Dioskorides

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dioskorides.

Pedanios Dioskorides (m.kreik. Πεδάνιος Διοσκουρίδης, Pedanios Dioskūrides tai Dioskourides; n. 40–90) oli kreikkalainen lääkäri ja kasvitieteilijä. Hän kirjoitti lääkekasveista ja vastaavista lääketieteellisistä materiaaleista viisiosaisen tietosanakirjan De materia medica (m.kreik. Περὶ ὕλης ἰατρικῆς, Peri hylēs iatrikēs), jota käytettiin laajalti yli 1 500 vuotta.

Dioskorideen katsotaan olleen ensimmäinen, joka luokitteli myrkylliset aineet johdonmukaisella tavalla kasvi-, eläin- ja mineraalimyrkkyihin. Jaottelu säilyi käytössä 16 vuosisataa, ja se on osin käyttökelpoinen edelleen.[1] Dioscorides koetti kehittää myös myrkytyksen hoitokeinoja, mm. käärmeenmyrkyn poistoa imukupilla.

Bysantin keisari Konstantinos VII lähetti Córdoban kalifille Abd al-Rahman III:lle diplomaattisena lahjana Dioskorideen teoksen ylellisen käsikirjoituksen. Kun sitä ei osattu kääntää arabiaksi, Konstantinos lähetti vuonna 951 vielä munkin nimeltä Nikolaos Konstantinopolilainen kääntämään sitä. Tehtävässä auttoi myös al-Rahmanin juutalainen sihteeri ja lääkäri Hasdai ibn Shaprut.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gallo, M. A.: ”History and scope of toxicology”, Casarett & Doull's Toxicology, s. 3–4. Edited by C. D. Klaassen. (5th edition.) McGraw-Hill, New York 1996. ISBN 0-07-105476-6.
  2. Collins, Roger: Caliphs and Kings: Spain, 796–1031, s. 178. Wiley, 2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.