Syntiinlankeemus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Aadamin ja Eevan syntiinlankeemus Rembrandtin etsauksessa.

Syntiinlankeemus on kristinuskon opissa tapahtuma, jossa perisynti saapui ihmiskunnalle ensimmäisten ihmisten, Aadamin ja Eevan kautta. Syntiinlankeemusoppi on kristitty tulkinta Raamatussa esiintyvästä mytologisesta tapahtumasta. Aadam ja Eeva luotiin Edenin paratiisiin, mutta karkotettiin sieltä heidän syötyään kielletyn puun hedelmää. Tapahtumalle on useita erilaisia tulkintoja eri uskonnoissa.

Kertomus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Mooseksen kirja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syntiinlankeemusopin pohjalla oleva kertomus esiintyy 1. Mooseksen kirjassa, joka on osa sekä kristittyjen että juutalaisten pyhiä kirjoituksia. Siinä kerrotaan miten Jumala loi ihmisen maan tomusta ja puhalsin häneen elämän henkäyksen, niin että hänestä tuli elävä sielu[1]. Jumala asetti ihmisen Eedenin puutarhaan, jossa kasvoi kaikenlaisia puita. Puutarhan keskellä kasvoi Elämän puu sekä Hyvän ja pahan tiedon puu. Ihminen sai Jumalalta luvan syödä kaikista muista puista paitsi Hyvän ja pahantiedon puusta. 1. Mooseksen kirjan 2:16, 17:ssä[2] Jumala kieltää ensimmäistä ihmistä syömästä hyvän ja pahan tiedon puusta ja sanoo, että tuon kiellon rikkomisesta olisi seurauksena kuolema.

Käärme, Jumalan luomista eläimistä ”kavalin” tai ”ovelin”, houkutteli naisen syömään kielletystä puusta. Nainen söi ja sai miehenkin syömään kiellettyä hedelmää, minkä seurauksena he pelästyivät alastomuuttaan ja yrittivät piiloutua Jumalalta. Mies syytti naista ja nainen käärmettä tapahtuneesta. Jumala langetti käärmeelle, miehelle ja naiselle rangaistukset tapahtuneesta ja karkotti ihmiset paratiisista, jotteivät he tapahtuneen jälkeen söisi Elämän puusta ja eläisi ikuisesti.

Kristitty tulkinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Jumala oli luonut kaiken, hän sanoi että se oli erittäin hyvää[3]. Jumala ei siis luonut Paholaista, mutta loi kylläkin persoonan, josta tuli Paholainen. Enkeli josta tuli Saatana oli alun perin Jumalalle uskollinen enkelipoika. Kuten kaikilla muillakin älyllisillä luomuksilla tuolla enkelillä oli vapaus valita, toimiako oikein vai väärin. Tämä enkeli päätti käyttää vapauttaan itsekkäisiin tarkoituksiin. Hän halusi saada osakseen sen palvonnan, joka kuului Luojalle[4].

Saatana käytti käärmettä houkutellessaan Eevan tekemään syntiä. Ilmestyskirja paljastaa käärmeen oikean henkilöllisyyden[5].

Kun Aadam teki syntiä, hänellä ja Eevalla ei ollut lapsia. He saivat lapsia vasta syntiinlankeemuksen jälkeen[6]. Epätäydellisinä ihmisinä he eivät voineet saada täydellisiä lapsia. Näin synnin seuraus, kuolema, levisi kaikkiin ihmisiin[7][8].

Koraani[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Islaminuskoisten pyhässä kirjassa Koraanissa on hedelmän syömisestä ja karkotuksesta oma kertomuksensa, al-Arafin suuran jakeissa 7:11–27. Islamissa, toisin kuin kristinuskossa ja juutalaisuudessa, nainen ja mies tiesivät viettelijän olevan Paholainen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]