Musta Pantteri (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Musta Pantteri
Luoja(t) Stan Lee
Jack Kirby
Kustantamo Marvel Comics
Ensiesiintyminen Fantastic Four nro 52 (heinäkuu 1966)
Henkilötiedot
Oikea nimi T’Challa
Status Wakandan Kuningas
Pituus 183 cm
Paino 91 kg
Ryhmäsidokset Ihmeneloset
Edelliset ryhmäsidokset Kostajat
Puolustajat
Illuminati
Henkilöllisyydet Luke Charles, Musta Leopardi, Nubian Prinssi, Asiakas, Hiilitiikeri, on esittänyt Daredeviliä ja muita satunnaisesti
Voimat Yli-inhimilliset aistit ja fyysiset ominaisuudet
Suhteet
Sukulaiset T’Chaka (isä),
N'Yami (äiti)
Ramonda (äitipuoli)
Shuri (sisarpuoli)
Bashenga (ensimmäinen Musta Pantteri ja esi-isä)
Jakarra (velipuoli)
Hunter (adoptioveli)
Azzari Viisas (isoisä)
Chanda (isoisä)
Nanali (isoäiti)
S’Yan (setä)
Khanata, Joshua Itobo, Ishanta, M'Koni Wheeler, Zuni (serkut)
Storm (vaimo)

Musta Pantteri (engl. Black Panther) on Marvel Comics -kustantamon sarjakuvissa esiintyvä kuvitteellinen supersankari. Stan Leen ja Jack Kirbyn luoma hahmo esiintyi ensi kerran vuonna 1966 Fantastic Four -sarjakuvalehden numerossa 52.

Sarjakuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hänen äitinsä kuoli synnytyksessä, jonka seurauksena T’Challa sai adoptoidun veljensä Hunterin vihan niskoilleen. Erityisesti kun Hunter otti toiseksi henkilöllisyydekseen Valkoisen Suden, kun hänestä tuli Hatut Zerazen poliisiryhmän johtaja. Heidän isänsä T’Chaka meni uudelleen naimisiin Ramondan kanssa, joka kuitenkin pakeni toisen miehen kanssa T'Challan ollessa 8-vuotias. Myöhemmin hänen ollessaan teini-ikäinen Klaw murhasi hänen isänsä T’Chakan. Klaw oli saapunut Wakandaan varastamaan harvinaista vibranium-metallia. T’Challa kuitenkin onnistui karkottamaan alankomaalaisen Klawin maasta tämän omalla aseella.

Tapahtuman jälkeen T’Challa lähti opiskelemaan Eurooppaan ja Amerikkaan, ja palattuaan hän kävi läpi rituaalitehtävät, kuten voittamalla setänsä ja sen hetken Mustan Pantterin S’Yanin voittaakseen sydämen muotoisen yrtin. Tämän avulla T’Challa sai kasvatettua kykyjään ja pääsemällä parempaan henkiseen yhteyteen Pantterin Jumalan Bastin kanssa. Tämän jälkeen hän peri vuosisatoja vanhan olevan afrikkalaisen Wakandan kuningaskunnan ja sen rituaalisen Pantteri-klaanin johtajuuden. Maansa uutena johtajana hän karkotti Hatut Zeraze -ryhmän ja jatkoi maansa muuttamista kehittyneen teknologian ihmemaaksi. Kun syttyi heimosota, T’Challa palautti rauhan tuomitsemalla jabari-heimon ja valitsemalla Dora Milajen (”Palvotut”) kilpailevista heimoista toimimaan henkilökohtaisina vartijoinaan ja seremoniallisiksi jalkavaimoiksi.

