Tohtori Doom

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tohtori Doom
Tohtori Doom, Marvel-universumin nerokkain superroisto
Tohtori Doom, Marvel-universumin nerokkain superroisto
Luoja(t) Stan Lee & Jack Kirby
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Fantastic Four nro 5 (heinäkuu 1962)
Henkilötiedot
Oikea nimi Victor von Doom
Status Aktiivinen
Pituus 187 cm (haarniskassa 200 cm)
Paino 102 kg (haarniskassa 188 kg)
Edelliset ryhmäsidokset Namor
Henkilöllisyydet Vincent Vaughn, Norman McArthur
Voimat Epätavallisen korkea älykkyystaso, nero. Kyky vaihtaa mieltään toisen yksilön kanssa, suuren luokan maagikko, käyttää korkeateknologista haarniskaa joka suo kantajalleen yli-inhimilliset voimat, haavoittumattomuuden ja lentokyvyn (suihkumoottori)
Suhteet
Sukulaiset Werner von Doom (isä, kuollut), Cynthia von Doom (äiti, kuollut)

Tohtori Doom (engl. Doctor Doom), oikealta nimeltään Victor von Doom (Suomessa käytetty myös nimeä Tohtori Tuomio ja Tohtori Tuho), on Marvel-kustantamon superroisto. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran Fantastic Four -lehden numerossa 5 (heinäkuu 1962) ja hänet loivat Stan Lee ja Jack Kirby (tosin Lee oli käyttänyt samaa nimeä aikaisemmin huumorisarjakuvassa).

Tohtori Doom on nerokas tiedemies, joka oli nuorena Ihmenelosten Reed Richardsin opiskelutoveri. Hän alkoi kuitenkin kadehtia Richardsin älykkyyttä ja arpeutui pieleen menneessä kokeessaan. Doom hallitsee Latveria-nimistä valtiota, mikä takaa hänelle diplomaattisen koskemattomuuden.

Doom on Marvel-universumin toiseksi älykkäin mies, vain Reed Richards on älykkäämpi, ja Marvel-universumin toiseksi paras maagikko, vain Tohtori Outo on parempi maagikko.

Tohtori Doomia pidetään nimenomaan Ihmenelosten arkkivihollisena, mutta hän toimii myös muiden Marvelin sankarien kiusana. Tohtori Doom onkin yksi populaarikulttuurin ja sarjakuvien tunnistettavimmista superroistoista. Amerikkalainen Wizard Magazine, joka keskittyy yksinomaan supersankarisarjakuviin, arvioi Tohtori Doomin kaikkien aikojen neljänneksi parhaimmaksi superroistoksi[1]. Hahmo sijoittui kolmanneksi IGN-sivuston vuonna 2009 julkaisemassa sadan kautta aikain suurimman sarjakuvarikollisen listassa.[2]

Suomessa Tohtori Doomin ensiesiintyminen tapahtui Ihmesarjan numerossa 6 vuonna 1967.

Victor von Doom syntyi tunnetulle mustalaisparantajalle Werner von Doomille ja hänen puolisolleen Cynthia von Doomille. Mustalaisheimo asui Latveriassa, pienessä eurooppalaisessa maassa, jota hallitsi kuningas Vladimir Vassily Gonereo Tristian Mangegi Fortunov, Sabbatin, Haasenin ja Krozin paroni. Cynthian huhuttiin olevan noita, ja kenties juuri tämän takia hänet murhattiin Victorin ollessa vasta vauva.

Myöhemmin Werner yritti parantaa vaikutusvaltaisen paronin syöpää sairastavan vaimon, muttei onnistunut siinä. Raivostunut paroni lähti takaa-ajamaan pakenevaa perhettä. Victor oli vielä nuori ja urhea isä pakeni halki jäisten tundrien saadakseen poikansa turvaan. Löydettäessä Werner oli kuolemassa, mutta Victorin pelasti perheen pitkäaikainen ystävä Boris (Boriksen tyttärentytär Valeria tulisi olemaan Doomin elämän ainoa rakastettu).

Vuosi isänsä kuoleman jälkeen Victor löysi äitinsä kätkemät taikakalut. Niin von Doom aloitti mustan magian opiskelunsa ja ryhtyi joka kuukausi taistelemaan Mefistoa, alamaailman herraa vastaan, joka oli vanginnut hänen äitinsä sielun. Samalla Doom aloitti yhden miehen sotansa Latveriaa vastaan pysytellen aina askeleen edellä takaa-ajajiaan.

Koska hän janosi yhä suurempaa tietoa ja valtaa, hän matkusti Amerikkaan jossa lähti opiskelemaan stipendin turvin yliopistoon. Siellä hän ensi kerran tapasi Reed Richardsin ja Ben Grimmin, kaksi miestä, jotka myöhemmin tultaisiin tuntemaan Herra Fantastisena ja Möykkynä. Von Doom näki Richardsin kilpailijanaan ja aloitti vaaralliset kokeilunsa ulottuvuuksien välisillä laitteilla. Richards yritti varoittaa häntä laskuvirheestä, mutta ylimielinen von Doom ei halunnut kuunnella. Von Doom yritti saada yhteyden henkimaailmaan ja äitiinsä, mutta jokin meni kammottavasti pieleen ja laite räjähti. Laite oli kuitenkin toiminut 2 minuuttia ja 37 sekuntia joiden aikana von Doom sai tietää, että hänen äitinsä oli vangittuna Mefiston helvetilliseen ulottuvuuteen. Räjähdys vaurioitti hänen kasvojaan vain hieman, mutta Doomille tämä oli sietämätöntä. Kieltäytyessään ottamasta vastuuta tapahtuneesta von Doom päätteli Richardsin kateellisena sabotoineen hänen kokeensa.

