Sonic the Hedgehog (videopeli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Segan videopeliä. Sonic the Hedgehog voi myös tarkoittaa Segan samannimistä pelisarjaa, pelihahmoa, amerikkalaista sarjakuvaa ja piirrossarjaa.
Sonic The Hedgehog
Pelin eurooppalainen kansi.
Pelin eurooppalainen kansi.
Kehittäjä Sonic Team
Julkaisija Sega
Jakelija Humble Store, Apple Store Online, Xbox Live Arcade, Microsoft Store, Steam, PlayStation Store, Google Play ja App Store
Suunnittelija Rieko Kodama ja Jina Ishiwatari
Taiteilija Naoto Ōshima ja Rieko Kodama
Säveltäjä Masato Nakamura
Ohjelmoija Yūji Naka
Pelisarja Sonic the Hedgehog ja Sonic the Hedgehog
Julkaistu
 • EU 23. kesäkuuta 1991
 • NA 23. kesäkuuta 1991
 • JP 26. heinäkuuta 1991
Lajityyppi tasohyppely
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus CERO: A (kaikenikäisille)
ESRB: Kaikenikäisille
PEGI 3
USK 6
Alusta Sega Mega Drive
Jakelumuoto pelimoduuli
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Sonic the Hedgehog on Sonic Teamin kehittämä tasohyppelypeli, joka on julkaistu vuonna 1991 Sega Mega Drivelle. Se on ensimmäinen peli samannimisessä pelisarjassa. Peli julkaistiin Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa vuoden 1991 kesäkuussa ja Japanissa saman vuoden heinäkuussa. Peli sai loistavan vastaanoton ja syrjäytti nopeasti aikaisemmin Mega Driven pakettipelinä olleen Altered Beastin tullen nopeasti yhdeksi Mega Driven ja Segan myydyimmistä peleistä.[1] Pelin suosio edesauttoi myös suuresti 8-bittisten pelikonsolien lopullisessa syrjäyttämisessä markkinoilta.

Sonicin tavaramerkkinä on ollut alusta asti pelitapahtumien nopeus useimpiin muihin tasoloikkapeleihin verrattuna. Tätä pelin ominaisuutta Sega käytti myös Mega Driven markkinoinnissa; se kutsui vauhdin tunnetta tuovaa, suhteellisen yksinkertaista koodauskeinoa Mega Driven rautaan sidotuksi ominaisuudeksi nimeltä ”Blast Processing”.[2]

Mystisellä Etelän saarella on värikkäitä jalokiviä, joilla on kyky toteuttaa kaikki toiveet. Ilkeä tiedemies tohtori Robotnik (tunnetaan myös nimellä ”Eggman”) kuulee legendaarisista kaaossmaragdeista (Chaos Emeralds) ja päättää käyttää niitä hallitakseen saarta. Hän rakentaa erilaisia tehtaita ja laitteita sekä kidnappaa pieniä viattomia eläimiä tehdäkseen niistä häntä palvelevia ”Badnik-robotteja”. Yhtäkkiä paikalle saapuu vauhdikas sininen siili, joka vastustaa ilkeän tiedemiehen aikeita ja aikoo vapauttaa viattomat eläimet. Hän on Robotnikin arkkivihollinen, Sonic the Hedgehog.

Kuvakaappaus ensimmäisestä tasosta Green Hill Zone.

Sonic the Hedgehog on peli-idealtaan suoraviivainen ja vauhdikas tasohyppelypeli. Sonicin täytyy päästä kentissä olevien monien silmukoiden ja monien ansojen läpi maalitaululle alle kymmenessä minuutissa. Lisäksi Sonic kerää sormuksia, jotka suojaavat häntä vihollisten osumilta. Kentistä löytyy pylväitä, joilta pelaaja saa jatkaa menettäessään elämän, ponnahduslautoja sekä monitoreja, joista on mahdollista saada kymmenen lisäsormusta, suojan, joka kestää kunnes osut viholliseen, nopeustossut, joista Sonic juoksee nopeammin, kuolemattomuuden, joka kestää parikymmentä sekuntia tai yhden lisäelämän.

Peli on jaettu seitsemään alueeseen, joista kuudessa ensimmäisessä on kolme kenttää ja viimeisessä vain yksi. Viiden ensimmäisen alueen kolmannen tason lopussa Sonicin on päihitettävä tohtori Robotnik, joka hyökkää aluksellaan siinä viritettyjen laitteiden kera. Green Hill Zone on ensimmäinen alue.