T’Challan isä oli opettanut hänet ajattelemaan kaksi askelta vihollistensa edelle ja kolme askelta ystävien, joten hän näki maailman superihmiset uhkana Wakandalle. Kutsuen Ihmeneloset vierailulle luokseen hän pakotti heidät sarjaan testejä, ja liittoutui sitten heidän kanssaan Klaw'ta vastaan. Hän liittyi myös amerikkalaisiin Kostajiin vakoillakseen heitä sisältäpäin, mutta alkoi pian kohdella heitä todellisina ystävinä ja vakaina liittolaisinaan. Hän otti Amerikassa opettaja Luke Charlesin henkilöllisyyden, tapaillen laulaja Monica Lynneä, josta tuli myöhemmin hänen kihlattunsa. Jakaen aikansa Wakandan ja Amerikan välillä vuosia hän taisteli vihollisia kuten Apinamies M’Bakua, kapinallisjohtaja Erik Killmongeria, käärmeenlumooja Venommia (myöhemmin liittolainen), voodoomies Paroni Makaaberia, Ku Klux Klania, aavemaista Sielukuristajaa, lentävää Tuulihaukkaa, mutanttihuumetsaari Solomon Preytä, asekauppias Moses Magnumia ja Azanian Yliherroja vastaan. Hän taisteli myös Kiber Julmaa vastaan etsiessään Kuningas Salomon Sammakkoina tunnettuja aikaa muuttavia esineitä; ne tuottivat vaihtoehtoisen version tulevaisuuden T’Challasta, iloisen telepaattisen Mustan Pantterin jolla oli kuolettava aneurysma aivoissa. Laittaen tulevaisuuden minänsä syväjäähän T'Challa lopetti kihlauksensa Monican kanssa koska pelkäsi, ettei hänellä ollut tulevaisuutta annettavana. Myöhemmin Wakanda ja Atlantis joutuivat sodan partaalle Kiber-saaren tapauksen jäljiltä, joka paljasti Wakandan olevan ydinasevaltio. Saaden selville, ettei hänen äitipuolensa Ramonda ollut karannut, vaan joutunut Anton Pretoriuksen sieppaamaksi, hän pelasti hänet vuosien vankeudelta Etelä-Afrikasta. T’Challa liittyi Pendragonin ritareihin heidän vihollisiaan Turmiota vastaan, saaden samalla tietää itsekin omaavansa yhden Pendragonin sielun. Tarvikeyhtiö Kardinaaliteknologia käytti häntä myös pelinappulana kiihottaakseen sisällissotaa Mohanndan pohjoisessa valtiossa, mutta hän paljasti Kardinaalin palkkasoturin Mustan Kirveen ja sodanvastaisen aktivistin Afrikaan avulla.

T’Challan rajoitukset koskien sekä vibraniumin että wakandalaisen teknologian vientiä ärsytti muita valtioita. Xcon, hylkiöksi ryhtyneiden tiedusteluagenttien ja Venäjän mafian liittoutuma, tuki vallankumousta Wakandassa johtajanaan Pastori Achebe. Saaden tietää Acheben saaneen voimansa demoni Mefistolta, T’Challa myi sielunsa vaihdossa jotta Mefisto hylkäisi Acheben ja jättäisi Wakandan rauhaan; T’Challan side pantterijumalaan ja sen side menneisiin Pantteriklaanin johtajiin pakotti kuitenkin Mefiston luopumaan Pantterin sielusta. T’Challa esitti sen jälkeen YK:lle todisteet Xconin juonesta ja sen siteistä Yhdysvaltoihin, vaatien sanktioita Amerikkaa vastaan. Kun Hunter ja Hatut Zerate tulivat uudelleen esiin Xcon-tapauksen aikana, varovainen T’Challa vangitsi heidät vain ennen kuin valtaistuimensa takaisin.