Nousu valtaan

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Von Doom erotettiin koulusta ja hän matkusti Tiibetiin etsimään parannuskeinoa kasvoihinsa. Siellä hän tapasi joukon munkkeja, joiden parissa hän eli vuosia ja oppi näiden salaisia taitoja. Lopulta munkit nimittivät von Doomin mestarikseen ja auttoivat tätä rakentamaan voimallisen haarniskan. Välinpitämättömänä von Doom kuitenkin käski munkkeja painamaan hehkuvan rautanaamion kasvoilleen niin, että ne vaurioituivat peruuttamattomasti[3].

Haarniskasta tuli hänen tavaramerkkinsä ja sen suomat voimat asettivat hänet samalle tasolle useimpien Marvel-universumin supersankareiden kanssa. Tämän jälkeen Tohtori Doom palasi Latveriaan, kukisti paikallisen hallinnon ja kruunautti itsensä kuninkaaksi. Entinen Latverian pääkaupunki Haasenstadt muutettiin Doomstadtiksi.

Rautaisella hallinnolla Tohtori Doom aloitti varojen keräämisen suurempia suunnitelmiaan varten ja muutti samalla Latverian tietojensa avulla paratiisiksi, jossa kansalaisilta ei puuttunut mitään. Von Doom rakensi myös nerokkaan aikakoneensa ja lukuisia Doombotteja näihin aikoihin.

Tohtori Doom tuhoaa kasvonsa lopullisesti hehkuvalla naamarilla (suomennos Lauri "Mail-Man" Narinen).

Latverian mahdin ja oman neroutensa avulla Tohtori Doom etsi käsiinsä vanhan vihamiehensä, Reed Richardsin. Tähän aikaan Richards oli jo mukana vastamuodostuneiden Ihmenelosten toiminnassa, joten von Doom kidnappasi Näkymättömän Tytön. Hän pakotti ryhmän muut jäsenet palaamaan ajassa taaksepäin sieppaamaan legendaarisen Merlinin aarrearkun, mutta Ihmeneloset huijasivat Tohtori Doomia tuomallakin kahleilla täytetyn arkun merirosvo Mustaparralta[4].

Tohtori Doom pakeni käyttäen Doombottia harhautuksena ja liittoutui seuraavaksi prinssi Namorin kanssa. Von Doom onnistui miltei heittämään Ihmenelosten päämajan Baxter Buildingin avaruuteen, mutta Namor kääntyikin häntä vastaan ja Doom jäi ajelehtimaan avuttomana avaruuteen. Hänet pelasti sieltä avaruusrotu Ovoidit, jotka opettivat samalla Tohtori Doomille salaperäisen mielenvaihdon salat. Uusilla voimillaan Doom yritti Maahan palattuaan vaihtaa mieliään Herra Fantastisen kanssa, mutta epäonnistui ja joutui oman kutistussäteensä uhriksi.

Doom kutistui niin paljon, että joutui toiseen ulottuvuuteen, Mikrokosmokseen. Sieltäkin Doom palasi ja yritti tuhota maapallon Lentävän Linnoituksensa avulla. Tämän jälkeen Doom kamppaili Kostajien kanssa ja joutui jälleen avaruuteen. Sieltä hänet pelasti Rama-Tut, aikamatkaaja, joka myöhemmin tunnettaisiin Kang Valloittajana. Kang ihaili suuresti tapaamaansa Doomia ja muovasi oman haarniskansa tämän haarniskan mukaan[5].

Palattuaan Maahan von Doom yritti jälleen tuhota vihaamansa Ihmeneloset jotka siihen aikaan olivat menettäneet voimansa. Nämä olivatkin pakotetut palauttamaan voimat itselleen ja Möykky murskasi Doom kädet tämän haarniskan alla. Doom pakeni tuskissaan vannoen kostoa Möykylle ja Möykky – katkerana paluustaan Möykyksi, vihasi Doomia entistä enemmän.

Reed Richardsin aikoessa naida Sue Stormin halveksiva Doom lähetti joukoittain superroistoja pilaamaan seremoniaa. Superhäävieraat ja Ihmeneloset kuitenkin voittivat yritykset.

Doomin ensimmäinen kosketus jumalaisiin voimiin tapahtui hänen saadessaan houkuteltua Galactuksen apurin, Hopeasurffarin luokseen esittämällä rauhantahtoista hyväntekijää. Naiivi Surffari ei ymmärtänyt Doomin todellisia aikomuksia ja menetti voimansa Doomille. Jumalaksi noussut Doom haastoi maailman jokaisen hallituksen ja aiheutti suurta tuhoa ympäri maailmaa. Lopulta Reed Richards huijasi hänet lentämään päin Galactuksen asettamaa suojakenttää, jolloin Galactus palautti Hopeasurffarin voimat oikealle omistajalleen [6].

