X-Men ’97

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
X-Men ’97
Tyyli
Kestoaika 30–37 minuuttia
Luoja(t) Beau DeMayo
Pääosissa
Alkuperämaa Yhdysvallat
Verkko Disney+
Esitetty 2024-3-2020. maaliskuuta 2024 –
jatkuu edelleen
Tuotantokausia 1
Jaksoja 7
Tuotanto
Tuottaja(t) Charley Feldman
Vastaava(t) tuottaja(t)
  • Brad Winderbaum
  • Kevin Feige
  • Louis D’Esposito
  • Beau DeMayo
Ohjaaja(t) Jake Castorena
Käsikirjoittaja(t) Beau DeMayo
Säveltäjä(t) The Newton Brothers
Tuotantoyhtiö(t) Marvel Studios Animation
Edeltäjä X-Men
Aiheesta muualla
IMDb

X-Men ’97 on yhdysvaltalainen Beau DeMayon luoma Disney+-tilausvideopalveluun julkaistu animaatiosarja, joka perustuu Marvel Comicsin Ryhmä-X:ään. Sarja on jatkoa vuosien 1992–1997 aikana esitetylle animaatiosarjalle X-Men. Animaatiosarjan tuotannosta vastaa Marvel Studios Animation, DeMayon toimiessa showrunnerina.

Monet X-Menin ääninäyttelijöistä palaavat rooleihinsa, mukaan lukien Alison Sealy-Smith, Cal Dodd, Lenore Zann, George Buza, Christopher Britton, Chris Potter ja Adrian Hough. Sarja on Marvel Studiosin ensimmäinen Ryhmä-X -aiheinen tuotanto.[1] Sarjan animoinnista vastasi Studio Mir ja animointityyli on modernisoitu versio alkuperäisen sarjan tyylistä.[2][3]

Sarjan ensimmäinen tuotantokausi koostuu 10 jaksosta, jotka julkaistiin Disney+:aan 20. maaliskuuta 2024 – 15. toukokuuta 2024.[4][5]

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Ray Chase  Scott Summers / Kyklooppi, sivuäänet  
 Jennifer Hale  Jean Grey, Madelyne Pryor / Keijukaiskuningatar, sivuäänet  
 Alison Sealy-Smith  Ororo Munroe / Storm, Vastustaja  
 Cal Dodd  James ”Logan” Howlett / Wolverine  
 JP Karliak  Morph, sivuäänet  
 Lenore Zann  Anna-Marie Raven / Rogue  
 George Buza  Henry ”Hank” McCoy / Peto  
 A. J. LoCascio  Remy LeBeau / Gambiitti, sivuäänet  
 Holly Chou  Jubination Lee / Jubilee, sivuäänet  
 Isaac Robinson-Smith  Lucas Bishop / Piispa  
 Matthew Waterson  Eric Lensherr / Magneto, sivuäänet  
 Ross Marquand  Charles Xavier / Professori X  
 Christopher Britton  Nathaniel Essex / Herra Pahuus  
 Gui Agustini  Roberto da Costa / Auringonpilkku  
 Adrian Hough  Kurt Wagner / Painajainen  
 Catherine Disher  Valerie Cooper  
 Lawrence Bayne  Carl Denti / Teloittaja-X, sivuäänet  
 Todd Haberkorn  Henry Gyrich, Ronan Syyttäjä  
 Gavin Hammon  Bolivar Trask, kansleri Araki  
 Eric Bauza  Vahdit, Master Mold  
 Ron Rubin  presidentti Robert Edward Kelly  
 Courtenay Taylor  Illyana Rasputin / Magia, Callisto  
 Gil Birmingham  Daniel Lone Eagle / Forge  
 David Errigo Jr.  Mojo  
 Abby Trott  Spiraali  
 Alyson Court  Abcissa  
 Chris Potter  Nathan Summers / Cable  
 Martha Marion  Emma Frost, Moira MacTaggert  
 Travis Willingham  Sebastian Shaw  
 Morla Gorrondonna  keisarinna Lilandra Neramani  
 Cari Kabinoff  Cal’syee / Kuolemanlintu  
 Josh Keaton  Steve Rogers / Kapteeni Amerikka  
 Michael Patrick McGill  Thaddeus Ross  
 Christine Uhebe  Nina da Costa  
 Jeff Bennett  sivuäänet  
 Anniwaa Buachie  sivuäänet  
 Rachel Kimsey  sivuäänet  