Kun T’Challa oli erottanut Nakian Dora Milajesta hänen yritettyään tappaa Monica Lynnen mustasukkaisuuden puuskassa, Achebe kidutti Nakiaa ja Killmonger hoiti häntä ja muovasi hänestä hullun soturin Malicen. Hänen paikkansa Dora Milajessa otti Kuningatar Jumalainen Oikeus, Amerikassa kasvatettu jabari. T’Challa itse palasi Yhdysvaltoihin diplomaattisessa tehtävässä, jättäen Washingtonin tuttavansa Everett K. Rossin Wakandan johtoon kunnes Killmonger yritti tuhota Wakandan talouden; kukistaakseen tämän Pantteri julkisti kaikki Wakandan ulkomaiset yhtiöt, aiheuttaen maailmanlaajuisen rynnäkön osakekauppoihin, jota Tony Stark käytti hyväkseen ostaakseen valtaosan Wakanda Design Groupin osakkeista. Palattuaan kotiin Pantteri taisteli Killmongeria vastaan rituaalinomaisesti, mutta Ross häiritsi häntä kriittisellä hetkellä ja hänet hakattiin miltei kuoliaaksi. Killmonger vetäytyi vasta kun Ross antautui T’Challan puolesta, antaen tahattomasti Mustan Pantterin tittelin Killmongerille. T’Challan hengen pelastivat salaperäisesti hänen liittolaisensa Veli Voodoo ja Kuuritari. T’Challan parantuessa Killmonger yritti liittyä Kostajiin uutena Mustana Pantterina, ja Achebe palkkasi superpalkkasotureita kuten Deadpoolin hyökkäämään uudelleen Wakandaan. Seuranneessa Kostajien vierailussa maahan Ross vapautti Hunterin, jonka juonittelu johti Killmongerin luultuun kuolemaan ja T’Challan tittelin palauttamiseen.

Seuraavaksi Wakanda joutui konfliktiin deviaanien Lemurian kanssa, kun Wakandasta löydetyn deviaanilapsen takia syttyi riita. Jännitteen kasvaessa alueelle virtasi sota-aluksia Wakandasta, Yhdysvalloista ja Atlantiksesta ja Hunter pelkästään pahensi asiaa kun hän päätti pakottaa T’Challan ”palauttamaan kunniansa” herättämällä Klaw'n henkiin, joka yritti sytyttää sodan sekaantuneiden valtioiden välille. Lopulta Rossin neuvottelukyvyt sekä Magneton ja Tohtori Doomin toimittama informaatio ratkaisi konfliktin. T’Challan saadessa vastaansa Malicen hyökkäykset, Apinamies sieppasi Jumalaisen Oikeuden joka oli paljastunut hänen heimonsa oikeaksi kuningattareksi. T’Challa päihitti M’Bakun jälleen, mutta ei ennen kuin hän oli löytänyt jäädytetyn Mustan Pantterin tulevaisuudesta. Palattuaan New Yorkiin rikollinen Yönvarjo oli herättänyt henkiin tarunomaisen Mustan Lohikäärmeen Chiantangin käyttääkseen sitä Mustaa Pantteria vastaan. Musta Lohikäärme lähetti mielenhallinnassa olleen Rautanyrkin Pantterin kimppuun, joka aiheutti aneurysman jonka tulevaisuuden Pantteri oli ennustanut. Samaan aikaan Yönvarjo onnistui herättämään tulevaisuuden Pantterin.

Samaan aikaan T’Challa sai tietää Valkoisen Suden ottaneen Xconin hallinnan ja tappaneen useimmat sen johtajista, jotka olivat käyttäneet Kuningas Salomon Sammakoita korvatakseen Yhdysvaltain presidentin ja Kanadan pääministerin aivopestyillä versioilla tulevaisuudesta, sallien Xconin vallata salaa molemmat valtiot. Hunter jatkoi heidän suunnitelmaansa ja pyrki kostamaan Tony Starkille hänen ostettuaan Wakanda Design Groupin osake-enemmistön. Tietämättä kuinka pitkällä Hunterin suunnitelma oli, T’Challa veti Starkin esiin erikoisella viestillä, käyttäen taloudellista keinottelua vallatakseen Stark Enterprisesin ja pienen kanadalaisen saaren Lake Superiorilta, kehottaen Yhdysvaltain ja Kanadan johtajat keskustelemaan kriisistä. Pantteri ja hänen liittolaisensa, mukanaan tulevaisuuden Pantteri, valtasivat seuraavaksi Valkoisen talon ja tuhosivat Xconin suunnitelman, peruen johtajien aivopesun ja palauttaen heidät omaan aikaansa.