Näiden tapahtumien jälkeen Tohtori Doom taisteli lukuisia vastustajia vastaan. Hän haastoi Kosmisen Kuution avulla itsensä Galactuksen, Punakallo yritti valloittaa Latverian, Doom kaasutti koko maapallon täyteen hermokaasua jolla hän kykeni hallitsemaan Maan asukkeja (tässä Magneto ja Aaveajaja asettuivat muiden sankarien kanssa vastustamaan häntä - viimeksi mainittu kuumensi Doomin maskia niin, että hän itsekin joutui kaasunsa vaikutukselle alttiiksi eikä näin kyennyt enää hallitsemaan ketään) etc.

Nukkemestarin avulla Doom palasi jälleen kerran tuhoamaan Ihmenelosia. Hän loi taidokkaan Liddlevillen, miniatyyrikaupungin johon Nukkemestari siirsi Ihmenelosten henget pienien nukkien muodossa. Ihmeneloset saivat kuitenkin todellisen olemuksensa selville ja kapinoivat Doomia vastaan voittaen tämän. Doom joutuikin lopulta itse Liddlevilleen, jossa raivostunut Nukkemestari hyökkäsi hänen kimppuunsa.

Kristoff Vernard

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paettuaan Liddlevillestä Doombottiensa avulla Tohtori Doom huomasi, että hänet oli syrjäyttänyt Zorba, Latverian ex-kuninkaallinen . Kuukausien maanpaon jälkeen Doom onnistui vakuuttamaan Ihmeneloset auttamaan häntä kumoamaan Zorban korruptoitunut ja paha hallinto. Zorba aloitti kansansa järjestelmällisen tuhoamisen ja Ihmeneloset vakuuttuivat Doomin sanoista. Doom surmasi Zorban, mutta eräs Latverian kansalainen kuoli taistelussa[7].

Doom päätti ottaa naisen orvoksi jääneen pojan holhokikseen. Pojan nimi oli Kristoff Vernard ja Doom päätti kasvattaa tästä seuraajansa. Samalla Doom valmisteli ohjelman, jolla Kristoff korvaisi hänet, mikäli Doom kuolisi ennenaikaisesti. Tohtori Doom manipuloikin seuraavaksi Terraxin, Galactuksen entisen apulaisen käymään Ihmenelosten kimppuun. Seuranneessa taistelussa Doom itse kuoli, mutta ehti sitä ennen siirtämään Ovoideilta oppimansa mielensiirron avulla mielensä erään sivustakatsojen kehoon [8].

Doomin kuollessa Doombotit hypnotisoivat Kristoffin myöhemmin luulemaan olevansa oikea Doom [9]. Samalla Doom yritti koota oikean kehonsa taikuuden avulla, mutta epäonnistuttuaan tässä hän kutsui paikalle itsensä Tuonpuoleisen, joka palautti Doomin kehon ja siirsi sen taistelemaan Salattuihin Sotiin.

Kristoff uskoi kauan olevansa aito ja alkuperäinen Tohtori Doom. Hän yritti uudelleen tuhota Ihmeneloset työntämällä Baxter Buildingin avaruuteen, mutta epäonnistui. Kristoff luopui vallasta vasta kun oikea von Doom palasi tuntemattomilta matkoiltaan herättäen samalla Kristoffin transsista.

Selvitystä siihen, missä Doom oli ollut kaikki nämä ajat, ei koskaan annettu. Käsikirjoittaja Walter Simonson kuitenkin vihjasi Doomin matkustaneen toiseen universumiin. Uusi Doom omasi kromimaisen haarniskan, joka ei kuitenkaan herättänyt fanien keskuudessa suosiota. Niinpä Doom palasi piakkoin vanhaan haarniskamalliinsa ja samalla arvoitus Doomin matkoista jäi elämään.[10].

Nykyiset vaiheet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tohtori Doom uuden, rakastettunsa nahasta taotun haarniskansa kanssa.

Myöhemmin Doom valloitti Slovokian, Latverian naapurimaan ja liitti sen osaksi valtakuntaansa. Tämän jälkeen hän avusti Reediä ja Susania heidän lapsensa, Valeria Richardsin synnytyksessä - tämä tosin oli osa suurempaa ja julmempaa juonta. Doom oli nimittäin tajunnut, että oli magiassa todellakin Reed Richardsia ylempi. Niinpä hän solmi liiton demonikolmikko Haazarethin kanssa ja uhrasi heille ainoan rakkautensa, Valerian.

Demonit lisäsivät hänen mystisiä voimiaan niin, että Doom kykeni jo uhkaamaan Tohtori Oudon mahtia. Entisen rakastettunsa ruumiista Doom takoi itselleen uuden haarniskan ja teki Valeria Richardsista maagisen apuolentonsa. Hyökäten uusilla voimillaan Ihmenelosia vastaan Doom heitti Franklin Richardsin suoraan helvettiin ja kidutti julmasti muita ryhmän jäseniä.

