François Rabelais

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
François Rabelais
Francois Rabelais - Portrait.jpg
Henkilötiedot
Syntynytn. 14831494
Chinon, Ranska
Kuollut1553
Pariisi
Kansalaisuus ranskalainen
Ammatti kirjailija, lääkäri, humanisti
Kirjailija
SalanimiAlcofribas Nasier, Maistre Alcofribas Nasier ja M. Alcofribas [1]
Esikoisteos Dipsodien kuningas
Pääteokset Suuren Gargantuan hirmuinen elämä
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

François Rabelais (n. 14831494 Chinon, Ranska1553 Pariisi) oli ranskalainen renessanssiajan humanisti ja kriittis-humoristinen kirjailija.

Rabelais oli asianajajan poika. Hän opiskeli fransiskaaniluostarissa noviisina keskiajan teologiaa ja antiikin kieliä. Hän kääntyi benediktiiniksi ja jätti lopulta luostarielämän siirtyen maallistuneeksi papiksi. Rabelais opiskeli ja vaikutti useissa yliopistoissa kuten Poitiers’ssa, Pariisissa, Montpellier’ssa ja Lyonissa ja vieraili Itävallassa sekä Torinossa, Italiassa. Hän vaikutti lääkärinä ja tunsi esimerkiksi anatoomikko Andreas Vesaliuksen sekä Ambroise Parén.

Rabelais suututti kirjoituksillaan sekä katolisen kirkon edustajat että Sorbonnen akateemikot. Vuodesta 1532 alkaen ilmestyneen viisiosaisen teossarjansa kaksi ensimmäistä osaa, Gargantua ja Pantagruel, hän julkaisi salanimellä Alcofribas Nasier (anagrammi nimestä François Rabelais). Julkaistuaan seuraavan osan (Kolmas kirja) omalla nimellään hänet julistettiin pannaan. Viides kirja ilmestyi postuumisti ja sen tekijyys on osittain kiistanalainen. Rabelais käsitteli aikaansa nähden epäsovinnaisesti muun muassa kuolemaa. Teossarja on osittain suomennettu nimellä Suuren Gargantuan hirmuinen elämä, Ville Keynäs on suomentanut kolmannen ja neljännen kirjan[2].

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pantagruel: Dipsodien kuningas. Totuudenmukaisesti kerrottuna, ynnä hänen hirmuiset sankarityönsä ja urotekonsa kirjoittanut herra Alcofribas-vainaa, Kvintessenssin tislaaja. (Pantagruel, roy des Dipsodes, restitué à son naturel, avec ses faicts et prouesses espoventables. Composez par feu M. Alcofribas, Abstracteur de Quinte Essence, 1532.). Suomentanut Erkki Salo. Kuopio: Kustannuskiila, 1989. ISBN 951-657-290-1.
  • Suuren Gargantuan hirmuinen elämä. (La vie très horrificque du grand Gargantua, père de Pantagruel, 1534.). Suomentanut Erkki Ahti. Runot suomentanut V. Arti. Kuvittanut Gustave Doré. Jyväskylä: Gummerus, 1947.
  • Pantagruelin kolmas kirja. (Le tiers livre des faicts et dicts héroïques du bon Pantagruel, 1546.). Suomentanut Ville Keynäs. Helsinki: WSOY, 2009. ISBN 978-951-0-34903-8.
  • Pantagruelin neljäs kirja. (Le Quart Livre, 1552.). Suomentanut Ville Keynäs. Helsinki: Siltala, 2014. ISBN 9522342270.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.