Hyvän ja pahan tiedon puu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee uskonnollista käsitettä. Hyvän ja pahantiedon puu on myös elokuva.
Aadam ja Eeva Hyvän ja pahan tiedon puun ääressä Eedenin puutarhassa. Lucas Cranach vanhemman (1472–1553) maalaus.

Hyvän ja pahan tiedon puu on Raamatun ensimmäisessä Mooseksen kirjassa mainittu puu Eedenin puutarhassa (1. Moos. 2:9). Jumala kieltää ihmistä syömästä puun hedelmiä, koska hän oli silloin kuoleman oma[1]. Hän saisi tiedon hyvästä ja pahasta. Käärme, jonka kristinusko on sittemmin tulkinnut olevan Saatana, kuitenkin viettelee Aadamin ja Eevan syömään hedelmän.

Kun rike paljastui, Jumala karkotti ihmisen pois Eedenistä ja kirosi maan,[1] jotta he eivät söisi Elämän puusta ja saisi elää ikuisesti. Kristinuskon opin mukaan tästä rikkeestä seurasi perisynti jokaisen ihmisen kannettavaksi. Usein hyvän ja pahan tiedon puun hedelmä kuvataan omenana, mutta Raamatussa ei mainita hedelmän tarkempaa laatua.

Cyrus H. Gordonin ja Gary A. Rendsburgin mielestä puun nimi on merismi eli synekdokee, jossa kaikkiin tai kokonaisuuteen viitataan vastakohtien avulla. Tässä tapauksessa Hyvän ja pahan tiedon puu tarkoittaisi kaiken tiedon puuta[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b G. H. von Wright: Hyvän ja pahan tiedon puu Duodecim-lehti 1997;113(1):1321-
  2. Fall of Man | Bible, Painting, Genesis, & Dürer | Britannica www.britannica.com. 21.3.2024. Viitattu 3.5.2024. (englanniksi)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]