Sonic the Hedgehog: The Movie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sonic the Hedgehog: The Movie
Elokuvan DVD-kansi.
Elokuvan DVD-kansi.
Ohjaaja Haruki Nakayama
Käsikirjoittaja Masashi Kubota
Tuottaja Kazunori Ikegami
Säveltäjä Junji Fujita
Leikkaaja Seiji Morita
Pääosat Martin Burke
Lainie Frasier
Bill Wise
Edwin Neal
Sascha Biesi
Gary Dehan
Charles Campbell
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Japani
Tuotantoyhtiö A.D.V. Films, LT,
SEGA Enterprises
Levittäjä A.D. Vision
Netflix
Ensi-ilta Japani1996
Yhdysvallat 1999
Kesto 60 min
Alkuperäiskieli japani
englanti
Aiheesta muualla
IMDb

Sonic the Hedgehog: The Movie (tunnetaan myös nimillä Sonic Anime ja Sonic OVA) on japanilainen Sonic the Hedgehog -pelisarjaan perustuva elokuva. Se julkaistiin ensin Japanissa kahtena 30 minuuttia kestävänä osana 31. maaliskuuta 1996. Osat myytiin erikseen. Myöhemmin jaksot dubattiin englanniksi, yhdistettiin yhdeksi tunnin mittaiseksi elokuvaksi ja julkaistiin Yhdysvalloissa ja Euroopassa 9. syyskuuta 1999. Samana päivänä Yhdysvalloissa julkaistiin Sega Dreamcast ja Sonic Adventure. Elokuva jälkiäänitettiin suomeksi vuonna 2011. Dubbauksen toteutti harrastajaryhmä Dubbinaattorit.

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisin kuin Sonic The Hedgehog -pelit ja sarjakuvat, elokuva sijoittuu Planet Freedomille (suom. Vapauden Planeetta). Planeetalla on useita eri alueita, kuten Land of Sky ("Taivasmaa") ja Land of Darkness ("Pimeyden Maa"). Mainitut alueet ovat elokuvan merkittävimmät tapahtumapaikat. Elokuva alkaa "Taivasmaasta".

Juoni lyhyesti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sonic saa kutsun presidentin talolle. Paikalle saavuttuaan hän kohtaa Tri. Ivo "Eggman" Robotnikin, joka on ottanut presidentin ja hänen tyttärensä panttivangikseen. Sonic joutuu tekemään hänelle palveluksen: jättimäinen mecha ilmaantui Eggmanin (dubbauksessa Robotnikin) utopiaan Eggmanlandiin (dubbauksessa Robotropolikseen), karkotti Eggmanin ja sabotoi robottigeneraattorin, joka uhkaa räjähtää alle päivässä. Eggman pyytää Sonicia menemään Pimeyden Maahan ja pysäyttämään tämän generaattorin. Sonic suostuu ja perille päästyään kohtaa Black Eggmanin (dubbauksessa Metal Robotnik), joka osoittautuu Eggmaniksi. Hän huijasi Sonicin tukikohtaansa kopioidakseen hänen muistinsa ja kysynsä hänen uuteen robottiinsa, Hyper Metal Soniciin ja valloittaakseen Vapauden planeetan sen avulla.

