Domino (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Domino
Dominosarjakuvassa.jpg
Luoja(t) Fabian Nicieza
Rob Liefeld
Kustantamo Marvel Comics
Ensiesiintyminen X-Force #11 (kesäkuu 1992)
Henkilötiedot
Oikea nimi Neena Thurman
Status Palkkasoturi
Pituus 173 cm
Paino 55 kg
Ryhmäsidokset X-Voima
Edelliset ryhmäsidokset Six Pack
Henkilöllisyydet Neena Thurman
Voimat Telekineettinen todennäköisyyksien manipulointi.
Taitava tuliaseiden käsittelijä.

Domino (Neena Thurman) on Marvel Comicsin sarjakuvahahmo, jonka loivat Fabian Nicieza ja Rob Liefeld. Se teki varsinaisesti ensiesiintymisensä X-Force -sarjakuvan 11. numerossa vuonna 1992.

Sarjakuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hämärän menneisyyden omaavalla Dominolla on ollut pitkä ura monilla tiedustelualoilla, sekä organisaatioiden ja hallitusten agenttina, että palkkasoturina. Hän oli muun muassa henkivartijana Milo Thurmanille, joka oli kohteena monille terroristiryhmille, koska kykeni ennustamaan maailman tapahtumia. Ajan kuluessa hän ja Thurman rakastuivat toisiinsa. Thurman antoi hänelle lempinimen "Domino". Viitaten naisen valkoiseen ihoon ja mustaan täplään vasemman silmän ympärillä, josta tuli myös hänen pitkäikäinen koodinimensä. Thurmanin ja Dominon suhde jäi kuitenkin lyhytikäiseksi, kun organisaatio AIM hyökkäsi hallituksen laitokseen, jossa Thurmania pidettiin. Tapahtumat pakottivat Thurmanin syvemmälle valheelliseen elämään. Hänen esimiehensä hallituksessa kertoivat Thurmanin ja Dominon kuolleen.

X-Voima[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myöhemmin Domino liittyi palkkasoturiryhmään Six Packiin, jossa hän tapasi Cablen ja kehitti alun kestävälle ja läheiselle ystävyydelle. Useita kuukausia myöhemmin Cable kokosi ryhmän nuoria, sitoutumattomia mutanttisankareita muodostaakseen iskuryhmän nimeltä X-Voima. Dominoa esittänyt nainen auttoi Cablea muodostamaan ryhmän ja otti osaa useisiin tehtäviin heidän kanssaan. Todellisuudessa oikea Domino oli jäänyt Tolliverin vangiksi kuukausia aikaisemmin tämän kostaessaan isälleen Cablelle. Tolliver palkkasi erään mutanttimuodonmuuttajan soluttautumaan X-Voimaan. Ryhmän jäsenet saivat selville vale Dominon petoksen, mutta X-Voiman ensimmäinen tukikohta ehti tuhoutua. Cable itse vapautti Dominon Tolliverin vankeudesta.[1] Pian Dominosta ja Cablesta tuli X-Voiman johtajapari. Myöhemmin Milo Thurman, joka uskoi yhä Dominon olevan kuollut, joutui Donald Piercen ja Lady Kuolemaniskun panttivangiksi, jotka aikoivat imeä Thurmanin vaistot ja tiedot Piercen omiin tarkoituksiin. Domino sai tietää kaappauksesta ja jäljitti Thurmanin ja Raatelijat Piercen uuteen tukikohtaan vanhaan Ase-X -laitokseen Kanadassa. Domino päihitti Piercen sekä Kuolemaniskun ja tuhosi Piercen tukikohdan, mutta ei pystynyt pelastamaan Thurmania ajoissa Piercen tiedonsiirtoprosessin tuhoisilta vaikutuksilta. Pierce oli pystynyt imemään osan Thurmanin neroudesta kyberneettisiin muistipankkeihinsa. Domino palasi pian X-Voimaan, mutta jätti ryhmän kun he ajautuivat pois puolimilitaristisesta alustaan. Hän palasi auttamaan ryhmää ajoittain, kuten taistelemaan Blobia vastaan, joka toimi Onslaughtina tunnetun uhan puolesta. Kun Cable ei ollut osa ryhmää, Domino toimi usein X-Voiman varajohtajana.

Myöhemmin hallituksen rahoittaman antimutanttiohjelman operaatio Suvaitsemattomuuden aikana Domino jäi Ekatarina Gryaznovan vangiksi, joka oli muuttunut kyberneettiseksi Ylivahdiksi. Gryaznova oli erään Dominon tuhoaman CIA:n osan jäsen, joka etsi kostoa. Hän tarjosi Dominolle tämän historiaa, mutta Domino sanoi sen olevan suurimmaksi osaksi valhetta. Domino pakeni, mutta sai tietää, että häneen oli istutettu laite, joka sotki Dominon todennäköisyysvoimansa. Samoihin aikoihin mutantti Jesse Aaronson etsi Dominoa, joka suostui etsimään Gryaznovaa ja Jessen veljeä. Kaksikko epäonnistui ja Domino jäi vangiksi. Jesse pyysi X-Voimaa apuun ja he pelastivat Dominon. Kaksikko liittyi X-Voimaan ja he taistelivat pian Jessen veljeä ja tämän ryhmää, Uusia Hellioneita vastaan.

Domino jätti X-Voiman jälleen palatakseen palkkasoturiksi. Myöhemmin hänet riivasi muukalainen Aentaros, jotta hän tappaisi vihollisensa Randall Shiren. Cable kohtasi hänet ja onnistui kumoamaan Aentaroksen suunnitelman. Myöhemmin Domino joutui salamurhaaja Marcus Tsungin kohteeksi. Domino pyysi X-Voiman apua ja selvisi häneen kiinnittyneen muukalaisen avulla. X-Voima voitti Tsungin ja muukalaisorganismin uskottiin kuolleen taistelussa. X-Voima voitti Tsungin täpärästi ja Domino pysyi ryhmässä kunnes hänen ryhmätoverinsa kuolivat kovassa taistelussa.

Domino muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Domino teki cameo-esiintymisen animaatiosarjan X-Men jaksossa "Slave Island" vuonna 1993.
  • Domino esiintyi toisen kerran televisiossa vuonna 2008 animaatiosarjassa Wolverine and the X-Men, jossa sillä oli suurempi rooli edelliseen sarjaan nähden. Hahmo toimi Elohopean johtamassa Mutanttien veljeskunnassa. Puolestaan tulevaisuuteen sijoittuvissa tapahtumissa Domino oli muun muassa Professori X:n ja muiden Ryhmä-X:n jäsenien mukana.

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1993 Jennifer Dale X-Men
2008–2009 Gwendoline Yeo Wolverine and the X-Men
2018 Zazie Beetz Deadpool 2

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sarjakuvassa X-Force #11
  2. [https:/twitter.com/VancityReynolds/status/839947701487796224 Domino Effect] 9.3.2017. Arkistoitu . Viitattu 13.4.2017. (englanniksi)