Club Penguin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Club Penguin
Kehittäjä New Horizon Interactive
RocketSnail Games
Disney Interactive Studios
Julkaisija Disney Interactive Studios
Jakelija Google Play
Pelimoottori Adobe Flash Player
Julkaistu
Lajityyppi massiivinen monen pelaajan verkkopeli
Pelimuoto moninpeli
Alusta Verkkoselain
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla


Club Penguin (CP) oli Miniclip-sivustolla ja omalla sivustollaan toiminut online-moninpeli. Pelissä pelaajien ohjaamat pingviinit pystyivät chattailemaan ja pelaamaan minipelejä lumipeitteisessä virtuaalimaailmassa. Peli julkaistiin 23. lokakuuta 2005.[1] Kesällä 2007 Disney osti pelin oikeudet. Kauppojen jälkeen Disney palkkasi lisää animaattoreita pelinkehitykseen ja mainosti peliä. Vuonna 2008 Club Penguinin pelaajamäärä oli yli 15 miljoonaa.

Club Penguin lakkautettiin 29. maaliskuuta 2017, ja samana päivänä julkaistiin sen seuraaja, Club Penguin Island.[2][3] Disney lakkautti myöhemmin myös Club Penguin Islandin. Club Penguin Islandin epäviralliseksi korvaajaksi muodostui etenkin koronapandemian alkuaikoina suosiota kerännyt Club Penguin Rewritten, joka kuitenkin suljettiin vuonna 2022 epäiltyjen tekijänoikeusrikkomusten vuoksi.[4]

Club Penguin syntyi pelistä nimeltä Penguin Chat.lähde?

Pelissä jokainen pelaaja ohjasi omaa pingviinihahmoaan. Pingviiniä ohjattiin klikkaamalla hiirellä kentän kohtaa, johon pelaaja halusi pingviinin saarella liikkuvan. Myös ovet toimivat pelissä klikkaamalla. Pingviinit kävelivät vaappuen oikeiden pingviinien tapaan. Pelissä oli mahdollista myös heittää lumipalloja, tanssia, istua ja vilkuttaa. Club Penguin oli saatavilla englanniksi, portugaliksi, ranskaksi, espanjaksi ja saksaksi. Saatavilla oli epävirallisia käännöksiä muillekin kielille, kuten suomeksi, ruotsiksi ja tanskaksi, mutta ne eivät välttämättä kattaneet koko peliä.

Salaiset agentit olivat pelaajia, jotka valvoivat pelin turvallisuutta ja saattoivat antaa porttikieltoja muille pelaajille. Apunaan heillä oli puhelimen näköinen pelinsisäinen tavara, jolla he pystyivät etäsiirtymään haluamaansa paikkaan. Lisäksi agenteilla oli kymmenen salaista tehtävää suoritettavanaan, ja pelin sisällä oli agenteille tarkoitettu salainen päämaja. Agenttien pääviholliset olivat ilkeä Herbert-jääkarhu ja tämän kiltti, mutta uskollinen apuri Klutzy-rapu.

Agentiksi pääsivät ne pelaajat, jotka olivat läpäisseet Club Penguinin agenttitestin. Kutsun testiin pelaaja saattoi saada jo agenttina toimivalta pelaajalta. Salaisia agentteja oli pelissä hyvin paljon, sillä ohjeet testin suorittamiseen löytyivät internetistä.

Vuonna 2010 agenttien puhelimesta julkaistiin uusi versio. Toisin kuin entisten PSA-agenttien tehtävät, EPF-agenttien tehtävät tapahtuivat pelitilassa. Uuden tehtävän alkaessa agentin Spy Phone alkoi vilkkua punaisena, ja tehtävänanto annettiin Command Roomissa (CP). Tehtäväpaikalle saavuttaessa Spy Phone alkoi vilkkua vihreänä. Sitä painamalla pääsi minipeliin, jonka ratkaisemalla pelaaja ansaitsi pingviinilleen EPF-mitalin. Mitaleilla oli mahdollista ostaa agenttivaatteita Spy Phonen Elite Gear-osiosta. Vanhoja PSA-tehtäviä oli mahdollista suorittaa Command Roomin VR-huoneessa. Vanhojen tehtävien joukossa oli myös yksi uusi tehtävä.