Jälleen kerran Reed kuitenkin voitti Doomin opettelemalla magiaa itsekin ja käyttämällä Doomin ylpeyttä tätä vastaan. Reedin onnistui saattaa Doom tiuskaisemaan, ettei kumarra ketään, jolloin Haazarethin demonit veivät hänet helvettiin ja palauttivat samalla traumatisoituneen Franklinin.

Reed päätti yrittää keksiä lopullista ratkaisua Doomille ja pelastettuaan tämän ensin helvetistä, kehitti loputtoman Möbius-ulottuvuuden, johon Doom vangittiin. Reed tuhosi kaikki Doomin laitteet Latveriasta, mutta pakeni myöhemmin Thorin vasaran lentäessä ulottuvuuden halki. Doom palasi Latveriaan ja nosti itsensä jälleen valtaan. Stormin ja Mustan Pantterin mennessä naimisiin Latverian monarkki ei saanut kutsua. Doom lähetti kuitenkin lahjan: mahdollisuuden liittoutua hänen kanssaan supersankariyhteisön ollessa epävakaa (vrt. Sisällissota). Pantteri kuitenkin torjui Doomin tarjouksen ja joutui taistelemaan tämän kanssa.

Voimat ja varusteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Doomin vaarallisin ase on hänen uskomaton älykkyytensä. Hän on Reed Richardsin ohella yksi maapallon nerokkaimmista miehistä. Doom on rakentanut satoja erilaisia laitteita, mukaan lukien toimivan aikakoneen (ensimmäinen laatuaan maailmassa), laitteen, jolla voi suoda tavallisille ihmisille supervoimat (Darkoth, Titania ja Volcana) ja monenlaisia robotteja. Haarniskansa hansikkaiden voimallisten säteiden avulla Doom on saanut jopa heikentyneen Hopeasurffarin polvilleen[11]. Hänen useimmiten käytetyt robottinsa ovat nk. Doombotteja, täydellisiä mekaanisia kaksoisolentoja Tohtori Doomista.

Doombotit näyttävät Tohtori Doomilta, puhuvat kuin hän ja jopa käyttäytyvät kuin hän. Roboteilla on kehittynyt keinoäly, jonka ansiosta luomukset todella luulevat itseään oikeaksi Tohtori Doomiksi. Estääkseen robotteja kuitenkaan vahingoittamasta itseään Doom on asentanut niihin heikentävän ohjelman, joka astuu voimaan aina Doombottien ollessa toisen Doombotin tai oikean Tohtori Doomin lähellä. Doombotit ovat täten myös juonellisesti tärkeä osa.

Mikäli Doom tuhoutuu, käyttäytyy kummallisesti tai närkästyttää lukijoita voidaan aina todeta tarinan Doomin olleen vain Doombotti. Toinen tuttu näky Latveriassa on purppuranharmaat vartiorobotit, jotka muistuttavat suurta humanoidia metallisessa haarniskassa. Nämä robotit toimivat lainvalvojina Latveriassa.

Doomilla on myös laaja tietomäärä taikuudesta ja muusta mystisismistä. Nämä taidot hän hankki oleskellessaan munkkien luona Tiibetissä. Hän kykenee ampumaan mystisestä energiasta koostuvia voimaiskuja, vangitsemaan vihollisensa Cyttorakin Purppurahihnoihin, luomaan suojaavia voimakenttiä ja luomaan oviaukkoja toisiin olemassaolon tasoihin, kuten Australian aboriginaalien Uniaikaan tai Mefiston helvetilliseen ulottuvuuteen. Onkin väitetty, että Tohtori Doom olisi seuraavana vuorossa Maailman Mahtavimman Velhon tittelistä kilpailtaessa (nykyäänhän titteliä pitää itsellään Tohtori Outo).

Ovoideilta oppimansa mielensiirron avulla Doom kykenee vaihtamaan mieliä sellaisen olennon kanssa, johon hänellä on katsekontakti. Tohtori Doom kuitenkin arvostaa omaa kehoaan, eikä käytä taitoaan kuin äärimmäisessä hätätilanteessa.

Koska Doom on Latverian hallitsija, hän nauttii diplomaattista koskemattomuutta. Mielenkiintoista kyllä, vaikka von Doomilla onkin valtava tieteellinen tieto ja kyvykkyys, hänellä ei lempinimestään huolimatta ole loppututkintoa mistää tieteestä. Von Doom ilmeisesti vain pitää Tohtori Doom nimestä. On kuitenkin arveltu että Doom antoi itse itselleen arvonimen Latverian yliopistossa.

Tohtori Doom käyttää miltei jatkuvasti korkeateknologista, ydinvoimalla toimivaa taisteluasuaan. Doomin ensimmäinen taisteluhaarniska oli tiibetiläisessä luostarissa taottu maaginen haarniska. Tämän jälkeen Doom on useasti parannellut haarniskaansa teknologisilla lisäyksillä. Vaikka Doom onkin mahtava velho hän luottaa usein mieluummin haarniskansa suomiin voimiin.

Haarniska itsessään on muovattu lujasta titaaniseoksesta. Doomin oikeassa ranteessa on videokommunikaattori, jolla hän kykenee ottamaan yhteyttä kaikkialla maailmassa sijaitseviin tukikohtiinsa. Doomilla on haarniskassaan myös suurivolttinen suoja, joka iskee jokaiseen Doomiin koskevaan.

