Dofus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Dofus
Dofus.png
Kehittäjä Ankama Studios (Ranska)
Julkaisija Ankama Games
Jakelija Steam
Julkaistu Syyskuu 2005
Lajityyppi MMORPG
Pelimuoto tietokoneroolipeli
Ikäluokitus +12
Alusta Adobe Flash
Jakelumuoto Ladattava
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Dofus on fantasiamaailmaan sijoittuva MMORPG-roolipeli , jolla on lähes 2 miljoonaa online pelaajaa päivittäin. Sen kehittäjä on ranskalainen peliyhtiö Ankama Studios. Pelillä on noin 25 miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää. Vain pelin yksi alue (Astrub) ja harjoittelualue (Incarnam) ovat sallittuja ilmaispelaajille. Tilaamalla täysjäsenyyttä (member), saa peliin paljon lisäominaisuuksia, joita ilmaispelaajilla ei ole.

Peli on flash-pohjainen tietokoneelle ladattava sovellus, joka on jatkuvasti yhteydessä valitsemaasi peli-palvelimeen. Muista suosituista MMORPG-peleistä poiketen Dofus hyödyntää 2D-grafiikkaa. Dofuksessa on 15 eri hahmoa, joista pelaaja voi valita oman pelihahmonsa. Pelin viidestätoista hahmosta Pandawa on vain maksaneille pelaajille (P2P = Pay to Play). Jokaisella hahmolla on 21 taikaa (spell).
Pelin seuraaja on Wakfu.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmojen nimet ovat syntyneet erilaisten asioiden nimistä. Esimerkiksi Sram, takaperin suosittu suklaapatukka Mars. Hahmot voivat olla jompaakumpaa sukupuolta.

