Sapelihammas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sapelihammas
Sapelihammas
Sapelihammas
Luoja(t) Chris Claremont
John Byrne
Kustantamo Marvel Comics
Ensiesiintyminen Iron Fist nro 14 (1977)
Henkilötiedot
Oikea nimi Victor Creed
Status aktiivinen
Pituus 197 cm
Paino 124 kg
Ryhmäsidokset Ryhmä-X
Edelliset ryhmäsidokset Pahojen Mutanttien Veljeskunta
Marauderit
Tekijä-X
Ase-X
X-Tiimi
Voimat - Nopea regeneraatio
- Yliluonnollinen kestävyys, ketteryys ja refleksit
- Herkät aistit
- Adamantiumista tehdyt kynnet, hampaat ja luuranko

Sapelihammas (Victor Creed) (engl. Sabretooth) on Marvelin sarjakuvahahmo, jota tavataan Ryhmä-X-sarjakuvissa. Hän on mutantti ja Wolverinen verivihollinen sekä joissain yhteyksissä myös tämän väitetty isä. X-Men Origins: Wolverine (2009) -elokuvassa Victor Creed on Wolverinen veli (tämä on vain elokuvan tulkinta asiasta).

Sapelihampaan koko elämäntarinaa ei tunneta. Hänen oikean nimensä luullaan olevan Victor Creed, ja hän on supervoimainen mutantti. Sapelihampaan sanotaan olevan äärimmäinen soturi ja selviytyjä, ja häntä ovat ajaneet jo vuosia psykoottiset tarpeet metsästää, tappaa ja myös syödä toisia ihmisiä. Nähtävästi Victor Creed oli isänsä psykologisesti pahoinpitelemä, ja häntä pidettiin vankina kotinsa kellarissa. Eräässä vaiheessa Creedistä tuli Muukalainen-nimisen miehen oppilas, josta tuli maailman johtava salamurhaaja. 35 vuotta sitten Creedillä oli suhde toiseen mutanttiin, Mystikkoon, ja he saivat pojan, Graydon Creedin, josta tuli Ihmisyyden Ystävät -liiton johtaja ja joka jopa pyrki Yhdysvaltain presidentiksi ennen kuin hänet murhattiin vähän aikaa sitten.

1960-luvun alussa Creed oli CIA:n erikoisagentti, jolloin hän luultavasti sai nimekseen Sapelihammas. CIA:ssa Creed työskenteli monesti kahden muun mutantin, Loganin eli Wolverinen ja David Northin eli Maverickin kanssa. Muita erikoisagentteja heidän "X-Tiimissään" olivat John Wraith eli Mastodontti ja Hopeakettu. Kaikki olivat olleet koekaniineja salaperäisessä "Ase-X"-projektissa. Projekti oli ilmeisesti Yhdysvaltain hallituksen käynnistämä, ja sen tarkoituksena oli luoda ryhmä "supersotilaita." Nähtävästi Ase-X -projektin tiedemiehet istuttivat jonkinlaisen ikääntymistä hidastavan tekijän Sapelihampaan ja muiden jäsenten DNA:han. Heille on myös asennettu muisti-implantteja tuntemattomista syistä. Näin ollen Sapelihammas ei voi luottaa kaikkiin muistoihinsa.

Creed joutui riitoihin Loganin ja Northin kanssa erään tehtävän aikana Berliinissä 1960-luvun alussa. Siitä lähtien Sapelihammas ja Wolverine ovat olleet verivihollisia. Sapelihampaan ensimmäisessä taltioidussa rikoksessa hän pitää asianajaja Jeryn Hogarthia panttivankina. Hogarthin asiakas Daniel Rand taisteli ja voitti Sapelihampaan Rautanyrkin hahmossa.

Jonkin aikaa Creed vaani New Yorkin asukkaita mysteerisenä Viiltäjänä, mutta Rautanyrkki ja Luke Cage eli Voimamies voittivat hänet.