Tämän turvatoimen lisäksi, Doom kykenee ampumaan haarniskansa avulla korkeataajuuksisia energiaiskuja käsistään. Haarniskasta löytyy lisäksi voimakenttä, jonka Doom voi laajentaa maksimissaan neljän metrin etäisyydelle itsestään (kenttä kuitenkin estää myös hänen omat hyökkäyksensä). Voimakentän lisäksi Doomin haarniska kykenee kuukausia kierrättämään ilmaa ja huoltamaan kantajaansa, mikäli tämä esimerkiksi joutuu veden varaan tai avaruuden kylmyyteen.

Doom liikkuu useimmiten haarniskassaan sijaitsevien kahden rakettimoottorin avulla (joissain haarniskoissa on kuitenkin nähty yksi, reppumainen rakettimoottori). Kaiken lisäksi Doom kantaa usein mukanaan Mauseria, joilla hän hankkiutuu eroon haarniskansa aseille arvottomiksi osoittautuneista vihollisista.

Tohtori Doomin linnan, Castle Doomin osat

Castle Doom on Tohtori Doomin itselleen valtaaman Latverian entisen kuningassuvun linna. Se on 110 huonetta käsittävä 1500-luvulla rakennettu linnoitus.

Linnan rakennutti latverialainen aatelismies kreivi Sabbat. Linna sijaitsee Latverian pääkaupungin Doomstadtin lähettyvillä. Tohtori Victor von Doom asettui asumaan linnaan syöstyään vanhan kuningassuvun viimeisen edustajan, kuningas Vladimirin valtaistuimeltaan.

Vaikka rakennus näyttää ulospäin keskiaikaiselta linnalta, se kätkee sisäänsä maapallon kehittyneintä hienoelektroniikkaa.

Sen uumenista löytyvät Tohtori Doomin laboratoriot, robottitehtaat ja vankityrmät. Linnassa on myös laaja taidekokoelma sekä von Doomin ylelliset asuintilat. Linnoituksen ylläpidosta vastaa noin 300 palvelijan joukko, joista lähes 250 on mekaanisia palvelijoita.

Doom omistaa Castle Doomin lisäksi myös toisen linnan Adirondack-vuorilla Yhdysvalloissa, New Yorkin osavaltiossa. [12]

Tavoitteet ja rajoitukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tohtori Doom ja Herra Fantastinen taistelemassa.

Tohtori Doomilla on kolme häntä kantavaa motiivia:

 • Reed Richardsin tuhoaminen
 • Maailmanvalloitus
 • Äitinsä sielun vapautus demoni Mefiston valtakunnasta.

Tähän mennessä hän on saavuttanut kaksi tavoitettaan. Tohtori Oudon avulla von Doom riisti äitinsä sielun Mefiston kynsistä[13].

Tohtori Doom on myös saavuttanut totaalisen herruuden maailmassa useita kertoja, mutta on luopunut siitä eri syistä, mukaan lukien pitkästyminen. Erään kerran Marvelin graafisessa novellissa Emperor Doom hän valloitti maailman Purppuramiehen voimien avulla. Jokaisella kerralla von Doom saattoi maailman ennennäkemättömään kukoistuksen aikakauteen, mutta pitää koko planeetan hallitsemista epämiellyttävänä tehtävänä.

Tohtori Doom ei kuitenkaan koskaan ole täydellisesti onnistunut voittamaan arkkivihollistaan Herra Fantastista – tosin useat heidän kohtaamisistaan ovat päättyneet Tohtori Doomin väliaikaisiin voittoihin. Myös Möykky on kerran kukistanut von Doomin pelkillä voimillaan – teko josta von Doom kantaa yhä kaunaa.

Tohtori Doomin suunnitelmat kaatuvat yleensä hänen kohonneeseen itsetuntoonsa. Von Doom usko olevansa ei vain kykenevä vaan ainoa oikea mies hallitsemaan koko maailmaa. Vaikka hän ei välitäkään toisten ihmisten elämistä (Doom tuhosi kerran kamariorkesterinsa, joka epäonnistui soittamaan Chopinin Minuuttivalssin minuutissa), hän seuraa omaa tiukkaa kunniakäsitystään. Useita kertoja hän on liittoutunut vastustajiensa kanssa mutta on aina pitänyt lupauksensa. Hän on julma ja armoton diktaattori, mutta käsittelee kansalaisiaan hyvin ja riskeeraa jopa oman elämänsä suojellakseen kuningaskuntaansa ja alaisiaan.

Ultimate Tohtori Doom

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Ultimate Tohtori Doom
Ultimate Doom ja Kauhuneloset
Ultimate Doom ja Kauhuneloset
Luoja(t) Mark Millar, Warren Ellis
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Ultimate Fantastic Four #3
Henkilötiedot
Oikea nimi Victor van Damme
Status Aktiivinen
Ryhmäsidokset Kauhuneloset
Voimat Kiinteästä metallista koostuva keho, Atlantislaisen magian hallinta, erittäin älykäs
Suhteet
Sukulaiset Vlad III (esi-isä)

Ultimate-universumissa Tohtori Doom on Victor van Damme, Vlad Tepesin perillinen. Hän oli osa hallituksen nuorille neroille rakennuttamaa aivoriihtä, Baxter Buildingia. Juuri Doom ohjelmoi Reed Richardsin N-Vyöhykkeen koordinaatit uudelleen ja aiheutti onnettomuuden jossa Ihmeneloset sekä Doom saivat voimansa.

