Ihmemies (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ihmemies
Ihmemies puhtaassa ioniolomuodossaan (kuvitus: George Perez).
Ihmemies puhtaassa ioniolomuodossaan (kuvitus: George Perez).
Luoja(t) Stan Lee & Jack Kirby
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Avengers #9 (lokakuu 1964)
Henkilötiedot
Oikea nimi Simon Williams
Status Aktiivinen
Pituus 187 cm
Paino 172 kg
Ryhmäsidokset Kostajat
Voimat Yliluonnollisen suuri fyysinen voima, nopeus ja kestävyys. Haavoittumattomuus, kuolemattomuus, lentokyky
Suhteet
Sukulaiset Sanford (isä, kuollut) Martha (äiti), Eric (alias Viikatemies, veli), Vision ("veli")

Ihmemies (engl. Wonder Man) on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä supersankari, joka on Kostajat-ryhmän jäsen. Hahmon loivat kirjoittaja Stan Lee ja taiteilija Jack Kirby. Ihmemiehen ensiesiintyminen oli amerikkalaisen Avengers-lehden numerossa 9 lokakuulta 1964.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Simon Williams syntyi rikkaaseen perheeseen ja peri perheen omistaman yhtiön ja omaisuuden. Hänen isänsä kuoli Simonin ollessa vasta toistakymmentä vuotta vanha ja huolimatta hänen ahkerista yrityksistään, Williams Innovations ei menestynyt.

Suurin kilpailija oli Tony Stark, joka tunnettiin myös nimellä Rautamies. Veljensä Ericin neuvosta Simon yritti kavaltaa rahaa yhtiöltään, mutta vangittiin tämän syyttäessä ongelmistaan Tony Starkia.

Superrikollinen Paroni Zemo kuitenkin tarjosi epätoivoiselle Simonille pääsyä vapauteen jos tämä antaisi luvan muuttaa itsensä eläväksi ioni-mieheksi, Ihmemieheksi.

Ensimmäinen kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmemies kuolee pelastettuaan sitä ennen sankarillisesti Kostajat.

Zemon käskystä Ihmemies liittyi Kostajiin, mutta kääntyi kuitenkin tätä vastaan ja kuoli niin tehdessään[1]. Todellisuudessa hän vajosikin kuoleman kaltaiseen koomaan vuosien ajaksi, jonka aikana ilkeä androidi Ultron varasti hänen aivokäyränsä ja loi niillä oman androidinsa, Visionin. Tämä teki Ihmemiehestä ja Visionista "veljekset".

Simonin veljestä tuli lopulta superrikollinen nimeltään Viikatemies. Paroni Zemon koe, joka muutti Simonin Ihmemieheksi muutti myös Kreivi Nefarian ioni-olennoksi.

Voodoon kautta Ihmemies kuitenkin heräsi henkiin zombiena ja hyökkäsi uudelleen Kostajien kimppuun. Hän onnistui kuitenkin vapautumaan voodoo-taiasta ja liittyi lopulta Kostajiin ystävystyen useiden jäsenten kanssa (varsinkin Pedon).

"Henkiinheräämisensä" jälkeen Ihmemies kärsi psykologisista ongelmista. Lievin niistä oli klaustrofobia, mutta suurin oli kuoleman pelko - joka usein aiheuttikin Ihmemiehen musertumisen taistelussa. Koska Kostajissa työskentely osoittautui niin traumaattiseksi, etsi Ihmemies muuta työtä ja löysikin sitä näyttelemisestä.

Pyörittyään pitkään pienissä rooleissa Kostajien pitkäaikainen jäsen Herkules etsi hänelle suhteidensa kautta työtä Hollywoodista. Molemmat lähtivät matkaan mutta sopivaa työtä ei löytynytkään. Lopulta Ihmemies sai stuntin paikan - työ, jossa hänen haavoittumattomuutensa oli vain eduksi.

Ironisesti tämä työ auttoi häntä pääsemään irti kuolemanpelostaan. Hän liittyi myös Länsirannikon Kostajiin ja löysi lopulta työtä näyttelijänä.

Ihmemies hyväksyi lopulta Visionin "veljekseen". Onnettomien sattumusten kautta. Vision kuitenkin purettiin ja hänen muistinsa tyhjennettiin. Visionin vaimo Purppuranoita pyysi Ihmemiestä lainaamaan jälleen aivoaaltojaan Visionin henkiinherättämiseksi, mutta tämä kieltäytyi, väittäen yhtäkkiä että hän oli aina rakastanut Purppuranoitaa ja että nyt olisi hänen tilaisuutensa.