Yksityiskohtaisempi juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Matka Eggmanlandiin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sonic rentoutuu rannalla kotinsa edustalla, kun Tails lähtee kokeilemaan suihkumoottorikäyttöistä lainelautaansa kysyen tahtooko Sonic kokeilla tätä. Sonic kieltäytyy tästä, koska ei pidä vedestä eikä osaa uida. Tailsin temppuillessa laudallaan hän kohtaa Old Man Owlin ("Pöllö-vanhuksen") raketillaan, joka kaataa vahingossa Tailsin lainelaudan. Hänen rakettinsa on hajoamispisteessä. Tails lentää hänet kiinni ja asetuttuaan raketin siivelle hän huomaa heidän olevan törmäyskurssilla kohti kallioseinään. Sonic pelastaa heidät törmäykseltä ja pöllö-vanhus muistaa hädin tuskin asiansa. Taivasmaan presidentti tahtoo Sonicin luokseen heti. Heidän saavuttuaan presidentin talolle ja yllättyvät Eggmanin ottaneen presidentin ja hänen tyttärensä, Saran, panttivangeikseen. Eggman kertoo Sonicille hänen Eggmanlandissa, Pimeyden Maassa, sijaitsevan kaupunkinsa on vallannut valtava mekaaninen Black Eggman, joka sabotoi robottigeneraattorin ylikuormittamalla sen. Generaattori räjähtäisi tuhoten koko planeetan seuraavaan aamuun mennessä. Saavutettuaan Sonicin luottamuksen Eggman antaa Tailsille navigaattorin. Kaksikko suuntaa Pimeyden Maahan Sonicin kaksitasoisella lentokoneella, Tornadolla lentääkseen pilvien alle kohti myrskyistä maankamaraa tehden sinne pakkolaskun. He saapuvat lopulta kaupungin raunioihin, joka muistutta New York Citya. Siellä he joutuvat taisteluun Black Eggmania vastaan. Knuckles sattuu osumaan lähistölle ja pelastaa molemmat pulasta ja liityy osaksi tiimiä tuhoamaan tämän metallisen hirvityksen.

Sonic vastaan Metal Sonic[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sonic, Tails ja Knuckles etenevät kohti Eggmanlandin keskuksessa sijaitsevaa robottigeneraattoria. Generaattorin pysäyttävä vipu on liukuhihnan päällä ja Sonic yrittää kaikin voimin päästä sen luo. Tails ja Knuckles saavat vivun alas yhdessä. Samalla Sonic jää oudon valokuution vangiksi, joka "skannaa" hänet. Tämän jälkeen koko alue sortuu heidän edestään. Black Eggmanin romu nousee lattian läpi sinisen hehkun saattelemana. Romun sisältä paljastuvat Sara ja Eggman. Knuckles syyttää Saraa tapahtuneesta, joka purskahtaa itkuun osoittaen syyttävällä sormella Eggmania. Eggman näyttää Sonicille Hyper Metal Sonicin, Sonicin mekaanisen kopion ja pakottaa Sonicin taistelemaan tätä vastaan. Metal Sonic voittaa ensimmäisen erän vieden Sonicin mukanaan pois Eggmanlandista. Tails lentää heidän peräänsä, mutta Knuckles pysäyttää hänet. Yhdessä he palaavat rikkoutuneen Tornadon kanssa Taivasmaahan ja saavat selville Eggmanin todellisen suunnitelman. Metal Sonic pyrkii puhkaisemaan leijuvia mantereita yhdistävän jään ja vapauttamaan sen sisällä kulkevan magman, jotta jääsidokset sulaisivat ja mantereet ajautuisivat avaruuteen.

