Demoni Etrigan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Demoni Etrigan on Jack Kirbyn vuonna 1972 luoma kuvitteellinen sarjakuvahahmo ja antisankari. Etrigan seikkailee DC Comicsin sarjakuvissa. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran The Demon #1 tarinassa syyskuussa 1972. Etrigan on Belial nimisen demonin poika. Etrigan kykenee siirtymään Jason Blood nimisen demonologin ruumiiseen tämän luettua loitsun, joka muuttaa hänet demoniksi. Etriganilla on keltainen iho, sarvet päässä, punaiset silmät ja verkkomaiset korvat ja hän puhuu lauseita runotyyliin. Hahmo on toiminut satunnaisena Batmanin liittolaisena.

Hahmon historiaa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Demoni syntyi yönä, jolloin Camelot, Kuningas Arthurin linna kukistettiin. Mahtava taikuri Merlin oli viimeinen, joka jäi puolustamaan linnaa noitakuningatar Morgaine Le Feyn yliluonnollisia joukkoja vastaan. Merlin laski irti Etriganin, Helvetin Demonin, Morgainen joukkoja vastaan. Mutta vaikka Etrigan aiheutti suurta tuhoa vihollisen keskuudessa, Merlin tiesi, että Camelot oli tuomittu. Hän langetti Etriganin ylle taian, joka muutti tämän ihmisen hahmoon. Etrigan eli ihmisen hahmossa seuraavat vuosisadat. Tiedossa ei ole palasiko hän paholaisen hahmoon näinä vuosina. Joka tapauksessa Etriganin ihmishahmo eli joitakin vuosia sitten Gotham Cityssä Jason Bloodin nimellä. Blood näytti olevan tietämätön paholaisminästään, kunnes hänen ylleen jälleen kerran langetettiin taika, joka muutti hänet Demoniksi. Sen jälkeen Blood on usein muuttunut Demoniksi taistellakseen Morgaine Le Feytä ja muita mystisiä paholaisia vastaan.

Aluksi Blood inhosi ja pelkäsi paholaisminäänsä ja yritti kerran jopa tuhota sen. Viime aikoina Blood on kuitenkin yrittänyt päästä tasapainoon kahden minänsä kanssa. Tässä hän ei ole täysin onnistunut, sillä hänen ihmisminänsä on tullut kylmemmäksi ja epäinhimilliseksi kun taas hänen paholaisminänsä on muuttunut julmemmaksi ja saanut samalla Bloodin älykkyyttä. Blood pelkää, että hänen ihmisminänsä vielä joskus sulautuu lopullisesti Etriganiin. Joka tapauksessa Etrigan eroaa suuresti demonisista "sukulaisistaan" Helvetissä, sillä hän puolustaa ihmisyyttä paholaisvoimia vastaan. Etrigan tekee tämän ilmeisesti Jason Bloodin inhimillisen persoonallisuuden vaikutuksesta. Viime aikoina Etrigan on alkanut puhua runomitassa, mikä tekee kuulijoihin yleensä melkoisen vaikutuksen. Etrigan on yli-inhimillisen voimakas ja nopea. Hän pystyy myös käyttämään erilaisia loitsuja sekä ampumaan helvetin-tulta käsistään ja suustaan.

The New 52 sarjakuvissa Etriganin alkuperää muutettiin. Ennen pimeää keskiaikaa Etrigan oli Rhyming Demon (joka ei vielä ollut hyvä riimimään) Luciferin palveluksessa ja liian monien närkästyneisyyksien jälkeen hän johti kapinaa. Lucifer odotti viimeiseen hetkeen asti ennen kuin luovutti hänet Merlinille: he olivat tehneet sopimuksen. Jason of Norwich oli lähetetty Camelotiin Merlinin kirjuriksi, ja hän oli yhä turhautunut elämään uskoen, että hän oli tarkoitettu suurempiin asioihin ja kärsi raivosta. Profetia osoitti, että jos Jasonilla ei olisi jonkinlaista pyrkimystä pakottaa häntä parantamaan itsensä, hänen raivonsa kasvaisi ja saisi hänet tappamaan rakkautensa, Madame Xanadun; Camelotin kukistuessa Merlin sitoi Etriganin Jasoniin yrittääkseen suorittaa tämän tehtävän.

Nyt kuolematon Jason ja Etrigan pääsivät sopimukseen ja jakoivat olemassaolonsa. Madame Xanadu alkoi matkustaa Jasonin kanssa, mutta huomasi, että Etrigan oli nyt alkanut rakastua häneenkin ja teurastaisi viattomia, jos hän luulisi hänen ja Jasonin olevan onnellisia yhdessä. Rauhoitellakseen demonia hän teeskenteli olevansa rakastunut häneen ja toimi Jasonin aisaparina.

