Galactus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Galactus
Maailmojen syöjä Galactus
Maailmojen syöjä Galactus
Luoja(t) Stan Lee & Jack Kirby
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Fantastic Four #48 (maaliskuu 1966)
Henkilötiedot
Oikea nimi Galan
Status Aktiivinen
Pituus 876 cm (vaihteleva)
Paino 8,2 tonnia (vaihteleva)
Henkilöllisyydet Maailmojen tuhoaja, planeettojen syöjä, Ashta
Voimat Kosminen voima, joka suo hänelle miltei jumalan kaltaiset kyvyt, taidon hallita suvereenisti elementtejä ja luonnonvoimia, materiaa ja energiaa
Suhteet
Sukulaiset Ei ole (vaikka hän kutsuukin Kuolemaa ja Ikuisuutta perheeseen viittaavilla nimityksillä)

Galactus, maailmojen tuhoaja on Marvel-kustantamon luoma sarjakuvahahmo. Galactus on maailmankaikkeuden vanhin kosminen olento (jopa vanhempi kuin Universumin vanhimmat), jonka jatkuva elämänjano pakottaa tämän jatkuvasti imemään planeettojen elinvoimaa. Vuosien varrella Galactuksella on ollut lukuisia apulaisia, ja usein hänen tiensä ovat kohdanneet Ihmenelosten kanssa.

Suomessa Galactuksen ensiesiintyminen tapahtui Ihmesarjan numerossa 32 (1968).

Galactuksen synty

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galactus on meidän universumiamme edeltäneen maailmankaikkeuden ainoa eloonjäänyt asukas. Tämä alun perin Galanina (joissain yhteyksissä erheellisesti Galen) tunnettu humanoidi asui Taa-planeetalla, joka edusti paratiisimaisuudessaan silloisen universumin sivistyksen korkeinta tasoa.

Universumi syntyi Kosmisesta Munasta, joka oli äärettömän tiheästi pakkautunutta ainetta. Avaruus syntyi kun tämä muna räjähti levittäen materiaa miljardeja vuosia yhä laajemmalle. Kun laajeneminen lopulta päättyi, alkoi materia kerääntyä takaisin kasaan uudeksi Kosmiseksi Munaksi. Näin alkoi tapahtua Taan universumissa, ja lopun aikoihin liittyi tappava kosminen säteily.

Avaruusmatkailija Galan lähetettiin etsimään parannuskeinoa, jota ei kuitenkaan löytynyt. Koska loppu oli varma, Galan ehdotti elossaoleville läheisilleen, että he kuolisivat kunniakkaasti matkalla Kosmiseen Munaan. Näin kävikin, mutta Galactus tunsi ainoana henkiin jääneenä Kosmisessa Munassa, kuinka hän täyttyi oudolla voimalla.

Ei ole tietoa kuinka kauan meni edellisen universumin kuoleman ja uuden synnyn välillä, mutta kun alkuräjähdys taas tapahtui, syntyivät Ikuisuus ja Kuolema ja entinen Galan sinkoutui avaruuteen uudelleen muotoillussa avaruusaluksessaan. Vastasyntynyt Galactus uinui miljoonia vuosia aluksensa sisällä vahvistuen samaan aikaan kun maailmankaikkeudessa alkoi jo syntyä elämänmuotoja.

Galactus kehitti itselleen haarniskan, jonka avulla hän kykeni paremmin hallitsemaan energiaansa, mutta ei tullut aluksestaan ulos ennen kuin ohikulkeva avaruuslaivasto tulitti sitä luullen sitä vihollisen aseeksi. Galactus heräsi, tuhosi laivueen ja imi nälissään itseensä läheisen planeetan biosfäärin elinvoiman.

Seuraavien ajattomien iäisyyksien kuluessa Galactus rakensi itselleen niin suunnattoman avaruusaseman, että planeetat kiertävät sitä. Hän nimesi sen TAA II:ksi. Aikaa myöten Galactuksen nälkä kasvoi, ja hänen täytyi ravita itseään yhä useammin planeettojen energialla.

Hopeasurffari ja maapallo

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän siirtyi asumattomista planeetoista asuttuihin, ja törmäsi lopulta Zenn-Lan planeettaan, jonka asukas Norrin Radd lupasi ryhtyä Galactuksen palvelijaksi, jos Galactus säästäisi Zenn-Lan. Galactus suostui ja teki Norrin Raddista Hopeasurffarin.

Maailmojen syöjä Galactus Joh Byrnen kuvittamana (Marvel #1/1988, suomennos Lauri Narinen). Maailmankaikkeuden olennot näkevät kukin Galactuksen omalla tavallaan - ihmisille Galactus on haarniskoitu humanoidi.

Hopeasurffari ohjasi Galactuksen maapallolle, missä Ihmenelosten, Seuraaja Uatun ja kapinalliseksi ryhtyneen Hopeasurffarin onnistui estää tämän aikeet uhkaamalla Galactusta tämän avaruusasemalta kaapatulla Kaikenlopettajalla. Galactus lupasi jättää maapallon rauhaan, mutta vangitsi Hopeasurffaajan maapallolle kostoksi tämän petturuudesta.

Lupauksestaan huolimatta Galactus palasi useasti maapallolle, mutta viimeisellä kerralla jo niin nälissään ja heikossa kunnossa että maapallon yhteen kerääntyneiden sankareiden onnistui voittaa hänet. Reed Richards pelasti kuolevan Galactuksen, joka tällä viimeisellä käynnillään maapallolle sai uuden apulaisen, Novan. Myöhemmin Herra Fantastinen joutui tästä syystä eri avaruusrotujen tuomioistuimen eteen.

