Kapteeni Amerikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kapteeni Amerikka
Kapteeni Amerikka, Yhdysvaltain hengen symboli.
Kapteeni Amerikka, Yhdysvaltain hengen symboli.
Luoja(t) Joe Simon & Jack Kirby
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Captain America Comics #1 (maaliskuu 1941)
Henkilötiedot
Oikea nimi Steven "Steve" Grant Rogers
Status Elossa
Pituus 188 cm[1]
Paino 99,7 kg[1]
Ryhmäsidokset Hyökkääjät, Kostajat, YPKVV
Henkilöllisyydet Nomad, Captain
Voimat Maksimiin tehostettu fysiologia, taistelulajit, mestaritaktikko, tuhoutumaton vibraniumista tehty kilpi
Suhteet
Sukulaiset Joseph Rogers (isä, kuollut), Sarah Rogers (äiti, kuollut)

Kapteeni Amerikka (engl. Captain America), oikealta nimeltään Steven Rogers[2] (esiintynyt Suomessa myös nimellä Kapteeni Armoton[3]) on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä supersankari. Kapteeni Amerikan loivat Joe Simon ja Jack Kirby. Kapteeni Amerikka oli silloisen Timely Comicsin (nykyinen Marvel Comics) kolmas hahmo heti Ihmissoihdun ja Prinssi Namorin jälkeen. Hahmon ensiesiintyminen tapahtui amerikkalaisen Captain America Comics -lehden ensimmäisessä numerossa (maaliskuu 1941).

Kapteeni Amerikka luotiin toisen maailmansodan aikana erityisen Supersotilasseerumin avulla (josta nykyään on vedetty johtopäätöksiä steroideihin ja niiden väärinkäyttöön[4]). Kapteeni Amerikka nähdään usein Amerikan henkisenä symbolina ja hänet yhdistetään usein Kostajiin, joiden johtajana Kapteeni on usein toiminut vuodesta 1964 lähtien.

Kapteeni Amerikasta on tehty kaiken kaikkiaan kolme televisioelokuvaa ja useita animaatioelokuvia.

Vuonna 2007 Kapteeni Amerikka kuoli sala-ampujan (luultavasti superrikollinen Kallo) luotiin oikeustalon portaille.[5] Myöhemmin paljastui että Kapteeni Amerikka ei kuollutkaan vaan tuli siirretyksi johonkin päin aikaa ja avaruutta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1940-luku – Operaatio Jälleensyntymä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Steve Rogers syntyi heinäkuun neljäntenä päivänä vuonna 1917 Manhattanin Lower East Sidella, New Yorkissa irlantilaisille siirtolaisille Sarah ja Joseph Rogersille[6]. Ennen Yhdysvaltain liittymistä toiseen maailmansotaan, Rogers pyrki liittymään armeijaan taistellakseen halveksimaansa natsi-Saksaa vastaan. Koska heiveröisen Rogersin fyysinen kunto ei riittänyt sotilaspalvelukseen, hänet otettiin mukaan kokeelliseen ohjelma Jälleensyntymään, jossa tiedemies Abraham Erskine yritti luoda täydellistä sotilasta supersotilasseerumin avulla. Erskinen uute osoittautuu menestykseksi, mutta ohjelmaan soluttautunut saksalaisten vakooja ampuu Erskinen. Raivostunut Rogers kuitenkin taltuttaa ampujan [7] ja Erskinen menestyksekäs kaava jää ikuisiksi ajoiksi salaisuudeksi.

Myöhemmissä tarinoissa paljastetaan, ettei Steve Rogers olekaan ensimmäinen supersotilasseerumia kokeillut ihminen. Päivää ennen Rogersin saamaa seerumiannosta jotkut armeijan upseereista päättävät, ettei Rogers ole sovelias kokeeseen ja antavat keskeneräistä seerumia Clinton McIntyrelle. Seerumi tekee McIntyrestä epävakaan ja hän ryhtyy myöhemmin palvelemaan AIM:sia[8]. Nuorten Kostajien Patriootti on Bradleyn pojanpoika[9].

