Sonic the Hedgehog CD

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sonic The Hedgehog CD
Kehittäjä Sonic Team
Blit Software
Julkaisija Sega
Jakelija Steam, Humble Store, PlayStation Now, Google Play ja App Store
Ohjaaja Naoto Ōshima
Säveltäjä Naofumi Hataya
Pelisarja Sonic the Hedgehog
Julkaistu Sega Mega-CD
 • EU lokakuu 1993
 • NA 19. marraskuuta 1993
 • JP 23. elokuuta 1993
Windows
 • EU 3. lokakuuta 1996
 • NA 26. syyskuuta 1996
 • JP 9. elokuuta 1996
Lajityyppi tasohyppely
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: Kaikenikäisille
PEGI 3
USK 6
Alusta Sega Mega Drive, Sega Mega-CD, Microsoft Windows
Jakelumuoto CD-ROM, Digitaalinen lataus
Oheislaite Sega Mega-CD
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Sonic the Hedgehog CD (lyhyesti Sonic CD) on Sonic Teamin kehittämä ja Segan julkaisema tasohyppelypeli. Peli on julkaistu vuonna 1993 Sega Mega Drivelle, Sega Mega-CD-oheislaitteelle, ja vuonna 1996 Windowsille.

Vuonna 2005 peli julkaistiin myös Sonic Gems Collection -pelikokoelmassa, joka julkaistiin Nintendo GameCube- ja PlayStation 2 -konsoleille. Joulukuussa 2011 peli on julkaistu uudestaan digitaalisena latauksena useille alustoille.

Peli kuuluu Sonic the Hedgehog -pelisarjaan ja pelissä esiintyvät ensi kertaa muun muassa hahmot Amy Rose ja Metal Sonic.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtenä kuukautena vuodessa nousee Never Lake-järvestä miniplaneetta Little Planet. Kyseisellä planeetalla on Aikakiviä, joilla voi ohjata kivien energiaa eli "aikaa" planeetalla. Ajalla voi matkata menneisyyteen, nykyhetkeen ja tulevaisuuteen. Ilkeä tohtori "Eggman" Robotnik on keksinyt suunnitelman, jonka avulla hän käyttäisi Aikakiviä ohjatakseen maailmanvalloitusta ja rakentaakseen tukikohdan Little Planetille. Sonic kuulee asiasta ja saapuu paikalle pysäyttääkseen Robotnikin aikeet. Little Planet on kiinnitetty valtavalla ketjulla vuoreen, jossa on Robotnikin pää. Robotnikin Sonic-robotti Metal Sonic kidnappaa nuoren siilitytön Amy Rosen. Sonicin täytyy etsiä miniplaneetalta Aikakivet ja pelastaa Amy ja Little Planet Robotnikin kynsistä.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaminen on lähes samanlaista kuin edellisissä Sonic the Hedgehog -sarjan peleissä. Sonic CD:n uusin ominaisuus on aikamatkailu, joka on oleellinen osa pelin läpäisyä. Aikakautta voi vaihtaa juoksemalla erillisen tähtitolpan ohitse ja jatkamalla juoksemista tietyn aikaa, jotta aikahyppy tapahtuisi. Tolpissa lukee "Past" tai "Future". Takaisin nykyhetkeen palataan samalla tavalla. 3. kierroksessa käydään pomotaistelu ja ei sisällä kyseisiä tolppia tai aikamatkailua. Pelin kenttiä voi yrittää päästä läpi mahdollisimman nopeasti erillisessä Time Attack -tilassa. Peli täytyy pelata läpi, jotta kaikki kentät Time Attack -tilaan avautuisivat. Matkustaessa ajassa Badnik-robotit voivat olla romuttuneita tai uuden veroisia.

Kuvakaappaus Quartz Quadrant -kentän pomotaistelusta iOS-käyttöjärjestelmällä.