Ihmenelosten saadessa omat, tutut voimansa, Ultimate Doom muuttui drastisemmin: hän sai metallisen ruumiin, kaviomaiset jalat ja kyvyn sylkeä myrkkyä. Ultimate Doom ei kuitenkaan ole (toisin kuin normaalijatkumon Doom) maailmanlaajuinen uhka - paikka kuuluu Ultimate Magnetolle.

Jonkin aikaa Doom toimi Linna-nimisen vapaavyöhykkeen herrana Tanskassa, Kööpenhaminassa. Asukkaille annettiin ilmainen vesi, ruoka ja sähkö vastineeksi lojaalisuudesta van Dammea kohtaan.

van Damme myös asensi asukkiensa niskaan erityisen lohikäärmetatuoinnin joka toimi samalla mielenhallintavälineenä. Ihmeneloset kuitenkin vapauttivat asukit van Dammen kontrollista [14].

Tämän jälkeen van Damme palasi Latveriaan ja muutti kuudessa kuukaudessa maan täysin. Se nousi nopeasti maailman yhdeksän rikkaimman valtion kastiin ja "hyvää tohtoria" ylistävät asukkaat ovat onnellisia.

van Damme käyttää nykyään samanlaista maskia mitä normaalijatkumonkin Tohtori Doom. van Dammella ei myöskään ole kaviomaisia jalkoja (ne ovat joko mutatoituneet tai hän käyttää erilaisia jalkineita - tosin virhe saattaa olla myös piirtäjän, Mark Millar nimittäin halusi pitää kaviot, muu toimitus ei).

Voimat ja varusteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ultimate Doom on tieteellinen nero, joka lähestyy tiedettä enemmänkin taiteena kuin systeeminä (toisin kuin Richards). Doomin keho on miltei kokonaan metallinen eikä kehossa ole lainkaan orgaanisia osia.

Doomin sisäelimet ovatkin muuttumassa myrkyllisiksi kaasuiksi, muttei kuitenkaan tiedetä onko kyky puhaltaa myrkkypilviä pysyvä. Hän voi myös kasvattaa ja singota käsistään piikkimäisiä ulokkeita ja kykenee regeneroimaan itsensä (ei tosin mitään, minkä hän itse on aiheuttanut - siksi Reed Richardsin van Dammen omalla piikillä tekemä haava ei parantunut).

Tohtori Doom muissa jatkumoissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaihtoehtoisessa tulevaisuudessa, jota ei hallitse jälleen kerran henkiin herännyt Kuningas Arthur, Doom tapaa mahdollisen tulevaisuuden minänsä. Tämä Doom on keinotekoisesti pidentänyt elinikäänsä mekaanisilla laitteilla niin, että muistuttaa enemmän konetta kuin ihmistä. Raivostunut Tohtori Doom toteaa, että ymmärtää aina hinnan, jonka joutuu maksamaan tavoittelemastaan vallasta ja voimasta. Tämän sanottuaan hän surmaa tulevaisuuden Doomin[15].

Tohtori Doom vuoden 2099 inkarnaationa

Marvel 2099 -jatkumossa Tohtori Doom tavataan ensimmäisen kerran Latveriasta, Castle Doomin raunioista, jossa hän katosi menneisyydessä 50–100 vuotta sitten. Muistinsa osittain menettänyt Doom löytää pian maataan hallitsemassa julman kyborgin, Tyger Wylden.

Doom haastaa diktaattorin taisteluun vallasta, mutta häviää ja vaurioittaa haarniskansa pahoin taistelussa. Lyöty Doom pakenee ja löytää oman mustalaisheimonsa viimeiset jäsenet Latverian metsistä. Heimo auttaa Doomia luomaan uuden, adamantium-päällysteisen haarniskan, jonka voima ja teknologiset saavutukset lyövät Wylden kyborgikehon.

Doomin vereen ruiskutetaan naniitteja, jotka nopeuttavat hänen motoriikkaansa ja nopeuttaan. Naniittien avulla Doom kykenee kommunikoimaan koneiden avulla ja parantamaan haavojaan nopeammin. Uusilla voimillaan Doom voittaa Wylden ja kohoaa uudelleen rakastamansa Latverian hallitsijaksi[16].

Tarkastellessaan tulevaisuuden maailmaa Doom huomaa sen olevan kaoottinen ja korruptoitunut paikka. Ärtyneenä hän päättää valloittaa koko planeetan saattaakseen asiat taas järjestykseen. Sarjan edetessä Doom on epätietoinen omasta itsestään - hän ei tiedä, onko todella oikea Doom vai vain harhainen jäljittelijä.