Sonic herää metsästä. Hän tajuaa Metal Sonicin tietävän kaiken, mitä hän tietää, tekee tai on tehnyt. Hän suuntaa presidentin talolle ja kuulee kaiken koskien tätä jäätikködilemmaa, jonka piti olla vain Knucklesin ja presidentin välinen asia. Sonic suuntaa suoraan kohti jäätiköitä ja Metal Sonicia. Tails ja Knuckles saapuvat paikalle korjatulla Tornadolla. Myös Eggman saapuu Saran kanssa jäätikölle. Sonic kohtaa Metal Sonicin uudelleen ja he taistelevat pitkään. Sara putoaa Eggmanin aluksen kyydistä, mutta Knucklesin onnistuu pelastaa hänet. Metal Sonic pitää Sonicia pinteessä, mutta Tails vapauttaa hänet hipaisemalla Metalia Tornadon siivenkärjellä. Eggman raivostuu ja ampuu Tailsin perään kaksi ohjusta, joista toinen osuu. Metal saa kuristusotteen Sonicista, mutta onneksi Tailsin onnistuu ylikuormittaa Metal Sonic Sonicin tunteilla, ja Sonic voittaa hänet väliaikaisesti. Samaan aikaan presidentti saapuu paikalle ilma-aluksellaan, joka törmää jääseinään lähelle magmapurkausta, muodostaen kraatterin. Tails ja Knuckles yrittävät vapauttaa presidentin rikkomalla aluksen kabiinin, kunnes Sonicin iskemä Metal Sonic iskeytyy alukseen räjäyttäen sen. Pahoin vaurioitunut Metal Sonic pelastaa Presidentin. Sonic tajuaa, että Metal Sonicilla on myös tunteet, koska se on ohjelmoitu Sonicin persoonallisuudella ja ajatuksilla. Kivenpalanen pudottaa Metalin kraatteriin, ja Sonicin pelastusyrityksestä huolimatta Metal sulattautuu laavaan kerrottuaan, että Soniceja on vain yksi. Lopuksi Eggman toteaa, että hänellä on edelleen Sonicin tiedot tallella levyllä uuden Metal Sonicin rakentamista varten. Toinen hänen ohjuksistaan tulee takaisin ja räjäyttää levykkeen. Knuckles kostaa Sonicille sen että hän putosi hänen päänsä päälle taistelun aikana, ja Sonic lähtee muut perässään takaa-ajoon.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Sensuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäistä japanilaista versiota on jouduttu siistimään, koska se on alun perin kohdennettu teini-ikäisille. Kun Sonic ja Tails ensimmäistä kertaa kohtaavat "Black Eggmanin", alkuperäisessä versiossa (1996) Tails läimäyttää itseään takamukselle ja Sonic näyttää keskisormea solvatessaan Black Eggmania. Nämä ovat muutetut uudesta versiosta (1999) mm. muuttamalla keskisormi etusormeksi. Knucklesin jäädessä kiinni Black Eggmanin liimaan hän huutaa "Now I’m stuck!", alkuperäisessä versiossa hän huutaa "Shit!" teksteissä lukiessa "Oh No!" Myöhemmässä vaiheessa elokuvaa, kun Metal Sonic iskeytyy Eggmanin aluksen lattian läpi, Sara kutsuu Metalia perverssiksi (koska tämä vaikuttaa katsovan ylös hänen hameensa alle). Sonic, joka on synkronoinut itsensä Metal Sonicin kanssa, taas tuntee häpeää tai kipua, koska hänen nivusensa osui Eggmanin alukseen. Eräässä kohtauksessa Tails tarrautuu vahingossa Saran rintoihin ja Knuckles huutaa hänelle "TAILS! I never thought you would stoop that low" ("Tails! Tuollaista en olisi sinusta uskonut!").

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomenkielisessä versio on dubattu vuonna 2011. Ääninäyttelijät esiintyvät vain taiteilijanimillään.

Ääninäyttelijät Englanniksi Japaniksi Suomeksi (Dubbinaattorit)
Sonic the Hedgehog Martin Burke Masami Kikuchi Superi
Miles "Tails" Prover Lainie Frasier Hekiru Shiina Hukkis
Knuckles the Echidna Bill Wise Yasunori Matsumoto Darkkis
Tri. Eggman (jap.), Tri. Robotnik (dub.) Edwin Neal Junpei Janikuchi Superi
Sara Sascha Biesi Mika Kanai LittleLadyFox
Black Eggman (jap.), Metal Robotnik (dub.) Edwin Neal - Superi
Presidentti Edwin Neal - Darkkis
Metal Sonic Gary Dehan -
Old Man Owl (Eng), Pöllövanhus (Dubbinaattorit) Charles Campbell - Jani-sama

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]