Ripto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ripto on kuvitteellinen hahmo, joka on esiintynyt Spyro the Dragon -sarjan peleissä muun muassa päävastuksena. Hänen nimensä keksittiin, kun pelintekijät näkivät japanilaisin kirjaimin kirjoitetun Spyro sanan muistuttavan sanaa Ripto.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spyro 2: Gateway to Glimmer[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ripto esiintyi ensi kerran Spyro 2: Gateway to Glimmer, (NTSC-versio nimellä Spyro 2: Riptos's Rage!) -pelissä, jossa hän terrorisoi kaukaista Avalarin maailmaa apunaan kaksi mutanttimaista kätyriä: Crush – sininen ja nuijaa heiluttava dinosaurusta muistuttava olio ja Gulp – vihreä ja vielä isompi kolossimainen, nelijalkainen ja kovaääninen hirviö. Lisäksi hänellä on taikavaltikka, jonka päässä on maaginen ja voimakas punainen jalokivi.

Kun Ripto oli pieni, jotkut lohikäärmeet kiusasivat häntä hänen kääpiökokonsa vuoksi koulussa, minkä seurauksena hän vihaa vieläkin lohikäärmeitä. Avalarin asukkaat haluavat päästä Riptosta eroon, mikä ei onnistu elleivät he löydä voimakasta lohikäärmettä avuksi. Avalarissa ei ole lohikäärmeitä, joten eräs professori luo teleportin, joka teleporttaa seuraavan, jossain päin maailmaa johonkin portaaliin kulkevan lohikäärmeen suoraan Avalariin. Seuraava lohikäärme sattuu olemaan juuri lomalle lähdössä oleva Spyro ja hän imeutuu Avalariin. Asukkaat eivät usko Spyron voittavan Riptoa, koska Spyro on niin pieni ja voimaton. Ripto saapuu juuri silloin paikalle, huomaa Spyron ja uhoaa asukkaille, ettei kukaan voi pysäyttää häntä. Spyro pääsee kuitenkin jossain vaiheessa Ripton kannoille ja Ripto yllyttää Crushin tekemään tästä selvää. Spyro onnistuu kuitenkin tuhoamaan Crushin käyttämällä tämän kömpelyyttä hyväksi. Myöhemmin Spyro löytää Ripton pitelemässä keijua ja syöttämässä sitä Gulpille, mutta Spyro ehtii hätiin ja keiju pelastuu. Ripto raivostuu pienestä jälleennäkemisestä ja käskee Gulpin syödä Spyron suihinsa. Spyro onnistuu kuitenkin tuhoamaan Gulpin puskemalla taisteluareenalta löytyviä kappaleita päin Gulpia, kunnes tämä luovuttaa. Lopulta Spyro tapaa Ripton löydettyään tien sisälle tämän linnaan, jolloin Ripto päättää tappaa Spyro itse. Ensimmäisen erän aikana Ripto juoksee ympäri ämpäri areenaa ja ampuu taikavaltikallaan liekkejä päin Spyroa. Areenalta löytyviä voimahelmiä keräämällä Spyro saa supervoimia, joilla satuttaa Riptoa. Toista erää varten Ripto luo taikavaltikalla itselleen robottiversion Gulpista, jota vastaan taistellaan samalla tekniikalla väistellen samalla robotti-Gulpin hyökkäyksiä. Toisen erän lopussa areena hajoaa ja laava upottaa koko areenan. Kolmatta ja viimeistä erää varten Ripto loihtii itselleen jättiläislinnun, jonka selästä hän ampuu vihreitä säteitä taikavaltikallaan. Spyro saa kolmannen erän ajaksi loputtomat supervoimat joihin sisältyvällä Superliekillä täytyy tähdätä Riptoa, kunnes hänen lopulliset elämäpisteensä loppuvat ja tämä uppoaa myös laavaan lintuineen.

Spyro: Enter the Dragonfly[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavan kerran Ripto ilmestyy pari vuotta myöhemmin pelissä Spyro: Enter the Dragonfly, jossa hän heti pelin alussa palaa mutantteineen kostamaan sinkoamalla kaikki lohikäärmeiden sudenkorennot hujan hajan valtakunnan omituisimpia kolkkia, sillä lohikäärmeet eivät selviä ilman sudenkorentoja. Ainoa selvinnyt sudenkorento on Sparx, jonka Spyro pelasti. Ripto ilmestyy pelissä vastukseksi kolme kertaa. Ensimmäisen kerran, kun puolet pelistä on läpi, (tarvitaan n. 45 sudenkorentoa ja osa timanteista) toisen kerran kun kaikki sudenkorennot on pelastettu, ja viimeisen kerran, kun kaikki timantit on löydetty. Ensimmäisessä erässä hän loihtii taikavaltikan avulla itselleen kilven jääpaloista, jotka täytyy sulattaa syöksemällä niihin tulta. Sen jälkeen Ripton selkään täytyy syöstä tulta tämän paetessa toiselle puolelle areenaa. Toisessa erässä hän luo itselleen sekä jääpalakilven, että liekkikilven. Liekkikilpi täytyy sammuttaa syöksemällä siihen jäätä. Sen jälkeen häntä täytyy jälleen ajaa takaa ja syöstä tulta selkään. Kolmannessa ja viimeisessä erässä hän luo ensin jääpalakilven, sitten liekkikilven ja viimeiseksi vielä loihtii itsenä isoksi punaiseksi hirviöksi, jolloin hänen hyökkäyksiään täytyy väistellä.

Muissa peleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ripto ilmestyi myös pelissä Crash Fusion, jossa hän taistelee yhdessä Tohtori Neo Cortexin kanssa Crash Bandicootia ja Spyroa vastaan.

Lisäksi Ripto on ollut loppuvastuksena muissakin Game Boy Advance -käsikonsolille julkaistuissa Spyro-peleissä.