Raivostunut Purpuuranoita käytti todellisuuksia muokkaavia voimiaan ja heitti kokonaisen vuoren Ihmemiehen päälle - temppu ei kuitenkaan satuttanut kuin Ihmemiehen tunteita.

Toinen kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmemiehen itseluottamus alkoi kuitenkin kasvaa yhä suuremmissa määrin jokaisen voitetun rikollisen myötä, lopulta hän muuttui röyhkeäksi ja tunsi olevansa kuolematon. Avaruusrotu Kriiden luoman ionikanuunan räjähtäessä Ihmemiehen kehon ionienergia kuitenkin tuhoutui.

Hänen mielensä kuitenkin säilyi ja Ihmemiehen vahva rakkaus Purppuranoitaan sitoi häntä kuolevaiseen maailmaan. Purppuranoita saikin lopulta palautettua Ihmemiehen takaisin elämään [2]. Yrittäen korjata tekemiään virheitä Ihmemies perusti säätiön nimeltään Toinen Mahdollisuus, joka sai rahoituksensa hänen elokuviensa uudelleenjulkaisuista.

Ihmemiehen paluu toi kuitenkin takaisin myös hänen veljensä, Viikatemiehen. Purppuranoita ja Ihmemies aloittivat suhteen, mutta rakkaus hiipuikin lopulta.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmemies vastaan Myyrämiehen hirviöt (kuvitus John Byrne & Paul Ryan).

Ihmemies nosti alun alkajaan vain noin 95 tonnia, mutta lukuisten kuolemiensa myötä hänen voimaluokituksensa on noussut dramaattisesti. Tällä hetkellä hän nostaa yli 100 tonnia (joka on ylin mitta fyysisille voimasuorituksille Marvel-universumissa). Lisäksi hän on yliluonnollisen kestävä, mutta voi toimia vain noin puoli tuntia maksimaalisesti. Tämän jälkeen hän väsyy. Ihmemiehen iho kestää käytännöllisesti katsoen mitä tahansa. Alimmillaan hän kykenee toimimaan -100 °C:n pakkasessa tai maksimissaan 815 °C:n kuumuudessa. Hän ei tarvitse enää laisinkaan juomaa, ilmaa tai ruokaa koska ioni-energian tarjoama energia on paljon parempaa kuin mitä ihmisruumiin normaalit biokemialliset prosessit pystyisivät tuottamaan. Ihmemies ei myöskään vanhene enää lainkaan. Tästä huolimatta hänet on mahdollista saada tajuttomaksi käyttämällä tarpeeksi suurta voimaa. Hänellä esimerkiksi on vielä hermoja, jotka aiheuttavat kipuaistimuksia tietyssä pisteessä.

Ihmemies on myös yliluonnollisen nopea, muttei kuitenkaan pysty lentämään omin voimin. Siksi hän käyttääkin vyössään kahta paria pieniä suihkumoottoreita (Tony Starkin suunnittelemat), jotka auttavat hänet ilmaan. Suihkumoottorit kykenevät toimimaan 5 tuntia ennen tarvetta tankkaukselle. Niiden maksiminopeus on noin 128 km/h (ilman mitään lastia). Moottorit ovat myös tarpeeksi voimakkaat nostamaan noin 150 kg. On kuitenkin huomattava, että menneisyydessä hän on ylittänyt suihkumoottoreidensa tehon 1000-kertaisesti, mutta tällöin ne ovat ylikuormittuneet ja tuhoutuneet. Ilman vyötään hän ei voi lentää, mutta oppi myöhemmin hyppimään pitkiäkin matkoja kuten Hulk.

Ihmemiehen keho on puhdasta ionista energiaa, joten hänen silmänsä loistavat kirkkaan punaista hohdetta. Keskittymällä hän voi muuttaa silmänsä harmaiksi normaalin näköisiksi, mutta tämä on aina väliaikaista. Toisin kuin useimmilla Marvel-hahmoilla, Ihmemiehellä ei ole Ultimate-versiota itsestään. Vaikka Ihmemies onkin kuollut useita kertoja, on väitetty että hän todellisuudessa onkin kuolematon olento joka ei enää vanhene. Tähän mennessä aiona tätä väitettä tukenut on Mefisto, Valheiden Prinssi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Avengers #6 (1964). Marvel Comics.
  2. Mega Marvel #4 (2001). Egmont Kustannus Oy.