RuneScape

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
RuneScape
Kehittäjä Jagex
Julkaisija Jagex
Jakelija Jagex
Suunnittelija Andrew Gower
Pelimoottori Runetek 5
Julkaistu RuneScape - 4. tammikuuta, 2001
RuneScape 2 - 29. maaliskuuta, 2004
RuneScape HD - 1. heinäkuuta, 2008,
RuneScape 3 - 22. heinäkuuta, 2013
Lajityyppi MMORPG
Pelimuoto moninpeli
Ikäluokitus 13
Alusta Microsoft Windows, OS X, Linux, Android
Jakelumuoto digitaalinen lataus
Vaatimukset

Minimivaatimukset: 512 MB RAM, 1 GHz CPU,
Sun Java 1.6.10

RuneScape HD:
512 MB RAM, 1,5 GHz CPU, GeForce4, DirectX 9.0c
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

RuneScape on Jagexin kehittämä fantasiamaailmaan sijoittuva massiivinen monen pelaajan verkkoroolipeli (MMORPG), joka julkaistiin vuoden 2001 tammikuussa. Peliin on luotu yli 200 miljoonaa käyttäjätiliä[1] ja se on Guinness World Recordsin mukaan maailman suosituin ilmainen MMORPG.[2] Ilmaisversion lisäksi pelistä on myös kuukausimaksullinen versio.

RuneScape sijoittuu Gielinorin keskiaikaiseen fantasiamaailmaan, joka on jaettu erilaisiin kuningaskuntiin, alueisiin ja kaupunkeihin. Pelaaja voi liikkua fantasiamaailmassa jalan, teleportti-loitsuilla tai käyttää erilaisia kulkuvälineitä kuten liidokkeja tai laivoja. Jokainen alue tarjoaa pelaajalle erilaiset aktiviteetit, viholliset ja tehtävät.

Maailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli sijoittuu Gielinor-nimiseen keskiajan kaltaiseen fantasiamaailmaan. Gielinor jakaantuu Misthalinin, Asgarnian ja Kandarinin kuningaskuntiin, Karamja-saareen, Kharidian-aavikkoon, erämaahan (Wilderness) ja haltiamaahan (Elven Lands) ja lukuisiin muihin alueisiin, kuten saariin ja luolastoihin.[3] Ilmaiseksi RuneScapea pelaava (F2P) voi liikkua vain rajoitetulla alueella, kun taas joillekin alueille voi siirtyä vain maksava jäsen (P2P).

Gielinor on täynnä eri rotuisia NPC:itä, joiden kanssa pelaaja voi olla vuorovaikutuksessa esimerkiksi juttelemalla, tappelemalla tai käymällä kauppaa. Pelissä esiintyvät rodut ovat hyvin yleisiä fantasiagenressä; näitä ovat muun muassa peikot, trollit, haltiat, demonit ja kääpiöt.

Wilderness[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chaos Temple Wildernessissä.

Wilderness (suom. erämaa tai korpimaa) on Gielinorin pohjoisosassa oleva alue, jossa pelaajat pystyvät taistelemaan toisiaan vastaan. Kaikkein pohjoisimmassa osassa on aidalla erotettu alue Deep Wilderness, jonne pääsevät vain maksavat jäsenet. Wildernessissä on myös paljon eri tietokoneen ohjaamia NPC-hahmoja aina 1-tasoisesta (taistelutaso eli combat level) Rotasta 10 000 tasoiseen Voragoon. Dungeoneering-tehtävä Fremennik Sagasin mukana tuli myös 9001-taistelutasoinen Ferret of doom, jota ei kuitenkaan ole mahdollista tappaa. Pelaajat voivat taistella Wildernessissä keskenään. Tämä on kuitenkin mahdollista vain, jos Wilderness level (erämaataso) on suurempi tai yhtä suuri kuin keskinäisten combat-levelien erotus. Wilderness level on sitä suurempi, mitä pohjoisempaan erämaassa pelaaja kulkee. Pelin taustatarinassa Wilderness on jäännös jumalsodista (Godwars), joissa osa maata tuhoutui. Wilderness kärsi sodista eniten eikä alue vieläkään ole parantunut. Mahdollisuus taistella toisia pelaajia vastaan Wildernessissä (PvP, player vs player) poistettiin joulukuussa 2007. Sen tilalle tuli minipeli Bounty Hunter. Wildernessissä sijaitsivat ennen myös minipelit Fist of Guthix ja Clan Wars, jossa klaanit voivat järjestää sotia toisiaan vastaan (nämä minipelit siirrettiin helmikuussa 2011 Faladorin pohjoispuolella sijaitsevaan luolaan). Lokakuusta 2008 helmikuuhun 2011 oli PvP-palvelimia, joissa pelaajat voivat taistella muita pelaajia vastaan ympäri RuneScapea. Kesäkuussa 2009 RuneScapeen tuli myös Bounty Worldejä, joissa pelaajat voivat taistella muita pelaajia vastaan Wildernesissä [4]