Pantteri ja hänen liittolaisensa palasivat Wakandaan, jossa tulevaisuuden Pantteri vajosi koomaan. Toivoen vapauttavansa heimonsa Jumalainen Oikeus vapautti Apinamiehen, mutta hän rikkoi lupauksensa väkivallattomuudesta tappamalla avuttoman tulevaisuuden Pantterin. Alkuperäinen T’Challa, tähän mennessä epävakaa ja harhainen, hyökkäsi jabari-heimon kimppuun aikomuksenaan tuhota heidät; mutta miltei tapettuaan Jumalaisen Oikeuden, hän tuli järkiinsä ja lopetti taistelun. Pystymättä kohtaamaan tekoaan Pantteri luovutti valtansa neuvostolleen ja piiloutui New Yorkiin. Siellä hän opetti poliisi Kevin ”Kasper” Colea (joka oli ottanut käyttöön hylätyn Mustan Pantterin asun), joka antoi T’Challalle voimaa kohdata sairautensa, valtionsa ja maailma. Sittemmin hänen valtansa haastoi henkiin herätetty Killmonger, jonka tilanne on yhä ratkaisematta. Samaan aikaan T’Challa uudisti siteensä Kostajiin auttaen heitä taistelussa Skorpiota vastaan, varmistamaan erityisen statuksen YK:ssa ja paljastamaan Yhdysvaltain puolustusministeri Dell Ruskin pahaksi Punakalloksi; tiimi kuitenkin hajosi mielipuolisen Purppuranoidan tuhoisien hyökkäysten seurauksena.

Sisällissota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sisällissodassa Musta Pantteri valitsi Wakandan takia puolueettomuuden. Sodan ollessa vielä käynissä Musta Pantteri solmi avioliiton Ryhmä-X:ssän Stormin kanssa. Häihin kutsuttiin kaikki Marvel Universumin suurimmat nimet (myös sotivat Rautamies ja Kapteeni Amerikka, jotka eivät toki pilanneet häitä erimielisyyksillään). Myöhemmin Tohtori Doom tarjosi T’Challalle liittoa, mutta tämä ei suostunut, minkä seurauksena Doom hyökkäsi Wakandaan. Sodan loppuvaiheilla Musta Pantteri ja Storm liittyivät Kapteeni Amerikan salattuihin kostajiin tuohtuneina Goljatin kuolemasta. Viimeisen taistelun jälkeen Amerikka ja Wakanda välttivät sodan ja Musta Pantteri on toiminut Stormin kanssa, jopa Herra Fantastisen ja Näkymättömän naisen sijaisina Ihmenelosten jäseninä.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

T’Challan aistit ja fyysiset ominaisuudet ovat kehittyneet miltei yli-inhimilliselle tasolle sydämenmuotoisen yrtin ansiosta. T’Challan vibraniumilla vahvistettu asu absorboi iskujen kineettisen voiman, tehden hänestä luodinkestävän. Hänen asunsa hansikkaat voivat luoda energiatikareita ja niissä on antimetallikynnet, jotka hajottavat toiset metallit kosketuksen kautta. Hänen Kimoyo-korttinsa antaa mahdollisuuden maailmanlaajuiseen kommunikaatioon, ottaa vastaan signaaleja satelliiteista ja pystyy estämään useimmat radiolähetykset. Hänen saappaidensa pohjat ovat paksua vibraniumseosta joka pystyy värähtelemään erilaisilla taajuuksilla, antaen hänen juosta seiniä ylös, laskeutua äänettömästi ja ilman vahinkoa itselleen 15 metrin korkeudesta, kävellä veden päällä tai leikata metallin läpi. Hänen asussaan on verhoutumisteknologia, antaen sen käydä normaaleista katuvaatteista. Hänellä on myös käytössään Wakandan monet erikoisaseet.