 • Cra tai Cran Jousi: Crat ovat pelin jousimiehet/naiset. Crat käyttävät erilaisia nuolia. Hahmon magia pohjautuu pitkän matkan loitsuihin, jotka eivät pelin alussa ole kovin tehokkaita, mutta parempitasoisena Cra saa taikoja joilla voi tehdä todella suurtakin vahinkoa. He voivat myös "buffata" esimerkiksi iskun voimaa ja onnistumista. Nimi on ranskan kielen sana arc (jousipyssy) luettuna takaperin.
 • Ecaflip tai Ecaflipin Kolikko: Ecaflipit ovat pelin riskinottajia. Suurella määrällä tyylikkäitä iskuja he uhkapelaavat elämänsä korttien ja noppien varaan. Heillä on paljon mielenkiintoisia loitsuja, jotka voivat helposti koitua heidän kuolemakseen tai kunniakseen. Heidän pelottomasta luonnosta johtuen he taistelevat usein eturintamalla, joskus jopa vahingoittaen itseään loitsuillaan. Ecaflippien elementti on pääosin maa, mutta mukaan on sekoitettu myös tuli- ja tuuli- elementtisiä loitsuja.
 • Eniripsa tai Eniripsan Kädet: Eniripsat ovat pelin parantajia. Heillä on kaikista hahmoluokista eniten parantavia loitsuja. Eniripsan loitsut yltävät massaparantavasta Revitalizing Wordista itseään parantamista varten tehtyyn Curative Wordiin asti. Eniripsojen loitsut ovat pääosin rituaaleja ja rukouksia. Eniripsan nimi on väännos englannin kielen sanasta aspirine (aspiriini).
 • Enutrof tai Enutrofin Sormet: Enutrof on kutsumis-, "buffaus"- ja aarteenetsijähahmon yhdistelmä. Heidän parhaat loitsunsa ovat vesi-elementtisiä, mutta heiltä löytyy myös muun elementtisiä loitsuja. Monet heidän loitsuistaan ovat liikkumisen pysäyttäviä tai iskujen hankaloittavia loitsuja. Enutrofit ovat pelissä tunnetusti tavarankerääjiä. Enutrofin nimi on väännös englannin kielen sanasta fortune, joka tarkoittaa onnea, ja Enutrof on englannin kielen onnea tarkoittava sana takaperin luettuna.
 • Feca tai Fecan Kilpi: Fecat ovat suoja-pohjaisia hahmoja. Heillä on lukuisia suojaavia loitsuja, joiden avulla he vähentävät vahinkoa runsaasti. Fecat osaavat myös kääntää vastustajien loitsut heitä vastaan. Fecat osaavat myös piirtää maahan erilaisia maahan erilaisia glyyfejä, jotka tekevät suurta vahinkoa vastustajiin. Feca on väännös sanasta cafe, joka on eräs Ankaman sisäpiirivitsi.
 • Iop tai Iopin Sydän: Iopit ovat suuria vahingon tuottajia, pääaseenaan miekka. Iopit hallitsevat voiman ja vahvuuden. Iopit ovat pelottomia, jonka takia he ovat yleensä taistelun eturintamalla. Iopin puvussa on mahan kohdalla risti, joka kertoo, että he ovat temppelinritareita[1]. Iopin nimi on väännös sanasta Yop, joka on esim. Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa myytävää jogurttia[2].
 • Osamodas tai Osamodaksen Ruoska: Osamodasit ovat pelin kutsujia. He voivat kutsua puolelleen paljon erilaisia olentoja. Osamodilla on myös jonkin verran vahinkoa tekeviä loitsuja, joilla he voivat iskeä vastustajia kaukaakin. Osamodasit eivät voi itse kontrolloida kutsumiaan olentoja, joten ne voivat käyttäytyä todella tyhmästi. Osamoda on sana sadomaso (sadomasokisti) takaperin luettuna, ja Osamodakset näyttävät nauttivan tuottamastaan tuskasta.
 • Sacrier tai Sacrierin Veri: Sacrierit ovat pelin uhrautuva hahmoluokka jotka käyttävät esimerkiksi jalkaansa iskuissaan. Sacriereilla on myös mahdollisuus käyttää "punishment:eja", buffeja, jotka tuottavat Sacrierille lisää joitakin kykyjä, jotta iskut olisivat vahvempia. Sacrier on väännös sanoista sacrifice (uhrautua) ja crier (se joka huutaa)
 • Sadida tai Sadidan kenkä: Luonnonläheinen hahmo, joka käyttää luonnon omia aineksia ja voodoo-nukkeja joista tappavat itsensä mutta vahingoittavat vihollista. Myös Sadida voi "Buffata" *eli lisätä itsellensä jotakin lisää*, tässä tapauksessa MP:tä (Movement Point) jota käytetään liikkumiseen. Nimi on väännös Adidas merkistä joka valmistaa myös kenkiä nämä viittaavat MP:hin.
 • Sram: Pimeyden varjo, joka perustuu näkymättömyyteen ja ansoihin. Tikareilla Sram voi tehdä hyvin isoa vahinkoa. Sram on suklaapatukka Mars takaperin luettuna.
 • Xelor: Tarkkaa aikaa noudattava lajike, joka hyödyntää monenlaisia taikoja. Taiat perustuvat kelloihin/aikaan. Käytännössä Xelor useimmiten vähentää vastustajien ja lisää tovereiden Action Pointseja. Xelorin nimi on väännös kellomerkki rolexista, mikä viittaa aikaan jota Xelorit käyttävät.
 • Pandawa: Pandoja, joita voivat käyttää vain käyttäjät, jotka ovat maksaneet P2P:n (Pay to Play). Pandat käyttävät erilaisia alkoholiin liittyviä loitsuja, joihin kuuluvat muun muassa Alcoholic breath ja Boozer.

Lemmikit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

P2P pelaajan on myös mahdollista hankkia itselleen lemmikki. Lemmikit jakaantuvat kahteen alalajiin: Ruokittaviin lemmikkeihin (Esimerkiksi Ghast) ja niihin joiden tasot nousevat tappamalla tiettyjä monstereita. Esimerkiksi Gobtubby. nostavat pelaajien tasoja.

Luolastot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on luolastoja eli dungeoneja, joissa pyritään yksin tai ryhmässä voittamaan erilaisia yleensä ryhmänä esiintyviä otuksia. Lähes kaikki luolastot ovat omalla tavallaan haasteellisia ja sisältävät lopussa erityisen hankalan loppuvastuksen. Esimerkiksi Peki Peki.

Pelaaja voi myös kuulua kiltaan (Guild).

Paholainen Tai Enkeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä voi myös olla Paholainen eli Brakmarian tai Enkeli eli Bontarian, ennen tämä etu kuului vain maksaville jäsenille, mutta nykyään jokainen voi osallistua PvP-taisteluihin (Player-versus-Player). Jiva serverissä toimii myös Seriane Kerm eli auttajat.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]