24 joulukuuta 2010 RuneScapea hallinnoiva Jagex piti pelaajien kesken äänestyksen siitä, palautetaanko ns. vanhan Wildernessin taistelumahdollisuudet peliin. Äänestykseen osallistui yli 1,2 miljoonaa käyttäjää ja noin 91% kannatuksella Jagex päätti palauttaa Wildernessin.[5] Wilderness palautettiin 1. helmikuuta 2011.[6]

Killat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

RuneScapessa on erilaisia kiltoja (guild). Suurin osa killoista on maksaville jäsenille, mutta myös ilmaispelaajille on olemassa muutama kilta. Killat eivät ole muiden MMO-pelien tapaan yhteisöjä vaan erityisiä alueita, joissa on erilaisia apuvälineitä liittyen killan teemaan. Esimerkiksi kokkien killassa (Cooks' guild) on muun muassa mylly, hella ja pankki. Jotta kiltataloon pääsee sisään, vaaditaan siihen yleensä tietty taitotaso tai tehtävä.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja ampumassa karhua jousella.

Pelaaja esiintyy pelissä ihmisavatarina. Roolipelille tunnusomaisesti peli ei noudata tiettyä juonta, vaan pelaaja voi asettaa vapaasti omat tavoitteet ja päämääränsä. Pelaaja voi kehittää esimerkiksi erilaisia taitoja, suorittaa tehtäviä ja taistella hirviötä tai muita pelaajia vastaan. Pelaajat voivat olla vuorovaikutuksessa keskenään käymällä esimerkiksi kauppaa, juttelemalla, pelaamalla minipelejä tai tappamalla yhdessä erilaisia vihollisia.

Pelissä on 27 eri taitoa, joista 17 on saatavilla ilmaispelaajille. Taidot on jaettu combat- ja skilling-taitoihin. Combat-taidot kehittävät hahmon combat-tasoa ja auttavat taistellessa, kun taas skilling-taidot antavat pelaajalle muun muassa mahdollisuuden kokata, kaataa puita ja sytyttää polttopuut tuleen, kalastaa, tehdä riimuja ja valmistaa aseita ja haarniskoja. Taidot kehittyvät tekemällä niille tarkoitettuja aktiviteettejä tai tehtävistä saaduilla palkinnoilla.

Tavarat pelissä säilyvät repussa, johon mahtuu 28 esinettä tai hahmon päällä. Pelaaja voi myös tallettaa tavaroitaan lähes mihin tahansa pelin pankeista, ja hän voi asettaa pankkiinsa pin-koodin hahmovarkauksien varalta. Pelaaja voi käydä kauppaa toisten pelaajien kanssa, myydä tavaroitaan erilaisiin kauppoihin tai tehdä tarjouksen Grand Exchange -pörssiin.

Kuollessaan pelaaja saa päättää, mitkä kantamansa esineet haluaa pitää maksua vastaan ja respawn-paikkansa. Lisäksi tietyt tavarat, kuten rahat, saa pitää automaattisesti. Taitoihin kuoleminen ei vaikuta. Kun pelistä kirjautuu ulos, hahmo poistuu pelistä mutta säilyttää tavaransa. Peli jatkuu kirjautumisen jälkeen samasta paikasta.

Kaukosiirtymiseen (teleport) tehtiin päivityksenä Home Port eli loitsu, joka siirtää eksyneen pelaajan takaisin Lumbridgeen, Edgevilleen tai Lunar Islandille pelaajan loitsukirjasta (Spell Book) riippuen. Loitsu ei vaadi runeja (loitsuihin käytettävät riimukivet). Sillä ei voi paeta taistelusta, nykyään home portia voi käyttää milloin vain itse haluaa. Jos rupeat taistelemaan tai joku rupeaa taistelemaan kanssasi, taistelu keskeyttää loitsun suorittamisen.

Klaanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

RuneScapessa on mahdollista myös tehdä oma klaani tai liittyä jo olemassa olevaan klaaniin. Klaanin jäsenet voivat muun muassa tappaa erilaisia NPC:tä yhdessä tai taistella muita klaaneja vastaan Clan Wars -minipelissä. Ohjeetkin ovat hyvin selvät. Klaani haastaa klaanin ja se, kumpi saa tapettua toisen klaanin kaikki jäsenet, selviytyy kyseinen klaani voittajaksi. Clan Wars -minipelissä ei saa toisten pudottamia tavaroita, jos ennen pelin alkua valitsee 'items safe mode'.

2011 peliin tuli virallisempia klaaneja. Omalla klaanilla on myös oma Clan Chat, jossa klaanin jäsenet voivat jutella keskenään. Klaanimestarin on myös mahdollista muokata viitta ja keppi, joita myös muut klaanilaiset voivat käyttää.

Kaupankäynti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

RuneScapen valuuttana toimivat kultarahat (gold pieces, gp, coins). RuneScapessa on monenlaisia kauppoja, joissa myydään muun muassa leipää, aseita ja kalastustarvikkeita. Pelaajat voivat myös tehdä vaihtokauppoja keskenään. Rahaa voi hankkia esimerkiksi myymällä tavaroita, saamalla niitä palkinnoksi tehtävistä tai tappamalla tietokoneen ohjaamia eläimiä ja ihmisiä (NPC).

Grand Exchange on pörssi, josta voi ostaa ja myydä melkeinpä mitä tavaraa tahansa. Se sijaitsee Varrockin, RuneScapen tärkeimmän kaupungin, läntisen pankin pohjoispuolella. Grand Exchangessa osto- ja myyntitarjoukset ovat yhteiset kaikkien RuneScapen palvelinten välillä, eli todennäköisyys kaupan onnistumiseen on suurin mahdollinenlähde?. Ilmaispelaajilla on mahdollista olla kolme samanaikaista kaupankäyntiä samaan aikaan ja maksavilla pelaajilla kahdeksan.

Taidot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taidot ovat RuneScapessa pelaajan avatarin ominaisuuksia, joiden avulla pelaajat voivat suorittaa erilaisia toimintoja pelin aikana. Taitoa käyttämällä saa kokemuspisteitä (experience points, exp), jotka nostavat tasoa (level). Tasot ovat yhdestä 99:ään, paitsi Dungeoneeringissa, jossa maksimitaso on 120 (tosi taitomestaruus, true skill mastery). Mitä suurempi taso pelaajalla on jossakin taidossa, sitä vaativampia ja tuottavampia toimintoja hän pystyy suorittamaan, ja sitä enemmän kokemusta seuraavan tason saavuttaminen vaatii. Tasolla 99 jäsenet voivat ostaa 99000 kultarahalla taitoaan kuvaavan taitoviitan (skillcape). Taitoviitan käyttäjä voi tehdä Skillcape-Emoten, joka vaihtelee eri taidoissa. Maaliskuun 3. päivän päivityksessä lisättiin Max cape (Kaikki taidot 99, hinta 2.475m, eli 99k x 25), sekä lukuisia muita viittoja (Completionist cape, completionist (t) cape, clan cloakit...)

Taitoja on yhteensä 27 ja ne jaetaan neljään ryhmään. Näistä taidoista tähdellä merkittyjä voivat käyttää vain jäsenet.[7]

Taisteleminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä voi taistella useimpia tietokonehahmoja vastaan missä vain, poikkeuksena esimerkiksi kauppiaat. Ihmispelaajia vastaan voi taistella vain tietyillä alueilla. Taistelussa punaiset täplät merkitsevät vauriopisteitä ja vihreät täplät myrkkyjen aiheuttamaa vauriota. Niiden lukuarvo vähennetään vastustajan kestopisteistä (life points) [8]. Kun kestopisteet tippuvat nollaan, hahmo kuolee. Kestopisteitä voi palauttaa erilaisilla ruoilla, juomilla ja rukouksilla.[9] Oranssit täplät merkitsevät sairauksia, mutta ne eivät kuluta kestopisteitä vaan muita taistelutaitoja.

