Sonic the Hedgehog 2

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sonic the Hedgehog 2
Pelin eurooppalainen kansi.
Pelin eurooppalainen kansi.
Kehittäjä Sonic Team ja Sega Technical Institute
Julkaisija Sega
Jakelija Steam, Humble Store, Nintendo eShop, Google Play, App Store, Microsoft Store ja PlayStation Store
Tuottaja Shinobu Toyoda (käännä suomeksi)
Säveltäjä Masato Nakamura
Ohjelmoija Yūji Naka
Pelisarja Sonic the Hedgehog
Julkaistu
 • EU 24. marraskuuta 1992
 • NA 24. marraskuuta 1992
 • JP 21. marraskuuta 1992
Lajityyppi tasohyppely
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus CERO: A (kaikenikäisille)
ESRB: Kaikenikäisille
PEGI 7
USK 6
Alusta Sega Mega Drive
Jakelumuoto pelimoduuli
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Sonic the Hedgehog 2 on Sonic Teamin ja Sega Technical Instituten yhdessä kehittämä tasohyppelypeli, jonka Sega julkaisi Sega Mega Drivelle 24. marraskuuta 1992. Se on jatko-osa vuonna 1991 julkaistulle Sonic the Hedgehogille. Pelin pääosissa ovat Sonic the Hedgehog ja uusi hahmo Miles ”Tails” Prower. Toista osaa pidetään yleisesti yhtenä sekä pelisarjan että Mega Driven tärkeimmistä ja parhaista peleistä.kenen mukaan? Pelille ilmestyi vuonna 1994 jatko-osa Sonic the Hedgehog 3.

Hill Top Zone

Sonic the Hedgehog 2 on tasohyppelypeli, jossa pelaajan täytyy läpäistä jokainen taso liikkumalla pääasiassa vasemmalta oikealle kymmenen minuutin aikarajan sisällä. Matkalla pelaaja kerää kultaisia renkaita ja tuhoaa vihollisia. Tähtitolpat ovat väliaikapisteitä, joilta voi hengen menetettyään jatkaa peliä. Hengen menettää putoamalla rotkoon, murskautumalla tai osumalla viholliseen silloin, kun pelihahmolla ei ole renkaita. Mikäli renkaita on kerätty, ne leviävät osumasta ympäristöön, mutta pelihahmo pysyy hengissä. Jos pelaaja saa vähintään 50 rengasta, tähtitolpat vievät hänet Erikoistasolle. Jokaisen maailman lopussa kohdataan tohtori Robotnik.

Vaikka pelialueet ovat merkittävästi laajempia kuin alkuperäisessä pelissä, ne sisältävät pääsääntöisesti vain kaksi kenttää kolmen sijasta. Poikkeuksia tästä ovat Metropolis (sisältää kolme tasoa) ja kolme viimeistä kenttää, joista jokainen sisältää yhden tason. Pelattavuus on entistäkin nopeampaa, ja Sonic voi uutena liikkeenä tehdä spin dash -hyökkäyksen, jonka ansiosta Sonic voi pyöriä paikoillaan kuin kaasuttava moottoripyörä, ja sitten kieriä huimaa vauhtia eteenpäin.

Valikosta pelaaja voi valita pelattavaksi hahmoksi joko pelkän Sonicin, Tailsin tai Sonicin ja Tailsin yhdessä. Oletuksena pelaaja ohjaa Sonicia Tailsin juostessa perässä automaattisesti. Toinen pelaaja voi kuitenkin ohjata Tailsia erikseen. Tails lentää jonkin ajan kuluttua takaisin, jos hän jää ruudun ulkopuolelle.

Kaksinpelissä pelaajat taistelevat toisiaan vastaan joko Sonicilla tai Tailsillä jaetun ruudun kisassa läpi kolmen normaalikentän ja yhden erikoiskentän. Normaaleihin tasoihin kuuluvat Emerald Hill, Casino Night ja Mystic Cave, joissa on eri musiikit kuin yksinpelissä. Normaalitasoilla pelaajien paremmuutta vertaillaan viidellä osa-alueella (pisteet, aika, renkaat tason lopussa, kerättyjen renkaiden yhteismäärä ja rikotut tavaralaatikot). Erikoistasoilla kilpaillaan vain kerättyjen renkaiden määrästä. Kun toinen pelaaja on mennyt tason loppuun, on toisen päästävä loppuun 60 sekunnissa tai hän menettää hengen. Tasapelin sattuessa pelataan ylimääräinen erikoistaso. Lisäksi vaikeusasteen kasvattamiseksi kaksinpelissä on kaksi ainutlaatuista esinettä: teleporttilaatikot, jotka vaihtavat välittömästi pelaajien paikkaa, ja Robotnik-laatikko, joka vie epäonniselta pelaajalta liudan renkaita.

Sonic the Hedgehogin lopussa pahan tohtori Robotnikin (tunnetaan myös nimellä ”Eggman”) Scrap Brain -laitos tuhoutui. Robotnik kuitenkin onnistui pakenemaan. Sonic the Hedgehog 2:ssa Robotnik on tullut takaisin ja aikoo jälleen valloittaa maailman. Hän seuraa salaa Sonicin Tornado-kaksitasoa lomapaikkaan Itäiselle saarelle. Legendan mukaan esihistoriallinen sivilisaatio käytti kerran seitsemän voimakiven mahtia saarella. Sonic tapaa eriskummallisen kaksihäntäisen ketun, jonka nimi on Miles ”Tails” Powers. Heistä tulee hyvät ystävät.

