Conan barbaari

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee hahmoa. Sanan muista merkityksistä katso Conan barbaari (täsmennyssivu).
Weird Tales -lehden syyskuun 1934 numeron kannen kuvitus Howardin Conan-novelliin Mustan ympyrän kansa. Taiteilija Margaret Brundage.

Conan barbaari (Conan the Barbarian) on yhdysvaltalaisen kirjailijan Robert E. Howardin 1930-luvulla luoma miekka ja magia -kirjallisuuden sankari. Conan on seikkailija, joka ansaitsee elantonsa palkkasoturina, taistelijana, varkaana, merirosvona sekä lopulta kuninkaana. Conan-tarinat ovat vauhdikkaita ja väkivaltaisia, ja niissä esiintyy usein mielikuvituksellisia hirviöitä ja magiaa. Howardin alkuperäisiä Conan-tarinoita julkaistiin Weird Tales -lehdessä vuosina 1932–1936. Sen jälkeen Conan on seikkaillut myös elokuvissa, sarjakuvissa ja videopeleissä.

Hahmo ja tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Conanin tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen esihistorialliseen menneisyyteen, sekasortoiseen hyborialaiseen aikaan, joka seurasi myyttisen Atlantiksen tuhoa.[1] Robert E. Howard loi tarinoitaan varten maailman, jolla on oma historiansa, maantieteensä ja mytologiansa.[2]

Conan barbaari on kotoisin Pohjolasta, Kimmeriasta, eikä ole koskaan oppinut ymmärtämään alamaiden ihmisiä ja elämäntapoja. Conan on barbaari kaikin tavoin: hän ei kumarra kuninkaita, käyttäydy sivistyneesti eikä ole kadottanut alkukantaista yhteyttään ympäröivään luontoon ja eläimiin. Alamaissa häntä pidetään raakalaisena ja julmurina, mutta niiden asukkaat ovatkin hänen mielestään sivistyksen veltostuttamia ja helppoon elämään tottuneita vetelyksiä, jotka olivat kadottaneet yhteytensä luontoon. Conan on kylmän Pohjolan kasvatti, ja siellä selvitäkseen hänen on ymmärrettävä erämaata.

Conan on hahmona paradoksaalinen. Howard kuvailee häntä barbaariksi ja villiksi, mutta silti Conan on oikeudenmukainen: novellissa Feeniks-lintu miekassa Conan kruunataan kuninkaaksi, ja barbaareista poiketen hän hallitsee hyvin.

Conan-tarinoiden tapahtumat etenevät ripeästi, ja taistelujen ja kamppailujen kuvaukset ovat eläviä ja raakoja. Tarinat vievät mielikuvituksellisiin paikkoihin, joissa vastaan voi tulla mitä tahansa, kuten hirviöitä, demoneja, pahoja velhoja ja kauniita naisia. Conan itse toimii elämänsä aikana varkaana, palkkasoturina, merirosvona, soturina ja lopulta kuninkaana. Kronologisesti viimeisessä Howardin kirjoittamassa tarinassa hän on noin 45-vuotias.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Conanin luoja Robert E. Howard kirjoitti Conan-novellinsa ja yhden Conan-romaaninsa vuosina 1932–1936.[3] Tarinat ilmestyivät alun perin Weird Tales -lehdessä.[1] Conanista oli tullut vuoteen 1934 mennessä lehden suosituin hahmo ja Howardista maineikas kirjoittaja. Hahmon suosion kasvun myötä aluksi lyhyet tarinat pitenivät moniosaisiksi.[2]

Romaanissa Lohikäärmeen hetki Howard kierrätti novelliensa onnistuneimpia osuuksia. Howard kirjoitti romaaninsa käsikirjoituksen brittiläiselle kustantajalle aikana, jolloin saarivaltiossa ei oltu koskaan kuultukaan Conan barbaarista. Amerikkalaiset olivat jo lukeneet Conanin edesottamuksista Weird Tales -lehdestä, jolle Howard pääasiassa kirjoitti.

Howardin kuoltua 1936 neljä Weird Talesin alun perin torjumaa Conan-tarinaa julkaistiin vuosien 1952–1967 aikana eri julkaisuissa.[2] Howardin kuoleman jälkeen kymmenet kirjailijat, joukossa muun muassa Robert Jordan, ovat kirjoittaneet uusia Conanin seikkailuja.

Muut adaptaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

John Milius ohjasi vuonna 1982 Conanista elokuvan Conan – barbaari, jonka pääosaa näytteli Arnold Schwarzenegger. Richard Fleischer ohjasi kaksi vuotta myöhemmin elokuvalle jatko-osan Conan hävittäjä.[1] Marcus Nispelin ohjaama Conan the Barbarian sai ensi-iltansa vuonna 2011. Siinä hahmoa esittää Jason Momoa.[2]

Marvel Comics alkoi vuodesta 1970 alkaen julkaista Conan barbaari -sarjakuvia, jotka perustuivat niin Howardin kuin muidenkin tekijöiden kirjoittamiin tarinoihin. Yli 270 numerossa ilmestyneitä tarinoita piirsi Barry Windsor-Smith ja käsikirjoitti Roy Thomas. Niiden pohjalta syntyi Smithin piirtämä ja John Busceman kirjoittama The Savage Sword of Conan. Marvel lopetti Conan-tarinoiden julkaisemisen vuonna 2000, ja Dark Horse hankki julkaisulisenssin vuonna 2003 ja on jatkanut Conan-tarinoiden julkaisemista.[2]

Conanista on tehty kolme TV-sarjaa, joista kaksi piirrettyjä. Conanista on tehty myös televisioelokuvia, lautapelejä, roolipelejä ja videopelejä.[2] Age of Conan: Hyborian Adventures on Conanin maailmaan perustuva massiivinen monen pelaajan verkkoroolipeli, joka ilmestyi vuonna 2008.

Suomeksi julkaistut Howardin Conan-tarinoiden kokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Conan ja demonit, Jalava 1990, viisi novellia
  • Conan taistelija, Jalava 1990, viisi novellia
  • Conan Cimmerialainen, Jalava 1991 ja 2001, viisi novellia ja yksi runo
  • Conan voittaja, Jalava 1991, sisältää Howardin ainoan kokopitkän romaanin Lohikäärmeen hetki

Kokoelmien kuvittajana on toiminut sarjakuvataiteilija Petri Hiltunen.

Sarjakuva-albumeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Conan barbaari. Helsinki: Egmont, 2012. ISBN 978-952-233-584-5.
  • Thomas, Roy & Chan, Ernie & Alcala, Alfredo: Conan barbaari: Aarrelaiva. Sanomalehtistrippejä vuosilta 1979–80. Käännös: Asko Alanen. Helsinki: Jalava, 2012. ISBN 978-951-887-459-4.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Conan the Barbarian Encyclopaedia Britannica. Britannica Academic. Encyclopædia Britannica Inc. Viitattu 5.12.2015. (englanniksi)
  2. a b c d e f g Phil Beresford: A Brief History of Conan the Barbarian Starburst Magazine. Viitattu 29.12.2016.
  3. Robert E. Howard, tietoa kirjailijasta Rising Shadow. Viitattu 29.12.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineistossa on lähdetekstiä aiheesta: