Camelot

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kuningas Arthurin linnaa. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla Camelot.
Gustave Dorén näkemys Camelotista. Alfred Tennysonin Idylls of the King -teoksen kuvitusta vuodelta 1868.

Camelot on kuningas Arthurin linna, josta hän lähti legendaarisille sotaretkilleen ja jonne Pyöreän pöydän ritarit kokoontuivat. Camelotin linnan tarkkaa sijaintia ei tiedetä, ja sen arvellaan olevan pikemminkin kuvitteellinen roomalais-brittiläinen provinssi Rooman valtakunnan jälkeisen ajan Britanniassa.

Nimi Camelot esiintyy ensimmäisen kerran Chrétien de Troyes'n runossa Lancelot,[1] jossa kaupunki ei esiinny yhtä edustavana kuin myöhemmissä Arthurin maineteoista kertovissa legendoissa. Koska Camelotin sijainti on yhä arvoitus, ei sen olemassaolostakaan ole yhtään todisteita.

Camelot saattaa olla myös muunnos roomalaisten Colchesterille antamasta nimestä Camulodunum, joka oli Rooman Britannian provinssin pääkaupunki. Colchester sijaitsee Essexissä East Angliassa, joten sen sijainti ei täsmää Arthurin kelttiläiseen kuningaskuntaan.

Camelot maantieteessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mahdolliset Camelotin sijaintipaikat ovat:

Camelot populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Camelotin legenda. George du Maurierin kuvitusta Punch-aikakauslehdelle 17.3.1866.

Sanaa camelot käytetään joskus viitattaessa Yhdysvaltojen historiaan vuosina 19601963, jolloin sillä tarkoitetaan presidentti John F. Kennedyn hallintoa.[2] Kennedyn hallintokaudella tapahtui yhdysvaltalaisessa elämäntavassa monia uudistuksia, ja Kennedyn hallinnossa oli paljon potentiaalia ja lupausta paremmasta tulevaisuudesta. Camelot-aikakausi päättyi Kennedyn salamurhaan, jota usein verrataan kuningas Arthurin kaatumiseen.lähde?

Elokuvassa Monty Pythonin hullu maailma kuningas Arthur kutsuu Camelotia "hupsuksi paikaksi", ja Pyöreän pöydän ritarit päättävät olla menemättä sinne.

Alan Jay Lernerin ja Frederick Loewen musikaali Camelot perustuu löyhästi kuningas Arthurin legendaan. Brittiläisestä Puuha-Pete (engl.Bob the Builder) animaatiosarjasta on myös tehty Camelotiin perustuva elokuva. Tämä elokuva ei kyllä oikeastaan perustu oikeaan Camelotiin, vaan Peten isän perimään ritarilinnaan, joka nimetään Can-a-lotiksi.

Nettiroolipeli RuneScapessa Camelot on paikka, jossa pelaaja voi muun muassa tavata kuningas Arthurin ja pyöreän pöydän ritarit.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Chretien de Troyes King Arthur, and the legend of the Knights of the Round Table
  2. Camelot's spirit endures Kennedy Exhibition