Kang Valloittaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kang Valloittaja
Kang Valloittaja
Kang Valloittaja
Luoja(t) Stan Lee & Jack Kirby
Kustantamo Marvel Comics
Ensiesiintyminen Avengers #8 (joulukuu 1964)
Henkilötiedot
Oikea nimi Nathaniel Richards
Status Aktiivinen
Pituus 190 cm
Paino 104 kg
Ryhmäsidokset Kangien Neuvosto
Edelliset ryhmäsidokset Nimeämätön superroistoryhmä Salatuissa sodissa
Henkilöllisyydet Faarao Rama-Tut, Immortus, Victor Timely, Purppuravartija, Qeng Gryphon
Voimat Nero, mestaritaktikko ja -strategisti, voimakas lähitaistelija, kehittynyt asearsenaali ja teknologia
Suhteet
Sukulaiset Ravonna (vaimo), Marcus (poika, kuollut)

Kang Valloittaja, oikealta nimeltään Nathaniel Richards, on Marvel-kustantamon tuotteissa esiintyvä superrikollinen. Hän on 3000-luvun aikamatkaaja, joka matkustaa jatkuvasti nykyaikaan ja taistelee Kostajia vastaan. Hänen ensiesiintymisensä tapahtui Avengers-lehden numerossa 8. Kang Valloittajan loivat Stan Lee and Jack Kirby.

Suomessa Kang Valloittaja esiintyi ensimmäisen kerran Kostajat-lehden numerossa 3 (1976).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nathaniel Richards oli alun perin kotoisin rinnakkaisaikavirrasta 3000-luvulla sekä Reed Richardsin kaukainen jälkeläinen. Hän oli pitkästynyt aikakauteensa ja seikkailuja janoavana miehenä löysi samannimisen esi-isänsä Nathanielin (Reedin isä) luomaksi väitetyn aikakoneen piirustukset (aikakoneen todelliseksi luojaksi paljastui myöhemmin Tohtori Doom). Koottuaan laitteen hän matkusti menneisyyteen, aina muinaiseen Egyptiin asti, jossa hän nousi tietämyksensä ansiosta faaraoksi nimeltään Rama-Tut.

Hänen toiveensa oli myös löytää yksi ihmiskunnan historian ensimmäisistä mutanteista, En Sabah Nur. Nathanlien yritys ei onnistunut, vaan hän peräti auttoi Tuhon syntymisessä. Kang hallitsi kuitenkin valtakuntaansa liki kymmenen vuotta, kunnes aikamatkallaan harhautuneet Ihmeneloset ja Länsirannikon Kostajat lopettivat hänen hallintonsa.

Nathaniel ei kuitenkaan kyennyt heti jättämään Egyptiä. Voimakas aikavirta esti häntä kulkemasta tulevaisuuteen yli 1900-luvun. Odottaessaan myrskyn laantumista Nathaniel löysi avaruudesta Ihmenelosten verivihollisen, Tohtori Doomin, jonka hän palautti maapallolle. Päästyään jälleen jatkamaan aikamatkaansa hän saapui 4000-luvulle, jossa maapallo oli miltei tuhoutunut valtavissa sisällissodissa.

Vaikuttuneena kohtaamisesta Doomin kanssa, Nathaniel rakensi itselleen 4000-luvun teknologialla taisteluhaarniskan ja otti käyttöön nimen Kang Valloittaja, aikoen valloittaa tuon aikakauden. Muutamassa viikossa hän murskasi maapallon ihmiset. Tuosta aikakaudesta käsin hän rakensi tähtien, ulottuvuuksien ja aikakausien välisen imperiumin, joka kattoi likipitäen kaikki Marvel-universumissa tunnetut avaruusrodut.

Kang Valloittaja taistelemassa Kostajien kanssa (kuvitus Jack kirby/Dick Ayers, käsikirjoitus: Stan Lee).

Kang janosi enemmän valtaa ja siirtyi siksi 1900-luvulle, jossa Kostajat voittivat hänet. Kang hyökkäili tähän aikakauteen yhä uudestaan, mutta joutui aina sankareiden päihittämäksi. Lukuisten aikaharppausten seurauksena Kangista syntyi vähitellen yhä useampia Kangeja rinnakkaisiin aikavirtoihin. Nämä perustivat lopulta Kangien Neuvoston.

