Piispa (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Piispa
Luoja(t) Whilce Portacio ja Jim Lee
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Uncanny X-Men #282 (1991)
Henkilötiedot
Oikea nimi Lucas Bishop
Pituus 198 cm
Paino 124 kg
Ryhmäsidokset Ryhmä-X, Interpol, New Yorkin poliisi, XKL
Voimat Kyky imeä häneen suunnattua kineettistä energiaa ja projisoida sitä käsistään iskusäteinä.
Suhteet
Sukulaiset Shard (sisar), isoäiti (nimi tuntematon, kuollut), Portti (isoisä)

Piispa on Marvel Comicsin Ryhmä-X -sarjakuvissa esiintyvä fiktiivinen hahmo.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piispana tunnettu mutantti syntyi vaihtoehtoisella 2080-luvulla, jolloin mutantteja metsästävät robotit Vahdit olivat ottaneet vallan Pohjois-Amerikassa. Tällä aikalinjalla professori Charles Xavier ja suuri osa hänen perustamansa Ryhmä-X:n jäsenistä olivat kuolleet Vahtien käsissä. Muutkin mutantit joko tapettiin tai vangittiin "mutanttien keskitysleireille".

Piispa ja hänen sisarensa Shard syntyivät kumpikin eräällä "keskitysleirillä". Kuten muillekin mutanteille, heidän oikean silmänsä päälle poltettiin kirjain "M" tunnistuksen selvittämiseksi.

Viimein "normaalit" ihmiset ja mutantit yhdistivät voimansa ja syöksivät Vahdit vallasta "Summers-kapinassa". Ihmiset eivät kuitenkaan vieläkään halunneet elää yhdessä mutanttien kanssa, ja mutanttiradikaaleista muodostuvat ryhmät, kuten Haudanryöstäjät, sotivat ihmisiä vastaan.

Mutantti nimeltä Hecat'e, yksi Summers-kapinan veteraaneista, esitti, että oli epähyväksyttävää antaa ihmisten jahdata rikollismutantteja. Hänen mielestään mutanttien tuli vangita omansa. Näin ollen Hecat'e ja muut Summers-kapinan mutanttiveteraanit perustivat XKL:n. XKL nimettiin Charles Xavierin mukaan, jonka unelmana oli ollut mutanttien ja ihmisten rauhanomainen yhteiselo. Hecat'esta tuli XKL:n komentava upseeri.

Piispa ja Shard elivät vanhempiensa kuoltua mutantti-isoäitinsä luona kunnes hän kuoli. Isoäiti kertoi heille tarinoita Ryhmä-X:n sankaruudesta ja neuvoi heitä seuraamaan Xavierin unelmaa ihmisten ja mutanttien rauhasta.

Eräänä päivänä, Piispan ja Shardin ollessa vielä lapsia, kaksi XKL:n jäsentä jahtasi Haudanryöstäjien jäsentä Viragoa. Kun Virago otti Shardin panttivangiksi, Piispa loikkasi Viragon selkään vapauttaen sisarensa. Raivoissaan Virago aikoi murhata Piispan kun Sureshot ampui hänet kuoliaaksi. Siihen asti Piispa oli luullut Haudanryöstäjiä sankareiksi ja XKL:ää roistoiksi, mutta halusi siitä lähtien liittyä XKL:än.

Myöhemmin Piispa, Shard ja heidän isoäitinsä ystävä Hancock joutuivat rikollismutanttien Billboyn ja Puolitien hyökkäyksen kohteeksi. Rikolliset tappoivat Hancockin ja aikoivat murhata Shardin. Piispa yritti pelastaa sisarensa, mutta XKL:n jäsenet Amatsoni ja Rekyyli pysäyttivät Billboyn ja Puolitien ennen sitä.

Piispa teki vaikutuksen Amatsoniin ja Rekyyliin ja he tarjosivat hänelle paikkaa XKL:ssä. Piispa suostui sillä ehdolla, että Shard otettaisiin XKL:än hänen kanssaan. Tähän mennessä Piispan oma supervoima oli jo ilmaantunut. Näin Piispasta ja Shardista tuli kadetteja XKL:n akatemiaan Hecat'en valvonnassa. Muiden heidän luokkalaistensa joukossa oli Piispan tuleva vihollinen Trevor Fitzroy.

Myöhemmin Piispasta ja Shardista tuli XKL:n upseereja. Shardista tuli kuitenkin Piispan esimies. Piispa pystyi alempana arvoasteikolla voidakseen partioida kaduilla ystäviensä Malcolmin ja Randallin kanssa.

Myöhemmin Fitzroysta tuli rikollinen ja hänet vangittiin. Hän pakeni vankilasta ja karkasi muiden mutanttirikollisten kanssa aikaportaalista Ryhmä-X:n aikaan. Piispa, Malcolm ja Randall seurasivat, vaikka tiesivät, etteivät pystyisi palaamaan omaan aikaansa. Paenneet lainsuojattomat tappoivat Malcolmin ja Randallin. Seuranneessa taistelussa Piispa voitti Fitzroyn vain hiukan ennen kuin tämä pääsi päämääräänsä. Voiton hinta oli kuitenkin suuri: Piispan sisar Shard uhrasi elämänsä suuremman hyvän vuoksi. Hetkeä sodan loppumisen jälkeen aikaenergian täyttämä Piispa revittiin halki aikojen.

Kieppuen ajan halki Piispa saapui nykyaikaan syvälle avaruuteen. Niin kutsuttu "viimeinen X-mies" syöksyi shi'arien avaruusasemalle, jossa professori Charles Xavier ja hänen skrullimutanttioppilaansa etsivät Kuolemanlintua - shi'ar-rikollista, joka tuntuu olevan Piispan ankkuri ajassa. Pangalaktinen komitea oli muuttanut Maan vankilaplaneetaksi ja Kuolemanlinnulla oli avain, joka avaa planeetan huipputurvallisen energiamuurin. Piispa miltei tappoi terroristin ennen kuin hän avasi ilmalukon ja imeytyi avaruuteen. Hän jäi vangiksi vapaaehtoisesti ja hänet lähetettiin Maahan suorittamaan tehtävää, jolloin hän tapasi jälleen Ryhmä-X:n.