Deadpool

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee sarjakuvahahmoa. Hahmoon perustuvasta elokuvasta ja videopelistä on omat artikkelit.
Deadpool
Deadpool, Marvelin suurisuinen salamurhaaja
Deadpool, Marvelin suurisuinen salamurhaaja
Luoja(t) Fabian Nicieza & Rob Liefeld
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen New Mutants #98 (helmikuu 1991)
Henkilötiedot
Oikea nimi Wade Winston Wilson
Status Aktiivinen
Pituus 188 cm
Paino 95 kg
Ryhmäsidokset Cable
Edelliset ryhmäsidokset Ase-X
Landau Luckman & Lake
Maggia
Kauhuneloset
X-Tiimi
Henkilöllisyydet Wade Wilson
Voimat Regeneraatio, yliluonnollisen korkeat fyysiset voimat, nopeus, notkeus ja kestävyys. Mestariampuja ja -miekkailija. Teleportaatio.

Deadpool on Marvel-kustantamon luoma antisankari. Hahmon loivat käsikirjoittaja Fabian Nicieza ja sarjakuvapiirtäjä Rob Liefeld. Deadpoolin ensiesiintyminen tapahtui New Mutants -lehden numerossa 98 (helmikuu 1991). Suomeksi hän esiintyi ensimmäisen kerran Sarjakuvalehden numerossa 8/1996. Deadpoolin todellinen identiteetti on Wade Wilson, vääristynyt kanadalainen palkkasoturi, jolla on yli-inhimilliset regeneratiiviset parannuskyvyt. Hänet tunnetaan myös taipumuksestaan vitsailla lakkaamatta ja rikkoa neljäs seinä humoristisista syistä.

Julkaisuhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1997 Deadpool sai oman lehtensä, joka tuli tunnetuksi huumorista ja neljännen seinän rikkomisesta. Myöhemmin hän on myös ollut supersankari Cablen parina heidän yhteisessä lehdessään Cable & Deadpool. Hän esiintyi Cablen kanssa myös Marvelin Civil War Eventin ajan, jonka jälkeen hän palasi Secret Invasion Eventin myötä omaan Deadpool-lehteensä. Deadpoolia on viime aikoina nähty oman lehtensä lisäksi minisarjassa Deadpool: Suicide kings ja one-shotissa Deadpool: Games of death. Ensiksi mainitussa minisarjassa nähtiin useita vierailevia Marvel-universumin hahmoja.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Deadpool, alias Wade Wilson, on huipputeknologiaa käyttävä palkkasoturi, joka on tullut tutuksi mustasta huumorintajustaan ja erilaisista letkautuksista. Wolverinen tavoin hän oli mukana Ase-X -ohjelmassa. Wade Wilsonilla oli todettu syöpä ja etsiessään parannuskeinoa hän jopa jätti elämänsä naisen. Valitettavasti hän hyväksyi väärän tahon parantajakseen; Ase-X -tiedemiehet yrittivät luoda uudelleen Wolverinen geneettisesti kehittyneen paranemisvoiman keinotekoisena. Vaikka he onnistuivat, toimenpide arpeutti Wilsonin ihon ja kasvot kamalalla tavalla. Sen vuoksi Wilson käyttää aina naamiota. Hänet leimattiin epäonnistuneeksi ja lähetettiin vankilalaboratorioon. Wilson ei pystynyt hyväksymään uutta ulkomuotoaan ja vaipui epätoivoon. Hän tappoi useita vartijoita ja pakeni – kutsuen itseään nyt Deadpooliksi laitoksen mukaan. Jonkin ajan päästä hän tuli esille yhtenä maailman parhaista palkkasotureista.

Varmistettuaan maineensa palkkasotilaana Deadpool allekirjoitti sopimuksen Tolliverina tunnetun terroristin kanssa. Hän sai kohteekseen ajassa matkustavan mutantin, vapaustaistelija Cablen. Deadpool sai tietää, että hänen entinen rakastajansa Vanessa Carlyle, mutanttikykynään muodon muuttaminen, esiintyi Cablen tyttöystävänä ja tiimitoverina, todennäköisyyksiä muuttavana Dominona. Wilson hyökkäsi useita kertoja Cablea ja hänen tiimiään X-Voimaa vastaan. Sarja kulminoitui taisteluun, jossa Tolliver kuoli ja Vanessa haavoittui vakavasti. Deadpool antoi armoa ja käytti osaa voimistaan parantaakseen naisen vammat.

Paettuaan mielisairaalasta Deadpool sai huomiota ulottuvuuksienväliseltä firmalta Landau, Luckman & Lakelta. LL&L uskoi Deadpoolin olevan Mithras, se joka antaisi Maan asukkaille uuden kulta-ajan. Profetia oli kuitenkin huijausta: kulta-ajan tuoja muuttaisi planeetan asukkaat oikeasti mielettömiksi olioiksi. Deadpool vältti katastrofin, mutta LL&L:n sisäinen politiikka päätti heidän suhteensa. Huomattuaan optimisminsa jälleen turhaksi Deadpool ryhtyi jälleen palkkatappajaksi.