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen tuotantokausi (2024)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


(sarja)

(kausi)
Nimi Ohjaus Käsikirjoitus Julkaisu
1 1 Luokseni, Ryhmä-X (engl. To Me, My X-Men) Jake Castorena Beau DeMayo 2024-3-2020. maaliskuuta 2024
On kulunut vuosi siitä, kun kuolemaa tekevä professori Charles Xavierin lähti Shi’arien mukaan ja jätti Ryhmä-X:n taakseen.[a] Tänä aikana Piispa oli liittynyt ryhmään, minkä lisäksi Jean Grey oli raskaana, ja hallitus oli laillistanut Ryhmä-X:n toiminnan. Ryhmä-X pelastaa mutanttipojan nimeltä Roberto da Costa ”Ihmiskunnan ystäviltä”, jotka käyttävät Vahtien aseita. Tämän jälkeen he kuulustelevat Henry Gyrichiä, ja tutkimalla hänen muistojaan, Jean näkee näyn Master Moldista. He jäljittävät Gyrichin entisen rikoskumppanin ja Vahtien keksijän, Bolivar Traskin, romuttamolle, missä tämä rakensi Master Moldin avulla uusia jättikokoisia Vahteja. He tuhoavat Vahdit, ja tohtori Valerie Cooperin johtamat YK:n erikoisjoukot pidättävät Traskin. Seuraavana päivänä, Magneto saapuu Xavier-instituuttiin, ja paljastaa Xavierin testamentanneen koulunsa ja koko omaisuutensa hänelle.
2 2 Mutanttien vapautus alkaa (engl. Mutant Liberation Begins) Chase Conley Beau DeMayo 2024-3-2020. maaliskuuta 2024
Magneto pelastaa useita mutantteja Ihmiskunnan ystäviltä, ja antaa heille turvapaikan Genoshasta. Rogue luottaa Magnetoon, mutta Kyklooppi ja Piispa eivät. Cooper pidättää Magneton, ja vie hänet YK:n kansainvälisen tuomioistuimen eteen tuomittavaksi aiemmista rikoksistaan ihmiskuntaa vastaan. Mielenosoittajat hyökkäävät Teloittaja-X:n sekä Ihmiskunnan ystävien johdolla oikeudenkäyntiin tappaakseen sekä Magneton että tuomarit. Storm ottaa Magneton puolesta vastaan osuman Teloittaja-X:n aseesta, joka imee hänen voimansa, minkä johdosta Magneto suostuttelee tuomioistuimen armahtamaan hänet. Jeanin synnytys käynnistyy, mutta lääkärin kieltäytyessä auttamasta, Rogue imee itseensä synnytysopin tiedot auttaakseen Jeania synnytyksessä. Kyklooppi ja Jean antavat pojalleen nimen Nathan, ja Kyklooppi alkaa luottaa Magnetoon. Storm eroaa Ryhmä-X:stä, ja ryhmän käsitellessä tapahtunutta, heidän luokseen saapuu Jeanin näköinen nainen.
3 3 (engl. Fire Made Flesh) Emi Yonemura Beau DeMayo ja Charley Feldman 2024-3-2727. maaliskuuta 2024
Jeanin näköisellä naisella on täsmälleen samat muistot, ja Pedon mukaan nainen on oikea Jean Grey. Ryhmä-X:ään kuulunut Jean saa viestin Herra Pahuudelta, joka paljastaa kloonanneensa hänet, minkä Peto itse saa myös selville tutkimalla oikeaa Jeania. Pahuus muuttaa klooni-Jeanin Keijukaiskuningattareksi, joka luo kauheita näkyjä Ryhmä-X:n kiusaksi. Oikea Jean pysäyttää näyt, mutta Keijukaiskuningatar pakenee Nathanin kanssa. Morph, jonka Herra Pahuus oli aikoinaan herättänyt kuolleista ja aivopessyt,[b] johdattaa Ryhmä-X:n yhteen Pahuuden laitoksista. Oikea Jean suostuttelee telepaattisesti Keijukaiskuningattaren vapauttamaan itsensä Pahuuden vallasta ja kääntymään tätä vastaan, Pahuus oli ehtinyt altistaa Nathanin tekno-orgaaniselle virukselle. Piispa vie Nathanin mukanaan tulevaisuuteen etsiäkseen tälle parannuskeinon. Klooni-Jean ottaa nimekseen Madeline Pryor ja lähtee instituutista. Sillä välin, Storm tapaa Texasissa sijaitsevassa baarissa Forgen, joka kertoo voivansa palauttaa tämän voimat.
4 4 (engl. Motendo) / (engl. Lifedeath – Part 1) Chase Conley Beau DeMayo ja Charley Feldman 2024-4-33. huhtikuuta 2024
Ryhmä-X on liian kiireinen juhlimaan Jubileen 18-vuotissyntymäpäivää, koska Genosha on liittymässä YK:hon uudeksi jäsenmaaksi. Pian tämän jälkeen, avaruusolento nimeltä Mojo imee Jubileen ja da Costan uhriensa muistoihin perustuvaan videopeliin nimeltä Motendo. Pelin aikana, Jubilee ja da Costa saavat apua Abscissalta, Jubileen digitaaliselta versiolta pelin beetaversiosta. Lopulta he voittavat pelin, ja Spiraali lähettää Jubileen ja da Costan takaisin oikeaan maailmaan, missä Jubilee suutelee da Costaa.

