Ympäristö

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ympäristö on jokin jonkin tietyn systeemin (A) ulkopuolinen systeemi (ei-A) ja näillä kahdella on vuorovaikutusta. Tavallisesti ympäristöllä tarkoitetaan ihmisen tai ihmiskunnan ympäristöä, luontoa tai koko maapalloa ts. elinympäristöä.

Esimerkkejä sanan käytöstä: Ympäristökunnat, rakennettu ympäristö, ympäristönsuojelu, ympäristöongelma, ympäristökatastrofi, asuinympäristö, turvallisuusympäristö, elinympäristö ja ympäristöministeriö.

Ympäristö ja ihminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ympäristö on ihmiselle elintärkeä sillä siitä saadaan kaikki resurssit kuten vettä, ravintoa, happea, energiaa. Lisäksi jätteet puretaan ympäristöön. Ympäristön rajallisuuden havaitseminen johti ympäristönsuojeluun. Suojelulla pyritään säilyttämään ihmisen elinmahdollisuudet.

Ihmiskunnan ja sen ympäristön, maapallon väliset ongelmat voidaan nähdä syntyvän kahdesta päälähteestä:

  • rajallista ympäristöä kohdellaan kuin se olisi rajaton (sis. populaation kasvun)
  • teknologinen prosessi, joka voimistaa yksittäisen ihmisen vaikutusta maapalloon ja toisaalta mahdollistaa väestönkasvua

Samat asiat, jotka ovat ongelmien pääsyinä, voivat olla myös ongelmien ratkaisun avaimia:

  • teknologista prosessia voidaan käyttää teknologian aiheuttamien ongelmien vähentämiseen esimerkiksi kehittämällä vähemmän energiaa kuluttavia ja yhä täydellisempään kierrätykseen perustuvia kertakäyttöisyyttä välttäviä ratkaisuja. Teknologinen prosessi on myös keskeisessä osassa ympäristön rajallisuuden havaitsemisessa.

Maapallo on ihmiskunnan ympäristö vielä hyvin pitkään.kenen mukaan?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]