Yhdysvaltain hallitus tekee uudistetusta Steve Rogersista symbolinsa, joka palvelee propaganda-aseena natseja vastaan (varsinkin Punakalloa) sekä myös sotatoimissa rintamalla. Rogersille annetaan koodinimi Kapteeni Amerikka ja hänelle annetaan Yhdysvaltain lippuun perustuva univormu (jonka Rogers suunnitteli itse) ja luodinkestävä kilpi. Kapteenille annetaan myös uusi identiteetti kömpelönä rivisotilaana. Vaikka Rogers itse ei ole edes teini-iässä, hän ystävystyy pian kasarmin maskotin, James Buchanan ”Bucky” Barnesin kanssa.

Hyökkääjät taistelemassa Punakalloa ja tämän natsijoukkoja vastaan.

Barnes kuitenkin oppii tuntemaan Rogersin salaisen minän ja lupaa pitää salaisuuden omana tietonaan, mikäli hän saisi palvella Kapteeni Amerikkaa tämän apurina. Rogers suostuu ja kouluttaa Barnesia vaativaa tehtävää varten. Myöhemmin Kapteeni Amerikka tapaa presidentti Franklin D. Rooseveltin, joka antaa Kapteenille uuden, miltei tuhoutumattoman kilven. Uusi kilpi on tehty teräksen ja vibraniumin sekoituksesta. Metalliseoksen uudelleenluonti on käytännössä mahdotonta, mutta se on vahvempaa kuin adamantium. Kilpi on kuitenkin kevyt ja sitä voi heittää kuin bumerangia, niin, että Kapteeni saa kilpensä palaamaan käteensä. Yhdessä kilpensä, Buckyn ja Hyökkääjät-nimisen supersankarijoukkion kanssa Kapteeni Amerikka taistelee natseja vastaan maailmansodassa.[10]

Myöhemmin paljastuu, että Kapteeni Amerikan luonut projekti on osa Ase Plus -ohjelmaa, jonka tarkoitus on luoda yli-ihmisiä mutanttien vastaiseen taisteluun. Rogers on ”Ase I”, ensimmäinen elävä ase. Hänen katoamisensa jälkeen teki Ase Plussa useita muita supersotilaskokeita eri olennoilla, eläimillä, vähemmistöryhmillä ja mutanteilla, joista tunnetuimpia ovat Wolverine (Ase X) ja Fantomex (Ase XIII)[11].

Toisen maailmansodan viimeisinä päivinä vuonna 1945 Kapteeni Amerikka ja Bucky yrittivät pysäyttää Paroni Zemon, joka yritti tuhota salaista aselaitosta. Zemo laukaisee lentokoneen, jonka kyydissä on räjähteitä. Bucky yrittää purkaa pommia, mutta epäonnistuu ja räjäyttää lentokoneen ilmassa. Rogers putoaa räjähdyksen voimasta mereen, josta häntä ei löydetä. Lopulta viranomaiset julistavat Rogersin kuolleeksi[12].

Myöhempi 1940- ja 1950-luku: Steve Rogersin jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peläten Kapteeni Amerikan kuoleman olevan isku yhdysvaltalaisten moraalille, presidentti Truman pyytää William Naslundia ottamaan Kapteeni Amerikan roolin itselleen. Samalla hän saa ”Buckyksi” nuoren pojan nimeltään Fred Davis. Kaksikko jatkoi seikkailujaan, kunnes androidi Adam II tappaa Naslundin. Naslundin seuraajaksi valitaan Jeffrey Mace / Patriootti, Davisin jatkaessa Buckyna. Davis kuitenkin haavoittuu ampumavälikohtauksessa vuonna 1948 ja Mace kouluttaa FBI:n agentin Betsy Rossin uudeksi apurikseen. Myöhemmin, ennen vuotta 1953 Mace vetäytyy roolistaan ja nai apurinsa Rossin. Mace sairastuu syöpään ja kuolee vuosikymmeniä myöhemmin[13].