Salatut sodat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Salatut sodat

Kaikkivoipainen Tuonpuoleinen siirsi Kangin hänen Salattuihin sotiin jossa tämä oli roistojen puolella. Hän halusi myös Tuonpuoleisen palkinnon ja melkein tappoi ihailemansa Tohtori Doomin voimakkaalla sädetykillä jotta tämä ei liittyisi sankareiden puolelle.

Doom selvisi kuitenkin räjähdyksestä ja tainnutti sankarit. Vähän tämän jälkeen roistot hyökkäsivät johtajanaan Kang, mutta Kang jäi vangiksi yhdessä Lumoajattaren, Paaluttajan, Pallosalaman sekä Maansiirtäjän kanssa. Doom otti jäljellä olevat roistot hallintaan ja hyökkäsi heidän sekä hänen uusien sotilaidensa Titanian sekä Volcanan kanssa sankareiden linnoitukseen. Romuttaja sai tehtävän vapauttaa vangit ja onnistuikin siinä mutta Thor oli lähtenyt hänen kanssaan toiselle puolelle planeettaa.

Molekyylimies pudotti vuoriston sankareiden päälle ja Thor sekä Lumoojatar palasivat päämajalleen. Kuitenkin Ultronin uusi ase olisi tuhonnut Thorin, mutta tämä häikäisi häntä salamalla. Heti tämän jälkeen Doom antoi Ultronille käskyn tuhota Kang joka sanoi että Doom tarvitsee häntä vielä. Ultron kuitenkin tappoi Kangin ja tämä pysyi kuolleena kunnes Tuonpuoleisen voimat varastanut Doom kokosi hänet uudestaan ja siirsi Maapallolle. Kang tuli vielä toisissa Salatuissa sodissa mukaan.

Taivaallinen Madonna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjakuvakäsikirjoittaja Steve Englehart (hän kirjoitti Kostajia vuodesta 1972–76) loi yhden Kostajien hienoimpana pidetyistä tarinasaagoista, joka koski Mantiksen, vietnamilaisen tytön nousua Taivaalliseksi Madonnaksi. Uuden Madonnan tehtävä oli kantaa lapsi, josta aikanaan tulisi maailmankaikkeuden mahtavin olento.

Tarinan todellinen päähenkilö oli kuitenkin Kang Valloittaja, joka yritti kosiskella Mantista ja päätyä täten niin voimakkaan lapsen isäksi. Toisen aikavirran Rama-Tut (joka oli hallinnut alaisiaan rauhanomaisesti) saapui kuitenkin paikalle estämään Kangia, mutta peliin heittäytyi vielä Immortus, joka kaappasi molemmat vangeikseen ja näin lopetti Mantista uhkaavan vaaran.

Kang Dynastia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Äskettäisissä amerikkalaisissa lehdissä Kang onnistui viimein valloittamaan koko maapallon ovelalla juonittelullaan. Hän toi tulevaisuudesta suuren armeijan, joka murskasi vastustuksen supersankarien urheasta vastustuksesta huolimatta. Kang oli viimein onnistunut maailmanvalloituksessaan 1900-luvulle.

Hänen hallituskautensa jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi. Kostajat saivat Kangin kukistettua ja niin Valloittaja ajettiin jälleen omaan aikavirtaansa- ja kauteensa.

Variantit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rama-Tut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kangin alkuperäinen peitenimi, kun hän yritti tulla faaraoksi muinaisessa Egyptissä. Ihmeneloset kuitenkin kohtasivat hänet ja ajoivat hänet yrittämään muiden aikakausien valloittamista ensin Purppuravartijana ja sitten Kang Valloittajana. Hän palasi väliaikaisesti faarao Rama-Tutiksi auttaakseen estääkseen menneisyyden minäänsä vangitsemasta Taivaallista Madonnaa.