Pääartikkeli: Galactuksen apulaiset

Galactus on ottanut palvelukseensa joitakin olentoja toimimaan hänen apulaisinaan. Näille muutamille Galactus on antanut pienen osan omasta kosmisesta voimastaan ja lähettänyt nämä etsimään planeettoja, joiden energioilla Galactus voisi tyydyttää nälkänsä.

Suurin osa Galactuksen apulaisista on joko kapinoinut tätä vastaan, pettänyt tämän tai jätetty omilleen jostakin syystä.

Galactuksen tunnetuimpia apureita (jokainen esiintynyt suomalaisissa lehdissä) ovat Hopeasurffari, Ilmakävelijä, Tulilordi, Terrax, asgardilainen Tuhoaja, Nova ja Morg. Amerikkalaisissa julkaisuissa on tuotu esille vielä muita apulaisia (esimerkiksi Teräsmies joka oli Galactuksen apuri vain hetken amerikkalaisessa Ihmeneloset ja Teräsmies-yhteisseikkailussa).

Voimat ja varusteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galactuksen voimat riippuvat hänen energiavarannostaan, Kosmisesta Voimasta, ja hän voi tarvittaessa imeä energiaa materiasta kasvattaen näin voimiaan rajattomasti. Voimien laatu on kosminen, eikä niiden rajoja tunneta. Tiedetään hänen kykenevät molekyylirakenteen muuttamiseen, materian siirtämiseen ajassa ja paikassa ja moniin muihin uskomattomiin tekoihin. Galactuksen tuntemattomasta materiasta luotu haarniska estää hänen energiansa räjähtämisen vapaaksi, mikä voisi muuttaa hänet pieneksi auringoksi.

Ultimate Galactus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ultimate Marvel -universumissa Galactus, jota kutsutaan Gah Lak Tus -nimellä, esiintyi ensimmäisen kerran Warren Elliksen Ultimate Galactus trilogiassa. Ensimmäisen kerran Gah Lak Tusin mainitsee Ultimate Vision, jolloin selviää, että Vision on varoitusjärjestelmä Gah Lak Tusia vastaan. Gah Lak Tus näyttäytyy Ultimate -universumissa 160 000 kilometriä korkeana parvena robottimaisia olioita, jotka tuhoavat maailmoja asevoimin ja lihaasyövien virusten avulla. Tämän jälkeen olento imee planeetan lämpöenergian itseensä. Gah Lak Tus pitää kaikkea elämää niin arvottomana, että olento tunsi itsensä häväistyksi Professori X:n otettua siihen yhteyttä telepaattisesti.

Galactus muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galactus esiintyi vuonna 1994 tehdyssä Ihmeneloset-animaatiosarjassa yhdessä Hopeasurffarin kanssa. Jaksossa esiintyi myös useita muita Marvel-sankareita ja lopulta Galactus tuhottiin Aaveajajan katumuskatseen avulla.

Galactus oli myös vakiohahmo FOXin 1998 tekemässä Hopeasurffari-animaatiossa. Hän oli sarjan yksi ainoista tietokoneella tehdyistä hahmoista. Galactuksen osuuden dubbasi näyttelijä James Blendick.

Muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Galactus ulkoa ja sisältä Fantastic Four: Hopeasurffari -elokuvassa.
  • Galactus esiintyi vuonna 2007 julkaistussa elokuvassa Fantastic Four: Hopeasurffari. Elokuvan ohjaaja Tim Story kuvasi Galactuksen jättiläismäisen hahmon sijaan suurena voimana, valtavana ja muodottomana kosmisena voimapilvenä, joka lonkeromaisilla pilviulokkeilla työntyi planeettojen sisuksiin ja imi kaiken niiden energian itseensä. Lopulta se saapui myös maapallolle, mutta Hopeasurffari, haluten suojella rakastaan muistuttavaa Susan Stormia, lensi Galactuksen sisään, ja vapautti kaiken energiansa, tuhoten Galactuksen ja lähes kuollen samalla itsekin.
  • Galactus oli tarkoitus esittää sarjakuvista tutussa ulkomuodossaan myöhemmin Hopeasurffariin keskittyvässä spin-off -elokuvassa.[1]

Marvel Cinematic Universe

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ralph Ineson näyttelee Galactusta Marvel Cinematic Universeen (MCU) sijoittuvassa elokuvassa The Fantastic Four (2025).[2]

Galactus Marvel: Ultimate Alliancessa.
  • Galactus esiintyy Marvel: Ultimate Alliance -pelissä yhtenä voimakkaimmista välivastustuksista. Pelaaja taistelevat Skrullien kotiplaneetalla puolijumalaa vastaan saadakseen käsiinsä koneen, jolla Tohtori Doomin suunnitelmat saataisiin pysäytettyä.
  • Galactus esiintyy myös Marvel Vs. Capcom 3 -pelissä loppuvastustajana.
  • Galactus esiintyy Fortnite Battle Royale -pelimuodossa, kun hänet nähdään sarjakuvamaisessa tapahtumassa, jossa hahmot yrittävät estää häntä tuhoamasta pelin saarta.[3]
  1. Carle, Chris: SDCC 07: JMS Sheds Light on Silver Surfer Movie IGN. 27.7.2007. Viitattu 10.5.2024. (englanniksi)
  2. Anderson, Jenna: The Fantastic Four's Galactus Actor Breaks Silence on MCU Casting ComicBook.com. 9.5.2024. Arkistoitu . Viitattu 10.5.2024. (englanniksi)
  3. Webster, Andrew: Fortnite’s new season pits Marvel’s biggest heroes against Galactus The Verge. Viitattu 2.9.2020. (englanniksi)