Myöhemmin nimeämättömäksi jäänyt mies löytää saksalaisesta varastosta Supersotilasseerumin kadonneet kaavat. Koska mies on Kapteeni Amerikan suuri ihailija, hän pyytää Yhdysvaltain hallitusta luomaan itsestään uuden Kapteenin. Hallitus myöntyykin, koska tarvitsee esikuvan Korean sotaan. Mies käy läpi kasvokirurgisen prosessin, jonka aikana hänen piirteensäkin muokataan Steve Rogersin kaltaisiksi. Korean sota kuitenkin loppuu ja Kapteeni Amerikka siirtyy opettajaksi. Täällä hän tapaa nuoren orvon, Jack Monroen, jonka kouluttaa apurikseen. Parivaljakko alkaa taistella kommunismia vastaan[14].

Uusin Kapteeni Amerikka ja myös seerumia nauttinut Monroe eivät kuitenkaan tiedä, että ilman ”vita-säde” -käsittelyä seerumi ajaa nauttijansa paranoidiksi. 1954-luvulla kaksikko hyökkäilikin miltei jokaisen kommunistiksi epäilemänsä kimppuun. Lopulta FBI vaivuttaa molemmat syvään koomaan, josta heidät herätetään vasta 1970-luvulla, vuosia oikean Kapteeni Amerikan, Steve Rogersin palattua. Oikea Kapteeni Amerikka kuitenkin pysäyttää kaksikon[15].

Captain America Reborn[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Captain America: Reborn #1 paljastaa että Steve Rogers ei kuollutkaan; ase jota käytettiin siirsi hänet paikkaan jossa aika ja avaruus ovat sekaisin. Punakallo yritti käyttää Sharon Carteria ja Tohtori Doomin kehittämää laitetta tuodakseen hänet takaisin, mutta koska Sharon tuhosi koneen, Kapteeni Amerikka on hyppinyt ajassa ja avaruudessa, tapahtumissa jotka ovat tapahtuneet hänen elämänsä aikana, sisältäen Normandian maihinnousun, äitinsä kuoleman ja Euroopan toisen maailmansodan ajan Buckyn kanssa. Hän taistelee toisen maailmansodan tapahtumat uudelleen. Sitten Kapteeni Amerikka päätyy ajassa hetkeen jolloin Tri. Abraham Erskine ruiskuttaa häneen Supersotilasseeriumia.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapteeni Amerikalla on aseenaan vibraniumista luotu tuhoutumaton kilpi. Kilven halkaisija on 76 cm ja se painaa noin 5 kg. Kilpi on myös aerodynaaminen. Lisäksi kun Kapteeni Amerikka heittää kilven, palaa kilpi hänen luoksensa. Välillä hän on myös käyttänyt energiakilpeä hänen oikean kilpensä tuhouduttua.

Supersotilasseerumi lisäsi hänen voimiaan runsaasti, mutta yli-inhimillisiä voimia hänellä ei ennestään ole. Kapteeni Amerikka on pätevä kaikissa kamppailulajeissa, monikielinen, ammattilainen useimpien aseiden ja ajoneuvojen käytössä. Kapteeni Amerikka kykenee nostamaan 544 kg ja juoksemaan melkein 80,5 km/h.

Kapteeni Amerikka on erinomainen johtaja, hän on johtanut Kostajia usein ja johti Salatuissa Sodissa sankareiden joukkoa.

Persoona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapteeni Amerikka nähdään perinteisesti Marvel-universumin mahtavimpana sankarina. Hän on oikeamielinen ja urhea ja haluaa aina nähdä hyvää ihmisissä. Jo hänen alkuperästään supersankarina, hän on vannoutunut suojelemaan muita ja puolustamaan vapautta ja oikeutta.

