League of Legends

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
League of Legends
League of legends logo.png
Kehittäjä Riot Games
Julkaisija Riot Games
Ohjaaja Tom "Zileas" Cadwell
Shawn "Babagahnoosh"
Carnes
Tuottaja Steven Snow
Travis "Volibar" George
Suunnittelija(t) Rob Garret
Steve "Guinsoo" Feak
Julkaisupäivä 27. lokakuuta 2009
Lajityyppi strategiapeli
MOBA
Ikäluokitus ESRB: E10+ PEGI: 12+
Alusta Microsoft Windows, Mac OS X (beeta-versio)
Jakelualusta ladattavissa verkosta
DVD
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

League of Legends (lyhenne LoL) on maksuton Moba (Multiplayer Online Battle Arena), jonka on kehittänyt ja julkaissut yhdysvaltalainen Riot Games. Peli on saanut inspiraationsa Warcraft III: The Frozen Throne -pelin moninpelikartasta Defense of the Ancients (DotA). League of Legends oli suljetussa beta-vaiheessa 10. huhtikuuta 2009 ja 22. lokakuuta 2009 välisenä aikana. Pelistä tehtiin avoin beta heti suljetun betan jälkeen, kunnes se julkaistiin 27. lokakuuta 2009.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin tarkoituksena on tuhota vastapuolen keskus eli Nexus. Joukkue, joka tuhoaa vastustajien Nexuksen voittaa pelin. Kummallakin joukkueella on oma tukikohtansa, johon sisältyy uudelleensyntymispaikka, varustekauppa sekä Nexus. Kaksi tukikohtaa on liitetty väylillä, johon lähtee joukko taistelijoita Nexuksesta tietyn ajan välein. Taistelijat (minionit) kävelevät omaa väyläänsä pitkin ja hyökkäävät kohtaamiensa vastustajien kimppuun. Väylien varrella on kummallakin joukkueella tykkitorneja (engl. turret), jotka ampuvat lähellä olevia vihollisia. Kun tykkitorni on tuhottu, sitä ei saa enää takaisin. Tykkitornien tuhoamisen lisäksi pelaajien on tuhottava vähintään yksi vastustajan inhibiittori. Inhibiittoreita on kolme, ja ne sijaitsevat tukikohdissa. Inhibiittorin tuhottuaan joukkue saa käyttöönsä entistä vahvemmat taistelijat.

League of Legendsin pelikenttiä kutsutaan nimellä Fields of Justice. Pelissä on yhteensä neljä kenttää harjoituskentän lisäksi. Pelattavia hahmoja (engl. champions) on tällä hetkellä yli sata ja uusia hahmoja julkaistaan usein. Jokaisella hahmolla on yhteensä neljä aktivoitavaa kykyä. Niiden lisäksi hahmoilla on passiivinen kyky, jota ei voi aktivoida itse. Pelin yhdellä uusimmista hahmoista, Azirilla, on kuitenkin aktivoitava passiivinen kyky. Neljäs kyvyistä on "ultimate", joka yleensä on hahmon vahvin kyky. Aktiiviset kyvyt toimivat tietyn ajan, jonka jälkeen niiden tulee latautua, jotta niitä voisi käyttää uudelleen. Joillakin hahmoilla on kyky muuntautua näkymättömäksi tietyksi ajaksi ja joillain on kyky muuttua erilaiseen muotoon, joka yleensä avaa uudet 3 tai 4 erilaista kykyä.

IP:llä eli peleistä saatavalla "rahalla" (engl. influence points) voi ostaa erilaisia hahmoja sekä riimuja (engl. rune), joilla pelaaja voi saada käyttöönsä erilaisia hyödykkeitä peliin, kuten lisää vahinkoa, enemmän terveyttä tai muita peliä helpottavia asioita. Pelaaja voi ostaa myös oikealla rahalla RP:tä (riot points), jolla saa ostettua esimerkiksi erilaisia ulkoasuja, hahmoja tai ns. boosteja.

