Jack Kirby

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jack Kirby
Jack Kirby (1982) (cropped).jpg
Syntynyt 28. elokuuta 1917
New York, New York, Yhdysvallat
Kuollut 6. helmikuuta 1994 (76 vuotta)
Thousand Oaks, Kalifornia, Yhdysvallat

Jack Kirby (oikealta nimeltään Jakob Kurtzberg, 28. elokuuta 19176. helmikuuta 1994) oli yhdysvaltalainen sarjakuvapiirtäjä ja -käsikirjoittaja.

Itävallan juutalaisten vanhempien poika Kirby syntyi New Yorkissa. Itseoppinut piirtäjä sai vaikutteensa Alex Raymondilta ja Milton Caniffilta, aikansa tunnetuimmilta sarjakuvantekijöiltä 1930-luvulla.

Yhteistyössä Joe Simonin kanssa Kirby loi Kapteeni Amerikan, patrioottisen supersankareiden esikuvan Marvel-yhtiön edeltäjälle Timely Comicsille vuonna 1941. Kapteeni Amerikka ei ollut ensimmäinen patrioottisankari, mutta varmasti tunnetuin. Muita Simonin ja Kirbyn luomuksia olivat ”poikasankarit”, kuten Boy Commandos ja Uutispoikalegioona National Comicsille, DC Comicsin edeltäjälle.

Toisen maailmansodan jälkeen supersankarit menivät pois muodista, ja Kirby elätti itsensä ja perheensä romanttisten tyttöjen sarjakuvien piirtäjänä. 50-luvun lopulla seikkailusarjakuva palasi Kirbyn töihin. Vihreä Nuoli ja uusi ryhmä Challengers of the Unknown saivat puhtia Kirbyn kynästä.

Stan Lee ja Marvel Comics[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Timely Comicsin seuraaja Atlas oli tehnyt paljon hirviösarjakuvia pitkin 1950-lukua. Kirby saikin mainetta hurjien hirviöiden taitajana. Sarjoja kirjoitti Stan Lee, joka keksi että erityyppiset supersankarit voisivat olla seuraava sarjakuvavillitys. Ja niin olivatkin, Atlas muutti nimensä Marveliksi vuonna 1961. Seuraavien kahden vuoden aikana Lee ja Kirby loivat yhdessä muun muassa Ihmeneloset, Hulkin, Thorin, Kostajat ja Ryhmä-X:n. Myös Hämähäkkimiehen luojana Kirbyllä väitetään olleen sormensa pelissä.

Marvelin sankarit seikkailivat menestyksekkäästi vuosikymmenen loppuun. Kirby ei piirtänyt kaikkia luomuksiaan koko aikaa. Kun hän sai keskittyä Ihmenelosiin ja Thoriin, piirrosjäljestä tuli huolitellumpaa ja ennen kaikkea massiivisempaa. Nyt Kirbyn sarjakuvat oikein uhkuivat voimaa.

1970-luku ja DC Comics[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirby tuli tunnetuksi voimallisista hahmokuvauksistaan ja positioistaan. Kuvassa Ihmenelosten Möykky ja Thor taistelevat.

Vuosikymmenen vaihteessa Kirbyn taiteellinen kunnianhimo oli kasvanut. Hän lähti Marvelilta vuonna 1970 ovet paukkuen, koska ei saanut omia ideoitaan läpi. Kirbyllä oli esimerkiksi tarkoitus Thorin sivuilla ottaa mukaan Pohjolan jumalten lopullinen tuho, Ragnarök. Stan Lee ei sallinut sitä, joten Kirby esitti uuden jumalsarjansa New Godsin kilpailevalle DC-yhtiölle. DC halusi kuitenkin Kirbyn uudistavan yhtiön ykkössankarin Teräsmiehen. Asia ei innostanut Kirbyä, mutta kompromissi tehtiin. Kirby aloitti kolme omia hahmojaan sisältänyttä lehteään: New Gods, Forever People ja Mister Miracle. Neljäntenä lehtenä Kirby suostui tekemään Teräsmiehen sivulehteä, Jimmy Olsenia johon myös Kirby otti mukaan paljon omia ideoitaan. Kirbyn taiteen ystävät eivät vain pitäneet että DC piirrätti Teräsmiehen ja Olsenin päät uudelleen Teräsmiehen vakiopiirtäjillä.

Jumalten seikkailut eivät myyneet tarpeeksi yhtiön mielestä ja lehdet lopetettiin parin vuoden päästä. Kirby sai kuitenkin aloittaa uusia nimikkeitä. Scifisarja OMAC, apokalyptinen Kamandi ja mystinen Demoni Etrigan aloittivat seikkailunsa.

Kaikki Kirbyn 1970-luvun DC-hahmot esiintyvät yhä edelleen usein yhtiön lehdissä, ja aina välillä joku saa oman lehtensäkin. Tosin pitkäikäisiksi niistä ei koskaan ole.

Paluu Marvelille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jumalten loppuminen vaivasi Kirbyä vuosikymmenen puolivälissä, ja hän päätti tiedustella olisiko entinen työnantaja Marvel kiinnostunut hänen ideoistaan. Ikuiset (The Eternals) oli suoraa jatkoa Uusille jumalille. Tietysti eri nimisiä hahmoja oli tuotava mukaan ettei tavaramerkkiä loukattaisi. Kyseessä oli kuitenkin yhtä luonteva siirtymä kuin Thorista New Godsiin. Marvelin tapa sulauttaa kaikki supersankarit samaan universumiin vesitti kuitenkin ideaa.

Kirbyn toivomus oli ettei mukaan tarvitsisi ottaa vaikka Hulkia. Ei otettukaan, mutta Hulk-robotti piti tunkea mukaan. Devil Dinosaur, 2001: A Space Odyssey (perustui suosittuun scifielokuvaan) sekä Machine Man olivat muita uusia lehtiä. Vanhan luomuksensa Kapteeni Amerikan suhteen Kirby sai myös vapaat kädet. Samoin Ihmenelosiin 1960-luvulla luotu Musta Pantteri sai ensimmäisen piirtäjänsä takaisin.

Oikeudet hahmoihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhä edelleen Kirby oli tyytymätön. Hän ei saanut pitää oikeuksia luomiinsa hahmoihin eikä piirtämiään originaalitöitä haltuunsa. 1980-luvulla oli liikkeellä huhu että Marvel olisi kadottanut tuhansia Kirbyn piirtämiä sivuja. Originaalit olisivat miljoonien dollarien arvoisia.

Kirby teki uusia hahmoja 1980-luvulla Pacific Comicsille ja Eclipse Comicsille, pienille kustantajille. Näistä hahmoista ei tullut suosittuja.

Kirbyn kuoleman jälkeen hänen töitään on julkaistu uudelleen monessa muodossa. Suomeksi Kirbyä on tullut lähinnä Ihmeneloset-julkaisuissa.

Jack Kirbyä suomeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]