Myöhemmin Sapelihammas halusi liittyä Muukalaisen organisaatioon. Hän jäljitti naamioseikkailija Mustan Kissan, joka oli taistellut joitain Muukalaisen miehiä vastaan, mutta Hämähäkkimies pelasti Mustan Kissan ja voitti Sapelihampaan.

Sen jälkeen Sapelihammas liittyi Maraudereihin, supervoimakkaiden murhaajien joukkoon, jotka työskentelivät Herra Pahuudelle. Pahuus lähetti Marauderit tappamaan maanalaisen mutanttiyhdyskunnan, jonka jäseniä kutsuttiin Morlokeiksi. Tämän tehtävän aikana Sapelihammas ja Wolverine kohtasivat ja taistelivat jälleen. Tämä johti sarjaan kovia taisteluita näiden kahden vihollisen välillä.

Ryhmä-X sieppasi viimein Sapelihampaan, ja heidän johtajansa professori Charles Xavier yritti auttaa Sapelihammasta pääsemään eroon psykoottisista taipumuksistaan, aivan kuten Ryhmä-X oli auttanut Wolverinea aikoinaan. Wolverine raivostui löytäessään vihollisensa kodistaan ja he taistelivat kunnes Wolverine iski Sapelihammasta aivoihin yhdellä kynnellään. Sen jälkeen Sapelihammas vaikutti passiiviselta ja rauhalliselta ja X-Voiman Boomer kiintyi häneen. Sapelihammas kuitenkin löysi aiemman persoonallisuutensa ja kääntyi Boomeria ja Ryhmä-X:ää vastaan haavoittaen Tajuntaa kuolettavasti.

Myöhemmin Yhdysvaltain hallitus teki Sapelihampaasta Tekijä-X:n toisen version jäsenen. Jotkut ihmiset salaa tarkoittivat Sapelihampaan kaksoisagentiksi, joka tappaisi muut Tekijä-X:läiset jos hallitus niin haluaisi. Sapelihampaan piti kuitenkin pitää elektronista pidätinpantaa, jonka Forge oli suunnitellut, ja joka antaisi Sapelihampaalle suunnattoman sähköiskun jos hän hyökkäisi jonkun kimppuun tai yrittäisi ottaa pannan pois. Sapelihammas kuitenkin hankki kipua lievittäviä pillereitä ja sai pannan pois kaulastaan. Hän hyökkäsi Tekijä-X:n jäsenten kimppuun ja pakeni.

Sapelihammas sai tuntemattomissa olosuhteissa adamantium-käsittelyn luihinsa ja kynsiinsä aivan kuten Wolverinekin vuosia sitten Ase-X -projektissa. Sapelihammas hyökkäsi Wolverinen kimppuun tämän mennessä naimisiin Kyyn kanssa Madripoorin saarivaltiossa. Wolverinen oli pakko toimia yhdessä vihollisensa kanssa pelastaakseen Madripoorin ninjaklaani Käden ja Hydran valtausyritykseltä. Myöhemmässä tapaamisessa Sapelihampaan ja Wolverinen saattoi vastakkain ikuinen mutantti Tuho, joka halusi muuttaa jommankumman heistä ratsumies Kuolemakseen. Villin taistelun jälkeen Wolverine voitti Sapelihampaan repien hänen sydämensä irti ja Tuho poisti Sapelihampaan adamantiumin siirtäen sen Wolverinen luurankoon. Kuolemaan jätetty Sapelihammas löytyi heikentyneessä tilassa Gambiitin ja mutanttimuodonmuuttaja Kuriirin tullessa paikalle. Kolmikko murtautui yhteen Herra Pahuuden tukikohtaan ja Sapelihammas sai hoitoa, joka käynnisti hänen paranemisvoimansa uudelleen. Sen jälkeen Gambiitti hankki Sapelihampaan entiseltä kumppanilta Kuristajalta tarpeeksi adamantiumia hänen pitämisekseen elossa.

