Luettelo Mega Man -pelisarjan hahmoista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Mega Man -pelisarjassa esiintyvistä fiktiivisistä hahmoista.

Klassisessa Mega Man -sarjassa esitellyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mega Man[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mega Man (jap. Rockman) on alkuperäisten pelien päähahmo ja sankari.

Dr. Light[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thomas Light on tiedemies, joka on rakentanut Mega Manin ja useita muita robotteja. Hän on ikääntynyt tiedemies jota on kuvailtu verrattomaksi robotinrakentajaksi. Light on pasifisti, mutta hän katsoo että voiman käyttö on välttämätöntä joidenkin ongelmien ratkaisemiseksi. Tulevaisuuteen sijoittuvassa Mega Man X -sarjassa Light itse on jo kuollut kauan sitten, mutta hänen perintönsä pysyy elossa hänen rakentamansa Mega Man X -robotin myötä. X-sarjassa Light itse esiintyy ainoastaan hänen jättämiensä hologrammien muodossa, joita hän on kätkenyt Mega Man X:n löydettäväksi.

Hahmon nimi on kirjoitettu muutamalla eri tavalla pelisarjan historian aikana. Hahmon koko nimi on Dr. Thomas Xavier Light. Thomas vahvistettiin vuonna 1993 pelissä Mega Man X, Xavier on yleisesti käytetty toinen nimi, joka ilmestyi jo varhaisissa strategiaoppaissa. Right on hahmon äännetty vastine Japanissa, sillä japanin kielessä ei ole selvää eroa r- ja l-äänteiden välillä. Nimi Right on nähty länsimaisissa Mega Man -peleissä vain kerran, Mega Man 3:ssa. Molemmat nimet ovat siis periaatteessa oikein. Dr. Wright on peräisin ensimmäisen Mega Man -pelin alkuperäisestä ohjekirjasta. Kääntövaiheessa nimi käännettiin luultavasti väärin, jolloin Capcom of USA luuli japanilaisen yksikön yrittäneen jäljitellä yhdysvaltalaista sukunimeä. Tämä käännös korjaantui Mega Man 2 -pelissä.

Roll[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roll on Mega Manin robottisisar ja kodinhoitorobotti. Rollin rooli itse peleissä on yleensä pieni, ja myöhemmissä peleissä hän esiintyy muun muassa pelaajan käytössä olevan kaupan hoitajana. Yleensä Roll ei ole pelattava hahmo, mutta pelissä Mega Man: Powered Up esiintyy pelattavana hahmona joka käyttää aseenaan luutaa. Roll on myös esiintynyt pelattavana hahmona joissain Capcomin taistelupeleissä.

Dr. Wily[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albert Wily on hullu tiedemies ja klassisen sarjan konna, joka esiintyy yleensä pelien loppuvastuksena. Jokaisessa pelissä Wilyllä on yleensä uusi suunnitelma maailman valloitukseen ja välillä hän on myös manipuloinut muita henkilöitä auttamaan itseään. Wily on yleensä jokaisessa pelissä rakentanut uuden pääkallolinnoituksen, joka toimii hänen päämajanaan. Pelin loppuosassa Mega Man yleensä hyökkää linnaan ja pysäyttää Wilyn. Yleisesti Wily itse toimii viimeisenä vastustajana ohjaten Wily Machine -nimistä taistelukonetta, joka on myös yleensä aina erinäköinen.

Vaikka Wilyn koko nimeä ei ole koskaan mainittu, sen uskotaan fanien keskuudessa olevan Dr. Albert W. Wily. Wily, 'salakavala', on englanninkielinen sana, mutta kuten Lightin (Rightin) kohdalla, Capcom of USA luuli japanilaisten yrittäneen jäljitellä amerikkalaisia sukunimiä. Nimi vaihdettiin Wileyksi, mutta vain ohjekirjassa. Itse pelissä hahmoa puhutellaan aina nimellä Wily. Tämä käännösvirhe on kuitenkin kestänyt paremmin kuin Lightin vastaava, sillä se kuulostaa sen verran samanlaiselta kuin alkuperäinen, että eroa on välillä vaikea tehdä (Wily äännetään [waili], Wiley äännetään [wailii]). Willy on puolestaan Mega Man 7 -pelin alkutarinassa ilmestynyt kirjoitusvirhe.

