Massiivinen monen pelaajan verkkoroolipeli

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta MMORPG)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuvakaappaus pelistä World of Warcraft

Massiivinen monen pelaajan verkkoroolipeli (MMORPG, massively multiplayer online role-playing game) tarkoittaa verkon kautta moninpelattavia tietokoneroolipelejä, joissa pelaaja luo itselleen kuvitteellisen pelaajahahmon, ja tämän jälkeen tutkii pelimaailmaa vuorovaikuttaen muiden pelaajien kanssa. MMORPG-pelien yläluokka ovat MMO-pelit.

MMORPG-peleissä pelaajalla ei ole yksittäistä päämäärää, vaan tarkoituksena on lähinnä oman hahmon kehittäminen, tehtävien suorittaminen, oman varallisuuden hallinta ja pelaajien välinen taistelu. MMORPG:t ovat myös hyvin sosiaalisia paikkoja. Osan tehtävistä ja seikkailemisesta voi suorittaa yksin, mutta parhaiten pelit yleensä palkitsevat pelaajaryhmien yhteistyön. Peleissä tärkeänä osana on pelimaailman tutkiminen, erilaisia olentoja vastaan taistelu, aarteiden etsintä ja pelihahmon taitojen kehittäminen. Sosiaalisesta toiminnasta esimerkkejä ovat keskustelun lisäksi muun muassa ryhmäseikkailut, ylläpitäjien tai pelaajien järjestämät juonikehitykselliset tapahtumat ja kiltatoiminta.

MMORPG-pelit juontavat juurensa MUD-peleistä. Useimmat näistä peleistä ovat periaatteessa täysin graafisia MUDeja. MUDeista tärkeimpänä erona on kuitenkin massiivisuus: Siinä missä MUDeissa on parhaimmillaan muutamia satoja käyttäjiä kerralla, voi MMORPG-maailmoissa olla samaan aikaan käyttäjiä useista sadoista jopa kymmeniin tuhansiin käyttäjiin. Osa MMORPG-peleistä on myös julkaistu konsoleille, mutta niiden menestys ei ole ollut kaksista.

Peleissä olevilla kohteilla saattaa olla reaalimaailmassa mitattava rahallinen arvo, joka määrittyy sen mukaan miten hyödyllinen, kysytty ja harvinainen kyseinen esine tai hahmo on. Tällöin virtuaalisesta esineestä tai hahmosta saattaa tulla kaupankäynnin kohde. Pelien julkaisijoiden suhtautuminen reaalimaailman rahalla käytyyn virtuaalikauppaan vaihtelee – joissain peleissä se saattaa olla täysin tuettua toimintaa ja toisissa taas ehdottoman kiellettyä.

Ominaispiirteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MMORPG-peleissä on paljon yhdistäviä tekijöitä, jotka erottavat ne muuntyyppisistä peleistä.

MMORPG:ssä on laaja pelimaailma, joka säilyy pääosin samanlaisena riippumatta pelaajien toimista siellä. Pelaajat voivat esimerkiksi louhia kalliosta materiaaleja tai tappaa hirviöitä, mutta ne palaavat eli ”spawnaavat” takaisin tietyn ajan kuluttua. Näin pelimaailma säilyy tietyllä tapaa pysyvänä. Uusissa MMO-peleissä on kuitenkin joitakin ominaisuuksia, joiden ansiosta pelimaailma voi juonen edetessä hieman muuttua siten, että kohteet näyttäytyvät eri pelaajille eri tavalla riippuen heidän toimistaan, valinnoistaan ja tarinan juonen vaiheesta.

MMORPG:t ovat laajoja moninpelejä, mutta niissä voi olla laajoja yksinpeliosioita tai -ominaisuuksia. Ns. huvipuisto-tyylisissä peleissä pelaajan on läpäistävä pitkä yksinpelikampanja, jolla hän kerää kokemustasoja (engl. level). MMORPG-pelin tilannetta, jossa hahmo on korkeimmalla kokemustasolla tai muuten käynyt läpi pelin sisällön kattavasti, kutsutaan loppupeliksi (endgame).

Tässä vaiheessa MMORPG-pelaaminen keskittyy toistuvaan sisältöön, kuten päivittäin suoritettaviin tehtäviin (dailies, daily quests), pelaajien välisiin PvP-taisteluihin, PvE-instanssiluolastoihin, tai rahan keräämiseen virtuaalituotteiden valmistamisen (crafting) sekä myymisen kautta. Yksi yleinen motiivi pelata vielä loppupelissä on erilaisten ainutlaatuisten haasteiden kautta saatavien uusien ja entistä parempien varusteiden kerääminen sekä hahmonsa kehittäminen ainutlaatuisilla virtuaalisilla saavutuksilla (achievements) ja titteleillä, jotka antavat sosiaalista statusta pelaajayhteisössä.