Myöhemmin vakuututtuaan aitoudestaan Doom iskee Yhdysvaltoihin, jonka hän onnistuu valloittamaan. USA:n presidenttinä Doom on hyvä hallitsija. Hänen vihollisensa kuitenkin juonittelevat häntä vastaan ja tappavat koko Latverian väestön taistelukaasuilla. Doom tappaa vastustajansa ja matkustaa menneisyyteen, jossa muokkaa latverialaisten geenejä niin, että nämä olisivat tulevaisuudessa immuuneja myrkyllisille kaasuille.

Palattuaan vuoteen 2099 Doom huomaa suunnitelmansa onnistuneen - noin puolet latverialaisista selvisi hengissä kaasuiskusta. Doom itse kuitenkin menehtyy myöhemmin puolustaessaan Latveriaa muukalaisvalloittajilta[17].

Doomin aitoudesta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spekulaatioita vuoden 2099 Doomin aitoudesta on esitetty puoleen jos toiseenkin. Omituista oli, että Doom 2099 oli nuorempi mitä hänen olisi pitänyt olla, hänen kasvonsa olivat arvettomat ja hajanainen muisti herättivät epäilyksiä.

Doomilla ei ollut aavistustakaan miten hän oli päätynyt tulevaisuuteen. Hänen ainoat muistonsa olivat Reed Richardsin surmaamiminen, ikääntyminen ja hajanaisia muistoja sodasta. Myöhemmin Margaretta von Geisterstadt -niminen nainen esitti Doomin olevan aito ja että hän oli pelastanut tämän regeneraatiotekniikallaan.

Tarinan todenperäisyys on kuitenkin kyseenalainen ja Doom 2099:n yhteys normaalijatkumon Tohtori Doomiin on yhä selvittämättä.

Ihmeneloset: Loppu

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tulevaisuuden Doom on menettänyt ihmisyytensä melkein kokonaan ja on muuttunut nelikätiseksi kyborgiksi. Hän voittaa Ihmeneloset vain pienellä ponnistuksella ja on vihdoin onnistunut tuhoamaan heidät. Kuitenkin Doom tuhoutuu kun hänen voimansa reagoivat apuun tulleen Franklin Rikhardsin voimien kanssa. Lopputuloksena kehittyy räjähdys, joka tuhoaa Doomin, Franklinin ja veljensä kanssa apuun tulleen Valerie Rikhardsin. Ihmeneloset selviävät räjähdyksestä.

Tohtori Doom muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tohtori Doom ilman metallimaskia Hämähäkkimiehen animaatiosarjassa.

Suomenkin televisiossa 1990-luvulla esitetyssä Hämähäkkimiehen animaatiosarjassa Tohtori Doom esiintyi "Salatut Sodat" tarinassa. Toisin kuin sarjakuvassa Doom parantaa kasvojensa vammat sota planeetan teknologialla ja Klawin sijaan Doomin oikea käsi on Möykky joka pystyy muuttumaan ihmiseksi Doomin rakentaman ranteeseen laitettavan laitteen avulla. Doom käyttää sankarien tukikohdan teleportaali laitetta siirtäen itsensä Tuonpuoleisen taakse ja "imee" tämän sisälleen ja saa näin tämän voimat. Lopulta Möykky vapauttaa tämän. Näyttelijä Tom Kane toimi Doomin äänenä sarjassa.

Doomia esitti Joseph Gulp Roger Cormanin ohjaamassa elokuvassa Fantastic Four vuodelta 1994. Elokuvassa Doom melkein kuoli tieteellisessä onnettomuudessa, mutta hänet herätettiin henkiin kyborgina. Elokuvaa ei kuitenkaan ikinä julkaistu.

19. heinäkuuta 2005 ilmestyneessä Tim Storyn ohjaamassa elokuvassa Fantastic Four Doomia esitti Julian McMahon. Elokuvassa Doom on rikas miljonääri, joka saa supervoimansa samassa onnettomuudessa kuin Ihmeneloset. Kosmiset säteet muuttavat hänen kehonsa orgaaniseksi metalliksi ja antavat hänelle kyvyn hallita sähköä. Doom haluaa kuitenkin lisää voimaa ja alistaa ruumiinsa uudelle kosmisten säteiden pommitukselle. Käsittely kuitenkin tuhoaa hänen kasvonsa, jotka Doom vihaisena peittää naamarilla (naamari on Latverian kiitollisten kansalaisten hänelle antama lahja). Lopulta Ihmeneloset päihittävät Doomin kuumentamalla hänen ruumiinsa Liekin tulivoimilla, minkä jälkeen hänen päälleen suihkutetaan kylmää vettä, josta aiheutuu termoshokki, joka jähmettää hänen ruumiinsa tyystin. Doomin ruumiis viedään Latveriaan - vaikka aivan elokuvan lopussa vihjataankin, ettei Doom olekaan kuollut.

Elokuvan Doom ja McMahonin roolisuoritus ei lämmittänyt amerikkalaisia faneja. McMahonin ruumiinkieltä ja latteaa ääntä moitittiin - puku nähtiin useimmiten onnistuneena. Esimerkiksi amerikkalainen, Toyfare magazine -lehti ilmoitti tylysti, että "oikean Tohtori Doomin pitäisi haastaa elokuvan tekijät oikeuteen hahmon liiallisesta muuntelusta".