Proto Man[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Proto Man (jap. Blues) on tohtori Lightin rakentama varhainen robotti ja niin sanotusti Mega Manin isoveli. Sen oli tarkoitus olla ensimmäinen itsenäiseen ajatteluun kykenevä robotti. Prototyypin asemastaan johtuen robotin energiajärjestelmässä oli kuitenkin vakavia puutteita. Lightin oli tarkoitus korjata Proto Man, mutta itsenäinen robotti pelkäsi korjauksen muuttavan hänen koko luonteensa, ja Proto Man karkasi pois Lightin luota. Lopulta tohtori Wily löysi lähes loppuun energiansa kuluttaneen Proto Manin ja päivitti hänen ytimensä toimimaan ydinvoimalla. Nyt Proto Man oli velkaa Wilylle ja toimi hänen alaisuudessaan salanimellä Break Man Mega Man 3 -pelien tapahtumien aikana. Myöhemmin Proto Man kuitenkin ymmärtää Wilyn todellisen luonteen ja kääntyy Wilyä vastaan. Proto Man onkin pelastanut Mega Manin useasta täpärästä tilanteesta.

Proto Man on pelattavana hahmona peleissä Mega Man 9 (DLC-hahmona) ja Mega Man 10. Näissä peleissä hahmo pystyy latamaan voimakkaan ammuksen ja liukumaan maassa (Mega Man ei pysty näitä tekemään näissä kahdessa pelissä). Toisaalta Proto Man ottaa enemmän vauriota vihollisten hyökkäyksistä.

Tohtori Cossack[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tohtori Cossack (kokonimi Dr. Mikhail Sergeyevich Cossack)oli Mega Man 4:ssa esiintyvä venäläinen tiedemies.Cossack yritti tuhota Mega Man tämän omilla robotillaan.Myöhemmin paljastui,että kuolleeksi luultu Dr.Wily kidnappasi Cossackin tyttären Kalinkan ja kiristi tätä pakolla tuhoamaan Mega Man.Protoman kuitenkin pelasti Kalinkan samalla kun Mega Man ja Cossack kävivät kaksin taistelua.Myöhemmin Cossack pyytää anteeksi teostaan.

Mr.X[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mr.X oli Mega Man 6:ssa esiintyvä arkkivihollinen,joka isännöi ensimmäistä robootti turnausta.Myöhemmin selvisi,että Mr.X olikin oikeesti Dr.Wily valepuvussaan.

Auto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Auto oli Dr.Lightin luoma robotti,joka toimi apumiehenä labrassa.Auto myy Mega Manille tarvittavia esineitä kuten energiatankkeja,lisäelämiä ja samalla esineen jonka avulla Mega Man voi kävellä piikkien päällä.

Bass[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bass (jap. Forte) on tohtori Wilyn rakentama robotti, joka rakennettiin täydelliseksi vastustajaksi Mega Manille. Bassin voimat ja kyvyt ovat samantapaiset kuin Mega Manilla, ja myös hänellä on sutta muistuttava apurobotti Treble (jap. Gospel). Bassin edistynyt voimanlähde on aine nimeltä bassnium, jonka Wily keksi sattumalta. Bass tekee ensiesiintymisensä pelissä Mega Man 7

Bass on erittäin ylpeä robotti ja hänelle tärkeintä on olla vahvin maailmassa. Bass kuitenkin yleensä häviää Mega Manille, mikä suututtaa häntä suuresti. Bass ei myöskään ole aina lojaali tohtori Wilylle, vaan on kapinoinut tätä vastaan joitain kertoja.

Bass teki ensiesiintymisensä täysin pelattavana hahmona pelissä Mega Man & Bass. Tätä ennen hahmo oli myös pelattavana Mega Man 7:n piilotetussa minipelissä. Bassin liikkuvuus on suuresti parempi kuin Mega Manilla; hän pystyy syöksymään eteenpäin ja tekemään tuplahypyn. Toisaalta pomotaisteluissa ongelmana on ladattavan ammuksen puute. Myöhemmin Bass esiintyi ladattavana hahmona pelissä Mega Man 10.

Mega Man X -sarjassa esitellyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mega Man X[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

X on päähahmo Mega Man X -sarjassa, ja tohtori Lightin viimeisin ja edistynein robotti. X rakennettiin joskus klassisen Mega Man -sarjan loppupuolella, kun Light oli jo vanha ja heikossa kunnossa. X on vallankumouksellinen robotti, jolla on täysi kyky tehdä omat valintansa ja päätöksensä, aivan kuten ihmiset. Light sulkee X:n kapseliin jotta robotin turvallisuus voidaan taata. Kapseli suorittaa X:lle testejä ja Light uskoo testien vievän 30 vuotta.

X löydetään vasta noin 100 vuotta myöhemmin tohtori Cainin toimesta. Cain käyttää X:n rakennetta pohjana ja luo sen avulla uuden robottien sukupolven Reploidit. Kun osa Reploideista muuttuu kapinaallisiksi maverick-roboteiksi, X liittyy Maverick Hunters -ryhmään taistellakseen niitä vastaan.

