Tulilordi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tulilordi
Tulilordi, Galactuksen neljäs apulainen
Tulilordi, Galactuksen neljäs apulainen
Luoja(t) Gerry Conway & John Buscema
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen The Mighty Thor #225
Henkilötiedot
Oikea nimi Pyreus Kril
Status Aktiivinen
Pituus 192 cm
Paino 99 kg (ollessaan Maan vetovoiman vaikutuksessa)
Edelliset ryhmäsidokset Galactus, Nova-joukot
Henkilöllisyydet Nova Centurio
Voimat Kosmisen voiman osittainen hallinta joka takaa valoa nopeamman lentonopeuden, haavoittumattomuuden ja kyvyn kanavoida kosmista energiaa liekin muodossa silmien ja sauvan kautta

Tulilordi (oikealta nimeltään Pyreus Kril) on Marvelin sarjakuvissa esiintyvä kosminen olento, mahtavan Galactuksen apulainen. Hahmo esiintyi ensi kerran The Mighty Thor-lehden numerossa 225. Tulilordin loivat Gerry Conway ja John Buscema.

Suomessa Tulilordi esiintyi ensimmäisen kerran Hämähäkkimies-lehden numerossa 6 (1989).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyreus Kril toimi avaruusalus Tienavaajalla upseerina, kun hänen ystävänsä ja päällikkönsä Gabriel Lan kaapattiin siirtosäteellä. Kril vannoi löytävänsä ystävänsä ja lähti jäjittämään sädettä, joka oli peräisin Galactuksen aluksesta. Galactus etsi uutta apulaista hänet pettäneen Hopeasurffarin tilalle, ja Gabriel Lan vaikutti kyvykkältä kandidaatilta.

Galactus teki Lanista supervoimakkaan Ilmakävelijän, joka palveli häntä uskollisesti. Kun voimakas avaruusrotu Ovoidit hyökkäsivät Galactuksen kimppuun, kuoli Ilmakävelijä käydyssä taistelussa puolustaessaan isäntäänsä.

Galactus siirsi Lanin hiipuvat elinvoiman robottiin, mutta se ei kuitenkaan mielyttänyt Galactusta. Hän lähetti robotin maapallolle kutsumaan Hopeasurffaria takaisin palvelukseen, mutta Hopeasurffari kieltäytyi ja tuhosi taistelussa Ilmakävelijän robotin. Koko tämän ajan Kril oli seurannut Galactusta.

Kril ei kuitenkaan tiennyt miten hänen ystävälleen oli käynyt vaan siirsi itsensä rohkeasti Galactuksen alukseen ja pyysi Gabriel Lanin vapauttamista. Krilin päättäväisyys teki Galactukseen vaikutuksen ja lupasi kertoa Lanin kohtalon, jos Kril suostuisi hänen uudeksi apulaisekseen. Kril suostui tarjoukseen, ja niin hänestä tuli Tulilordi.

Tulilordi joutui suorittamaan tehtävää maapallolle, missä hän tapasi Thorin, ukkosen jumalan. Thor tarjosi Odinin luomaa Tuhoajaa vastalahjaksi Tulilordin vapauttamisesta.

Tulilordi jäi maapallolle, vaikka hänen ei ollut pakko. Tämä johtui siitä, että kerrottuaan Krilille Lanin kohtalon, Galactus vaivitti tiedon tämän alitajuntaan. Nyt Tulilordi tunsi alitajuista vetoa maahan, jossa tutustui Kostajiin ystävystyen Herkuleksen kanssa ja taistellen Hämähäkkimiestä vastaan (Tulilordin lempiruoka on maapallolla valmistetut pizzat ja onnistui aiheuttamaan kärhämää paikallisessa pizzeriassa saaden näin Hämähäkkimiehen kimppuunsa)[1]. Myöhemmin löydettyään Ilmakävelijän robotin jäännökset hän vei ne avaruuteen ja hautasi eräälle asteroidille.

Myöhemmin Tulilordi palasi kotiplaneetalleen Xandarille vain löytääkseen sen tuhottuna. Avaruusroisto Nebula oli tuhonnut Xandarin ja Tulilordi on vannonut hänelle kostoa teostaan.

Tulkintoja seksuaalisuudesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gayleague.com-sivustolla Pyreuksen ja Gabriel Lanin välinen suhde on tulkittu homoseksuaaliseksi pohjautuen seuraavaan Tulilordin vuoropuheluun Tähtiketun kanssa:

  • Tähtikettu: Doesn't your fiery nature ever burn simply for pleasure?
  • Tulilordi: Not the way you mean it, Eros! Not since the day Galactus made me the Firelord! Not since the day I lost my friend Gabriel---!. [2]

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska Tulilordin fysiologia ja aineenvaihdunta on täysin erilaista ihmiseen verrattuna, on hän myös tavallista ihmistä huomattavasti voimakkaampi. Mikäli Tulilordi kanavoi kosmisen voimansa fyysisiin tekoihin kykenee hän nostamaan yli 50 tonnia.

Tulilordin todellinen voima onkin hänen kykynsä kanavoida ja hallita kosmista voimaa tähtitulen muodossa. Hänen vanha kehonsa adjustoitui sisältämään valtavia energiamääriä ja siksi Tulilordi onkin käytännössä elävä pienoistähti.

Hänessä on kaikki sähkömagneettisen spektrin ominaisuudet mitä oikeissa tähdissäkin on; lämpö, valo, painovoima, radioaallot etc. Maksimaalinen energiamäärä jonka hän voi kerralla tuottaa määräytyy hänen massansa mukaan. Kun hänen kehonsa kaikki atomit fuusioituvat on energiamäärä hänen kehossaan samaa mittaluokaa kuin mitä tähden uloimmassa kerroksessa. Pienimmälläkin energiamäärällä Tulilordi voi polttaa tiensä läpi minkä tahansa maapallolta löydettävän materiaalin (lukuun ottamatta adamantiumia).

Tulilordi voi ampua ja hallita liekkiään suvereenisti. Liekkinsä avulla Tulilordi voi myös lentää liki valonnopeudella. Tulilordi voi jopa matkustaa hyperavaruudessa ilman että siitä on hänelle vahinkoa. Tähtien painovoima kenttien avulla Tulilordi vastaavasti hiljentää vauhtiaan.

Vaikka Tulilordilla onkin kiinteä fyysinen keho, hän on käytännössä haavoittumaton fyysisille vaurioille. Tulilordin kehon kuumuus tuhoaa kaikenlaiset ammukset tai ohjukset ennen kuin ne edes koskettavat häntä. Tulilordi on immuuni sairauksille, ikääntymiselle ja väsymiselle (maitohappoa ei siis erity).

Hänen ei myöskään tarvitse enää syödä koska hänen kehossaan tapahtuva jatkuva fuusioreaktio tuottaa hänelle elinvoimaa. Tulilordin ei myöskään tarvitse hengittää ilmaa ja siksi hän pärjää loputtomiin avaruuden karkeissa oloissa.

Tulilordi kantaa mukanaan noin 166 senttimetrin mittaista sauvaa, jonka molemmat päät ovat jatkuvasti tulessa. Tulilordi käyttää sauvaansa lähitaisteluaseena ja navigoimisvälineenä. Hän suosii energiansa projektoimista sauvansa kautta mieluummin kuin kehostaan[3].

Rajoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulilordin suurin rajoitus ovat hänen aivonsa jotka ovat edelleen normaalit. Hän tarvitsee siksi esimerkiksi unta. Tästä syystä voimakas äkillinen isku voi tainnuttaa hänet, mutta vain purkamalla hänet molekyylitasolle asti voi Tulilordin tappaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Marvel Comicsin materiaalista koonnut nimim. Toucan (vaihtoehtoisesti Lauri "Mail-Man" Narinen: Hämähäkkimies 6/1989. Kustannus Oy Semic, 1989. ISSN 284117-89-06.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hämähäkkimies #6 (1989). Kustannus Oy Semic.
  2. GayLeague-sivuston osuus Tulilordista (Arkistoituja kopioita – Internet Archive)
  3. Official Handbook Of The Marvel Universe - Deluxe Edition #4. Marvel Comics.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]