Pelaaja pääsee erikoistasolle, jos kerää vähintään 50 sormusta ja menee kentän loppuun, jossa on iso sormus, johon hyppäämällä pääsee erikoistasolle. Erikoistasoja on yhteensä kuusi. Ne ovat sokkeloisia labyrinttejä, joista on löydettävä kaaossmaragdi. Erikoistaso pyörii koko ajan, joten Sonicin täytyy tasapainoilla ja olla varovainen ja välttää ”GOAL”-palloja, jotka lopettavat tason. Keräämällä sormuksia erikoistasolla pelaaja voi ansaita jatkomahdollisuuksia, joita pelissä ei valmiiksi ole.

Sonic the Hedgehog julkaistiin Amerikassa 23. ja Euroopassa 24. kesäkuuta sekä Japanissa 26. heinäkuuta vuonna 1991. Sonic the Hedgehog (8-Bit) -peli on julkaistu samana vuonna myös Sega Master Systemille ja Sega Game Gearille, joka eroaa kentiltään ja pelimekaniikaltaan 16-bittisestä pelistä. Peliä julkaistiin peräti kaksi miljoonaa kappaletta ensimmäisenä julkaisuvuonna.[3] Peli on myöhemmin myynyt yhteensä 16 miljoonaa kappaletta ja on sarjan myydyin peli.[4]

Peliä on uudelleenjulkaistu myöhemmin Sonic Compilationissa (1995), Sonic Jamissä (1997) ja Sega 6-pakissä vuonna 1999. Sittemmin peli julkaistiin myös Sega Smash Pack Vol. 1:ssä (Sega Dreamcast), Dreamcastin Dream Library -verkkopalvelussa (vain Japanissa), Sonic Mega Collectionissa (Nintendo GameCube), Sonic Mega Collection Plussassa (PlayStation 2, Xbox ja PC), Sega Mega Drive Collectionissa (PlayStation 2 ja PlayStation Portable) vuonna 2006, Sega Mega Drive Ultimate Collectionissa (Xbox 360 ja PlayStation 3) vuonna 2009 sekä Sonic Classic Collectionissa (Nintendo DS) vuonna 2010.

Marraskuussa 2006 Nintendo Game Boy Advancelle julkaistiin juhlajulkaisu pelistä nimellä Sonic the Hedgehog Genesis. Pelin uusin asia on Anniversary Mode, jossa on Sonic the Hedgehog 2:sta tuttu Spin Dash -liike. Peli on saatavilla myös Wiin Virtual Consolelle sekä Xbox 360:n Xbox Live Arcade -palvelulle. Peli on myös avattavana Sonic Generations -pelissä.

Prototyyppiversio

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sonic the Hedgehog -pelistä ei ole virallisesti tehty prototyyppiversiota, kuten Sonic the Hedgehog 2:sta. Internetissä on kuitenkin huhuttu sellaisen olemassaolosta. Monet pelilehdet ovat paljastaneet kuvia pelistä, jotka eroavat paljon lopullisesta versiosta, muun muassa seuraavasti:

 • Kuvissa näytön "RINGS"-teksti on korvattu tekstillä "RING".[5]
 • Green Hill Zone poikkeaa lopullisesta pelistä: kuvissa taivas on tumma, vuoret näyttävät erilaisilta ja yhdessä kuvassa on kyltti, jossa lukee "WELCOME".[5]
 • Marble Zonessa leijailee lentäviä lautasia.[5]
 • Spring Yard Zonen nimi on Sparkling Zone. Kentän maisemat ovat hyvin erilaiset.[5]
 • Labyrinth Zone ja Star Light Zone ovat myös visuaalisesti poikkeavia julkaistuun peliin verrattuna.[5]
 • Scrap Brain Zonen nimi on kuvissa Clock Ork Zone.[5]
 • Green Hill Zone -alueeseen on viitattu useasti myöhemmissä Sonic-peleissä. Tason pomovastus on nähty uudelleen peleissä Sonic & Knuckles, Sonic Advance ja Sonic the Hedgehog 4.
 • Sonic Chaos -pelin taso Metal Green Hill Zone muistuttaa paljon Green Hill Zonea, kuten myös Sonic Jam-pelin valikkotaso Sonic World.
 • Sonic Adventuressa on kentän 3D-versio, johon päästäkseen pelaajan on läpäistävä kaikki pelin tehtävät A-arvoisesti (180 kappaletta).
 • Sonic Advance 3:ssä kuullaan Green Hill Zonen taustamusiikin uusi versio tasossa Sunset Hill.
 • Green Hill Zone nähdään uudenlaisena kenttänä Sonic Generations -pelissä.

Pelin suunnittelija: Hirokazu Yasuhara (Carol Yas)
Ohjelmoija: Yūji Naka (YU2)
Hahmosuunnittelija: Naoto Ōshima (Bigisland)
Suunnittelija: Jinya Itō, Reiko Kodama
Äänituottaja: Masato Nakamura
Ääniohjelmoija: Jimita, Macky

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]