Hän on ollut Kostajien johtajana vuodesta 1964 koska hän on valmis uhraamaan henkensä muiden ja tehtävän vuoksi.

Liittolaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bucky Barnes, Kapteenin sodanaikainen ystävä tunnetaan nykyisin nimellä Talvisotilas, Bucky on myös ollut Kapteeni Amerikan roolissa kun Kallo "murhasi" Steven.
  • Sam Wilson, Haukkana tunnettu Kapteeni Amerikan taistelutoveri.
  • D-Mies, yksi UCWF:n parhaimmista painijoista.
  • Sharon Carter, Steven liittolainen ja "tyttöystävä."

Kostajat

  • Rautamies, nero ja miljardööri sekä playboy Tony Stark. Tony ja Steve ovat hyviä ystäviä, mutta he ovat myös taistelleet vastakkain Sisällissodassa.
  • Haukansilmä, Olympiatason jousiampuja. Steve on opettanut hänelle taistelulajeja.
  • Musta Leski, YPKVV:n vakooja.
  • Thor, asgårdilainen jumala, Steve osoittautui Thorin vasara Mjolnirin arvoiseksi.

Viholliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapteeni Amerikalla,kuten muillakin supersankareilla, on vastustajinaan suuri joukkio erilaisia superroistoja ja konnia. Näistä merkittävimpiä ovat:

  • AIM, terroristijärjestö, joka kuului ennen terroristijärjestö Hydraan
  • Arnim Zola, natsitiedemies
  • Batroc Loikkija, ranskalainen taistelutaitoinen varas
  • Herra Hyde, entinen tiedemies, jolla on suunnaton voima ja kestävyys. Enimmäkseen kuitenkin Thorin vastustaja
  • Hydra, vahva terroristijärjestö, jonka perusti toisen maailmansodan aikoihin saksalainen natsi paroni Strucker.
  • Kallo, Punakallon apuri
  • Matelijaryhmä, joukko käärmeteemaisia palkkasotureita
  • Lipunrepijä, sveitsiläinen nationalismin vastustaja
  • Paroni Zemo, natsi-Saksan nerokas tiedemies, joka vihaa kapteeni Amerikkaa, koska hänen takiaan Zemon käyttämä superliima liitti yhteen Zemon kasvot ja naamion jota hän käytti. Hän kuoli myöhemmin taistelussa kapteeni Amerikkaa vastaan. Toinen Zemo yritti kostaa kapteenille isänsä kuoleman ja ryhtyi taistelemaan kapteenia ja Kostajia vastaan yhdessä johtamiensa Pahuuden Mestarien kanssa
  • Punakallo, natsi-Saksan luoma supersotilas, joka on kapteenin arkkivihollinen

Ultimate Kapteeni Amerikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ultimate-jatkumon Kapteeni Amerikka (kuvitus Bryan Hitch).

Ultimate Marvel -jatkumon Kapteeni Amerikan loivat Mark Millar ja Bryan Hitch. Ultimate Kapteeni Amerikan ensiesiintyminen tapahtui amerikkalaisen Ultimates-lehden ensimmäisessä numerossa.

Ultimate-jatkumossa Steve Rogers on hento vapaaehtoinen supersotilaskokeessa, joka käy läpi kuukausien steroidihoitoa, kirurgista käsittelyä ja lopulta supersotilasseerumikäsittelyn tullakseen Kapteeni Amerikaksi. Bucky on Kapteenin lapsuudenaikainen ystävä, joka seuraa Rogersia tämän tehtävillä valokuvaajana. Rogersin viimeinen tehtävä vie hänet Islantiin, jossa tämä pysäyttää avaruusolentojen teknologiaan perustuvan pommin. Rogers kuitenkin vajoaa mereen ja hyytävässä lämpötilassa vajoaa koomaan. Vuosikymmeniä myöhemmin Tony Starkin tutkimusryhmä löytää hänet.