Myöhemmin Musta Tom Cassidy, joka oli viruksen takia muuttumassa käytännössä puuksi, pakeni vankilasta Juggernautin avulla. Kaksikko kidnappasi myös Geneetikko Killebrew'n, miehen joka oli luonut Deadpoolin, jotta tämä voisi parantaa Cassidyn. Killebrew lupasi pystyvänsä parantamaan hänet mikäli hän saisi Deadpoolin käsiinsä. Pian Deadpoolin kimpussa olivat kaikki Cassidyn miehet ja jopa Juggernaut, mutta hän sai apua Ulvojalta ja Sireeniltä. Lusikkansa soppaan pisti myös Peyer, poliisi, jonka ura oli kärsinyt Deadpoolin tekojen takia. Asioita hankaloitti Deadpoolin parantumisvoima, joka ei jostain syystä toiminut kunnolla. Cassidy onnistuu saamaan käsiinsä Deadpoolin käden, joka oli irronnut erään taistelun aikana, ja Killebrew ompeli sen toisen Cassidyn oman käden tilalle toivoen, että sen sisältä paranemisvoima pelastaisi Cassidyn.

Deadpool, Ulvoja ja Sireeni saapuivat paikalle ja onnistuivat tainnuttamaan Cassidyn. Juggernautin Deadpool sai rauhoittumaan huomauttamalla, että ainoastaan Killebrew pystyy pitämään Cassidyn elossa yön yli.

Deadpool nappasi Killebrew mukaansa ja vatti tätä palauttamaan hänen paranemisvoimansa ennalleen. Tässä onnistutaankin, mutta Deadpoolin piti taistella sitä ennen Hulkia vastaan saadakseen tämän verta.

Erikoisuuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Deadpool tietää olevansa sarjakuvahahmo ja tiedon siitä hän sai Lokilta.
  • Deadpool muistuttaa suuresti DC-sarjakuvien Deathstrokea paitsi näöltään myös nimeltään sillä Deathstroken oikea nimi on Slade Wilson. Tällä asialla vitsaillaan eräässä tarinassa, jossa Deadpool sanoo, että ei halua esiintyä DC/Marvel crossoverissa, koska "ihmiset voisivat erehtyä luulemaan häntä DC-hahmoksi".
  • Deadpool luuli pitkään olevansa nainen ja jopa sen jälkeen, kun totuus valkeni hän jatkoi naisten alushousujen käyttämistä, koska ne ovat "miehekkäät".
  • Nykyään Deadpool käy usein keskustelua kerrontalaatikkojen ("keltaiset laatikot") ja aivojensa kanssa.
  • Deadpool kokee usein hallusinaatioita, joiden ilmestymistä hän voi osin hallita.
  • Deadpoolin suurin heikkous on naiset, ja hän ihastuu lähes jokaiseen (luonnetta katsomatta) kohtaamaansa naiseen. Näihin ovat kuuluneet mm. Black widow 2 ja Sireeni. Toiseksi mainittu on ainoa vastakaikua antanut. Deadpoolin elämänrakkaus Vanessa Carley on ollut ja on vieläkin suhteessa Deadpoolin kanssa joka käy ilmi vuonna 2016 ilmestyneessä elokuvassa Deadpool
  • Deadpool on harvoin ollut suuressa roolissa Marvel-universumin "events" tarinoissa, mutta teki erityisen poikkeuksen Secret invasion tarinassa, jossa hän soluttautui maapallolle hyökkäävien skrullien joukkoon lähettääkseen skrullien kuningattaren päihittämistä koskevat tiedot Nick Furylle S.H.I.E.L.D. (Suom. K.I.L.P.I./YPKVV) organisaatioon. Deadpool kuitenkin vahingossa lähetti tiedot Norman Osbornille, joka niiden avulla päihitti skrullien kuningattaren, ja saavutti valheellisen sankarin aseman. Deadpool sai Nick Furylta huudot, eikä saanut tiedoista luvattua palkkiota. Myöhemmin, kun Norman Osborn perusti H.A.M.M.E.R. organisaation S.H.I.E.L.D.:in tilalle ja lähetti Tiikerihain Deadpoolin kimppuun pitääkseen valheellisen sankarikuvansa. Tästä Deadpool sai selville, kenelle kyseiset tiedot olivat päätyneet, ja lähti vaatimaan maksua (ja myöhemmin kostamaan) tiedoista.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Deadpoolin voimiin kuuluu nopea paranemiskyky ja normaalia suurempi nopeus. Hän on myös taitava miekkailija, ampuja sekä salamurhaaja. Hän omistaa myös vyössä olevan laitteen, jolla voi teleportata.

Deadpoolin fyysiset voimat ovat suuremmat kuin tavallisilla ihmisillä. Deadpool ei myöskään voi kuolla.

