Tri Ivo ”Eggman” Robotnik

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tri. Ivo ”Eggman” Robotnik
Dr. Ivo ”Eggman” Robotnik
Tri. ”Eggman” Robotnik Sonic Generationsissa.
Tri. ”Eggman” Robotnik Sonic Generationsissa.
Pelisarja Sonic the Hedgehog
Ensimmäinen peli Sonic the Hedgehog
(1991)
Luoja Naoto Ōshima
Ääninäyttelijä
(englanti)
Long John Baldry (1993)
Jim Cummings (1993–1994)
Deem Bristow (1999-2004)
Mike Pollock (2005–)
Ääninäyttelijä
(japani)

Masaharu Satō (SegaSonic the Hedgehog, 2015-)
Junpei Takiguchi (Sonic the Hedgehog: The Movie)
Chikao Ōtsuka (1998-2015)
Ääninäyttelijä
(suomi)
Bruno Lähteenmäki (Sonic Boom (televisiosarja))
Antti Timonen (näyttelijä) (Sonic the Movie, Sonic the Movie 2, Sonic Prime (Tri Deep (1. kausi)))
Jarmo Koski (Sonic Prime)
Jarkko Nyman (Sonic Prime (Tri Don't, Tri Deep (2. kausi))
Live-näyttelijä Jim Carrey (2020–)
Lisää peliartikkeleitavideopelien teemasivulla

Tri Ivo Robotnik, jota kutsutaan myös nimellä Tri Eggman, on Sonic the Hedgehog -pelisarjan antagonisti ja robotiikan tohtori. Tri Eggman esiintyy esimerkiksi Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020 -pelissä. Hahmon älykkyysosamäärä on yli 300 ja hänet voidaan tunnistaa suurista viiksistään, punaisesta nenästä ja munan muotoisesta vartalosta. Robotnikin taistelut pelisarjan sankaria, Sonicia, vastaan päättyvät usein Robotnikin ylimielisyydestä johtuviin tappioihin.

Nimi Robotnik on peräisin Amerikasta. Japanissa hahmo on aina tunnettu nimellä ”Eggman”. Osassa pelejä Sonic ja muut nimittelevät Robotnikia Eggmaniksi. Lisäksi hänellä on lisäetunimenä ”Julian” SatAM-animaatiossa. Varhaisissa sarjakuvissa hahmon kerrotaan olleen aiemmin nimeltään Ovi Kintobor, joka on itse asiassa Ivo Robotnik nurinpäin käännettynä. Nimenä Ovi viittaa latinankieliseen ”munaa” tarkoittavaan sanaan.lähde?

Vuonna 2020 ilmestyneessä Sonic the Movie -elokuvassa Robotnikia näyttelee Jim Carrey.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Klassinen Tri. Robotnik ensimmäisissä peleissä.

Robotnikilla on käytännössä neljä erilaista inkarnaatiota. Kaikille inkarnaatioille yhteisiä piirteitä ovat tukevuus tai munamaisuus, suuret oranssihkot tai ruskeat viikset sekä suuri nenä. Ensimmäinen ja alkuperäinen peleissä ja Sonic OVA:ssa nähty klassinen Robotnik, Dr. Robotnik’s Mean Bean Machinen ja AoStH-animaation koominen versio sekä Sonic Archien, Sonic SatAMin ja Sonic Undergroundin julma ja kyyninen versio. Nykyään käytössä on 1998–1999 ilmestyneen Sonic Adventuren mukainen versio, josta nähdään ihmismäinen versio vuoden 2006 Sonic the Hedgehog -pelissä.

Peleissä Robotnik ja Eggman tarkoittavat samaa hahmoa, mutta sarjakuvan (Sonic Archie) juonijatkumossa ne tarkoittavat eri hahmoja. Ensimmäisen kerran Eggman, rinnakkaisulottuvuudesta, ilmestyi sarjakuvassa Robotnikin kanssa samaan aikaan.

Sonic Archien -sarjakuvan mukaan nykyinen Robotnik, Eggman, kohtasi tappion kun robotisoidut vapaustaistelijat kääntyivät häntä vastaan (koska heidän oma vapaa tahtonsa yllättäen säilyi). Hän tuli hulluksi ja robotisoi itsensä robokoneellaan. Hän muuttui Robo-Robotnikiksi, ja vaihtoi nimensä Eggmaniksi.

Selvyyttä siitä, onko Eggman elävä vai kone ei ole saatu, mutta hänen on nähty juovan moottoriöljyä sarjakuvissa, syövän ruokaa muun muassa Sonix X:ssä ja Sonic Unleashedin välianimaatiossa.

Tavoitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Robotnikin ainainen päämäärä on maailman valtaaminen ja muiden elollisten orjuuttaminen ja/tai robotisointi. Vanhoissa peleissä hän nappasi Sonicin eläinystävät ja muutti heidät Badnik-roboteiksi (Peijakkaat pelien ohjekirjojen mukaan), joiden voimanlähteenä nämä hänen tahtoonsa alistetut pikkueläimet toimivat. Sonic CD:ssa Badnikien sisällä on poikkeuksellisesti kukan siemen. Dr. Robotnik’s Mean Bean Machinessa Robotnik yritti muuttaa Beanville-kylän asukkaat roboteiksi.