Pelialueella on myös viidakko, jossa sijaitsee neutraaleja hirviöitä. Hirviöitä voi tappaa saadakseen ylimääräistä rahaa ja kokemuspisteitä. Vahvimmilta hirviöiltä saa väliaikaisia bonuksia (buffeja), jotka auttavat taisteluissa (vihollisen hidastus, enemmän vahinkoa tai nopeampi manan palautuminen jne.). Toinen erikoisalue ovat pensaat, joihin ei näe sen ulkopuolelta; niihin piiloutumalla voi suojautua esimerkiksi vihollisen haitallisilta kyvyiltä.

Muut pelimuodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dominion[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

League of Legendsiin julkaistiin vuonna 2011 uusi pelimuoto Dominion. Dominion on muodoltaan pyöreä kenttä ja poikkeaa pelityyliltään huomattavasti tavallisesta pelistä. Dominionissa on viisi turretia control pointeina, joita joukkueet yrittävät saada haltuunsa. Joukkue, jonka hallinnassa on vähemmän turretteja, menettää Nexuksen elämäpisteitä vastapuolen hallitsemien turrettejen määrän mukaisesti. Vastustajan Nexus menettää elämäpisteitä myös tapettaessa vastustajia, tosin häviävän vähän. Myös jotkin esineet ja kyvyt on räätälöity Dominionia varten.

The Proving Grounds / Howling Abyss[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2012 peliin julkaistiin uusi pelimuoto, jossa haetaan intensiivisempää ja nopeampaa ottelua normaaliotteluun verrattuna. Karttana toimii sama kuin pelin tutoriaalissa, jossa opetetaan pelin perusmekaniikat. Pelimuodossa kaikki pelaajat ottelevat yhdellä suoralla kaistaleella, joiden molemmissa päissä ovat Nexukset. Alussa pelaajat ovat 3-tasolla ja saavat 1350 kultaa. Pelistä erikoisen tekee se, ettei tukikohtaan voi palata "recall"-komennolla eikä kaupasta voi ostaa mitään tukikohdasta poistuttuaan. Myös tiettyjä tavaroita on poistettu kaupasta. Keväällä 2013 karttaa muutettiin Lissandra-hahmon julkaisun myötä. Nimi muutettiin Howling Abyssiksi ja uusi pelimuoto ARAM (lyhenne all random, all mid) julkaistiin. ARAM:ssa pelaajien hahmot valitaan satunnaisesti, mutta pelaaja voi halutessaan arpoa hahmon uudestaan korkeintaan kaksi kertaa mutta voi vaihtaa hahmoaan myös muiden pelaajien kanssa.

Twisted Treeline[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lokakuussa 2012 pelin pienempi pelikenttä, Twisted Treeline, koki suuria muutoksia, kun uusia esineitä lisättiin, maastoa muutettiin huomattavasti, viidakon neutraaleja hirviöitä muutettiin, vanhan lohikäärmeen tilalle tuli uusi ja suurempi neutraali hirviö ja viidakkoon lisättiin kaksi alttaria, jotka pelaajien valloitettua antavat parannuksia, kuten lisää vahinkoa ja lisää kultaa tapoista, ja pelikenttään lisättiin tuki tekoälypelaajille. Uudistettu Twisted Treeline on tällä hetkellä beta-vaiheessa, mutta sitä voi pelata normal- ja joukkueiden ranked-pelimuodoissa.

Ranking[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajat voivat pelata ranked-pelejä, jotka määrittävät pelaajan rankingin eli tason. Tasot mitataan mmr-luvulla, joka määrittää pelaajan sijoittumisen eri divisiooniin, jotka ovat Bronze, Silver, Gold, Platinum, Diamond, Master ja Challenger. Pelaaja nousee divisioonissa voittamalla nousukarsinnan, joka pelataan joko paras kolmesta tai paras viidestä -menetelmällä.