Hahmoilla on taistelutaso (combat level), joka kertoo kuinka hyvä taistelija hahmo on. Hahmot ovat taistelijatyypiltään joko lähitaistelijoita (melee), kaukotaistelijoita (ranged) tai maageja (magic). Näiden etua toisiaan vastaan nimitetään taistelukolmioksi (combat triangle): lähitaistelijat ovat heikkoja maageja vastaan mutta vahvoja kaukotaistelijoita vastaan. Vastaavasti maagit ovat vahvoja lähitaistelijoita vastaan mutta heikkoja kaukotaistelijoita vastaan. Kaukotaistelijat taas ovat vahvoja maageja vastaan mutta heikkoja lähitaistelijoita vastaan. Hahmon taisteluteho riippuu kahdeksasta eri taidosta, joita ovat hyökkäys (attack), voima (strength), puolustus (defence), kesto (constitution), jousiammunta (ranged), taikuus (magic), rukoilu (prayer) ja kutsuntataito (summoning).

Tehtävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

RuneScapessa tehtävien (quests) suorittamisesta saa aina tehtäväpisteitä (quest points) ja yleensä myös muita palkkioita, kuten kokemusta (XP) siinä käytettyihin taitoihin. Ilmaisversiossa tehtäviä on 20, mutta jäsenille mahdollisia on yli 250. Jotkin tehtävät avaavat hahmolle uusia mahdollisuuksia tai sallivat oikoteiden käyttämistä, esimerkiksi Prince Ali Rescuen tehtyään pelaaja pääsee ilmaiseksi Al'Kharidin portista[10] ja Fishing Contestin voitettuaan voi käyttää White Wolf Mountainin tunnelia.[11][12]

Minipelit (minigames) ovat RuneScape-hahmolla pelattavia pelejä. Ilmaisversiossa on kolme minipeliä, muita voivat pelata vain maksavat jäsenet. Erilaisia minipelejä on kymmeniä, joista osaa pelataan yksin, osaa yhdessä muiden pelaajien kanssa. Suosittuja minipelejä ovat mm. Castle Wars (lipunryöstö), Duel arena (kaksintaisteluareena) ja Pest control (pelaajat taistelevat yhdessä NPC:itä vastaan)[13]

Peliin tehtiin erilaisia satunnaisia tapahtumia (Random events) hankaloittamaan automaattisilla ohjelmilla (macro, auto bots) huijaavia pelaajia. Satunnaisessa tapahtumassa tavoitteena on suorittaa yksinkertainen tehtävä, esimerkiksi valita tavara joka ei kuulu joukkoon. Satunnaisen tapahtuman jälkeen reppuun ilmestyy paketti jonka avaamalla esille tulee valikko, josta voi valita erilaisista vaihtoehdoista mieleisimmän.[14]

Yhteisö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maat, joissa sijaitsee RuneScapen palvelimia

Elokuussa 2009 eri puolilla maailmaa oli yhteensä 171 RuneScapen palvelinta (engl. Servers), joita kutsutaan RuneScapessa nimellä world, eli maa. Palvelimia sijaitsee Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Alankomaissa, Australiassa, Ruotsissa, Suomessa, Belgiassa, Irlannissa, Norjassa, Tanskassa, Uudessa-Seelannissa, Meksikossa, Ranskassa ja Intiassa.[15] Suuri määrä palvelimia hajautettuina ympäri maapalloa pyrkii tarjoamaan eri maissa pelaaville pelaajiille mahdollisimman hyvän yhteyden.

Jokaiselle palvelimelle pystyy kirjautumaan samanaikaisesti noin 2000 pelaajaa, jonka ansiosta RuneScapen maksimikapasiteetti on yli 340 000 pelaajaa. Palvelimet on jaoteltu sekä ilmaisiin, että maksullisiin palvelimiin, joihin voi kirjautua vain pelin jäsenyydestä maksanut pelaaja (engl. Member). Osa palvelimista on tarkoitettu pääasiassa tiettyä aktiviteettia varten, jonka ansiosta pelaajien on esimerkiksi helpompi muodostaa isompia joukkueita minipeleissä.

Valvonta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

RuneScapessa on 18 sääntöä, joiden tarkoitus on taata kaikille pelaajille hyvä pelinautinto. Muun muassa toisten haukkuminen, törkeä kielenkäyttö, huijaaminen, tunnusten ostaminen, valheellinen ylläpitäjänä esiintyminen, sivujen mainostaminen ja kolmansien osapuolien ohjelmien eli bottien käyttö on kielletty. Pelaajat voivat itse ilmoittaa sääntöjä rikkovasta pelaajasta painamalla pelin oikeassa alakulmassa sijaitsevaa "Report abuse" -nappia. Napin käyttäminen lähettää Jagexille tekstilogin tapahtuneesta.

