Gustave Doré

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Félix Nadar, Gustave Doré, 1867
Kesä, 1860–1870
Andromeda, noin 1869
1874

Paul Gustave Doré (6. tammikuuta 1832 Strasbourg23. tammikuuta 1883 Pariisi) oli ranskalainen taiteilija, kaivertaja ja kuvittaja. Doré syntyi Strasbourgissa Ranskassa ja julkaisi ensimmäisen kuvitetun tarinansa 15-vuotiaana. Hänestä tuli kirjojen kuvittaja, ja hän sai töikseen kuvittaa mm. François Rabelais'een, Honoré de Balzacin ja Danten teoksia.

Vuonna 1853 häntä pyydettiin kuvittamaan lordi Byronin töitä. Tämän jälkeen hän sai Englannista lisää tilaustöitä, ja hän kuvitti esimerkiksi englantilaisen Raamatun, josta tuli suuri menestys (1865). Vuonna 1867 Dorélla oli suuri näyttely Lontoossa, ja sen jälkeen perustettiin New Bond Streetille Dorén galleria.

Vuonna 1869 Doré aloitti yhdessä Blanchard Jerroldin kanssa tehdä kattavaa kuvateosta Lontoosta. London: A Pilgrimage julkaistiin vuonna 1872. Satakahdeksankymmentä kaiverrusta sisältänyt kirja oli taloudellinen menestys Dorélle, vaikka kriitikot eivät siitä pitäneetkään.

Lontoon kuvien jälkeen Doré sai töitä myös muilta brittikustantajilta. Hänen myöhempiä töitään ovat mm. John Miltonin Kadotettu paratiisi ja Danten Jumalainen näytelmä. Dorén töitä julkaistiin myös Illustrated London News -nimisessä lehdessä. Hän jatkoi kirjojen kuvittamista aina kuolemaansa saakka.

Saksalainen kirjailija Walter Moers on kirjoittanut kirjan Hurja matka halki yön Dorén töiden pohjalta.

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raamatun kuvituksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Enemmän kuin mikään muu ovat Dorén piirrokset 1800-luvun jälkipuoliskolta muovanneet ihmisten mielikuvia Raamatun henkilöistä ja paikoista.[1]

Dorén veistoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Otavan Iso Fokus, Kertovasti kuvitettu 8-osainen tietosanakirja, Osa 6, s. 3357, Otava 1974 ISBN 951-1-01236-3

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Otavan Iso Fokus, s. 3357

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Gustave Doré.