Doom palasi myöhemmin elokuvan jatko-osassa, Fantastic Four: Hopeasurffari, jossa häntä esitti jälleen Julian McMahon. Hopeasurffarin saapuessa Maahan tämän säteilemä kosminen voima herättää Doomin ja palauttaa tämän kasvot entiseen asuunsa. Hän liittoutuu vastahakoisten Ihmenelosten kanssa estääkseen Hopeasurffaria tuhoamasta Maata (vaikka todellinen vastustaja myöhemmin paljastuukin olevan Galactus). Lopulta Reed onnistuu katkaisemaan keksimällään laittella Surffarin ja tämän laudan välisen siteen, ja molemmat viedään lukkojen taa. Ikävä kyllä Doom käyttää tätä tilaisuutta hyväkseen, ja keksimänsä laitteen avulla liittoutuu Surffarin laudan kanssa, mikä vahvistaa häntä merkittävästi ja antaa hänelle voimakkaita psykokineettisiä kykyjä. Lopulta Liekki, joka sai aiemmin ollessaan kosketuksissa Surffarin kanssa kyvyn vaihtaa voimiaan muiden Ihmenelosten kanssa, imee kaikkien heidän voimat itseensä ja hyökkää Doomin kimppuun, onnistuen tuhoamaan hänen laitteensa, jolloin tämän ja laudan välinen yhteys katkeaa. Tämän jälkeen Möykky (väliaikaisesti taas normaalina ihmisenä) iskee Doomia nostokurkeen kiinnitetyllä teräspalkilla, lähettäen tämän ilmalentoon, jonka päätteeksi Doom uppoaa meren pohjaan.

 • Tohtori Doom on esiintynyt lukuisissa videopeleissä - yleensä päävastustajana. Hän oli pomohahmo Marvel Super Heroes-pelissä, joka julkaistiin Suomessakin PlayStationille. Hahmo tulee pelattavaksi jahka pelaaja on läpäissyt pelin kerran ja koodi näppäillään sisään. Doom palasi pelattavana hahmona Marvel vs. Capcom 2-taistelupelissä.
 • Vuonna 2005 Doom esiintyy myös, Fantastic Four-elokuvaan perustuvassa pelissä.
 • Vuonna 2006 ilmestyneessä Marvel: Ultimate Alliance-pelissä Doom toimii pelin arkkivihollisena. Doom kerää ympärilleen Pahuuden Mestarit -järjestön uuden kokoonpanon ja aikoo kaapata Odinin Odinvoiman itselleen. Tohtori Doom on myös pelin viimeinen vastustaja. Doomin äänenä toimii näyttelijä Clive Revill. Mikäli pelin osti Xbox 360:lle, sai Tohtori Doomin pelattavaksi hahmoksi lataamalla.
 • Stephen Kingin Musta torni-sarjassa esiintyy vihreäkaapuisia ja rautanaamioisia olentoja, jotka päähahmo Eddie Deanin mukaan ovat Doombotteja. Olennot kuitenkin käyttävät valosapeleita ja ratsastavat mekaanisilla hevosilla.

Hahmoa näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1967 Joseph Sirola Ihmeneloset
1978 John Stephenson The Fantastic Four
1981 Ralph James Hämähäkkimies
1981 Shepard Menken Spider-Man and His Amazing Friends
1994 Neil Ross Ihmeneloset
1995–1997 Simon Templeman Ihmeneloset
Hulk
1995 Lorne Kennedy Marvel Super Heroes
1997 Tom Kane Hämähäkkimies
2005
2007–2008
Julian McMahon Robot Chicken Fantastic Four
Fantastic Four: Hopeasurffari
Fantastic Four
2005 Jim Meskimen Fantastic Four
2006–2007 Paul Dobson Ihmeneloset
2006 Clive Revill Marvel: Ultimate Alliance
2007 Gideon Emery Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer
2009–2010 Charlie Adler The Super Hero Squad Show Marvel Super Hero Squad
2015 Toby Kebbell Fantastic Four
 1. Wizard nro 177
 2. Doctor Doom is number 3 IGN Viitattu 9.7.2009 (englanniksi)
 3. MARVEL #11 (1989). Kustannus Oy Semic.
 4. Fantastic Four #5. Marvel Comics.
 5. Fantastic Four Annual #2 (1964). Marvel Comics.
 6. Ihmesarja #6, 8, 10 & 12 (1967). Kuvajulkaisut Oy.
 7. Hämähäkkimies #10 & 11 (1985). Kustannus Oy Semic.
 8. MARVEL #1 (1988). Kustannus Oy Semic.
 9. MARVEL 11/1989. Kustannus Oy Semic.
 10. MARVEL #6 & 8 (1993). Kustannus Oy Semic.
 11. MARVEL #5 (1993). Kustannus Oy Semic.
 12. Hämähäkkimies #11 (1985). Kustannus Oy Semic.
 13. Triumph and Torment: Dr. Strange and Dr. Doom (1989). Marvel Comics.
 14. MEGA #3 (2006). Egmont Kustannus.
 15. Iron Man #250. Marvel Comics.
 16. Doom 2099 #1-4. Marvel Comics.
 17. Doom 2099 #44. Marvel Comics.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]