Loppuvastus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tux taistelee pomoa vastaan pelissä SuperTux.

Loppuvastus, loppupomo tai päävihollinen on videopeleissä tekoälyn ohjaama vihollinen, jonka voitettuaan pelaaja on läpäissyt pelin tai tietyn osion pelistä. Loppuvastus sijaitsee yleensä tason lopussa ja se on tyypillisesti huomattavasti vahvempi kuin muut vastukset, joita pelaaja on siihen mennessä kohdannut.[1][2]

Tunnettuja loppuvastuksia ovat muun muassa Bowser eli Kuningas Koopa Super Mario -peleistä, Dr. Wily Mega Man -sarjan ensimmäisistä peleistä, Ganondorf The Legend of Zelda -sarjan peleistä, tohtori Ivo ”Eggman” Robotnik Sonic the Hedgehog -sarjan peleistä, Neo Cortex Crash Bandicoot -sarjan peleistä ja Kuningas K. Rool Donkey Kong -sarjan peleistä. Yksi varhaisimmista loppuvastuksen sisältävistä peleistä on Taito-yhtiön vuonna 1980 julkaistu Phoenix.

Loppuvastuksen alakäsitteitä ovat välipomo tai minipomo. Välipomolla tarkoitetaan yleisesti kesken tason ilmestyvää tavanomaista haastavampaa vastusta, joka on kuitenkin loppuvastusta heikompi.[3] Välipomon voittamisesta saatetaan palkita usein uudella aseella tai esineellä, joka on yleensä tärkeä tason varsinaisen loppuvastuksen voittamisessa. Joissain peleissä on myös niin sanottuja bonuspomoja tai piilotettuja pomoja. Näillä viitataan pomoihin, jotka ovat vahvempia kuin itse pelin tarinan lopussa kohdattava loppuvastus. Ne on usein tarkoitettu pelin äärimmäiseksi haasteeksi pelaajille, jotka ovat valmiita käyttämään peliin enemmän aikaa pelkän perustarinan lisäksi. Tällaisia bonuspomoja esiintyy usein tietokone- ja konsoliroolipeleissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Top Ten Boss Fights GameSpot. CBS Interactive, Inc.. Viitattu 7.7.2010. (englanniksi)
  2. Thompson, Clive: Who's the Boss? Wired. 8.5.2006. Condé Nast Digital.. Viitattu 7.7.2010. (englanniksi)
  3. Caldwell, Kenneth: It's-a Mario World: Mini-Boss Mayhem Joystiq. 12.9.2008. Weblogs, Inc,. Viitattu 7.7.2010. (englanniksi)
Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.