Forgen maatilalla, yritykset palauttaa Stormin voimat epäonnistuvat. Forge tunnustaa lopulta tehneensä alkuperäiset luonnokset, joiden pohjalta Stormin voimien poistamiseen käytetyt aseet oli kehitetty. Hän sanoi halluunneensa auttaa Stormia, koska oli rakastunut häneen. Mutta Storm uskoi Forgen vain käyttäneen häntä virheittensä hyvittämiseksi, ja yrittää lähteä maatilalta. Demoni nimeltä Vastustaja kuitenkin palauttaa Stormin takaisin sinne väkisin.

5 5 (engl. Remember It) Emi Yonemura Beau DeMayo 2024-4-1010. huhtikuuta 2024
Genosha on hyväksytty uudeksi jäsenmaaksi YK:hon. Magneto, Rogue ja Gambiitti matkustavat sinne, ja tapaavat jälleen Madelynen sekä Painajaisen. Paikallinen neuvosto (johon kuuluvat Madelyne, Ulvoja, Moira MacTaggert, Callisto, Emma Frost ja Sebastian Shaw) haluavat Magneton ryhtyvän maan hallitsijaksi. Magneto suostuisi vain, josa Rogue tulisi hänen vaimokseen. Rogue tunnustaa Gambiitille, että hänellä ja Magnetolla oli aiemmin suhde, ja kieltäytyy Magneton kosinnasta. Tulevaisuudesta tullut Cable, joka paljastuu aikuiseksi Nathaniksi, varoittaa, että Genoshaan aiotaan hyökätä. Vahdit ja Master Mold aiheuttavat vakavia tuhoja ja tappavat useita mutantteja. Magneto uhraa itsensä pelastaakseen Morlokit, kun taas Gambiitti uhraa itsensä tuhotakseen Master Moldin. Television kuvausryhmän vieraillessa Xavier-instituutissa, Kyklooppi ja Jean ovat etääntyneet toisistaan, ja Jean saa selville, että Kyklooppi on salaa kommunikoinut telepaattisesti Madelynen kanssa.
6 6 (engl. Lifedeath – Part 2) Chase Conley Charley Feldman 2024-4-1717. huhtikuuta 2024
Shi’arien keisarinna Lilandra Neramani on päättänyt avioitua parantuneen ja kävelykykynsä takaisin saaneen professori Xavierin kanssa. Kansleri Araki sekä Lilandran sisko Cal’syee vastustavat tätä, ellei Xavier ole valmis hylkäämään muistojaan Maasta. Xavier kuitenkin epäröi, joten Cal’syee yrittää syöstä Lilandran vallasta. Xavier pysäyttää vallankaappauksen psyykkisillä voimillaan, ja yrittää selittää, että tuhoamalla muita kansoja, shi’arit olivat estäneet niitä kehittymästä yhtä kukoistaviksi, ja estäneet mahdollisuuden rinnakkaiseen yhteiseloon. Sillä välin, Forge karkottaa loitsulla Vastustajan maatilaltaan aavikolle, mutta kärsii tartunnasta, jonka sai tämän puremasta. Storm tunnustaa itsekin rakastuneensa Forgeen, ja he ratsastavat luolaan, mistä löytyvän kaktuksen mahla voisi parantaa Forgen. Kohdatessaan Vastustajan, Storm pääsee yli pelostaan siitä, ettei ihmiskunta koskaan hyväksyisi häntä. Hän saa voimansa takaisin, tuhoaa Vastustajan, ja parantaa Forgen. Mutta sitten hän näkee uutiset Genoshan iskusta. Xavier itse näkee näyn Gambiitin kuolemasta, ja päättää palata Maahan. Herra Pahuus puolestaan jahtaa Traskia, jonka DNA:ta hän oli käyttänyt Genoshan iskun toteuttamiseksi.