Pelaajat jotka haluavat pelata yksin löytävät kuitenkin runsaasti tekemistä ns. PvE- eli ”pelaaja vastaan ympäristö, player vs. environment” -sisällöstä. Jotkin PvE-sisällötkin, kuten suuret tapahtumat tai taistelut NPC-hahmoja vastaan, voivat vaatia suurien ihmispelaajien joukkojen koordinoitua yhteistyötä. Nämä voivat olla pelimaailmassa spontaanisti esiintyviä tapahtumia, joihin voivat osallistua kaikki paikalle osuvat tai suunnitelmallisempaa toimintaa vaativia vaikeampia instanssiluolastoja. Instansseissa tarvitaan yleensä vähintään suunnitelmien tekoa tekstichatissä tai mikrofoneilla pelin ”puhelu”/ääni-ominaisuudella tai jollakin kaikkien käyttämällä VoIP-ohjelmalla, kuten TeamSpeak, Ventrilo, Mumble tai Discord.

Toisiin moninpeleihin verrattuna MMO-peleissä on valtava määrä pelaajia samassa pelimaailmassa, jotka kaikki vuorovaikuttavat toistensa ja saman pelimaailman kanssa. Monella suositulla MMO-pelillä on kullakin hetkellä kymmeniä tai satoja tuhansia pelaajia pelimaailmaan kirjautuneena. Teknologisen kehityksen mukana pelimaailmojen koot ovat kasvaneet entisestään ja on alettu puhua ns. megapalvelimista (megaservereistä). Esimerkiksi Elder Scrolls Online -pelissä kaikki EU-alueen pelaajat pelaavat samassa pelimaailmassa. Samoin koko Yhdysvaltojen pelaajat on kasattu omalle megapalvelimelleen. Vertailun vuoksi tavallisilla moninpeleillä, kuten ensimmäisen persoonan ammuntapeleillä Battlefield tai Call of Duty, on vain kymmeniä samanaikaisia pelaajia kerrallaan samassa pelimaailmassa ja niitä pelataan monesti yksityisillä palvelimilla peliyhtiön palvelinten sijaan. Monissa peleissä pelimaailma on jaettu niin sanottuihin shardeihin (shards), jolloin pelaajia jaetaan identtisiin pelimaailmoihin ja eri palvelimille palvelinkuormituksen jakamiseksi. Shard-nimitys juontaa juurensa Ultima Online -MMO-pelistä. Kehitys kulkee kuitenkin kohti suurempia yhtenäisiä palvelimia.

MMO-pelimaailmat eivät yleensä koskaan ”nollaudu” eli kaikki pelihahmolla saavutetut tavarat, kokemus ja taidot säilyvät ikuisesti. Tämä on hyvin tärkeää, sillä hahmojen kehittäminen on pitkä ja aikaa vievä prosessi.

Pelaajien ryhmät voivat muodostaa peleissä omia ryhmiään eli niin sanottuja klaaneja (clan), kiltoja (guild) tai ryhmittymiä (faction), joissa yleensä kasataan alaryhmiä instanssien suorittamiseen. Pelaajat yleensä myös edustavat ryhmäänsä esimerkiksi PvP-tapahtumissa.

Useat MMORPG -pelit ovat käyttäneet ilmaispelimallia (free-to-play) ja yritykset luottavat tulojen saamiseen mikrotransaktioilla. Tämä johtuu julkaistujen MMORPG-pelien suuresta määrästä ja niiden suosiosta.[1]

Fiktiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MMORPG-pelit esiintyvät tapahtumapaikkoina myös fiktiossa kuten Sword Art Online, Ready Player One ja Neal Stephensonin kirjassa Reamde. Näissä yhdistetään myös virtuaalitodellisuutta, josta johtuen näihin viitataan joskus lyhenteellä VRMMORPG.

MMORPG-pelejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajityypin uranuurtajana pidetään Ultima Online -peliä, joka julkaistiin 1997. Sittemmin MMORPG-pelejä on julkaistu jopa satoja. Genre on ollut erittäin suosittu Aasiassa ja eniten pelatut MMORPG-pelit ovat lähinnä kiinalaisia ja korealaisia.[2]

Suosituin kuukausimaksullinen MMORPG-peli vuonna 2010 oli World of Warcraft, jota pelasi yli 12 miljoonaa ihmistä.[3] Suosituin ilmainen MMORPG on Guinness World Recordsin mukaan RuneScape.[4]

Eräs listaus perustuen rekisteröityneiden käyttäjien määrään antaa suosituimmiksi MMORPG-peleiksi seuraavat[2]:

Länsimaiskeskeinen listaus listaa suosituimmiksi peleiksi vuonna 2016[5]:

Julkaisijalleen tuottoisimpia MMORPG-pelejä ovat 2015–2016 olleet Dungeon Fighter Online, joka on tuottanut vuonna 2016 noin 1,2 miljardia US-dollaria. World of Warcraft tuotti vuonna 2015 814 miljoonaa dollaria, Lineage 327 miljoonaa ja MapleStory 253 miljoonaa.[6]

Muita MMORPG-pelejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons