Jogurtti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kulhollinen jogurttia marjoilla ja minttulehdellä.

Jogurtti, rinn. jukurtti, myös jugurtti, on maitotuote, jota valmistetaan maidosta hapattamalla käyttäen apuna maitohappobakteereja. Mitä tahansa maitoa voidaan käyttää jogurtin pohjana, mutta lehmänmaito on nykytuotannossa keskeisessä asemassa. Jogurtin geelimäinen rakenne johtuu laktoosin eli maitosokerin käymisestä maitohapoksi, jonka aiheuttama happamuus kokkaroittaa maitoproteiinin sakeaan muotoon. Jogurttia myydään usein maustettuna hedelmillä, marjoilla, vaniljalla tai suklaalla.

Maidon käyttämisestä on eri kulttuureissa merkkejä jo 8 500 vuoden takaa.[1] Sana jogurtti on peräisin turkin sanasta yoğurt (lausutaan [jɔˈurt]). Ennen 1900-luvun alkua jogurttia syötiin varsinkin Kaakkois-Euroopassa, Keski-Aasiassa, Lähi-idässä ja Intiassa. Myös Suomessa pienimuotoisen karjatalouden aikana talven varalle valmistettu säilyvä piimä muistutti jogurttia.

Perinteisesti jogurttia on tehty haihduttamalla maitoa ensin kolmanneksen verran lämmittämällä sitä hiljaisella tulella, jolloin siitä tulee paksumpaa.lähde? Teollisiin jogurtteihin lisätään usein muunnettua tärkkelystä tai liivatetta samanlaisen paksuuden aikaansaamiseksi.

Jogurtin kaltaisia valmisteita voidaan tehdä myös kasvimaidosta, kuten kaura- tai soijamaidosta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maidon historia piteni Tiede. 7.8.2008. Viitattu 2.12.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jogurtti.