Vuosisatojen kuluessa Jason tuli tunnetuksi nimellä Jason o' the Blood, ja Etrigan jatkoi riimiensä harjoittelua. Pimeään keskiaikaan mennessä hänestä ja Etriganista tuli seikkailijoiden "Demon Knights" -ryhmän keskus: Jason/Etrigan, Xanadu, Vandal Savage, Shining Knight, Ratsunainen, saraseenien keksijä Al Jabr (Arabiaksi Numerot) ) ja Amazon Exoristos (kreikaksi Pakollinen). He taistelivat ensin Mordrua ja Questing Queenin armeijaa vastaan ​​ennen kuin Alba Sarumin kaupunki antoi heille tehtävän palauttaa Merlin henkiin Avalonissa (sekä Jason että Etrigan olivat raivoissaan menettäessään mahdollisuuden saada hänet erottamaan heidät). Etrigan suunnitteli pettävänsä joukkuetoveriensa sielut ja Avalonin itse Luciferille saadakseen tämän suosion. Vaikka hän onnistui manipuloimaan ritareita päästämään Helvetin tunkeutumaan Avaloniin (ja tunsi salaa syyllisyyttä Xanadua kohtaan käsitellystä kohtelusta), hän joutui itse vangiksi ja käytti Questing Queenia päästäkseen sisään. Lucifer uskoi, että Etrigan oli tehnyt tämän tarkoituksella ja tuomitsi hänet; raivoissaan demoni kieltäytyi palvelemasta ketään uudelleen. Taistelun lopussa Jason sai tehtäväkseen olla Avalonin Stormwatchin jäsen, mutta hän tai Xanadu eivät halunneet palvella Merliniä sen jälkeen, kun Etrigan pakotti heidät uudelleen palvelijoikseen. Jason lupasi olla päästämättä demonia ulos niin usein.

Nykyään Etriganin ruumis on haudattu Lontooseen; selitetään, että hänen omat ystävänsä sinetöivät hänet siellä, koska hän petti heidät, mutta siitä lähtevä taika voi hallita yllä olevia henkilöitä ja lopulta vapauttaa demonin, joka hyökkää välittömästi Midnighterin ja Apollon kimppuun. Koko Stormwatch taistelee sitten Etrigania vastaan, mutta jopa tappion jälkeen hän pystyy ottamaan haltuunsa isännän ja pakenemaan.

"Trinity War" tarinan aikana Etrigan on yksi supersankareista, jotka tuntevat häiriön maagisessa tasossa, kun Shazam poimii Pandoran lippaan. The New 52: Futures End aikajanalla Zatanna on romanttisessa suhteessa Etriganiin.

Myöhemmin Etrigan liittyi Justice League Dark ryhmään, joka koostuu taikavoimia omaavista olennoista, jotka taistelevat Oikeuden Puolustajien rinnalla yliluonnollisia pahuuden olentoja vastaan. Etrigan on myös Demon Knights ryhmän jäsen.

Etriganilla on kaikki demoniin tavallisesti liittyvät rajoitukset, mukaan lukien heikkous pyhiä voimia, pyhää vettä ja rautaa kohtaan. Vaikka hänen taikuutensa on vahva, sen katsotaan olevan pienempi kuin hänen isänsä Belialilla ja velipuoli Merlin taikurilla. Lisäksi Belial myönsi "Etriganin voiman" sekä Merlinille että toiselle pojalle, Lord Scapegoatille. Hän on myös avuton niitä vastaan, joilla on tarpeeksi vahvat taikuudet hallitsemaan häntä, kuten Morgaine le Fey. Hänellä on myös sanottu olevan vahva heikkous myös tiettyihin ääniin.

Muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etrigan on esiintynyt useissa eri animaatiosarjoissa, jotka ovat Justice League, Justice League Unlimited, Batman pelottomat, The New Batman Adventures, Justice League Action, Young Justice ja Harley Quinn animaatiosarjan ystävänpäiväerikoisjaksossa. Etrigan myös esiintyy animaatioelokuvissa Justice League: The Flashpoint Paradox, Justice League Dark ja Justice League Dark: Apokolips War. Hänen ääninäyttelijänään ovat toimineet mm Dee Bradley Baker, Patrick Seitz, David Shaughnessy, John Stamos, Billy Zane, Michael T. Weiss, Ray Chase ja Kevin Conroy.

Etrigan esiintyy myös videopeleissä DC Universe Online, Scribblenauts Unmasked: A DC Comics Adventure, Lego Batman 3: Beyond Gotham ja Lego DC Super-Villains. Häntä ääninäyttelee Lego Batman 3 Liam O'Brien.

  • Teräsmies-sarjakuvalehti No 2, 1988

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]