Mar-Vell

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kapteeni Ihme
Luoja(t) Stan Lee & Gene Colan
Kustantamo Marvel Comics
Ensiesiintyminen Marvel Super-Heroes #12
(joulukuu 1967)
Oikea nimi Mar-Vell
Ryhmäsidokset Kostajat
Henkilöllisyydet Walter Lawson
Voimat Supervoimakkuus, supernopeus, superkestävyys, energian manipulointi, ja lentäminen.
Suhteet

Mar-Vell on Marvelin sarjakuvissa esiintyvä naamioitunut supersankari ja alkuperäinen Kapteeni Ihme. Hän esiintyi ensimmäisen kerran Stan Leen kirjoittamana ja Gene Colanin piirtämänä Marvel Super-Heroes -lehden numerossa 12 vuonna 1967.

Hahmon historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kriiden kohdattua ihmiset ensimmäistä kertaa,[1] nämä lähettivät kapteeni Mar-Vellin vakoilemaan heitä ja selvittämään olisivatko ihmiset uhka krii-imperiumille.[2] Hän naamioituu västikään kuolleeksi tiedemieheksi nimeltä Walter Lawson, mutta silloin tällöin pukeutuu krii-sotilasunivormuunsa suojellakseen tarkkailemiaan ihmisiä. Kertoessaan ihmisille todellisen nimensä, nämä kuulivat sen epähuomiossa muodossa ”Kapteeni Marvel”. Eversti Yon-Roggin kateus Mar-Vellia kohtaan, Mar-Vellin kasvava kiintymys ihmisiä kohtaan sekä oikean Walter Lawsonin rikollinen menneisyys kuitenkin hankaloittavat hänen työtään.

Mar-Vellin autettua ihmisiä lukuisia kertoja, krii-imperiumi alkoi syyttää häntä maanpetoksesta ja julisti hänet tuomittavaksi kuolemaan. Mar-Vell pakenee varastetulla raketilla, mutta eksyy avaruuteen. Hänen fyysinen ja henkinen terveytensä heikkenvät ja myöhemmin Ronan Syyttäjä ja krii-ministeri Zarek huijaavat hänet auttamaan vallankaappauksessa Ylintä Tajuntaa vastaan. Mar-Vell saa heiltä uuden asun ja tehostetut kyvyt. Salajuoni kuitenkin epäonnistuu ja Mar-Vell yrittää palata Maahan. Häneen osuu kuitenkin säteilyä, joka vangitsee hänet Negatiiviselle Vyöhykkeelle.[3]

Ylin Tajunta antaa Mar-Vellin ottaa telepaattisesti yhteyttä Rick Jonesiin, johdattaen tämän hylätyssä kriiden tukikohdassa säilytettyjen ”negarannekkeiden” luokse. Pitäessään rannekkeita ja iskiessään ne toisiaan vasten, Jones vaihtoi paikkaan Mar-Vellin kanssa. Mar-Vell pystyi pysymään tämän tapahduttua positiivisella vyöhykkeellä 3 tunnin ajan ja pysyi telepaattisesti yhteydessä Jonesiin.[4] Herra Fantastinen rakensi portaalin, jolla Jones myöhemmin vapautti Mar-Vellin Negatiiviselta Vyöhykkeeltä, mutta kriiden ja skrullien välisessä sodassa Jones haavoittuu henkihieveriin. Mar-Vell yhdistyi Jonesin kehoon pelastaakseen tämän, mutta ei voinut käyttää elinvoimaansa sekä oman että Jonesin kehojen elossapitämiseen.[5] Professori Benjamin Savannah vakautti Jonesin ja Mar-Vellin fotonisädehoidoilla. Taistelussa Megatonnia vastaan Mar-Vell joutuu uudestaan Negatiiviselle Vyöhykkeelle, mutta Jones vapauttaa hänet negarannekkeilla.[6]

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kapteeni Ihme esiintyy The Super Hero Squad Show’n kaksiosaisessa jaksossa ”Another Order of Evil”, ääninäyttelijänään Ty Burrell. Hän esiintyy sarjassa Neiti Marvelin poikaystävänä.
  • Mar-Vell esiintyy animaatiosarjan The Avengers: Earth’s Mightiest Heroes jaksissa ”459”, ”Welcome to the Kree Empire”, ”Assault on 42”, ”Operation: Galactic Storm”, js ”Live Kree or Die”, ääninäyttelijänään Roger Craig Smith. Sarjassa Mar-Vell on xenobiologisti, joka tuli Maahan tutkimaan geneettistä poikkeusta, esiintyen ihmisenä nimeltä Philip Lawson, mutta kiintyi ihmisiin ja rakastui Carol Danversiin. Krii-robotin saapuessa Maahan arvioimaan olisivatko ihmiset uhka kriille, Mar-Vell uhraa valehenkilöllisyytensä Carolin, Ampiaisen ja Muurahaismiehen pelastamiseksi ja tulee vahingossa antaneeksi Carolille joitain kriiden voimia. Kukistettuaan Ylimmän Tajunnan Kostajien kanssa, Mar-Vell ryhtyy kriiden uudeksi johtajaksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fantastic Four #64 (heinäkuu 1967)
  2. Marvel Super-Heroes #12 (joulukuu 1967)
  3. Captain Marvel #16 (syyskuu 1969)
  4. Captain Marvel #17 (lokakuu 1969)
  5. Avengers: The Kree-Skrull War (2000)
  6. Captain Marvel #22 (syyskuu 1972)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.