T’Challa on kyvykäs taktikko, strategi, tiedemies, jäljittäjä ja aseeton taistelija, jonka ainutlaatuinen hybridityyli hyödyntää akrobatiaa ja eläinten matkimisen aspekteja. Hän on mestarillinen suunnittelija, joka ajattelee aina muutaman askeleen eteenpäin.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiosarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Musta Pantteri teki yhden jakson mittaisen vierasroolin Ihmeneloset-sarjan jaksossa "Prey Of The Black Panther" vuonna 1995, jossa hahmon äänenä toimi Keith David. Jaksossa Musta Pantteri houkutteli Ihmeneloset Wakandaan nähdäkseen kykenisivätkö he auttamaan häntä taistelussa Klaw’ta vastaan.
 • Toisen kerran Musta Pantteri esiintyi televisiosarjassa Iron Man: Armored Adventures, jaksossa "Panther's Prey". Se jahtasi Rautamiehen tavoin Moses Magnumia, joka oli varastanut vibraniumia Wakandasta ja oli samalla ryöstöretkellä tappanut Mustan Pantterin isän.
 • Musta Pantteri esiintyi vierailevassa roolissa The Super Hero Squad Show’n jaksossa "Tremble at the Might of MODOK" marraskuussa 2009. Hahmo saapuu paikalle yhdessä Stormin kanssa, kun Rautamies kutsuu heidät apuun taistellakseen MODOK:ia vastaan.
 • Tammikuussa 2010 hahmo sai oman nimikkosarjansa Black Panther, jonka kuusi ensimmäistä jaksoa pohjautuu "Who is the Black Panther?" -sarjakuvaan. Sarja on tehty motion comic -tyylillä ja kuvituksesta on vastannut John Romita Jr..

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatioelokuvassa Ultimate Avengers 2, Mustalla Pantterilla on keskeinen rooli, kun sen juoni keskittyy Wakandaan ja muukalaisolentojen chitaurien hyökätessä valtion kimppuun saadakseen arvokasta vibrauniumia haltuunsa. Muukalaismuodonmuuttaja Herr Kleiser tappaa T’Challan isän, joka tunnettiin myös Mustana Pantterina, etsiessään piilossa Wakandassa sijaitsevaa vibraniumia, jolla chitaurit valmistavat aluksiaan ja aseistustaan. T’Challan tullessa kuninkaaksi ja periessään Mustan Pantterin henkilöllisyyden hän lähtee kostamaan isänsä kuolemaa, mutta etsii ensin käsiinsä Kapteeni Amerikan. Tämän myötä kenraali Nick Fury komentaa Kostajat-ryhmän kasaan.