Peliin valitaan myös valvojia (player moderator) tavallisten pelaajien joukosta. He ovat kuin normaaleja pelaajia, mutta heille on annettu muutamia lisäoikeuksia, joiden avulla he voivat valvoa peliä. He voivat mykistää (mute) sääntöjä rikkovan pelaajan 48 tunnin ajaksi ja he voivat lähettää väärinkäyttöraportteja, jotka tarkistetaan nopeammin kuin normaalien pelaajien lähettämät raportit. Heillä on oikeus player moderaattorien omaan alueeseen (Player moderator centre), jossa on työkaluja, joilla he voivat moderoida paremmin. Player moderaattorien nimimerkin vieressä näkyy aina hopeinen kruunu kun hahmo puhuu. Player moderaattorit eivät saa palkkiota tekemästään työstä.

Jagexin työntekijöillä on omat tunnuksensa peliin. He eivät käytä näitä tunnuksia pelaamiseen, vaan ovat pelissä silloin tällöin auttamassa pelaajia tai tarkastelemassa vakavaa sääntörikkomusta. Jagex-moderaattoreilla on paljon enemmän oikeuksia kuin player-moderaattoreilla. Heidän nimimerkkiensä vieressä näkyy aina hahmon puhuessa kultainen kruunu. Myös RuneScapen omalla foorumilla heidän viesteissään on samanlainen kultainen kruunu.

Foorumin moderaattoreilla on oikeuksia foorumilla, mutta ei pelissä. Heillä on foorumin valvomiseen tarvittavat oikeudet. Heillä on aina vihreä kruunu nimensä vieressä sekä vihreä tausta viesteissään, kun he kirjoittavat viestin foorumille. Foorumimoderaattorit eivät saa minkäänlaista palkkaa työstään.

Moderaattoreiden kruunua ei voi panna pois päältä, eikä oikea moderaattori sano pelissä olevansa moderaattori toisella hahmollaan. Jos pelaaja näkee, että joku väittää olevansa moderaattori pelissä, eikä hänellä ole hopeista tai kultaista kruunua, hän voi ilmoittaa pelaajasta Jagexille peliruudussa olevan "Report Abuse" -napin avulla.[16]

Jäsenyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliä voi pelata ilmaiseksi, mutta pelistä maksavat jäsenet (engl. members) saavat muun muassa auki koko pelimaailman sekä huomattavasti enemmän taitoja, tavaroita, tehtäviä ja minipelejä. Ilmaisversio pelistä sisältää mainoksia. Pelissä on kuukausikohtainen hinnoittelu ja jäsenmaksun voi suorittaa luottokortilla, puhelimella, tilisiirrolla, kirjeitse ja monella muulla eri tapaa. Kuukausihinta on maksutavasta riippuen viiden ja kymmenen euron välissä.

Kehityshistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin historia juontuu vuoteen 1998, jolloin pelin pääkehittäjä Andrew Gower kehitti DeviousMUD:n. Tätä versiota on kutsuttu myöhemmin RuneScapen versioksi 0.1. Versiota ei koskaan päästetty julkiseen levitykseen. Myöhemmin vuonna 1999 Gower jatkokehitti version 0.2, jota myös pääsi rajoitetusti testaamaan noin viikon verran.[17]

Andrew sekä hänen veljensä Paul Gower kehittivät pelin täysin uudestaan ja julkaisivat RuneScapen ensimmäisen beetaversion 4. tammikuuta 2001. Tästä RuneScape 1.0:sta käytetään nykyään myös nimeä RuneScape Classic jota pystyi pelaamaan vuosina 2001-2006. Vuoden 2001 joulukuussa Gowerit ja Constant Tedder perustivat Jagexin huolehtimaan RuneScapen liiketoiminnasta.[18]

Ensimmäistä versiota kehitettiin ja uusia ominaisuuksia lisättiin runsaasti, mutta varsinaista versiopäivitystä ei tehty ennen vuotta 2003, jolloin julkaistiin RuneScape 2.0:n betaversio. Vuonna 2004 julkaistiin RuneScape 2.0 virallisesti. RuneScapen versio 2.1 julkistettiin vuoden 2006 toukokuussa. Vuoden 2006 syyskuussa RuneScapen ulkoasua uudistettiin.

