin kun reinkarnaatio tehtiin, sitä vahvempana se aloittaa tasolla 1. Toisin sanoen vaikka pelaaja olisi kehittänyt hahmon tasolle 9 999, se ei tarkoita että se olisi niin vahva kuin mahdollista, vaan pelaaja voi tehdä koko kehityksen useaan kertaan uudelleen ja hahmosta tulee joka kerta entistä vahvempi.

Pelattavat hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajan ohjaama hahmoryhmä koostuu sekä tarinaan tärkeästi liittyvistä päähahmoista ja ns. geneerisistä hahmoista, joita pelaaja pystyy värväämään ryhmäänsä, vaikka niillä ei itse tarinassa ole mitään osaa. Geneeriset hahmot jakaantuvat eri ihmishahmoluokkiin (kuten taistelija, parantaja tai varas) ja hirviöihin.

Ihmiset osaavat käyttää erilaisia aseita ja heitellä toisia hahmoja pitkin pelikenttää. Hirviöt eivät pysty heittämään mitään ja käyttävät aina samoja käpälämallisia aseita, mutta toisaalta niillä on lajikohtaisia erikoiskykyjä. Pelaaja voi värvätä joukkoihinsa hirviöitä, joita on päihittänyt taistelussa ainakin kerran. Ihmishahmojen värvättävyys taas riippuu siitä, minkälaisia ja miten kokeneita ihmishahmoja pelaajalla jo on joukoissaan.

Tarinaan liittyvät päähahmot kuten ensimmäisen pelin Laharl, Etna ja Flonne ovat ainutlaatuisia. Näillä on oma hahmografiikkansa ja yleensä repliikkejä juonta kuljettavissa välianimaatioissa. Jokainen tarinahahmo oppii erikoiskykyjä, joita mikään muu hahmo tai hahmoluokka ei voi oppia. Vaikka tarinanhahmot ovatkin pelien päähenkilöitä, niitä ei tarvitse kuitenkaan välttämättä käyttää taisteluissa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Disgaea 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen Disgaea-pelin idea on seurata ja ohjastaa demoniprinssi Laharlin seikkailuita Netherworldissa. Pelin alussa Laharl herää kaksi vuotta kestäneestä unesta, ja saa kuulla isänsä, ylivaltias Krichevskoyn kuolleen sillä välin. Netherworld on kaaoksessa ja demonit yrittävät saada valtaistuimen itselleen. Laharl tietää olevansa oikeutettu kruununperillinen ja päättää tehdä kaikkensa päästäkseen ylivaltiaaksi.

Alusta alkaen Laharlia avustaa hänen alaisensa Etna, jolla on kuitenkin omat salaisuutensa piilossa. Etna kunnioitti erittäin paljon kuningas Krichevskoyta ja aikoo pitää huolen että Laharlista tulee valtaistuimen arvoinen. Myöhemmin ryhmään liittyy harjoittelussa oleva enkeli nimeltä Flonne, joka oli lähetetty salamurhaamaan kuningas Krichevskoy mutta huomaa myös olevansa kaksi vuotta myöhässä. Myöhemmin tavataan myös maapallolta kotoisin olevat Gordon, Jennifer ja robotti Thursday.

Pelin englanninkielisen version ääninäyttelijöinä ovat muun muassa Barbara Goodson (Laharl), Amanda Winn-Lee (Etna, PlayStation 2 -versio), Michelle Ruff (Etnan ääni PlayStation Portable -versiossa ja myös kaikissa sarjan myöhemmissä osissa) ja Sandy Fox (Flonne).

Disgaea 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Disgaea 2 sijoittuu maailmaan nimeltä Veldime. Se oli alun perin normaali ihmisten maailma, mutta Overlord Zenon asetti kirouksen maailman ylle joka muuttaa sitä vähitellen Netherworldiksi. Ihmiset ovat alkaneet muuttua hirviöiksi mutta ainoastaan nuori mies nimeltä Adell on jostain syystä immuuni kiroukselle.