Palautuneena entisen veroiseksi Sapelihammas liittyi Mystikon kokoamaan Mutanttien Veljeskuntaan heidän yrittäessään vapauttaa virusta, joka tartuttaisi kaikki normaalit ihmiset. Heidän hyökätessään mutanttitutkimuskeskukseen Muirin saarelle Sapelihammas hävisi X-mies Piispalle.

Seuraavaksi Sapelihammas jäi uudelleen perustetun Ase-X -ohjelman vangiksi ja hän sai jälleen kerran adamantium-luurangon. Sapelihammasta käytettiin ohjelman pääagenttina, jonka tehtävänä oli värvätä muut Ase-X:n jäsenet takaisin. Sapelihammas värväsi palkkasoturi Deadpoolin, mutta ei onnistunut värväämään entisiä tiimitovereitaan Maverickia ja Wraithia. Tämän jälkeen hänet lähetettiin avuksi Deadpoolin tehtävään tappaa muotoa muuttava mutantti Copycat, Deadpoolin entinen rakastaja. Deadpool ei suostunut tappoon, joten Sapelihammas teki sen hänen puolestaan.

Pian Sapelihammas kuitenkin petti Ase-X:n varastamalla sen tiedot maailman tunnetuista mutanteista, joita hän käytti houkutellakseen kaksi muuta Wolverinen vihollista, Punaomegan ja Lady Kuolemaniskun hyökkäykseen Wolverinen ystäviä ja perhettä vastaan vangiten Loganin nuoren suojatin Amikon. Sapelihammas kuitenkin petti myös nämä liittolaiset siirtäen itsensä ja Wolverinen hylättyyn Ase-X -tukikohtaan, jossa hän yllytti vihollistaan paljastuksella, että osa Wolverinen muistinmenetyksestä johtuu hänen omasta paranemisvoimastaan, joka sulkee kivuliaat muistot pois. Käyttäen Ase-X:n Johtajalta varastamiaan hallintakoodeja Sapelihammas käytti laitetta, joka poisti Wolverinen mutanttivoimat. Hän haastoi Wolverinen viimeiseen taisteluun, jossa myös hänen omat voimansa suljettiin. Molemmat mutantit näyttivät kuolleen seuranneessa taistelussa, mutta myöhemmin heidän voimansa paransivat heidät.

Sapelihammas käytti saamiaan tietoja murhaamalla useita Ase-X:n suojeluksessa olleita mutantteja, ja jälleen hän jäi projektin vangiksi. Hänet altistettiin mutantti Mesmeron hypnoottiselle voimalle hänen pitämisekseen hallinnassa. Mesmero kuitenkin menetti pian voimansa, jolloin Sapelihampaasta tuli jälleen uhka. Sapelihammas pakeni projektista jälleen Herra Pahuuden avustuksella, joka oli tällöin naamioitunut projektin johtavaksi tiedemieheksi tohtori Charles Windsoriksi. Palaten entisiin palkkasoturitoimiinsa Sapelihammas otti vastaan työn Ase-X:n sivuhaaralta, jossa häntä vaadittiin jäljittämään paennutta testihenkilöä Natiivia. Hävittyään Natiiville Sapelihammas manipuloi Wolverinen jäljittämään tytön hänen puolestaan vain jäädäkseen jälleen työnantajiensa vangiksi.

Janoten kostoa Sapelihammas liittoutui Wolverinen kanssa tehdäkseen iskun laitokseen, jossa Natiivi oli vankina. Tapettuaan työnantajansa ja katsottuaan Wolverinen ja Natiivin pakenevan Sapelihammas vannoi hoitavansa työnsä loppuun jäljittäen ja tappaen Natiivin voitettuaan ensin Wolverinen. Seuraavaksi Sapelihammas värvättiin uuteen Veljeskunnan inkarnaatioon, jota johti entinen Akoluutti Exodus. Sapelihammas kuoli Wolverinen toimesta, mutta palasi henkiin myöhemmin. Sapelihammas suuntasi Japaniin tarkoituksena saada aikaan sota japanin rikollisjengien välille.