Jagex päivitti RuneScapen pelimoottorin 16. toukokuuta 2006, joka vähensi pelin lataamisaikaa ja vähensi tietokoneen muistivaatimuksia.[19] Pelimoottori päivitettiin uudestaan 27. kesäkuuta tulevaisuuden uudistusten varalle.[20]

Oldschool Runescape, joskus myös 2k7scape on Jagexin RuneScape-versio vuodelta 2007; se julkaistiin 22. helmikuuta.[21] Peliä alun perin ei ollut tarkoitus julkaista, koska Jagex ei halunnut käyttää aikaansa ylimääräiseen projektiin, mutta jatkuvien valituksien ja pyyntöjen jälkeen he laittoivat pystyyn äänestyksen, jossa saatiin lopulta noin 450 000 ääntä ja äänestys meni läpi.[21]

Jagex alkoi vuoden 2007 puolessa välissä suunnittelemaan päivityksiä joiden avulla pelaajat eivät voisi enää keskenään ostaa toisilta RuneScape-rahaa oikeaa rahaa vastaan. Tämän vuoksi Jagex joutui muuttamaan paljon asioita. Pelaajat eivät voineet enää harjoittaa PvP:tä Wildernissä, vaan se siirtyi Bounty Hunter Volcanoon. Eroavaisuutta oli siinä, että pelaajan tappaessa sai aikasakon jonka aikana ei voinut poistua Volcanosta. Kuitenkin oli mahdollista saada randomgeneraattorin arpoma vastustaja jonka tappaessa ei saanut tuota aikasakkoa vaan pelaaja oli vapaa poistumaan Volcanosta milloin tahansa.lähde?. Myöhemmin tulivat PvP-palvelimet, joissa pelaajat voivat taistella toisiaan vastaan lähes joka paikassa, ja Bounty-palvelimet, joissa PvP laajentui takaisin koko Wildernessin alueelle. Vanhan tyyppinen PvP-systeemi tuli takaisin 1. helmikuuta 2011.

RuneScape sai valtavan grafiikkapäivityksen 1. heinäkuuta 2008, jonka myötä pelin graafinen ulkoasu parani huomattavasti ja maksavat pelaajat saivat käyttöönsä High Detail-tilan, joka laajennettiin myös ilmaispelaajien käyttöön kaksi viikkoa myöhemmin.[22] Grafiikkapäivityksen mukana tuli myös Fullscreen-vaihtoehto, joka on tällä hetkellä käytössä vain maksaville jäsenille.

Vuoden 2011 helmikuussa RuneScapen mahdollisuudet tappaa muita pelaajia Wildernessissä otettiin takaisin pelaajaäänestyksen myötä. Bounty World -maailmat poistettiin, ja niiden tilalle tuli pari High-Risk Wilderness palvelinta, joihin suurin osa pelaajatappajista (PKer, player killer) kerääntyy. Pelaaja voi kuitenkin hyökätä Wilderness-tason mukaan toiseen pelaajaan minkä tahansa palvelimen Wildernessissä. Näiden päivitysten vuoksi Trade limit (Salli pelaajan vaihtaa omaisuutta toisen pelaajan kanssa tehtäväpisteiden määrän mukaan) poistettiin, koska se ei toimisi uudistuneen Wildernessin kanssa.

Kausittaiset tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

RuneScapessa on erilaisia kausittaisia juhlia (joulu, pääsiäinen, halloween jne.), jolloin julkaistaan erilaisia tehtäviä. Näistä on mahdollista saada erilaisia tavaroita sekä liikkeitä. Toistaiseksi ainoat vaihdettavat tavarat ovat tulleet vuoden 2001 halloween- (kurpitsat) ja joulutapahtumasta (Partyhat, Christmas cracker), vuoden 2002 pääsiäis- (Pääsiäismunat), halloween- (Punainen, sininen ja vihreä Halloween mask) ja joulutapahtumassa (Joulupukin hattu). Vuoden 2002 jälkeen Jagex lopetti vain päivän kestäneet tapahtumat valitusten takia. Vuodesta 2003 lähtien eri ns. juhlatavarat eivät ole olleet enää vaihdettavia.

