Superskrulli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Superskrulli
Superskrulli, skrullien mahtavin soturi
Superskrulli, skrullien mahtavin soturi
Luoja(t) Stan Lee & Jack Kirby
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Fantastic Four nro 18 (1963)
Henkilötiedot
Oikea nimi Kl'rt
Status Aktiivinen
Pituus 182 cm
Paino 283 kg
Ryhmäsidokset Skrullit, Salaiset Puolustajat, Thanos
Voimat Ihmenelosten yhdistetyt voimat, kyky muuttaa muotoaan, kyky hypnotisoida toisia olentoja

Superskrulli, oikealta nimeltään Kl'rt on Marvel-kustantamon luoma superroisto. Hän kuuluu sotaisaan skrullien rotuun. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran amerikkalaisessa Fantastic Four -lehden numerossa 18 (1963). Superskrullin loivat Stan Lee ja Jack Kirby.

Kl'rt, paremmin tunnettu Superskrullina, on syntyjään skrulli, muodonmuutoksiin kykenevän rodun jäsen. Hän syntyi skrullien valtaistuinmaailmassa Tarnax IV:llä, jonka sittemmin tuhosi Galactus. Skrullien keisari Dorrek janosi kostoa Ihmenelosille, jotka romuttivat tämän maailmanvalloitussuunnitelmat. Tästä syystä Dorrek valitsi Kl'rtin kostonsa välikappaleeksi. Skrullien tiedemiehet loivat Kl'rtistä keinotekoisesti supervoimaisen olennon, joka hallitsi Ihmenelosten kaikkia kykyjä. Superskrulliksi nimitetty superroisto kuitenkin hallitsi Ihmenelosten kykyjä moninkertaisina, hän oli voimakkaampi kuin Möykky, kykeni lentämään ja hallitsemaan luomaansa tulta paremmin kuin Liekki, harjoitti paremmin voimakenttiään ja näkymättömyyttään kuin Näkymätön nainen ja venyi pidemmälle kuin Herra Fantastinen. Samalla Superskrulli myös säilytti rotunsa myötäsyntyisen kyvyn muodonmuutoksiin. Lopulta hänet lähetettiin maapallolle raivaamaan Ihmeneloset tieltään ja valmistelemaan skrullien invaasiota.

Ensimmäisen kohtaamisensa aikana Superskrulli piti Ihmeneloset loitommalla voimiensa avulla. Herra Fantastinen kuitenkin tajusi, että Superskrullin voimien lähde oli hänen kotiplaneetaltaan lähetetty säde. Herra Fantastisen onnistui pysäyttää säteen saapuminen maapallolle ja niin voimansa menettänyt Superskrulli palaa nöyryytettynä kotiplaneetalleen.[1] Hänet lähetetään kuitenkin useasti uudelleen matkaan taistelemaan muita sankareita, kuten Thoria,[2] Kapteeni Ihmettä,[3] Hämähäkkimiestä ja Neiti Ihmettä[4] vastaan. Viimeinen kohtaaminen Neiti Ihmeen kanssa jättää Superskrullin vangiksi Van Allenin vyöhykkeelle.

Vuosia myöhemmin kanadalainen tutkijaryhmä vapauttaa Superskrullin tahattomasti avaruudesta maapallolle ja Superskrulli tappaa tutkijat tylysti. Superskrullin järkytykseksi Van Allenin vyöhykkeen säteily on jättänyt hänelle syövän. Lopulta kanadalainen supersankari Sasquath onnistuu hajottamaan Superskrullin atomit takaisin avaruuteen.[5] Superskrullin vapauttaa myöhemmin Hopeasurffari, joka havaitsee että tämän syöpä on hävinnyt atomien hajauttamisen jäljiltä.[6]

Superskrullin vankeus avaruudessa säästi hänet myös Zabyk-onnettomuudelta, jonka myötä kaikki skrullit menettivät kykynsä muuttaa muotoaan.[7] Myöhemmin Superskrulli liittoutuu S'Byll-nimisen skrullin kanssa, joka vaatii skrullien valtaistuinta itselleen. Superskrullin geneettisen aineiston avulla kyetään myös palauttamaan skrullien kyky muuttaa muotoaan. Pian tämän jälkeen S'Byll nousee skrullien keisarinnaksi ja Superskrullia juhlitaan rotunsa pelastajana. Valtakunnan kaatuessa myöhemmin anarkiaan Superskrulli pakenee maapallolle, missä taistelee jälleen Ihmenelosia vastaan, mutta YPKVV vangitsee tämän.

