Klaw

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Klaw
Klaw, äänen mestari
Klaw, äänen mestari
Luoja(t) Stan Lee & Jack Kirby
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Fantastic Four volume 1 #53 (1966)
Henkilötiedot
Oikea nimi Ulysses Klaue
Status Elossa, mutta toimintakyvytön
Ryhmäsidokset Kauhuneloset, Pahuuden Mestarit, Tohtori Doom
Voimat Audiokineesi eli äänenhallinta

Klaw (esiintynyt Suomessa myös nimellä Klang) on Marvel-kustantamon luoma superroisto, jonka ensiesiintyminen tapahtui amerikkalaisen Fantastic Four -lehden numerossa 53 (1966). Hahmon loivat Stan Lee ja Jack Kirby.

Klaw esiintyi ensimmäisen kerran Suomessa Ihmesarjan numerossa 4 (1967), silloin nimellä Klang.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulysses Klaue oli Paroni Struckerin alaisuudessa työskennelleen eversti Firtz Klauen poika. Eversti lähetettiin Wakandaan selvittämään sen salaisuudet. Toisen maailmansodan jälkeen hän muutti takaisin Belgiaan, minkä jälkeen hän englantilaisti nimensä "Klawiksi" ja kertoi pojalleen tarinoita Wakandasta.

Ulysses Klaw itse oli tiedemies, joka tutki äänen vaikutusta ympäristöön. Tarkempaan tutkintaan hän olisi tarvinnut vibranium-nimistä ainetta, jota löytyi Afrikasta, Wakandasta. Klaw puhui Wakandan johtajan T’Chakan (Mustan Pantterin isä) kanssa vibraniumin myymisestä Klawille. T’Chaka ei kuitenkaan suostunut ja Klaw lähti pois Afrikasta.

Klaw hyökkäsi kuitenkin Wakandaan apuriensa kanssa ja seuranneessa taistelussa T’Chaka sai surmansa. T’Chakan poika T’Challa tuhosi kuitenkin Klawin oikean käden ja tämä pakeni takaisin kotimaahansa.

Klaw amputoi oikean kätensä ja sijoitti sen paikalle äänitykin. Klaw hyökkäsi jälleen Wakandaan ja sai vastaansa T’Challan eli Mustan Pantterin sekä Ihmeneloset. Wakandasta löytyi kone jonka voimanlähteenä toimi vibranium. Klaw hyppäsi koneeseen ja ulos tuli äänestä koostuva olento, joka otti nimekseen Klaw. Klaw pakeni jälleen ja aloitti rikollisen uransa taistelemalla yleensä Mustaa Pantteria, Ihmenelosia sekä Dazzleria vastaan.

Voimat & varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Klawilla on suuret fyysiset voimat, joiden avulla hän kykenee (kehon ollessa täysin latautunut) nostamaan noin viisi tonnia.

Klawin todellinen voima on kuitenkin audiokineesi, eli äänenhallinta. Koska Klaw koostuu kiinteästä äänestä, hänellä on lukuisia ääneen liittyviä superkykyjä. Klaw ei ruumiinsa vuoksi tarvitse lainkaan unta tai ruokaa, eikä häntä voi vahingoittaa esimerkiksi taudeilla, hapenpuutteella, tavallisilla haavoilla tai voimakkailla iskuilla (vaikka tarpeeksi voimakas tällainen saattaakin Klawin tajuttomaksi – isku aiheuttaa tällöin vastataajuuden, joka rikkoo hänen kehonsa harmonian).

Salattujen Sotien aikana Tohtori Doom esimerkiksi leikkeli Klawin ruumiin palasiksi toimenpiteen Klawia satuttamatta. Palaset voidaan sulauttaa takaisin toisiinsa vain antamalla niiden koskettaa toisiaan. Klaw kykenee kuitenkin koskettamaan asioita, koska hänen kehonsa on osittain kiinteä. Ainoa keino tuhota Klaw on asettaa hänet tilaan, jossa ääniaallot eivät etene. Näin Klaw katoaisi. Hän ei kuitenkaan itse kykene muuttumaan takaisin alkuperäiseen tilaansa.

Klaw kykenee luomaan ruumiistaan ääniaaltoja erilaisiin tarkoitusperiinsä luomansa äänimuuntajan kautta. Hän voi luoda niin kovaäänisiä ääni-iskuja (maksimi 170 desibeliä – tarpeeksi kuurouttamaan) kuin myös ohjata ääniä keskitetyiksi ääniaalloiksi (vastaa noin 1 350 kg TNT:ia). Hän voi myös luoda kolmiulotteisia, liikkuvia ääni/massakonstruktioita, jotka voivat muistuttaa monimutkaisiakin – kuten eläviä, muotoja. Hän muovaa ja animoi luomuksiaan mielensä voiman avulla. Luomukset kestävät vain niin kauan kuin Klaw haluaa niiden kestävän (tosin luomuksilla ei ole läheskään samaa kestävyystasoa kuin niiden herralla).

Klawin suurin heikkous on vibranium, metalli, joka aikaansai hänen muutoksensa ääniaalto-olioksi. Koska vibranium imee kaikenlaisia energiamuotoja (myös äänienergiaa), sen saattaminen kosketuksiin Klawin kanssa saa hänen kehonsa muuttumaan epävakaiseksi ja lopulta hajoamaan.

Klaw käyttää käteensä kiinnitettyä, molybdeeniteräksestä tehtyä äänimuuntajaa. Sen avulla hän voi ohjata paremmin luomiaan ääniaaltoja. Laite on kiinnitetty hänen kehoonsa toistaiseksi tuntemattomin keinoin vaikkakin näyttää siltä, että nykyään myös itse muuntaja koostuu samasta äänisubstanssista kuin Klaw itsekin[1].

Muut mediat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiosarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ulysses Klaue esiintyy vuoden 2015 elokuvassa Avengers: Age of Ultron Etelä-Afrikassa toimivana rikollisjohtajana ja Tony Starkin vanhana tuttavana ajoilta, jolloin Stark-yhtiöt vielä kauppasivat aseita. Hän oli myös varastanut Wakandasta vibraniumia ja kaupannut sitä Ultronille. Mutta Klauen verrattuaan Ultronia muihin Starkin luomuksiin, raivostunut Ultron katkaisi häneltä käden. Häntä näyttelee elokuvassa Andy Serkis.[2]
  • Andy Serkis palasi Ulysses Klaue’n rooliin vuonna 2018 elokuvassa Black Panther. Hän on asentanut itselleen wakandalaiseen teknologiaan perustuvan tekokäden, johon kuuluu äänikanuuna. Hän oli vuonna 1992 tehnyt yhteistyötä Wakandan kuningas T’Chakan veljen N’Jobun kanssa ryöstääkseen vibraniumia. Nyt hän ryösti myös vibraniumista tehtyjä esineitä eri puolilta maailmaa ja teki hetkellisesti yhteistyötä N’Jobun pojan, N’Jadakan / Erik ”Killmonger” Stevensin, kanssa, jolla oli omia syitä vihata Wakandaa. Klaue pidätetään Busanissa, jossa Everett Ross ja T’Chakan poika T’Challa kuulustelevat häntä. Lopulta Killmonger tappaa Klauen ja toimittaa hänen ruumiinsa Wakandaan päästäkseen T’Challan ja kylänvanhimpien puheille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Official Handbook Of The Marvel Universe Deluxe Edition #7. Marvel Comics.
  2. Get to Know the ‘Avengers’ as They Assemble for New Adventure Inquirer. 3.4.2015. Arkistoitu 6.4.2015. Viitattu 6.4.2015. (englanniksi)