Uniaika

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee mytologiaa. Uniaika on myös sarjakuva.
Esi-isien henkiä esittävä kalliomaalaus Kakadun kansallispuistossa Pohjois-Australiassa.

Uniaika, Alchera, on Australian aboriginaalien mytologian tärkeimpiä uskomuksia. Uniaika selittää maailman ja ihmisten alkuperän.

Useimmat monista aboriginaalien kulttuureista uskovat ihmisten, eläinten ja kasvien elämän muodostavan suuren verkoston, jonka yhteyden voidaan johtaa uniajan esi-isiin. Kaikki maailmassa on luojaesi-isien työn tulosta. Paikkojen ja olioiden tarkoitus on sidottu niiden alkuperään uniajassa. Koska uniaika on läsnä jokaisessa paikassa, jossa esi-isät ovat kulkeneet, kieltää uskonto aboriginaaleja muokkaamasta maata, koska se saattaisi vääristää uniaikaa. Tämä aboriginaalien usko on panteistinen[1].

Varsinaisesti uniaika tarkoittaa kautta ennen maailman luomista, jolloin kaikki oli aineetonta. Ikuiset esi-isät heräsivät ja alkoivat kulkea autiossa maailmassa ottaen ihmisen tai eläimen hahmon. He muotoilivat ihmiset ja paikat valmiiksi. He antoivat myös ohjeet, miten ja missä paikoissa tuli elää. Esi-isien henki elää edelleen heidän luomassaan. Uniaika on edelleen olemassa, ja siihen voi päästä toteemin avulla. Tällöin voi viestiä henkien kanssa, ja selvittää enteiden, sairauksien ja epäonnen syyt.

Eräässä versiossa mytologiasta Altjira oli uniajan jumala, joka loi maan ja katosi sitten uniaikaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.sacred-texts.com/bos/bos092.htm Michelle Klein-Hass: What is Shamanism?
Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.