Deadpool muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Deadpool ei varsinaisesti esiinny X-Men animaatiosarjassa , mutta vilahtaa muutamia kertoja. Eräässä jaksossa Xavier tutkii Sapelihampaan mieltä, jolloin Deadpoolin pää vilahtaa kuvassa. Toisen tuotatokauden, kolmannessa jaksossa Morph muuttuu muutamaksi sekunniksi Deadpooliksi ja eräässä vaiheessa sarjaa Xavier luo häntä esittävän illuusion.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

John Kassir ääninäyttelee Deadpoolia X-Men Legends 2: Rise of the Apocalypse, Marvel: Ultimate Alliance ja Marvel: Ultimate Alliance 2 -peleissä

X-Men Legends 2: Rise of the Apocalypsessa Deadpool on pomovastus, jonka saa pelattavaksi hahmokseen kun pääsee pelin läpi. Pelissä Deadpool tietää olevansa videopelihahmo, ja jos häntä vastaan taistelee hänellä itsellään Deadpoolit alkavat kiistellä siitä kumpi on aito.

Marvel: Ultimate Alliancessa hahmo on pelattavana alusta asti. Tämä Deadpool ei tiedä, tai ainakaan sano, olevansa fiktiivinen missään muodossa, ja hänellä on useita humoristisia dialogeja eri hahmojen välillä. Deadpool yrittää muun muassa maanitella Mustan Salaman sanomaan "spatula" ja väittää Jarvisille olevansa Kapteeni Amerikka, ja kun hän ei luonnollisesti usko, Deadpool väittää olevansa sittenkin Thor.

Marvel: Ultimate Alliance 2:ssa Deadpool on pomovastus, jonka saa pelattavaksi hahmoksi, kun tämän on ensin voittanut taistelussa. Tällä kertaa Deadpool rikkoo neljättä seinää esimerkiksi huutamalla: "On pomotaistelun aika luuserit!" ennen kuin pelaaja joutuu taistelemaan tätä vastaan.

Marvel vs Capcom 3 -tappelupelissä Deadpool on yksi pelattavista hahmoista.

Yllä mainituissa peleissä Deadpool käyttää aseinaan kahta katanaa, kahta Heckler & Koch MP7-konepistoolia, kranaatteja ja teleportaatiovyötään.

Hahmoon perustuva videopeli Deadpool on julkaistu vuonna 2013.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Deadpool Hulk vs Wolverine DVD-elokuvassa.

Deadpool oli mukana elokuvassa Hulk vs Wolverine. Elokuvassa Deadpool on lähinnä koominen sivuhahmo ja luultavasti ainoa (Wolverinen lisäksi) Ase-X:ssä mukana ollut, joka jää henkiin elokuvan lopussa. On tosin epäselvää, paranemiskyvystä huolimatta, missä kunnossa hän on, sillä lopputekstien jälkeen tulee kohtaus, jossa Hulk hyppää koko painollaan hänen päälleen. Deadpoolin äänenä toimi Nolan North.

Deadpool X-Men Origins: Wolverine elokuvan alussa.

Ryan Reynolds näytteli Deadpoolia vuonna 2009 ensi-iltansa saaneessa elokuvassa X-Men Origins: Wolverine. Elokuvan alussa hänet nähdään tavallisena ihmisenä, ilman naamiota tai arpeutuneita kasvoja. Häntä kutsutaan pelkästään Wadeksi (lopputeksteissä myös sukunimi Wilson on mukana) ja sarjakuvista poiketen tämä on aseistautunut pelkillä katanoilla, mutta hänen puhelias luonteensa on säilytetty. Elokuvan lopussa nähdään Strykerin luomus Ase XI, jolla on orgaaniset katanat, kyky teleportata, kyky optisiin säteisiin ja puhekyvyttömyys (hänen suunsa oli "sulatettu" umpeen, joten hän ei pystynyt puhumaan). Stryker kutsuu tätä ohimennen "Deadpooliksi" ja Wolverine on aivan varma siitä, että hän ja elokuvan alussa nähty Wade ovat sama henkilö. Elokuvan loppupuolella Deadpool ei hallitse kehoaan, vaan Stryker ohjaa häntä tietokoneen avulla.

Helmikuussa 2016 elokuvateattereihin tuli hahmon nimikkoelokuva Deadpool, jonka pääroolissa on jälleen Reynolds.

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Videopeli
2005–2006
2009
John Kassir X-Men Legends 2: Rise of Apocalypse
Marvel: Ultimate Alliance
Marvel: Ultimate Alliance 2
2009–2011
2013
Nolan North Hulk vs.
Spider-Man: Shattered Dimensions
Marvel vs. Capcom 3: Fate of Two Worlds
Deadpool
2009
2016
2018
2024
Ryan Reynolds X-Men Origins: Wolverine
Deadpool
Deadpool 2
Deadpool 3
2013 Will Friedle Ultimate Spider-Man

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]