Marvel Cinematic Universe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Chadwick Boseman näytteli T’Challaa / Mustaa Pantteria Marvel Cinematic Universessa ja hahmo teki esiintymisensä vuonna 2016 elokuvassa Captain America: Civil War.[1][2] Hänen puvussaan oli sisään vedettävät kynnet ja puku oli tehty vibranium-kudoksesta, johon edes uliaseet ja rähäteet eivät tehoa. Vuoden 2018 Black Pantherista alkaen hän on käyttänyt uutta Shurin suunnittelemaa pukua, joka pystyy imemään itseensä kineettistä energiaa (näkyy puvussa violettina valona) ja vapauttamaan sen voimakkaina shokkiaaltoina.
  • Civil Warissa kostonhimoinen T’Challa asettuu Sokovian sopimusta koskevassa konfliktissa Tony Starkin puolelle, koska valvontakamerakuvan perusteella uskoo Bucky Barnesin olevan vastuussa Wienin pommi-iskusta, jossa hänen isänsä kuoli. Mutta myöhemmin he löytävät todisteita, että pommi-iskun takana olikin Helmut Zemo, joka halusi kostaa Kostajille perheensä kuoleman Sokovian taistelun uhreina. Zemon manipuloitua Stark hyökkäämään Steve Rogersia ja Buckya vastaan, T’Challa päättää luopua kostonhalustaan, jotta ei muuttuisi Zemon kaltaiseksi. Hän myös estää Zemon itsemurhayrityksen ja toimitaa hänet CIA:lle vastaamaan teoistaan. Lisäksi hän myöntää Talvisotilaalle turvapaikan Wakandasta auttaakseen tätä toipumaan lopullisesti Hydran aivopesusta.
  • Boseman palasi rooliinsa hahmon omassa sooloelokuvassa Black Panther (2018). Lokakuussa 2015 Joe Robert Cole oli mukana viimeisissä neuvotteluissa elokuvan käsikirjoittamisesta.[3] Myöhemmin saman kuukauden aikana uudeksi ensi-illaksi ilmoitettiin 16. helmikuuta 2018.[4] Tammikuussa 2016 Ryan Coogler palkattiin elokuvan ohjaajaksi ja myöhemmin paljastettiin, että hän käsikirjoitti elokuvan yhdessä Colen kanssa.[5][6] Elokuvassa T’Challa selviytyy rituaalista, joka virallistaa hänen asemansa Wakandan kuninkaana ja Mustana Pantterina. Mutta sitten hän saa vastaansa sekä vanhan vihollisensa Ulysses Klaue’n että puoliamerikkalaiseksi serkukseen paljastuneen Erik ”Killmonger” Stevensin. Kohtaaminen Killmongerin kanssa saa hänet myös kyseenalaistamaan Wakandan eristäytymispolitiikan.
  • Elokuvassa Avengers: Infinity War (2018) [7] T’Challa, Steve Rogers, Bucky sekä muut Kostajat ja wakandalaiset yrittävät puolustaa Visionia Thanoksen kätyreiden sekä Outridereista koostuvan armeijan hyökkäykseltä. Taistelu on kääntymässä voitoksi, kun Thor sekä Galaksin Vartijoiden jäsenet Rocket ja Groot saapuvat heidän avukseen, mutta sitten Thanos itse saapuu Wakandaan, tuhoaa Visionin ja saa haltuunsa kuudennen Ikuisuuskiven: Mielikiven. Kun Thanos aktivoi kivien voiman, jotta se tuhoaisi puolet maailmankaikkeuden elollisista olennoista, T’Challa oli niiden joukossa, jotka muuttuvat tomuksi.
  • Elokuvassa Avengers: Endgame (2019) hän herää henkiin, kun Bruce Banner käyttää vaihtoisesta menneisyydestä lainattuja Ikuisuuskiviä. T’Challa liittyi Kostajien rinnalle taisteluun vaihtoehtoisen menneisyyden Thanosta ja tämän armeijaa vastaan Kostajien tukikohdan raunioiden lähelle. Tony Starkin kuoltua käytettyään Ikuisuuskiviä Thanoksen ja tämän armeijan tuhoamiseen, T’Challa osallistuu hänen hautajaisiinsa Okoyen ja Shurin kanssa.
  • Elokuvassa Black Panther: Wakanda Forever (2022) T’Challa on kuollut tuntemattomaan sairauteen ja Shuri ryhtyi lopulta hänen tilalleen uudeksi Mustaksi Pantteriksi. Elokuvan lopussa paljastui, että T’Challalla oli Nakian kanssa poika nimeltä Touissant, jonka wakandalainen nimi oli myös T’Challa. Nakia oli kasvattanut pojan yksin Haitilla, kaukana valtaistuimen paineista jo Infinity Warin tapahtumista asti. T’Challa esiintyy elokuvassa vain arkistosta otetusta materiaalista tehdyissä takaumakohtauksissa, koska Chadwick Boseman kuoli syöpään elokuussa 2020.
 • Vaihtoehtoinen versio T’Challasta, Tähtilordi T’Challa (engl. Star-Lord T’Challa), esiintyi animaatiosarjan What If...? (2021–) ensimmäisellä tuotantokaudella jaksossa ”Mitä jos... T’Challasta tulisikin Tähtilordi?”. Yondu Udontan kätyrit Kraglin Obfonteri ja Taserface olivat vuonna 1988 siepanneet hänet, luullen häntä Peter Quilliksi. Väärinkäsityksestä huolimatta T’Challa lähti heidän mukaansa nähdäkseen galaksia. Seuraavien 20 aikana hän opetti Ravager-avaruusrosvoja olemaan jalompia ja auttamaan galaksin köyhiä sekä suostuteli jopa Thanoksen luopumaan Ikuisuuskivien etsimisestä. Hänelle oli uskoteltu, että Wakanda oli tuhoutunut hänen poissaollessaan. Mutta Taneleer Tivanin kokoelmasta löytyi avaruusalus, jolla wakandalaiset olivat yrittäneet etsiä T’Challaa. Pysäytettyään Tivanin, hän palasi Maahan perheensä luokse. Kauden päätösjaksossa ”Mitä jos... Seuraaja rikkoisi valansa?”, T’Challa nähtiin pelastamassa Peter Quilliä Maahan saapuneelta Egolta ennen kuin Seuraaja värväsi hänet yhdeksi Multiversumin Vartijoista pysäyttämään kaikki kuusi Ikuisuuskiveä haltuunsa saaneen Ultronin variantin.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Musta Pantteri esiintyi vuonna 2006 ensimmäisen kerran videopelissä Marvel: Ultimate Alliance lukittuna hahmona, jonka sai käyttöönsä kerättyään pelin aikana kaikki viisi pientä näköisfiguuria.
 • Toisen kerran hahmo esiintyy vuoden 2009 Marvel: Ultimate Alliance 2:ssa, jossa se ei ole pelattavana hahmona. Mustan Pantterin saa kuitenkin käyttöönsä ladattavana hahmona PlayStation 3- ja Xbox 360 -konsoleilla.