Sukulaisuus Wolverinen kanssa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pitkään luultiin, että Sapelihammas olisi Wolverinen isä, mutta asia on mitä luultavimmin Ase-X:n muistinpyyhkimisten aiheuttama harhakuvitelma. Tätä johtopäätöstä tukevat Wolverinen lapsuusvuosia käsittelevät tarinat, joissa myös Wolverinen isä nähdään. Sapelihampaan on myös väitetty/uskottu olevan Wolverinen veli tai velipuoli. Myös molempien hahmojen on väitetty joissakin tarinoissa olevan koeputkilapsia. Yleinen uskomus ja toistaiseksi ainoa totuus on se, että kumpikaan ei ole toiselle sukua.

Jotkut ovat spekuloineetkenen mukaan? Origin-sarjassa, joka kertoo Wolverinen varhaisista vaiheista, esiintyneen Dog Loganin olevan Sapelihammas. Perusteina ollaan käytetty mm. hahmojen yhdennäköisyyttä. Paul Jenkins on sanonut, ettei tarkoittanut Dogin olevan Sapelihammas, mutta hän jätti tuleville kirjoittajille mahdollisuuden päättää tästä. Olettaen, että Sapelihammas olisi Dog, hänen isänsä olisi siinä tapauksessa Thomas Logan.

Voimat ja varusteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sapelihammas voi korjata vahingoittuneita tai tuhoutuneita osia solurakeenteestaan nopeampaa kuin normaali ihminen. Hänen paranemisvoimansa tekee hänestä periaatteessa immuunin myrkyille ja useimmille huumeille. Sapelihampaalla on myös rajoitettu vastustuskyky ruumiin tuottamia väsymystä aiheuttavia myrkkyjä vastaan; näin hänellä on suurempi kestävyys kuin ihmisillä.

Sapelihampaalla on yli-inhimillisen tehokkaat aistit (näkö, kuulo, haju ja maku, ei välttämättä tunto), verrattavissa joidenkin eläimen vastaaviin. Hän voi esimerkiksi seurata jotakuta hajun perusteella kuten koira tai susi. Sapelihampaan aistit ovat osaksi erillinen voima, mutta ne ovat olemassa osaksi paranemisvoiman ansiosta. Sapelihampaan pimeänäkö on herkkä, ja hänen näkönsä ulottuu osaksi spektrin infrapunaosioon saakka. Hänen kuulonsa on loistava, pystyvät huomaamaan kevyttä hengitystä luolassa 60 metrin päästä. Hänen makuaistinsa pystyy erottamaan yhden osan vierasta ainetta 10 000 osassa. Hänen hajuaistinsa ja -muistinsa sallivat hänen seurata yli kahdeksan tuntia vanhaa vainua jota hän ei tunne ennestään. Hiki, hajusteet, tupakka, makeiset ja ruoka ovat kuin majakoita hänen aisteilleen.

Ase-X -projektin viriteltyä hänen voimiaan hänen paranemisvoimansa on vielä nopeampi, ja hänen adamantium-luuranko suo hänelle valtavan kestävyyden. Adamantium-käsittelyn jälkeen hänen sormiensa kynnet ovat adamantiumia, ja hän käyttää niitä häikäilemättä päästäkseen päämääräänsä.

Sapelihammasta näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1992–1993
1996
2000–2001
Don Francks X-Men X-Men vs. Street Fighter
X-Men: Mutant Academy
X-Men: Mutant Academy 2
2000–2003 Michael Donovan X-Men: Evolution
2002–2003 Fred Tatasciore X-Men: Next Dimension
X2: Wolverine's Revenge
2004–2009 Peter Lurie Wolverine and the X-Men X-Men Legends
X-Men Legends II: Rise of Apocalypse
Marvel: Ultimate Alliance
2000, 2006 Tyler Mane X-Men X-Men: The Official Game
2009 Mark Acheson Hulk vs Wolverine
2009 Liev Schreiber X-Men Origins: Wolverine X-Men Origins: Wolverine
2009–2010 Charlie Adler The Super Hero Squad Show Marvel Super Hero Squad