Zero[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zero on X-sarjan toinen päähahmo. Zero on tohtori Wilyn rakentama. Zeron ensimmäinen maininta sarjan kronologiassa on pelissä Mega Man 2: The Power Fighters, jossa tohtori Wily paljastaa Bassille, että hän on kehittämässä uuden tyyppistä robottia, jonka voimataso on paljon suurempi kuin Bassilla tai Mega Manilla. Samoin kuin Mega Man X, myös Zero suljetaan kapseliin ja Wily nähtävästi menehtyy jonkin aikaa sen jälkeen. Nähtävästi Wily myös asetti niin sanotun maverick-viruksen Zeroon, joka tekee Zerosta tuhoa janoavan tappokoneen.

Myös Zero oli suljettuna kapselissa yli sata vuotta. Joukko reploideja, joita johtaa komentaja Sigma, löytää Zeron vanhan laboratorion raunioista. Zero herää ja käy välittömästi muiden robottien kimppuun. Sigma yrittää lopulta taistella yksin seonnutta Zeroa vastaan ja melkein häviää taistelun, ennen kuin hän onnistuu lyömään Zeron otsassa olevan jalokiven rikki ja tyrmää Zeron. Tämän jälkeen Zero ei enää osoittanut väkivaltaista käytöstä, ja hänen persoonansa muuttui täysin. Myös Zero liittyy Maverick Hunters -ryhmään ja hänestä tulee Mega Man X:n ystävä ja mentori.

Zero esiintyy pelattavana hahmona ensimmäistä kertaa pelissä Mega Man X3 ja sen jälkeen myös X-sarjan myöhemmissä peleissä. Zero sai myöhemmin roolin päähahmona omassa Mega Man Zero -pelisarjassaan joka sijoittuu X-sarjan jälkeiseen tulevaisuuteen.

Sigma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sigma on tohtori Cainin edistyneimpiä robotteja, josta tehtiin Maverick Hunters -ryhmän arvostettu komentaja. Eräänä päivänä Sigma saa kuulla Zeron aiheuttamasta tuhosta ja selvittää vaaratilanteen henkilökohtaisesti. Taistelun jälkeen Zero rauhoittui, mutta Zerossa ollut virus oli siirtynyt Sigmaan. Tuloksena pahuus alkoi salakavalasti kasvaa Sigman mielessä. Niin sanottuna "Sigman päivänä" hän julistaa sodan ihmiskuntaa vastaan ja vie suuren osan Maverick Huntereita mukanaan. Lopulta X:n ja Zeron kohtalona on pysäyttää Sigman aikeet kerta toisensa jälkeen. Sigman oikea muoto on tietokonevirus, joten hänen fyysisen ruumiinsa tuhoaminen ei yleensä riitä itse Sigman lopulliseen tuhoamiseen.

Vile[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vile oli X:n ja Zeron vanha vihollinen ja Sigmanin oikea käsi.Vile esiintyi ensimmäistä kertaan Mega Man X:ssä.Muissa osissa Vile nähdään mm Mega Man X3 ja X8.Vilen ulkomuoto muistuttaa paljon Tähtien Sota elokuvasta tuttu palkkiometsästäjä Boba Fettiä.

Iris[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iris oli Repliforcen komentajan Conolen sisko.Iriksella on voimakkaita tunteita Zeroa kohtaan,mutta joutuu seuramaan sivusta Zeron ja Conolen taistelua.Zeron tuhotessaan Conolen,Iris päättää itse yrittää tuhota Zeron kostakseen tämän veljensä kuoleman.Zero voittaa kuitenkin Iriksen,mutta tämä koitui hänen kohtaloksia.Ennen kuolemaa Iris pyysi anteeksi Zerolta.Iris nähdään Mega Man X5:ssa Zeron takaumana.

Conole[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Conole oli Repliforcen komentaja.

Mega Man Zero -sarjassa esitellyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ciel[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ciel on nuori tyttö, joka löytää ja herättää Zeron ensimmäisen Mega Man Zero -pelin alussa. Ciel on nerokas tieteilijä ja myös vastarintaliikkeen johtaja. Cielin vastarintaliike taistelee Neo Arcadia -nimistä hallitusta vastaan ja hän myös suostuttelee Zeron liittymään joukkoonsa.

Copy X[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Copy X on Cielin kehittämä jäljitelmä alkuperäisestä Mega Man X:stä. Alkuperäinen X oli uhrannut oman ruumiinsa aiemmin Dark Elfin vangitsemiseen, ja sen jälkeen Copy X otti roolin Neo Arcadian hallitsijana. Jäljitelmän persoonallisuus on kuitenkin täysin erilainen alkuperäiseen X:n verrattuna ja se toimii Zeron päävastustajana ensimmäisessä pelissä. Myöhemmin Copy X herätettiin henkiin sarjan kolmannessa pelissä.

Dr. Weil[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tohtori Weil on tiedemies, joka toimii lopulta koko Mega Man Zero -sarjan antagonistina.