Conan barbaari

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee hahmoa. Sanan muista merkityksistä katso Conan barbaari (täsmennyssivu).

Conan barbaari (Conan the Barbarian) on Robert E. Howardin luoma sankari, joka eli kuvitteellisessa esihistoriallisessa menneisyydessä, sekasortoisella Hyborialaisella ajalla, joka seurasi myyttisen Atlantiksen tuhoa.[1] Conan on seikkailija, ja elantonsa hän ansaitsee palkkasoturina, taistelijana, varkaana, merirosvona sekä lopulta kuninkaana. Conanin tarinat ilmestyivät alun perin 1930-luvulla Weird Tales -lehdessä[1].

Hahmo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarinoissa Conan kohtaa usein mystisiä velhoja ja kauniita naisia. Näistä merirosvokuningatar Bêlitin kanssa Conan kylvää kuolemaa ja hävitystä novellissa ”Mustan rannikon kuningatar”.

Conan barbaari on kotoisin Pohjolasta, Kimmeriasta, eikä ole koskaan oppinut ymmärtämään alamaiden ihmisiä ja elämäntapoja. Conan on barbaari kaikin tavoin: hän ei kumarra kuninkaita, käyttäydy sivistyneesti eikä ole kadottanut alkukantaista yhteyttään ympäröivään luontoon ja eläimiin. Alamaissa häntä pidetään raakalaisena ja julmurina, mutta niiden asukkaat ovatkin hänen mielestään sivistyksen veltostuttamia ja helppoon elämään tottuneita vetelyksiä, jotka olivat kadottaneet yhteytensä luontoon. Conan on kylmän Pohjolan kasvatti, ja siellä selvitäkseen hänen on ymmärrettävä erämaata.

Conan on hahmona paradoksaalinen. Howard kuvailee häntä barbaariksi ja villiksi, mutta silti Conan on oikeudenmukainen: novellissa ”Feeniks-lintu miekassa” Conan kruunataan kuninkaaksi, ja barbaareista poiketen hän hallitsee hyvin.

Tarinat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Howard kirjoitti useita Conan-novelleja, jotka on julkaistu suomeksi novellikokoelmissa Conan ja demonit, Conan taistelija sekä Conan Cimmerialainen. Neljäs sarjan kirja, Conan voittaja, sisältää Howardin ainoan kokopitkän romaanin, Lohikäärmeen hetken. Suomennettujen novellikokoelmien kuvittajana on toiminut sarjakuvataiteilija Petri Hiltunen.

Conan voittajassa Howard kierrätti novelliensa onnistuneimpia osuuksia. Howard kirjoitti romaaninsa käsikirjoituksen brittiläiselle kustantajalle aikana, jolloin saarivaltiossa ei oltu koskaan kuultukaan Conan barbaarista. Amerikkalaiset olivat jo lukeneet Conanin edesottamuksista Weird Tales -lehdestä, jolle Howard pääasiassa kirjoitti.

Howardin kuoleman jälkeen kymmenet kirjailijat, joukossa muun muassa Robert Jordan, ovat kirjoittaneet uusia Conanin seikkailuja.

Elokuvat ja muut adaptaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

John Milius ohjasi vuonna 1982 Conanista elokuvan Conan barbaari, jonka pääosaa näytteli Arnold Schwarzenegger. Richard Fleischer ohjasi kaksi vuotta myöhemmin elokuvalle jatko-osan Conan hävittäjä. Ne lisäsivät Conan-hahmon suosiota.[1]

Conanista on tehty myös sarjakuvia. Vuonna 1970 Marvel julkaisi Conanista sarjakuva-albumin, jonka käsikirjoitti Roy Thomas ja piirsi Barry Windsor Smith.[1] Lisäksi Conanista on tehty kolme TV-sarjaa, joista kaksi piirrettyjä.

Age of Conan: Hyborian Adventures on Conanin maailmaan perustuva massiivinen monen pelaajan verkkoroolipeli, joka ilmestyi vuonna 2008.

Marcus Nispelin ohjaama uusi Conan-elokuva sai ensi-iltansa vuonna 2011. Siinä hahmoa esittää Jason Momoa.

Sarjakuva-albumeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Conan barbaari. Helsinki: Egmont, 2012. ISBN 978-952-233-584-5.
  • Thomas, Roy & Chan, Ernie & Alcala, Alfredo: Conan barbaari: Aarrelaiva. Sanomalehtistrippejä vuosilta 1979–80. Käännös: Asko Alanen. Helsinki: Jalava, 2012. ISBN 978-951-887-459-4.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Conan the Barbarian Encyclopaedia Britannica. Britannica Academic. Encyclopædia Britannica Inc. Viitattu 5.12.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineistossa on lähdetekstiä aiheesta: