Baabelin torni

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pieter Brueghelin maalaus Baabelin torni vuodelta 1563.

Baabelin torni (uudessa raamatunkäännöksessä Babylonin torni, heprean sanasta Bābhel, 'sekaannus', assyrialais-babylonialaisesta sanasta bāb-ili, 'Jumalan ovi') oli muun muassa Raamatun Ensimmäisen Mooseksen kirjan kertomuksen (1. Moos. 11) mukaan korkea torni, jota Nooan jälkeläiset[1] ryhtyivät rakentamaan vedenpaisumuksen jälkeen Baabelin[2] kaupunkiin.

Raamatun mukaan ihmiskunta tunsi olevansa yksikielinen ja yksimielinen, ja he halusivat rakentaa tornin maamerkiksi ja tavoittaakseen taivaan. Siksi Jumala sekoitti ihmisten kielet ja ihmiset hajaantuivat ympäri maailmaa. Kertomus on Raamatun selitys ihmisroduista ja ihmiskunnan jakautumisesta eri kansoihin, joilla on omat kielensä.

Mesopotamian zikkuratit, Etemenanki keskellä Babylonissa.

Baabelin tornilla lienee viitattu Etemenanki-temppeliin, joka oli rakennettu Babylonian pääjumalalle Mardukille. Rakennuksesta ja sen mittasuhteista on olemassa uus- ja myöhäisbabylonialaisia nuolenpäätekstejä.[3] Kaupungissa olleet juutalaiset nimittivät Etenemankia Baabelin torniksi.[4] Rakennus oli seitsemänkerroksinen ja noin 90 metriä korkea zikkurat, joka oli kaupungissa hallitsevalla paikalla.[5] Sitä käytettiin tähtitieteellisiin havaintoihin. [2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Porrasramppi Urissa, missä on parhaiten säilynyt zikkurat.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kodin uusi tietosanakirja, s. 70.
  2. a b Tietojätti, s. 91.
  3. ”Baabelin torni”, CD-Facta. Helsinki: WSOY, 1998. ISBN 951-0-23152-5.
  4. Muinaisten kulttuurien arvoitukset, s. 92.
  5. Matti Konttinen (toim.): Antiikin kansoja ja valtioita, s. 78.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]