Sillä välin Robotnik aloittaa kaaossmaragdien etsimisen saadakseen voimanlähteen Death Egg -aluksen moottorille. Eräänä iltapäivänä hän aloittaa täyden hyökkäyksen saarelle. Hän vangitsee kaikki eläimet saarella ja muuttaa ne tahdottomiksi työläisroboteiksi. Sonic taistelee häntä vastaan yhdessä Tailsin kanssa. Heidän tavoitteena on löytää löytää kaaossmaragdit ennen Robotnikia.

Kehitystyö ja julkaisu

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Sonic the Hedgehog oli Japanin Sonic Teamin suunnittelema, Sonic the Hedgehog 2:n kehitysvastuu annettiin Sega Technical Institutelle Yhdysvaltoihin. Kuitenkin kokeneet Japanin osaston jäsenet kuten Yūji Naka ja Hirokazu Yasuhara (ensimmäisen osan pääohjelmoija ja kenttäsuunnittelija) tuotiin työskentelemään yhdessä amerikkalaisten kanssa.

Prototyyppiversiot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Hidden Palace Zone Sonic the Hedgehog 2:n prototyyppiversiosta

Pelin prototyyppi löytyi kiinalaiselta Geocities-sivustolta, ja sitä on sen jälkeen levitetty internetissä nimellä Sonic 2 Beta. Vain neljää tasoa voi pelata ”normaalisti”, loput (joihin kuuluu useita keskeneräisiä kenttiä) täytyy ladata huijauskoodilla valikon tasonvalinnan kautta. Useat niistä eivät ole pelattavia, mutta niitä voi tutkia debug-tilassa.

Hakkeroijat tutkivat prototyyppia usein nähdäkseen miten Sonic the Hedgehog 2 on kehitetty. Yūji Naka kommentoi asiaa haastattelussa sanoen, että tämä beta löytyi New Yorkista vuonna 1992 varastetulta esittelykasetilta.[1] Akinori Nishiyama on myös todennut, että vuoto johtui sen aikaisista turvallisuusongelmista.[2]

Aasiassa ja Brasiliassa piraattien myyjät laittoivat tämän prototyyppiversion kaseteille, ja myivät sitä lopullisena versiona. He kuitenkin muuttivat sitä sen verran, että Segan logo ei tule näkyviin peliä käynnistettäessä.lähde?

Sega Master System ja Game Gear

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sega julkaisi pelistä myös omat versiot Sega Master System ille ja Sega Game Gearille. Peleissä on erilaiset tasot, taustamusiikit ja pomovastukset.

Peli julkaistiin Japanissa Sega Mega Drivelle 21. marraskuuta 1992. Sega Genesiksen julkaisu Yhdysvalloissa ja Mega Driven julkaisu Euroopassa tapahtuivat kolme päivää myöhemmin 24. marraskuuta 1992. Kyseessä oli tiistai (englanniksi Tuesday), joten päivää kutsuttiin mainoksissa nimellä ”Sonic 2's day”. Segan mukaan he myivät 400 000 kappaletta viidessä päivässä.[3] Peli on sen jälkeen julkaistu uudelleen useampaan kertaan:

Knuckles the Echidna in Sonic the Hedgehog 2 on Sonic Teamin ja Sega Technical Instituten kehittämä Sonic 2 - ja Sonic & Knuckles -pelien yhdistelmä, joka julkaistiin 24. helmikuuta 1994. Pelissä on mahdollista pelata Sonic 2:ta Knuckles-hahmolla. Erikoistasojen läpäisemiseksi renkaita tarvitsee kerätä vähemmän ja erikoistasolle mentäessä kerätyt renkaat säilyvät palattaessa takaisin tasolle. Lisäksi pelistä on poistettu kaksinpeli.lähde?

Sonic The Hedgehog 2 (2013) on Crishtian Whiteheadin kehittämä uusversio pelistä iOS- ja Android-älypuhelimille. Pelissä voi pelata hahmoilla Sonic & Tails, Sonic, Tails tai Knuckles. Pelissä on uusi verkossa pelattava kaksinpelitila, jossa voi haastaa muita pelaajia. Peliin on myös palautettu Hidden Palace -kenttä.lähde?

 • Vastaava tuottaja: Hayao Nakayama
 • Tuottaja: Shinobu Toyoda
 • Ohjaaja: Masaharu Yoshii
 • Pääohjelmoija: Yūji Naka (YU2)
 • Avustavat ohjelmoijat: Bill Willis, Masanobu Yamamoto
 • Suunnittelija: Hirokazu Yasuhara (Carol Yas)
 • Hahmojen ja loppupomojen ulkoasu: Yasushi Yamaguchi (Judy Totoya)
 • Kenttien ulkoasu: Rieko Kodama, Brenda Ross, Craig Stitt, Tom Payne, Jina Ishiwatari, Yasushi Yamaguchi
 • Erikoistasojen ulkoasu ja CG: Tim Skelly, Peter Morawiec
 • Esineiden sijoittelu: Yukata Sugano, Hirokazu Yasuhara, Takahiro Antō
 • Erikoistason esineiden sijoittelu: Yukata Sugano
 • Säveltäjä: Masato Nakamura (Dreams Come True)
 • Äänien ohjelmointi: Tomoyuki Shimada
 • Äänien avustajat: Macky, Jimita, Milpo, Izuho Takeuchi, S.O, Oyz, N. Gee
 • Projektiavustajat: Shūichi Katagi, Takahiro Hamano, Yoshiki Ōoka, Steve Woita
 • Ohjeiden suunnittelu: Yōichi Takahashi, Carol Ann Hanshaw
 • Vastaavat tukijat: Daizaburō Sakurai, Hisashi Suzuki, Thomas Kalinske, Fujio Minegishi, Takaharu Utsunomiya

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]