Immortus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Immortus

Vaihtoehtoisen tulevaisuuden Kang, joka asuu Limbo-maailmassa. Hänen poikansa Marcus ja puolisonsa Ravonna olivat kuolleet jo monet kerrat useissa aikavirroissa. Turhautuneena Kang kohtasi Aikavarianssivirastoa johtavat Aikavartijat ja alkoi auttaa näittää suojeleman aikajanoja niiden valoittamisen sijaan.

Rautapoika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Rautapoika

Teini-ikäinen versio Nathaniel Richardsista kuuli yhdeltä Kangin variantilta tulevaisuudestaan. Estääkseen itseään tulemasta Kangiksi, Nathaniel matkustaa menneisyyteen ja muodostaa Nuoret Kostajat pysäyttääkseen Kangin.

Victor Timely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä versio Nathaniel Richardsista oli päätynyt Timelyn hiljaiseen pikkukylään, Wisconsiniin, vuoteen 1901. Aluksi hän toimi sen pormestarina nimellä Victor Timely, mutta esiintyi myöhemmin myös Timelyn poikana nimellä Victor Timely Jr. ja tutustuu tiedemies Phineas Hortoniin, edesauttaen tätä luomaan alkuperäisen Ihmissoihdun.

Purppuravartija[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Purppuravartija (engl. Scarlet Centurion) on titteli, jota ovat kantaneet kolme eri henkilöä:

 • Nathaniel Richards itse, sen jälkeen, kun hän lakkasi olemasta Rama-Tut mutta ennen kuin ryhtyi Kang Valloittajaksi.[1]
 • Marcus Kang alias Marcus XXIII, Kang Valloittajan poika.[2]
 • Versio Kangista, joka pysyi Purppuravartijana ja valloitti Maan-712.[3]

Qeng Gryphon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyaikaan vangiksi jäänyt Kang Valloittajan variantti. Hän on amerikanaasialainen liikemies ja Qeng Enterprisesin toimitusjohtaja.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kangilla on hallussaan 3000-luvulta peräisin olevaa, korkealle kehittynyttä teknologiaa. Näistä merkittävimmät ovat hänen taisteluhaarniskansa, aikakoneensa ja muut, pitkälle kehittyneet aseet.

 • Taisteluhaarniska: Kangin taisteluhaarniska lisää hänen fyysisiä voimiaan niin, että Kang kykenee nostamaan n. 5 tonnia. Kangilla itsellään ei ole yliluonnollisia voimia (ellei oteta huomioon hänen nerouttaan), vaan koko hänen mahtinsa perustuu tulevaisuuden teknologioihin. Kangin haarniska on rakennettu tuntemattomasta tulevaisuuden metallista ja sen luoma voimakenttä kestää jopa ydinräjähdyksen voiman. Suojakenttä on laajuudeltaan noin puoli metriä kehosta ulospäin ja Kang voi laajentaa sitä kuuteen metriin jopa 12 tunnin ajan ilman, että hänen pukunsa akut tyhjenevät. Puvussa on myös oma ilmakehä, ravinto- ja jätteidenhoitojärjestelmä, joiden turvin Kang selviytyy jopa kuukauden avaruuden armoilla. Kangin käsineissä on lukuisia hyökkäysaseita, joiden tarkka toimintatapa ei ole tiedossa. Joidenkin Kangien haarniskassa on heidän aluksensa aikakoneen etäpääte, jonka avulla hän kykenee siirtymään ajassa ilman muita laitteita.
Kang Valloittajan käyttämä aikakone (Marvel 6/1994
 • Kulkuneuvot: Kangilla on noin viisi metriä halkaisijaltaan oleva alus, joka pystyy matkustamaan ajassa ja avaruudessa. Se painaa miltei 9900 kg ja koostuu pääasiallisesti generaattorista joka syöttää virtaa aikakoneeseen. Kangin aikakone kykenee lähettämään ihmisiä tai esineitä ajattomaan Limboon, jossa kaikki aikavirrat ovat käsillä. Kang voi myös napata ihmisiä tai esineitä eri aikakausilta koneeseensa ja tuoda ne näin luokseen. Kangilla on myös videoyhteys eri aikakausiin koneensa kautta, joita hän voi näin rauhassa tarkastella.
 • Muut aseet: Kangilla on laaja asearsenaali myös aluksessaan ja usein on nähty hänen käyttävän operaatioissaan tehokkaita robotteja.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marvel Cinematic Universe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kang Valloittaja esiintyy Marvel Cinematic Universessa, alkuperäisenä näyttelijänään Jonathan Majors.[4] Hahmo on tiedemies 3000-luvulta, jonka variantit avasivat ovia vaihtoehtoisiin aikajanoihin, tutustuivat toisiinsa, ja jakoivat teknologiaa ja tietoa, kunnes suurin osa heistä halusi joko tuhota tai vallata muut universumit itselleen.