Uudemmissa peleissä tohtorille on tullut tähtäimeen kaaossmaragdit. Sonic Adventure 2:ssa hän lyöttäytyy yhteen Shadow the Hedgehogin ja Rouge the Batin kanssa saadakseen haltuunsa kaikki kaaossmaragdit. Nykyään osa Eggmanin luomuksista on pettänyt hänet (esimerkiksi Metal Sonic, E-102 Gamma, E-123 Omega ja G-Mel) ja välillä häntä itseäänkin pahempi uhka (esimerkiksi Black Doom ja Biolizard) on pakottanut hänet auttamaan sankareita, ettei toinen vihollinen tuhoa tai valloita ”hänen” maailmaansa.

Tavoitteet sarjakuvissa ja animaatioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Robotnik Sonic SatAM-animaatiossa

Adventures of Sonic the Hedgehog -animaatiossa Robotnik pyrkii valloittamaan Mobiuksen ja pääsemään eroon Sonicista. Sonic onnistuu kuitenkin aina lopulta tehdä tyhjiksi hänen suunnitelmansa, oli kyse sitten kaupungin tuhoamisesta, aivopesusta tai ajassa matkustamisesta ja tulevaisuuden muuttamisesta.

Sonic Archie -sarjakuvan alkupään numeroissa ja Sonic the Hedgehog -animaatiossa Robotnik hallitsee pääosaa Mobiusta Robotropoliksesta käsin. Hän pyrkii saastuttamaan ja tuhoamaan planeetan luonnonvarat ja orjuuttamaan kaikki elolliset. Hänen ainoa esteensä ovatkin vapaustaistelijat, jotka jatkuvasti sabotoivat hänen tehtaitaan ja suunnitelmiaan.

Myös spin-off-animaatiossa Sonic Underground Robotnik hallitsee Mobiusta ja pyrkii kukistamaan kaiken vastarinnan, joka oikeuttaisi Sonicin, Sonian ja Manicin pääsemistä valtaan.

Animaatiossa Sonic the Movie Robotnik pyrkii tuhoamaan Planet of Freedomin kopioimalla Sonicin ominaisuudet Hyper Metal Soniciin. Metal Sonicin avulla hän pyrkii tuhoamaan planeetan pirstomalla leijuvia mantereita yhdistävät jäätiköt.

Sonic X:ssä -animen ensimmäisellä tuotantokaudella hän pyrkii valloittamaan Maan, jonne he kaikki ovat joutuneet Chaos Controllin kautta. Toisella kaudella Mobius ja Maa yhdistyvät, ja hän pyrkii edelleen valloittamaan Maan ja muun muassa parantaa imagoaan ihmisten silmissä muun muassa korjaamalla pirstoutuneen kuun. Kolmannella kaudella hän pyrkii pelastamaan Universumin yhdessä muiden hahmojen kanssa.

Apurit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Apurit peleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tri Robotnikilla on ollut useita apureita niin peleissä kuin sarjakuvissa. Ensimmäinen apuri oli Metal Sonic. Seuraavat olivat Scratch, Grounder ja Coconuts (Dr. Robotnik’s Mean Bean Machinessa). Hän on huijannut useasti myös Knuckles the Echidnan toimimaan apurinaan ja palkannut palkkionmetsästäjä Nack the weasel/Fang the Sniperin toimimaan hänelle. Sonic Adventuressa hänen apurinaan toimi Chaos-niminen muinainen vesijumala, joka kääntyi häntä vastaan. Samassa pelissä hänellä on myös neljä roboteista koostuva iskuryhmä, joihin kuuluu myös E-102 Gamma. Sonic Adventure 2:ssa hänen apureinaan toimivat Shadow ja Rouge. Peleissä Sonic Battle ja Sonic Advance 3 hänellä on apunaan ”gizoidi” G-Mel (joka tunnetaan myös nimellä Emerl). Sonic Unleashedissa hänellä on apulaisena robotti nimeltä Orbot, joka sanoo suoraan Eggmanin tekemistä virheistä, mikä ärsyttää Eggmania. Sonic Coloursissa tämä saa avukseen toisen robotin nimeltä Cubot, joka on vähän laiska ja äänilaitteet ovat juuttuneet hänellä ”cowboy-moodille”, minkä jälkeen sitä yritettiin korjata normaaliksi. Kummatkin robotit tässä pelissä auttavat Eggmaniä nappaamaan Wispeiksi kutsuttuja alieneita.

