Age of Conan: Hyborian Adventures

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Age of Conan: Hyborian Adventures
Age of Conan Cover.jpg
Kehittäjä Funcom
Julkaisija Eidos Interactive
Jakelija Steam
Suunnittelija Craig Morrison
Säveltäjä Knut Avenstroup Haugen
Julkaistu 2008
Lajityyppi MMORPG
Pelimuoto moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 18
Alusta Microsoft Windows
Hinnoittelutapa ilmaispeli
Jakelumuoto Optinen levy, Steam ja digitaalinen lataus
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Age of Conan: Hyborian Adventures on Funcomin kehittämä MMORPG-roolipeli Windows- ja Xbox 360-alustoille. Se sijoittuu kirjailija Robert E. Howardin Conan-kirjojen maailmaan, Hyboriaan, jossa eletään vuotta 10 000 eaa. Pelin julkaisuajankohta Windowsille oli Pohjois-Amerikassa 20. toukokuuta 2008 ja Euroopassa 23. toukokuuta 2008. Microsoftin Xbox360-konsolille Age of Conan ilmestyy vasta vuonna 2009. Windows-version betatestaus on alkanut vuonna 2006. Pelaajien ulottuvissa oleva betatestaus alkoi 3.huhtikuuta vuonna 2007. Joillekin ennakkotilaajille peli oli saatavilla 17. toukokuuta 2008 eli kolme päivää ennen virallista julkaisupäivää. Vuonna 2011 Age of Conanista tuli ilmaispeli, tarkoittaen että kuukausiajasta tai alkuperäisestä pelistä ei tarvitse enää maksaa.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Age of Conanissa hahmon voi valita kolmesta eri ihmisrodusta, aquilonialaiset, cimmerialaiset, stygialaiset. Hahmoja on neljää eri päätyyppiä: varas, pappi, sotilas, velho. Jokaisesta päätyypistä on olemassa kolme erilaista päätyypin alaluokkaa. Esimerkiksi varasluokkaan sisältyvät seuraavat hahmotyypit: salamurhaaja, samooja ja barbaari. Hahmoja voi muokata MMORPG-peliksi suhteellisen paljon ulkonäön kannalta, jonka lisäksi tasojen noustessa hahmot saavat taitopisteitä, joita voi käyttää yleensä taistelun kannalta hyödyttömiin tai lähes hyödyttömiin ominaisuuksiin, esim. kiipeilyyn tai juoksunopeuden kasvattamiseen. Tämän lisäksi tason 10 jälkeen hahmo alkaa saada myös "feat" pisteitä, joilla voi parannella hahmoaan lisää valikoimalla haluttuja ominaisuuksia "feat puusta". Jokaisella hahmoluokalla on kaksi hahmoluokalle omaa feat puutaan, sekä yksi muiden samaan pääryhmään kuuluvien hahmoluokkien kanssa jaettu, muita lyhyempi puu, josta käytetään jokaisen hahmoluokan tapauksessa nimitystä "general". Esimerkiksi barbaarilla on omina feat puinaan reaver ja berserker, joiden lisäksi barbaari jakaa samoojan ja salamurhaajan kanssa saman general - puun. Feat pisteitä saa yleensä yhden jokaisella tasolla, mutta tasoilla 20, 30, 40, 50, 60, 70 ja 80 niitä saa kaksi.

Tehtävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Age of Conan poikkeaa useimmista MMORPG-peleistä myös siinä, että siinä on selkeä yksinpelitarina ja yksinkertainen juoni. Tarinaa pelataan eteenpäin jokaiselle pelaajalle yksityisissä instansseissa, joissa tehdään ns. "kohtalotehtäviä". Pelaajan oma yksityinen alue tarjoaa enemmän valinnanvaraa tehtäviin, sillä ympäristö voi muuttua tehtävän aikana ilman, että tarvitsisi miettiä muita pelaajia, koska heitä ei ole paikalla. Tämä luonnollisesti mahdollistaa laadukkaampia ja tarinavetoisempia tehtäviä. Sekä kohtalo - että tavallisissa tehtävissä on myös dialogit, joissa olevista vastausvaihtoehdoista pelaaja saa valita, mitä haluaa sanoa. Joissain tapauksissa dialogit on myös ääninäytelty, mutta enimmäkseen vain kohtalotehtävissä.

Taisteleminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Funcomin tavoitteena on "oikean taistelun simuloiminen". Funcomin mukaan Age of Conanissa juuri tämä ominaisuus on paljon muita MMORPG-pelejä parempi. Age of Conanissa ei ole automaattista iskemistä viholliseen, vaan "tavallisia" lähitaisteluiskuja on yli tason 40 hahmoilla jopa viisi kappaletta, joista jokainen iskee eri suunnalta. Suunnat ovat alavasen, ylävasen, ylhäältä keskeltä, yläoikea ja alaoikea. Näistä ylävasemmalta, keskeltä ja yläoikealta osaa iskeä jo aivan alusta asti, alavasemman - ja oikean puolestaan oppii tasolla 40. Age of Conanin erikoisiskuja kutsutaan "komboiksi". Kombon tekeminen edellyttää pelkän yhden napin painalluksen sijaan, että isketään oikeassa järjestyksessä oikeista suunnista kun kombo on ensin aloitettu. Kombo, joka tappaa vastustajan, saattaa myös synnyttää lopetusanimaation, joka on raaka tapa tappaa vastustaja, esimerkiksi repimällä hänen päänsä irti paljain käsin. Lopetusanimaatio myös palauttaa hahmon kestävyyden takaisin maksimiin lyhyessä ajassa. Age of Conanissa voi myös taistella ratsun selästä, mutta sen on yleisesti todettu olevan toisia pelaajia vastaan lähes yhtä hyödyllistä kuin ilman asetta taisteleminen, sillä ratsun selästä ei voi tehdä komboja, jotka muodostavat hyvin suuren osan hahmon vahingonteosta. Lisäksi ratsun selässä oleva pelaaja saattaa pudota selästä, jos häntä lyödään selkään, mikä on melko helppoa toteuttaa, sillä ratsut kääntyvät hitaammin kuin jalan taistelevat hahmot.

Piiritykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Age of Conanissa vähintään 24 jäsenen kilta saa perustaa oman kylänsä, jonne voi rakentaa muun muassa työpajoja ja kauppapaikan. Rakennuksista tulee pieniä bonuksia jokaiselle killan jäsenelle, ja kun kilta omistaa kaupungin, jossa on jokainen "tier 3"(edistyneintä tyyppiä edustava) rakennus, kilta voi vallata linnoituksia, joihin muut killat saavat hyökätä. Killan johto saa aina valita tietyn ajanjakson, jolloin killan linnoitukseen on mahdollista hyökätä, joten kiltalaisten ei tarvitse vartioida linnoitustaan ympäri vuorokauden. Linnoituksen muurit voi tuhota mammutti- tai sarvikuonoratsuilla, tai jos sellaista ei kellään killasta satu olemaan, tai niiden teho koetaan liian pieneksi, voi myös rakentaa erilaisia heittokoneita, joilla muurien ja muiden rakennusten tuhoaminen sujuu kauempaakin.

Lisäosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Age of Conaniin on julkaistu lisäosa Rise Of The Godslayer jossa pelaajat pääsevät Khitain valtakuntaan, jossa pääsee myös kokeilemaan uusia ratsuja. Lisäosassa tulee myös uusi pelattava rotu khitailaiset. Lisäosa julkaistiin 11.5.2010.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on saanut IGN:n arvostelussa arvosanaksi 7.8/10.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Charles Onyett: Age of Conan Review 10.6.2008. IGN. Viitattu 10.3.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]