Mar-Vell

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kapteeni Ihme
Luoja(t) Stan Lee & Gene Colan
Kustantamo Marvel Comics
Ensiesiintyminen Marvel Super-Heroes #12
(joulukuu 1967)
Henkilötiedot
Oikea nimi Mar-Vell
Ryhmäsidokset Kostajat
Henkilöllisyydet Walter Lawson
Voimat Supervoimakkuus, supernopeus, superkestävyys, energian manipulointi, ja lentäminen.

Mar-Vell on Marvelin sarjakuvissa esiintyvä naamioitunut supersankari ja alkuperäinen Kapteeni Ihme. Hän esiintyi ensimmäisen kerran Stan Leen kirjoittamana ja Gene Colanin piirtämänä Marvel Super-Heroes -lehden numerossa 12 vuonna 1967.

Hahmon historia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kriiden kohdattua ihmiset ensimmäistä kertaa,[1] nämä lähettivät kapteeni Mar-Vellin vakoilemaan heitä ja selvittämään olisivatko ihmiset uhka krii-imperiumille.[2] Hän naamioituu västikään kuolleeksi tiedemieheksi nimeltä Walter Lawson, mutta silloin tällöin pukeutuu krii-sotilasunivormuunsa suojellakseen tarkkailemiaan ihmisiä. Kertoessaan ihmisille todellisen nimensä, nämä kuulivat sen epähuomiossa muodossa ”Kapteeni Marvel”. Eversti Yon-Roggin kateus Mar-Vellia kohtaan, Mar-Vellin kasvava kiintymys ihmisiä kohtaan sekä oikean Walter Lawsonin rikollinen menneisyys kuitenkin hankaloittavat hänen työtään.

Mar-Vellin autettua ihmisiä lukuisia kertoja, krii-imperiumi alkoi syyttää häntä maanpetoksesta ja julisti hänet tuomittavaksi kuolemaan. Mar-Vell pakenee varastetulla raketilla, mutta eksyy avaruuteen. Hänen fyysinen ja henkinen terveytensä heikkenvät ja myöhemmin Ronan Syyttäjä ja kriiden entinen pääministeri Zarek huijaavat hänet auttamaan vallankaappauksessa Ylintä Tajuntaa vastaan. Mar-Vell saa heiltä uuden asun ja tehostetut kyvyt. Salajuoni kuitenkin epäonnistuu ja Mar-Vell yrittää palata Maahan. Häneen osuu kuitenkin säteilyä, joka vangitsee hänet Negatiiviselle Vyöhykkeelle.[3]

Ylin Tajunta antaa Mar-Vellin ottaa telepaattisesti yhteyttä Rick Jonesiin, johdattaen tämän hylätyssä kriiden tukikohdassa säilytettyjen ”negarannekkeiden” luokse. Pitäessään rannekkeita ja iskiessään ne toisiaan vasten, Jones vaihtoi paikkaan Mar-Vellin kanssa. Mar-Vell pystyi pysymään tämän tapahduttua positiivisella vyöhykkeellä 3 tunnin ajan ja pysyi telepaattisesti yhteydessä Jonesiin.[4] Herra Fantastinen rakensi portaalin, jolla Jones myöhemmin vapautti Mar-Vellin Negatiiviselta Vyöhykkeeltä, mutta kriiden ja skrullien välisessä sodassa Jones haavoittuu henkihieveriin. Mar-Vell yhdistyi Jonesin kehoon pelastaakseen tämän, mutta ei voinut käyttää elinvoimaansa sekä oman että Jonesin kehojen elossapitämiseen.[5] Professori Benjamin Savannah vakautti Jonesin ja Mar-Vellin fotonisädehoidoilla. Taistelussa Megatonnia vastaan Mar-Vell joutuu uudestaan Negatiiviselle Vyöhykkeelle, mutta Jones vapauttaa hänet negarannekkeilla.[6]

Muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Kapteeni Ihme esiintyy The Super Hero Squad Show’n kaksiosaisessa jaksossa ”Another Order of Evil”, ääninäyttelijänään Ty Burrell. Hän esiintyy sarjassa Neiti Marvelin poikaystävänä.
  • Mar-Vell esiintyy animaatiosarjan The Avengers: Earth’s Mightiest Heroes jaksissa ”459”, ”Welcome to the Kree Empire”, ”Assault on 42”, ”Operation: Galactic Storm”, ja ”Live Kree or Die”, ääninäyttelijänään Roger Craig Smith. Sarjassa Mar-Vell on xenobiologisti, joka tuli Maahan tutkimaan geneettistä poikkeusta, esiintyen ihmisenä nimeltä Philip Lawson, mutta kiintyi ihmisiin ja rakastui Carol Danversiin. Krii-robotin saapuessa Maahan arvioimaan olisivatko ihmiset uhka kriille, Mar-Vell uhraa valehenkilöllisyytensä Danversin, Ampiaisen ja Muurahaismiehen pelastamiseksi ja tulee vahingossa antaneeksi Danversille joitain kriiden voimia. Kukistettuaan Ylimmän Tajunnan Kostajien kanssa, Mar-Vell ryhtyy kriiden uudeksi johtajaksi.

Elokuvassa Captain Marvel Mar-Vell oli naispuolinen krii-tutkija, joka halusi luoda rauhan kansansa ja skrullien välille. Hän oli piileskellyt ihmisten keskuudessa valenimellä Wendy Lawson ja kehittänyt vuonna 1989 valonnopeusmoottorin, joka toimi Tesseraktin energialla ja joka oli salaa tarkoitettu skrulleille keinoksi päästä pakoon kriiltä. Carol Danvers oli saanut tehtäväkseen testata moottoria uudenlaisella suihkukoneella, mutta krii-komentaja Yon-Rogg oli hyökännyt ja tappanut Mar-Vellin sekä pyrkinyt varastamaan moottorin estääkseen skrulleja saamasta sitä. Danvers oli räjäyttänyt moottorin energiaytimen estääkseen Yon-Roggia saamasta sitä, saaden räjähdyksestä supervoimansa mutta menettäen samalla muistinsa. Kriiden keskuudessa seuraavat kuusi vuotta elänyt Danvers näki kuitenkin painajaisia Mar-Vellista ja lisäksi Mar-Vell oli henkilö, jonka hahmon Korkein Äly otti kommunikoidessaan Danversin kanssa. Mar-Velliä näyttelee Annette Bening.

  1. Fantastic Four #64 (heinäkuu 1967)
  2. Marvel Super-Heroes #12 (joulukuu 1967)
  3. Captain Marvel #16 (syyskuu 1969)
  4. Captain Marvel #17 (lokakuu 1969)
  5. Avengers: The Kree-Skrull War (2000)
  6. Captain Marvel #22 (syyskuu 1972)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.