Tasoilla on kolme erilaista aikaa, joihin voi matkustaa:

 • Nykyhetki (Present): Tästä aikakaudesta yleensä jokainen pelin taso aloitetaan. Tällä aikakaudella kentän ympäristö näyttää oikeassa ulkomuodossaan.
 • Menneisyys (Past): Maisemat muistuttavat aika paljon Little Planetia monta vuotta sitten. Robotnikin tehtaat ovat jossain tasoissa vielä rakenteilla. Jotta Sonic kykenee muuttamaan tulevaisuutta ja siten myös pelin loppuratkaisua, hänen on tuhottava robottigeneraattoreita ja Metal Sonic hologrammeja.
 • Hyvä tulevaisuus (Good Future): Tämä on ainoastaan kentässä kolme, ja vain jos saat kaikki Robotnikin robotit ja robottikoneen tuhotuksi kahdesta kentästä. Hyvä tulevaisuus on kuin paratiisi ja on hienomman näköinen kuin nykyhetkessä. Toisin kun muissa aikakausilla, tasoilla voi hyppiä ja lennellä eläimiä ja lintuja ilosta.
 • Paha tulevaisuus (Bad Future): Jos Sonic olisi epäonnistunut tehtävässä, seuraukset olisivat tällaiset. Kenttä on usein lähes kokonaan Robotnikin valloittamaa synkkää aluetta tehdasrakennuksista musiikia myöten.

Muita uusia ominaisuuksia ovat Sonicin uudet liikkeet. Spin Dash on pelissä, mutta se on erilainen kuin pelissä Sonic the Hedgehog 2. Uusin liike on Super Peel Out (tunnetaan myös nimellä "Figure 8-run"), jossa Sonic saavuttaa räjähtävän alkunopeuden ja hänen juoksutyylinsä muuttuu erilaiseksi. Liike on samanlainen kuin Spin Dash, mutta Sonic ei voi tuhota Badnikeja muuten kuin pallona. Liike suoritetaan samoin kuin Spin Dash, mutta pelaajan täytyy painaa ylös-nappia ja siten pitää toimintanappia pohjassa. Vuonna 2011 ladattavassa julkaisussa on mahdollista saada Tails pelattavaksi hahmoksi pelattuasi pelin kerran läpi. Pelissä on tallennusmahdollisuus. Kun taso on suoritettu loppuun, peli tallentuu automaattisesti.

Pelissä on seitsemän tasoa ja jokaisessa tasossa on kolme aluetta, mutta lisättynä tasojen menneisyyden, hyvän ja pahan tulevaisuuden varitaatiot tasoja on pelissä yhteensä 84. Sonic-peleissä yleisesti käytetty Zone (suom. alue) on korvattu sanalla Round (suom. erä). PC-versiossa pelin kenttätiedostojen listassa oli mystiset kentät, joita kutsuttiin "R1" ja "E3". Niiden on epäilty olevan "Dust Hill Zone", jonka olisi väitetty olevan pelissä.

Erikoistasot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuten Sonic the Hedgehogissa, Sonic CD:ssä tavoitteena on kerätä jokaisessa kentässä vähintään 50 sormusta ja mennä maalitolpalle ja hypätä jättisormukseen.

Erikoistasot ovat kolmiulotteisia. Erikoistasoissa tavoitteena on tuhota kaikki kuusi purppuranväristä UFO-alusta, mihin aikaa on vain sata sekuntia. Jos osuu veteen, aika kuluu entistä nopeammin. Kun UFO-aluksen tuhoaa, saa siitä kymmenen sormusta. Jos osuu keltaiseen UFO-alukseen, saa Speed Up -lisävoiman, josta saa lisää nopeutta. Jos osuu siniseen UFO-alukseen, saa 30 sekuntia lisäaikaa. Jos saa tuhottua kaikki UFO-alukset ennen ajan loppumista, saa aikakiven. Erikoistasoja on seitsemän erilaista. Jokaisessa voi olla erilaisia ponnahduslautoja, joista pomppaa korkealle, ansoja lattiassa jotka saavat Sonicin kaatumaan tai erilaisia tuulikoneita, jotka puhaltavat korkealle ilmaan. Varo tähtipallokuvia maassa, sillä ne kimmouttavat pelaajan minne sattuu.

Kehitystyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkaistuaan Sonic the Hedgehogin ohjelmoija Yuji Naka jakoi Segan Sonic Team -ryhmän kahtia. Toisesta osasta tuli Sega Technical Institute, joka siirrettiin Yhdysvaltoihin, ja toinen jäi Japaniin. Sega Technical Institutelle annettiin kehitysvastuu Sonic the Hedgehog 2:n tekemisestä. Sillä aikaa Japanissa Sonic CD:tä ryhdyttiin valmistamaan Sonicin alkuperäisen luojan, Naoto Ohshiman, johtaessa ryhmää. Myöhemmin pelilehdet julkistivat jo kyseistä peliä artikkeleissaan.[1] Sonic CD ja Sonic 2 olisivat olleet julkaistavissa Sega Mega Drivelle, Sega Master Systemille sekä Sega Game Gearille. Sittemmin tuli tieto, jonka mukaan peli julkaistaisiin pelkästään Mega-CD:lle ja että peli tulisi olemaan erilainen pelikokemus. Pelattavuus on erilainen kuin Sonic 2:ssa (jonka pelattavuus loi pohjan tuleville peleille) ja yksi selitys Sonic CD:n eroavuudelle on, että pelissä käytetään ensimmäisen Sonic the Hedgehog -pelin Sonicin sprite-graafikkoja. Samoja spriteja käytettiin myöhemmin Knuckles' Chaotix -pelissä Mighty the Armadilloon sprite-grafiikan pohjana.

Prototyyppiversiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sonic CD:stä on tehty kolme prototyyppiversiota, joista viimeisin versio 510 esittelee erilaisuuksia, joita lopullisessa versiossa ei nähdä. Pelattavia tasoja on vain yksi. Muita pääsee tutkimaan Debug-moodilla. Prototyyppi julkistettiin 5. joulukuuta 1993. Siinä on eroavaisuuksia seuraavasti:

 • Prototyypissä on monia objekteja, joita ei ole lopullisessa versiossa. Esimerkkinä ovat kolme outoa monitoria, jotka ovat sininen kymmenen sormuksen monitori, "S-monitori" (Väitetty olevan Super Sonic -monitori, koska Sonic 3:ssa monitori aktivoi automaattisen supermuodon) sekä kello-monitori, joka pysäyttää sormusten pyörimisen.[1]
 • Aloitusruutu on erilainen musiikin kanssa, mikä eroaa lopullisesta versiosta.[1]
 • Monet kentät ovat erilaisia värin tai pienen kenttäsuunnittelun takia.[1]
 • Erikoistasosta on vain demo, jossa tunnusmusiikki soi pitempään kuin lopullisen version musiikki.[1]
 • Alkuvideo on erilainen.[1]
 • Tasojen päävastukset ovat erilaisia ja Metal Sonic ei ole päävastuksena Stardust Speedway -tason lopussa.[1]
 • Amy näyttää erilaiselta lopulliseen versioon verrattuna.[1]

Muita prototyyppejä ovat 510-version lisäksi versiot 712 sekä 920, jossa on erilainen soundtrack kuin USA-versiossa.

Soundtrackien eroavaisuuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sonic CD -pelille on julkaistu kaksi eri soundtrackia, sekä Amerikan että Japanin versio. Euroopassa julkaistiin Japanin soundtrack-versio, jonka tunnusmusiikki on "Toot toot Sonic Warrior"-"You can do Anything" (säv. Masafumi Ogata) ja loppumusiikki "Cosmic Eternity - Believe In Yourself" (säv. Naofumi Hataya).

Amerikan soundtrack työstettiin pari kuukautta Japanin version jälkeen. Sen on säveltänyt Spencer Nilsen, joka on Mega CD:n jälkeen tehnyt myös useiden Sega Saturnin pelien soundtrackeja. Uuden tunnusmusiikin nimeksi tuli "Sonic Boom", jonka esittävät Pastiche-versiossa Sandy Cressman, Jenny Meltzer ja Becky West.

Pelin alku- ja loppuanimaatiot ovat japanilainen Studio Junio tekemiä sekä Toei Animationin tuottamia. Näistä animaatioista on myöhemmin Mega CD sekä PC-julkaisun jälkeen muokattu FMV-video kuvan ja musiikin myötä. Videot näytettiin ensi kertaa FMV-muodossa Sonic Jamissa ja sittemmin Sonic Mega Collectionissa. Sonic Gems Collection -kokoelman Sonic CD:n alku- ja loppuvideot ovat ensi kertaa näkyvillä FMV-videoina itse pelissä.

Ainoat yhtäläisyydet soundtrackeissa ovat menneisyyden versiot tasoista. Samoja musiikkeja käytettiin sekä Japanin että Amerikan versiossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]