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1995 Keith David Ihmeneloset
2006 Jeffrey D. Sams Ultimate Avengers 2
2006 Phil LaMarr Marvel: Ultimate Alliance
2009 Jeffrey Bowyer-Chapman Iron Man: Armored Adventures
2009 Tim Russ Marvel: Ultimate Alliance 2
2009 Taye Diggs The Super Hero Squad Show
2010 Djimon Hounsou Black Panther
2010–2013 James C. Mathis III The Avengers: Earth’s Mightiest Heroes
2016,
2018–2019,
2021
Chadwick Boseman What If...? Captain America: Civil War
Black Panther
Avengers: Infinity War
Avengers: Endgame

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Siegel, Lucas: Marvel Announces Black Panther, Captain Marvel, Inhumans, Avengers: Infinity War Films, Cap & Thor 3 Subtitles 28.10.2014. Newsarama. Arkistoitu 26.10.2015. Viitattu 29.10.2015. (englanniksi)
 2. Strom, Marc: Chadwick Boseman to Star in Marvel's Black Panther Marvel.com. 28.10.2014. Arkistoitu 8.11.2015. Viitattu 29.10.2015. (englanniksi)
 3. Sneider, Jeff: Joe Robert Cole Nearing Deal to Write 'Black Panther' for Marvel (Exclusive) 29.10.2015. The Wrap. (englanniksi)
 4. Marvel Studios Phase 3 Update Marvel.com. 18.8.2014. Arkistoitu 10.10.2015. Viitattu 29.10.2015. (englanniksi)
 5. Strom, Marc: Ryan Coogler to Direct Marvel's 'Black Panther' Marvel.com. 11.1.2016. Arkistoitu . Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
 6. Foutch, Haleigh: 'Black Panther': Kevin Feige Reveals Ryan Coogler Is Co-Writing; Talks Filming Dates Collider. 11.4.2016. Arkistoitu . Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
 7. Reilly, Luke: Black Panther Officially Part of Avengers: Infinity War IGN. 7.5.2017. Arkistoitu . Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]