Superskrulli pakenee pian vankilasta ja uudistaa suhteensa skrulleihin. Hän lähtee etsimään Nuoriin Kostajiin kuuluvaa Hulkkiota, joka on äitinsä puolelta skrulli. Superskrulli tappaa pojan ottoäidin ja vaatii Hulkkiota lähtemään skrullien valtaistuinmaailmaan suojeltavaksi. Hulkkio ei kuitenkaan ihastu ajatuksesta poistua maapallolta rakkaan Wiccaninsa seurasta ja niin Superskrulli naamioituu pojaksi ja lähtee paikalle saapuneiden kriiden mukana näiden maailmaan aikomuksenaan vakoilla vihaamaansa rotua.[8]

Negatiivisen vyöhykkeen yliherra Annihiluksen lähtiessä sotimaan koko tunnettua universumia vastaan, Superskrulli nousee yhtenä ensimmäisistä tätä vastaan. Hän uhraa itsensä tuhoten samalla satoja skrullimaailmoja tuhonneen valtaisan orgaanisen avaruusaluksen. Jälleen kerran Superskrullia halveksinut keisarikunta kohottaa hänet sankarikseen. Myöhemmin, luultavasti Tulilordin Kosmisen voiman ansiosta Superskrulli herää jälleen henkiin.[9] Tapahtumien jälkeen Superskrulli liittoutuu arkkivihollisensa Ronanin kanssa taistellakseen tämän kanssa kriiden valtaistuinmaailman herrudesta kapinallisia vastaan. Taistelun jälkeen Ronan lahjoittaa Superskrullille yhden kriiden hallitsemista planeetoista kiitokseksi tämän avusta.

Voimat ja varusteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Superskrulli taistelemassa jälleen kerran vihaamiansa Ihmenelosia vastaan.

Superskrulli omaa yhtä suuret kuin Möykky tämän ollessa vielä heikompi kuin mitä nykyään. Siksi Superskrulli nostaa noin 5 tonnia, mutta on epävarmaa ovatko hänen voimansa nousseet ajan myötä imettyään kosmista säteilyä itseensä.

Superskrullin bioninen fysiologian käsittely lisäsi kuitenkin myös hänen muita voimiaan. Hän omaa kaikkien Ihmenelosten yhteenlasketut voimat ja kykenee siis hallitsemaan tulta Liekin tapaan, omaa Möykyn fyysiset voimat, kykenee luomaan voimakenttiä kuten Näkymätön nainen ja pystyy venyttämään itseään Herra Fantastisen lailla. Hän pystyy käyttämään voimiaan yhtäaikaisesti ja kykenee esimerkiksi luomaan kivisen liekehtivän nyrkin, jonka hän iskee venytetyllä kädellään maaliinsa.

Superskrullilla on myös kyky hypnotisoida vastustajiaan ja hänellä on laaja tietämys skrullien sotataidoista ja lähitaistelumenetelmistä. Koska Superskrulli on sotilas, hän käyttää voimiaan häikäilemättömämmin kuin Ihmeneloset koskaan. Yhteenotossaan Annihiluksen joukkoja vastaan Superskrulli venytti kätensä ohueksi vaijeriksi ja katkoi tämän avulla vastustajiaan kappaleiksi.[9]

Superskrullin kehoon on kirurgisesti asennettu lukuisia eri voimavastaanottimia, jotka kykenevät imemään samaa kosmista energiaa mikä antoi Ihmenelosillekin näiden voimat. On kuitenkin huomattava, että koska kosminen energia ei ole yhtä voimakasta kaikkialla, Superkrulli voi ajoittain olla heikompi kuin mitä hänen pitäisi yleensä olla. Superskrulli on myös altis fyysisille rasituksille ja hän kykenee sairastumaan ja haavoittumaan. Superskrulli kykenee käyttämään voimiaan tunnin maksimiteholla ja väsyy sitten.[10]

Ultimate Superskrulli

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ultimate Marvel-jatkumossa skrullien valtakunnan keisarina ja kaikkein vanhimpana rotunsa jäsenistä. Hänen iäkseen todettiin "useita miljardeja vuosia".

Muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marvel Cinematic Universe

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Useita superskrulleja Marvel Cinematic Universeen sijoittuvassa Disney+-sarjassa Secret Invasion (2023), missä heidän voimansa olivat peräisin Extremis-geenimanipulaatiosta sekä Jotunheimin jääpedon, Grootin ja Cull Obsidianin DNA:sta. Skrullien uusi kenraali Gravik (näyttelijänä Kingsley Ben-Adir) käytti tutkijaparikunta Victor ja Rosa Daltoniksi naamioituneiden skrullien kehittämää laitetta sekoittaakseen niitä itseensä. Ennen kääntymistään Gravikia vastaan, G’iah (näyttelijänä Emilia Clarke), Taloksen tytär, oli salaa tehnyt myös itsestään superskrullin. Myöhemmin he molemmat saavat ”Elonkorjuusta”, näytepullosta täynnä Kostajien, Galaksin Vartijoiden, Thanoksen ja hänen kätyreidensä, sekä muiden Maan taisteluun osallistuneiden DNA:ta, ja taistelevat toisiaan vastaan, kunnes G’iah lopulta tappaa Gravikin. G’iah oli sen jälkeen ainut elossa oleva superskrulli.
 • Superskrullista on tehty kappale Ookla the Mok -yhtyeen levylle Super Secret.
 1. Fantastic Four #18 (1963). Marvel Comics.
 2. Thor #142. Marvel Comics.
 3. Captain Marvel #2-3. Marvel Comics.
 4. Marvel Team-Up #62. Marvel Comics.
 5. Alpha Flight #9-10. Marvel Comics.
 6. Silver Surfer #25-31. Marvel Comics.
 7. Avengers Annual #14. Marvel Comics.
 8. Young Avengers #9-12. Marvel Comics.
 9. a b Annihilation: Super Skrull #3 (2006). Marvel Comics.
 10. Official Handbook Of The Marvel Universe #13. Marvel Comics.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]