7 7 (engl. Bright Eyes) Emi-Emmett Yonemura Charley Feldman ja J. B. Ballard 2024-4-2424. huhtikuuta 2024
Sillä välin, kun muut Ryhmä-X:n jäsenet järjestävät Gambiitille hautajaiset, Rogue vaatii Thaddeus Rossilta sekä Kapteeni Amerikalta tietoja Gyrichin ja Traskin olinpaikoista. Lopulta Rogue löytää hänet Meksikossa sijaitsevasta lomakartanosta, ja imee hänen muistonsa. Mutta jonkin aikaa tämän jälkeen, Bastion tunkeutuu kartanoon, ja tukehduttaa Gyrichin kuoliaaksi. Ryhmä-X jatkaa myöhemmin Genoshassa kadonneiden etsintöjä, ja löytää Emma Frostin. Trask ottaa heihin yhteyttä, ja tunnustaa Herra Pahuuden olevan Genoshan hyökkäyksen takana. Kun Ryhmä-X tapaa Traskin kasvotusten Madripoorissa, hän paljastaa Pahuuden rakentaneen uusia tehokkaampia Vahteja. Rogue saapuu ja yrittää pudottaa Traskin kuolemaan, mutta Trask paljastaa tehneensä itsestään ihmis-Vahti -hybridin. Lopulta Cable saapuu pysäyttämään Traskin, ja kehottaa Ryhmä-X:ää keskittymään Pahuuden ja jonkun suuremman vihollisen pysäyttämiseen. Bastion paljastaa Pahuudelle, ettei professori Xavier ollutkaan kuollut, vaan oli shi’arien luona. Lisäksi Bastion piti vankinaan Magnetoa, joka oli yhä elossa.
8 8 (engl. Tolerance Is Extinction – Part 1) Ei tiedossa Ei tiedossa 2024-5-11. toukokuuta 2024
9 9 (engl. Tolerance Is Extinction – Part 2) Ei tiedossa Ei tiedossa 2024-5-88. toukokuuta 2024
10 10 (engl. Tolerance Is Extinction – Part 3) Ei tiedossa Ei tiedossa 2024-5-1515. toukokuuta 2024

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kuvailtu X-Menin jaksossa ”Graduation Day” (1997).
  2. Kuvailtu X-Menin jaksossa ”Till Death Do Us Part” (1993).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gartenberg, Chaim: Marvel embraces the Sad Wolverine meme to announce X-Men '97, a new animated Disney Plus show The Verge. 12.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 14.11.2021. (englanniksi)
  2. Valentine, Evan: X-Men '97 Is Tapping One of Anime's Top Studios ComicBook.com. 15.2.2024. Arkistoitu . Viitattu 21.2.2024. (englanniksi)
  3. Moreau, Jordan: 'X-Men '97' Gets First Nostalgic Look, Fall 2023 Release and Season 2 Variety. 22.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 21.2.2024. (englanniksi)
  4. Couch, Aaron: Disney+ Orders '90s 'X-Men' Revival, 'Marvel Zombies' and 'Spider-Man: Freshman Year' The Hollywood Reporter. 12.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 14.11.2021. (englanniksi)
  5. Behbakht, Andy: X-Men Show Reboot Finally Gets Release Date Announcement After 3 Year Wait Screen Rant. 15.2.2024. Viitattu 15.2.2024. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä televisioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.