Kapteeni Amerikka muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matt Salinger näytti Kapteeni Amerikkaa vuoden 1990 Captain America -elokuvassa.

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapteeni Amerikka vieraili Hämähäkkimies-animaatiosarjassa jaksossa ”Kissa” sekä tarinoissa ”Kuusi unohdettua soturia” ja ”Salaiset sodat”. Hänen äänenään toimi David Hayter. Kapteeni Amerikasta on myös 1960-luvun animaatio, jonka kuvitti Jack Kirby.

Marvel Cinematic Universe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapteeni Amerikkaa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1944 Dick Purcell Captain America
1966 Arthur Pierce The Marvel Superheroes
Captain America
1979 Reb Brown Captain America
Captain America II: Death Too Soon
1981 George DiCenzo Hämähäkkimies
1990 Matt Salinger Captain America
1997
2000–2002
David Hayter X-Men
Hämähäkkimies
Spider-Man Unlimited
X-Men: Evolution
1998, 2000 Cathal J. Dodd Marvel vs Capcom: Clash of the Super Heroes
Marvel vs. Capcom 2: New Age of Heroes
1999–2000 Dan Chameroy Kostajat
2000 Daran Norris Spider-Man
2006 Justin Gross Ultimate Avengers
Ultimate Avengers 2
2006 Trev Broudy Marvel: Ultimate Alliance
2006 Robin Atkin Downes Spider-Man: Battle for New York
2009–2010 Tom Kenny The Super Hero Squad Show Marvel Super Hero Squad
2009 David Kaye Marvel: Ultimate Alliance 2
2010–2011
2013
Brian Bloom The Avengers: Earth’s Mightiest Heroes Marvel vs. Capcom 3: Fate of Two Worlds
Marvel Heroes
2011–2012,
2014–2019
Chris Evans Captain America: The First Avenger
The Avengers
Captain America: The Return of the First Avenger
Avengers: Age of Ultron
Ant-Man
Captain America: Civil War
Spider-Man: Homecoming
Avengers: Infinity War
Captain Marvel
Avengers: Endgame
2012– Roger Craig Smith Ultimate Spider-Man
Avengers Assemble
Lego Marvel Super Heroes: Maximum Overload
Hulk ja M.Ä.I.S.K.:n agentit
Iron Man and Captain America: Heroes United Marvel Avengers: Battle for Earth
Lego Marvel Super Heroes
Disney Infinity: Marvel Super Heroes
2013–2014 Trevor Devall Ultimate Wolverine vs. Hulk
Wolverine vs. Sabretooth
2020 Jeff Schine Marvel’s Avengers
2021– Josh Keaton What If...?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Captain America (Steve Rogers) Marvel.com Viitattu 8.1.2016 (englanniksi)
  2. "Bullpen Bulletins: "Stan's Soapbox", vuonna 1999: Stan Leen mukaan Steve Rogersilla ei ole keskimmäistä nimeä.
  3. Kung-Fu #1 (1975). Semic Press Oy.
  4. http://haciendadonpaco.blogspot.com/2007/10/in-which-don-paco-squarely-assigns.html
  5. Ilta-Sanomat (2007)
  6. Adventures of Captain America–Sentinel of Liberty #1-#4 (1991 - 1992). Marvel Comics.
  7. Tales of Suspense #63 (1964). Marvel Comics.
  8. Captain America Annual 2000. Marvel Comics.
  9. Young Avengers (2005). Marvel Comics.
  10. Invaders #1 (1975). Marvel Comic.
  11. New X-Men #145 (2003). Marvel Comics.
  12. The Avengers #4. Marvel Comics.
  13. Captain America #285 (1983). Marvel Comics.
  14. Young Men #24-28 (joulukuu 1953 - helmikuu 1954). Marvel Comics.
  15. Captain America #153-156. Marvel Comics.