Kadotettu paratiisi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee John Miltonin runoelmaa. Katso myös täsmennyssivu Paradise Lost.
Kadotetun paratiisin ensipainoksen nimilehti

Kadotettu paratiisi (engl. Paradise Lost) on eeppinen runoelma, jonka englantilainen runoilija John Milton kirjoitti esikuvinaan Homeros ja Vergiliuskenen mukaan?. Teos julkaistiin vuonna 1667, mutta Milton oli aloittanut sen kirjoittamisen jo pari vuotta aikaisemmin.[1]

Aluksi kirja ilmestyi kaksiosaisena, ja se on kirjoitettu riimittömin säkein eli niin sanotuilla silosäkeillä, loppusoinnuttomalla jambimitalla, jota edellisen aikakauden näytelmärunoilijat olivat käyttäneet. Runoelma ilmestyi aikana, jolloin loppusoinnut olivat tulleet muotiin. Milton nojautui kreikkalaisiin ja roomalaisiin eepoksiin ja hylkäsi loppusoinnut "barbaarisen aikakauden keksintöinä".[2] Toinen painos otettiin vuonna 1674. Kyseinen painos on jaettu kahteentoista osaan, Vergiliuksen Aeneis-runoelman tapaan ja sitä on koristeltu vähäisin lisäyksin.

Runoelma käsittelee kristillisperäistä näkemystä ihmisen alkuperästä. Tämä koetaanselvennä Aatamin ja Eevan kiusauksena, jonka alkuperä on Saatanasta. Myös heidän karkotuksensa Eedenin puutarhasta tulee käsitellyksi.

Teoksen on suomeksi kääntänyt Yrjö Jylhä vuonna 1933.[3]

William Blaken kuvitusta Kadotettuun paratiisiin (1808): Eevan kiusaus ja syntiinlankeamus
Gustave Dorén kuvitusta Kadotettuun paratiisiin (1866)

Suomennos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Milton, John: Kadotettu paratiisi: Runoelma. (Paradise lost: A poem, 1667.) Suomentanut Yrjö Jylhä. Elämäkerran ja selitykset kirjoittanut Eino Railo. 3. painos, näköispainos (1. painos 1933). Helsinki: WSOY, 2000. ISBN 951-0-25253-0.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hansen, Ad: Englanti, Yleinen kirjallisuuden historia 3. Tanskan kielestä suomentanut Otto Manninen. Suomal. kirjall. seuran kirjapainon osakeyhtiö Helsingissä: Otava, 1900.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hansen 1900, s. 109
  2. Hansen 1900, s. 111-112
  3. [1]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]