 • Kangin hyväntahtoinen variantti, Jäljellä oleva (joka perustuu sekä sarjakuvien versioon Jäljellä olevasta että Immortukseen), esiintyy Disney+-sarjan Loki ensimmäisen tuotantokauden (2021) päätösjaksossa ”Kaikille ajoille. Aina.” Hän oli elävän myrskyn, Aliothin, avulla aikoinaan pysäyttänyt muut Kangin variantit ja näiden aloittaman multiversumin sodan. Jäljellä oleva oli myös perustanut Aikavarianssiviraston (AVV) estääkseen uutta sotaa ikinä syntymästä, ja asettanut Aikavartijoina esiintyvät androidit johtamaan sitä. Lukuisia uusia haaroja, ja sitä myötä vaihtoehtoisia universumita, alkoi syntyä aikajanaan, kun Lokin naispuolinen variantti Sylvie tappoi Jäljellä olevan.[5][6] Toisella tuotantokaudella paljastuu, että Jäljellä oleva oli alun perin johtanut AVV:tä itsenään, ja että hänellä oli ollut romanttinen suhde armeijansa komentajana multiversumin sodassa toimineen Ravonna Renslayerin kanssa, ennen kuin oli pyyhkinyt Renslayerin muistot.
 • Kang Valloittaja esiintyy elokuvassa Ant-Man and the Wasp: Quantumania (2023). Hän uskoi muiden varianttien toimien tuhoavan multiversumia, ja aloitti multiversumin sodan pysäyttääkseen heidät sekä tullakseen itse multiversumin hallitsijaksi. Kangien Neuvosto kuitenkin karkotti hänet kvanttimaailmaan, missä hän tapasi Maan-616 version Janet van Dynesta. Yhdessä he korjasivat Kangin haarniskan sekä aikamatkustusaluksen multiversaalisen moottoriytimen. Mutta saatuaan selville Kangin todelliset aikeet, Janet suurensi Pym-hiukkasilla ytimen jättikokoon estääkseen häntä pakenemasta kvanttimaailmasta. Kang valloitti osan kvanttimaailmasta itselleen, ja sai liittolaisikseen lordi Krylarin sekä Darren Crossin (josta hän teki MODOKin). Vuonna 2026, kun Janet, Hank Pym, Hope van Dyne, Scott Lang ja Cassie Lang päätyvät Maasta-616 kvanttimaailmaan, Kang uhkailee Cassien henkeä taivutellakseen Scottin kutistamaan moottoriytimen normaalikokoonsa. Scott onnistuu, mutta Kang pettää lupauksensa. Yhteisvoimin Scott, Hope, Cassie, Kangia vastaan kääntynyt MODOK, Jentorran johtamat vapaustaistelijat sekä älykkäiksi kehittyneet Pymin muurahaiset tuhoavat Kangin armeijan. Lopulta Scott ja Hope tuhoavat ytimen, joka ehtii sitä ennen imeä Kangin väkisin sisäänsä. Kangien Neuvoston johtaja, Immortus, saa tietää tapahtumista, ja kutsuu Rama-Tutin, Vartijan sekä tuhannet muut Kangin variantit suunnittelemaan vastatoimia Maan-616 sankareiden pysäyttämiseksi. Samaan aikaan, variantti nimeltä Victor Timely nähtiin vaihtoehtoisessa menneisyydessä, vuodessa 1893.
 • Timely esiintyy myös Lokin toisella tuotantokaudella (2023).[7] Hän oli 1800-luvulla syntynyt variantti, jolle Jäljellä oleva oli ennen kuolemaansa ohjeistanut Neiti Minuuttia ja Renslayeriä jättämään kopion AVV:n käsikirjasta vuonna 1868. Olettaen, että juuri Timelysta oli määrä tulla Jäljellä oleva, Renslayer ja Neiti Minuutti jahtasivat aikuista Timelya Chicagon maailmannäyttelyssä, vuonna 1983, varmistaakseen hänen tulemisensa Jäljellä olevaksi, kun taas Loki ja Mobius M. Mobius halusivat Timelyn vain auttamaan heitä AVV:n Ajan loimen päivittämisessä, jotta sen kapasiteetti kestäisi Pyhän aikajanan lisäksi myös aikajanahaarat. Aikasäteily kuitenkin tuhoaa Timelyn, ja lisäksi Ajan loimi räjähtää. Mutta Loki, joka oli saanut kyvyn aikalipsua sekä muuttaa tulevaisuutta muuttamalla menneisyyttä (vaikka sellaista luultiin mahdottomaksi), palaa joka epäonnistumisen jälkeen takaisin hetkeen ennen loimen räjähtämistä. Valitettavasti kapasiteetti ei päivittämisenkään jälkeen riitä, joten Loki menee lopulta loimeen Timelyn sijasta, antaa sen tuhoutua, ja jää ajan loppuun voidakseen itse ylläpitää ja järjestellä aikajanoja. AVV matkustaa sen jälkeen vuoteen 1868 estääkseen nuorta Timelya saamasta AVV:n käsikirjaa, ja ottaa tavoitteekseen etsiä ja pysäyttää Kangin pahat variantit.
 • Taistelu Kangien Neuvostoa vastaan tulee huipentumaan elokuviin Avengers: The Kang Dynasty (2026) ja Avengers: Secret Wars (2027).[8][9]

Triviaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Kang Valloittajan aikakoneen muoto poikkeaa suuresti Tohtori Doomin suunnittelemasta aikakoneesta. Doomin aikakonehan oli pelkkä neliömäinen kenttä, joka yksinkertaisesti siirsi kohteensa toiseen aikakauteen. Kangin laite on huomattavasti enemmän mekaaninen, joka on johtanut spekulaatioihin aikakoneen rakentajasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Marvel Comicsin materiaalista koonnut Lauri "Mail-Man" Narinen: Marvel. Kustannus Oy Semic, 1994. ISSN 704171-94-06.
 1. What If? #29. Marvel Comics.
 2. The Avengers Vol. 3 #38. Marvel Comics.
 3. The Avengers Annual #2. Marvel Comics.
 4. Couch, Aaron & Kit, Borys: Marvel Drops Jonathan Majors After Assault, Harassment Verdict The Hollywood Reporter. 18.12.2023. Viitattu 19.12.2023. (englanniksi)
 5. Polo, Susana: Loki built up to the reveal of an even bigger Marvel Comics villain Polygon. 14.7.2021. Arkistoitu . (englanniksi)
 6. Dinh, Christine: Loki: Deconstructing He Who Remains’ Life’s Work at the Citadel at the End of Time Marvel.com. 14.7.2021. Viitattu 15.7.2021. (englanniksi)
 7. Busch, Jenna: Ant-Man And The Wasp: Quantumania Credits Scenes Explained /Film. 16.2.2023. Arkistoitu . Viitattu 17.2.2023. (englanniksi)
 8. Jackson, Angelique: Jonathan Majors Talks Preparing for ‘Avengers: The Kang Dynasty’ With Director Destin Daniel Cretton, Why He Wants to Play Dennis Rodman Variety. 17.10.2022. Arkistoitu . Viitattu 18.10.2022. (englanniksi)
 9. D'Alessandro, Anthony: How Jonathan Majors Prepared For The Role Of Kang The Conqueror In The MCU – Sundance Studio Deadline Hollywood. 7.2.2023. Arkistoitu . (englanniksi)