Mark Ogilvie[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mark Ogilvie aloitti työnsä Jagexilla 2003. Hänet tunnetaan nykyään RuneScapen pääsuunnittelijana, joka johtaa ja päättää peliin tulevasta sisällöstä. Mark tunnetaan pelaajien keskuudessa nimellä Mod Mark, koska kaikki Jagexin työntekijät saavat nimensä eteen etuliitteen Mod.[23] Mark myös johtaa vuosittain pidettävää Runefest-tapahtumaa.[24]

Kritiikki Markia kohtaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mark Ogilviesta tuli RuneScapen johtava suunnittelija vuonna 2009.[23] Monet hänen tekemänsä päätökset ja sisältö jota hän on lisännyt peliin on aiheuttanut monien miljoonien pelaajien kohdalla kritiikkiä peliä kohtaan.lähde? Suurin hänen päätöksellään peliin johdettu sisältömuutos tunnetaan nimellä Evolution of Combat, (joskus lyhennetty EoC). Se muutti pelin taistelufunktioita pysyvästi, minkä seurauksena miljoonat pelaajat lopettivat Runescapen pelaamisen.[25][26]

RuneScape 3[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

4. heinäkuuta 2013 Jagex ilmoitti, että 22. heinäkuuta 2013 peliin julkaistaan massiivinen graafinen uudistus, joka myös muuttaa pelin toimintaa, ja että pelaajat saisivat ottaa haltuunsa mahdollisuuden muokata pelin kulkua.[27] Pelin johtava kehittäjä Mark Ogilvie sanoi, että Jagex alkaa ottaa yhteisön pyyntöjä vastaan ja tehdä sisältöä peliin näiden pyyntöjen perusteella.[27]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. developer Jagex outlines 'MechScape'[vanhentunut linkki] Techradar.com
 2. RuneScape News: RuneScape in Guinness World Records![vanhentunut linkki]
 3. RuneScape manual: The Races of RuneScape[vanhentunut linkki], Jagex. Viitattu 30.1.2007
 4. RuneScape Manual: Wilderness[vanhentunut linkki], viitattu 5.1.2008
 5. The Wilderness and Free Trade Will Return! services.runescape.com. 17.1.2011. Viitattu 23.1.2011. (englanniksi)
 6. The Wilderness and Free Trade Return! 1.2.2011. Runescape.com. Viitattu 8.2.2011. (englanniksi)
 7. RuneScape Manual: Skills[vanhentunut linkki], Jagex. Viitattu 21.4.2007
 8. Runescape Manual: Fighting - The Basics (Arkistoitu – Internet Archive), viitattu 31.10.2010
 9. RuneScape Manual: Combat FAQ[vanhentunut linkki], viitattu 28.4.2007
 10. RuneScape Manual: Prince Ali Rescue[vanhentunut linkki], viitattu 28.4.2007
 11. RuneScape Manual: Fishing Contest (Members)[vanhentunut linkki], viitattu 28.4.2007
 12. RuneScape Manual: Quests[vanhentunut linkki], viitattu 28.4.2007
 13. RuneScape Manual: RuneScape Mini Games[vanhentunut linkki], viitattu 30.1.2007
 14. RuneScape Manual: Random Events 2006. Jagex. Viitattu 30.1.2007. [vanhentunut linkki]
 15. RuneScape.com: World List
 16. RuneScape manual: How do I report abuse?[vanhentunut linkki], viitattu 4.1.2008
 17. DeviousMUD 2006. DeviousMUD.tripod.com. Viitattu 30.9. 2006.
 18. Jagex: What is Jagex? 2006. Jagex. Viitattu 30.9.2006. [vanhentunut linkki]
 19. RuneScape News: "Game engine upgraded!"
 20. RuneScape News: Game Enging Update
 21. a b http://services.runescape.com/m=poll/rs2007-server | Viitattu = 21.7.2013 | kieli = (englanniksi)
 22. RuneScape News: RuneScape HD - Members-Only Beta Launch
 23. a b Mark Ogilvie Runescape wikia. Viitattu 22.7.2013. (englanniksi)
 24. Runefest 2013 – Save the Date! Runescape News. Viitattu 22.7.2013. (englanniksi)
 25. Og Blog: Evolution of Combat Runescape News. Viitattu 22.7.2013. (englanniksi)
 26. Mark Oglivie interview mmorpg.com interview. Viitattu 23.7.2013. (englanniksi)
 27. a b Runescape News [1] Viitattu 21.7.2013(englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta RuneScape.