Apurit animaatioissa ja sarjakuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Scratch ja Grounder toimivat Robotnikin pääapureina animaatiosarjassa Adventures of Sonic the Hedgehog ja kuuluvat Sonic Super Search and Smash Squad -joukkioon (SSSS-Squad), kuten myös Coconuts-robotti. Snively Kintobor toimii Robotnikin pääapurina animaatiossa Sonic the Hedgehog ja sarjakuvassa Sonic Archie. Nack the Weasel on työskennellyt hänelle (sarjakuvassa). Vähemmän tunnettuja apureita ovat muun muassa Bark the Polarbear ja Bean the Dynamite. Sleet ja Dingo puolestaan toimivat hänen kätyreinään animaatiossa Sonic Underground, jossa Snively ei esiinny. Sarjakuvissa Robotnik on useasti palkannut Destructix-tiimin (vastavoima Team Chaotixille) käyttöönsä. A.D.A.M. (”Autonomous Digital Assault Microbe”) ja E.V.E. (”Exceptionally Versatile Evolvanoid”) ovat Sonicin tuhoamiseen suunniteltuja nanoboteista koostuvia muuntautumiskykyisiä robotteja, jotka kääntyivät molemmat lopulta Robotnikia vastaan.

Nykyisessä sarjakuvajatkumossa (ennen hulluksi tulemistaan sekä Snivelyn ja Iron Queenin valtaannousua) hänen apureinaan toimi myös Dark Legion -niminen joukkio. Sonic X-animaatiossa hänen pääapureinaan toimivat robotit Bocoe ja Decoe.

Sukulaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio Adventures of Sonic the Hedgehog:

 • Momma Robotnik on Robotnikin mielisairaalassa asuva äiti.

Lisäksi Robotnik on rakentanut itselleen muun muassa pojan (Robotnik Junior) ja robottivaimon, jotka molemmat kääntyivät häntä vastaan.

Sarjakuva Sonic Archie ja Sonic SatAM:

 • Snively Kintobor, Robotnikin luihu veljenpoika.

Pelit:

 • Prof. Gerald Robotnik, Robotnikin isoisä.
 • Maria Robotnik, Robotnikin serkku ja Geraldin tyttärentytär.

Gerald ja Maria kuolivat molemmat G.U.N.-nimisen järjestön toimesta noin 50 vuotta ennen Sonic Adventure 2:n tapahtumia.

Luomukset ja saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Robokone: Kone, jolla eläimet ja henkilöt voidaan muuttaa roboteiksi ja alistaa orjiksi. Robottikonetta ei nähdä itse peleissä ikinä, mutta sarjakuvissa ja animaatioissa siitä nähdään useampia eri versioita.
 • Badnikit: Pikkurobotit, joita ohjastavat aivopestyt pieneläimet. Nämä robotit partioivat alueita ja ovat valmiita tuhoamaan Sonicin. Myös sarjakuvissa on erilaisia robotteja, jotka eivät esiinny peleissä, kuten Swat Bots.
 • Metal Sonic: Sonicin robottivastine. Tämä robotti oli suunniteltu voittamaan Sonicin. Sen on sanottu olevan jopa Sonicia nopeampi. Ensiesiintyminen tapahtui Sonic the Hedgehog CD:ssa.

Sonic the Hedgehog 2:ssa nähtiin Silver Sonic -niminen robotti. Sonic & Knucklesissa oli Mecha Sonic. Sonic the Hedgehog CD:ssä nähtiin Metal Sonic, joka esiintyi uudestaan Sonic Heroesissa muuttuen Neo Metal Soniciksi, joka kopioi toisten sankareiden tietoja. Neo Metal Sonic muuttui Metal Overlordiksi ja kääntyi Eggmania vastaan.

 • Kuolemanmuna: Ensimmäinen Kuolemanmuna (Death Egg, vastaava kuin Kuolontähti Tähtien sodassa) on Sonic the Hedgehog 2:ssa. Sama Kuolemanmuna tavataan Sonic the Hedgehog 3:ssa ja Sonic & Knucklesissa, jossa Robotnik pyrki käyttämään Master Emeraldia Kuolemanmunan voimanlähteenä. Kuolemanmuna on Robotnikin avaruustukikohta, jolta käsin hän pyrkii johtamaan toimiaan. Sonic on onnistunut tuhoamaan Kuoleman munan kokonaan.
 • Ilmalaivat: Robotnikilla on ollut useita ilmalaivoja alkaen Sonic the Hedgehog Master Systemin Air Basen, Wing Fortressin ja Flying Batteryn. Sonic Adventuressa hänellä on vasta valmistunut Egg Carrier, joka on hänen lentävä tukikohtansa. Egg Carrierista on uudempi versio pelissä "Sonic Nextgenissa", joka kokee loppunsa sabotaasissa.
 • Space Colony ARK: ARK ei ole itsensä Robotnikin rakentama, vaan hänen isoisänsä Gerald Robotnikin. Robotnik käyttää ARK:ia hyväkseen Shadown kanssa valloittaakseen maailman.
 • Egg Fleet: Robotnikin valtaisa ilma-armada. Tämä lentävä tuhon laivasto nähtiin ensimmäistä kertaa Sonic Heroesissa. Robotnik hallitsee kaikkia armadan aluksia lippulaivastaan käsin. Egg Fleet tavataan myös sarjakuva Sonic Archiessa.

Robotnik on esiintynyt lähes kaikissa Sonic-peleissä, lukuun ottamatta Tails Skypatrol, Tails Adventures ja Sonic and The Black Knight- pelejä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • [1] Sonic Retro
 • [2] Sonic HQ
 • [3] Mobius Encyclopaedia

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]