Adellin äiti päättää suorittaa rituaalin jolla Overlord Zenon kutsutaan paikalle jotta Adell voi taistella häntä vastaan. Tuloksena paikalle ilmestyykin Zenonin tytär nimeltä Rozalin. Adell lupaa saattavansa Rozalinin takaisin kotiin ja samalla löytävänsä Zenonin, jotta Adell voi päihittää hänet ja purkaa kirouksen. Rozalin ei kuitenkaan ole kovin tyytyväinen kuullessaan että Adell aikoo tuhota hänen isänsä, ja alkaa salaa juonia tappavansa Adellin. Adellin ja Rozalinin suhde tulee kuitenkin läheisemmäksi tarinan aikana. Myöhemmin päätarinan aikana ryhmään liittyvät Rozalinin sammakoksi muuttunut lapsuudenystävä Tink, Adellin sisarukset Taro ja Hanako, naispuolinen ninja Yukimaru ja ensimmäisestä pelistä tuttu Etna.

Englanninkielisestä ääninäyttelystä vastaavat muun muassa Shiloh Strong (Adell), Wendee Lee (Rozalin) ja Grant George (Axel, Prinnyt).

Disgaea 3[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmas peli sijoittuu Evil Academy -nimiseen demonien kouluun. Demonien maailmassa koulutkin ovat täysin erilaisia kuin ihmisten, sillä parhaimmat arvosanat myönnetään kaikkeista laiskimmille ja röyhkeimmille oppilaille. Päähenkilönä on Mao, joka on koulun dekaanin, joka on samalla koko kyseisen demonimaailman ylihallitsija, poika. Maon isä rikkoi vahingossa Maon pelikonsolin ja siitä raivostuneena Mao vannoi voittavansa isänsä ja tulevansa itse maailman overlordiksi.

Englanninkielisissä äänirooleissa muun muassa Vic Mignogna (Mao) ja Laura Bailey (Raspberyl).

Disgaea 4[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neljännen osan päähahmona on vampyyri ja entinen tyranni nimeltä Valvatorez, joka luopui voimistaan tehtyään lupauksen, ettei hän koskaan enää juo ihmisten verta. Nyt Valvatorez työskentelee vankilassa Prinnyjen kouluttajana yhdessä uskollisen alaisensa Fenrichin kanssa. Valvatorez vihastuu Netherworldin korruptoituneeseen hallitukseen ja päättää suorittaa vallankumouksen.

Neljännen osan englanninkielisissä äänirooleissa muun muassa Troy Baker (Valvatorez) ja Patrick Seitz (Fenrich).

Disgaea D2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Disgaea D2 julkaistiin Euroopassa 27. syyskuuta 2013, ja se juhlii pelisarjan kymmenvuotisjuhlaa. Pelin päähahmoina ovat sarjan ensimmäisen osan Laharl, Etna ja Flonne ja tarina sijoittuu sarjan ensimmäisen ja toisen osan välille. Pelien tuottajan Shōgo Kosakain mukaan kirjaimella D on useita eri merkityksiä kuten dimension, destiny ja dramatic

Ensimmäisen pelin tapahtumien jälkeen Laharlista on tullut Netherworldin ylihallitsija, mutta kaikki eivät silti kunnioita häntä. Ryhmä Laharlin isän entisiä alaisia, Krichevskoy Group, yrittävät poistaa Laharlin valtaistuimelta ja etsiä tilalle jonkun paremmin hallitsijaksi sopivan.

Disgaea 5[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viidenen pelin päähahmona nähdään nuori demoni nimeltä Killian, ja tarinan teemana on kosto. Demonikeisari Void Dark ja hänen armeijansa "The Lost" ovat aiheuttaneet ennenäkemätöntä tuhoa Netherworldeissa, ja uhkaavat valloittaa kaikki tunnetut Netherworldit. Killian kohtaa matkoillaan useita ylihallitsijoita, joilla kaikilla on oma henkilökohtainen syynsä vihata Void Darkia. Yhteisen päämäärän ohjaamana Killian ja kumppanit pyrkivät taistelemaan The Lostia vastaan ja lopulta tuhoamaan itse Void Darkin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]