Ninjat olivat pingviinejä, jotka olivat pelanneet Card-Jitsu-minipeliä ansaiten vöitä valkoisesta mustaan. Kun pingviini oli ansainnut mustan vyön, hänen täytyi otella senseitä vastaan. Voitettuaan sensein ninja sai naamion ja pääsyoikeuden ninjojen salaiseen piilopaikkaan. Ninjat kykenivät saamaan voimakortteja, ja he pystyivät ostamaan amuletin, jolla pääsi pelaamaan Card-Jitsu fire-, Card-Jitsu water- ja Card-Jitsu snow -minipelejä.

Pufflet olivat pingviinien lemmikkejä, joita pystyi ostamaan pelinsisäisestä lemmikkikaupasta. Niitä oli kymmentä eri väriä, joiden lisäksi saatavilla oli myös sateenkaari-puffle, jonka sai läpäisemällä kaikki Puffle Hotelin tehtävät, ja kultainen puffle, jonka saavutti poraamalla Mine Cavella. Rekisteröitymättömät pelaajat pystyivät ostamaan enintään kaksi pufflea, joiden värivaihtoehdot olivat sininen ja punainen. Rekisteröityneet käyttäjät pystyivät ostamaan enintään 20 pufflea. Puffleja hoidettiin virtuaalilemmikin tavoin. Niitä oli mahdollista taluttaa myös oman iglun ulkopuolella. Joitakin puffleja pystyi ottamaan mukaan peleihin. Jäsenmaksua maksaneet pelaajat pystyivät ostamaan joitain erityisiä puffleja ja puffleille hattuja, kun taas tavalliset pingviinit pystyivät hankkimaan hattuja ja erityispuffleja vain koodeilla.

Club Penguinissa järjestettiin Party-nimisiä juhlia, joista sai uuden keräilypinssin, uusia kalusteita igluun sekä vaatteita pingviinille. Juhlissa oli mahdollista kerätä NPC-hahmoista tehtyjä postimerkkejä. Tällaisia Party-henkilöitä olivat esimerkiksi PH (lyhennös sanasta: Puffle Handler) Gary (keksijä), Rockhopper (merirosvo), Cadence (DJ), Franky (soittaja), G Billy (soittaja), Petey K (soittaja), Stompin' Bob (soittaja), Aunt Arctic (lehden kirjoittaja), Sensei (ninjojen "opettaja"), Rookie (EPF apuri) ja Herbert (jääkarhu). Klutzy (rapu) oli Party-henkilö, josta ei voinut saada uniikkia postimerkkiä.

Club Penguinissa joihinkin pelimaailman paikkoihin voi päästä vain kartan kautta, ja jotkut paikat olivat löydettävissä vain tiettyinä päivinä.

Joka pelaajalla oli oma iglunsa, jota rekisteröitynyt ja jäsenmaksua maksava pelaaja voi myös sisustaa. Muut pelaajat pystyivät menemään rekisteröitymättömän pelaajan igluun vain, jos pelaaja oli merkitty ystäväksi. Ainoastaan rekisteröityneet pelaajat pystyivät tekemään omasta iglustaan kaikille vapaakulkuisen ja ostamaan sinne tavaroita.

Lemmikkikauppa (The Pet Shop) sijaitsi Plazassa. Rekisteröityneet pelaajat pystyivät ostamaan sieltä leluja puffleilleen. Katalogista oli mahdollista ostaa muitakin lemmikkejä.

Club Penguinissa järjestettiin ajoittain juhlia, jolloin lähes koko pelimaailma oli koristeltu. Silloin peliin ilmestyi paikkoja, joihin pääsivät vain jäsenet.

Ninjojen piilopaikkaan (Ninja Hideout) pääsi Dojo Courtyard -alueelta. Sieltä ninjat pystyivät ostamaan ninja-asun, iglun ja huonekaluja.

EPF eli Elite Penguin Force -agenttien tukikohta sijaitsi entisen Sport Shopin, eli Every Phoning Facilityn kohdalla. Agenteilla oli oma salainen päämaja, EPF Command Room, jossa he pystyivät tekemään agenttitehtäviä. Päämajaan pääsi vakoojapuhelimen ja Everyday Phoning Facilityn kautta. Päämajassa oli myös VR-huone, johon pääsi tube transportin kautta. Siellä oli mahdollista nähdä myös vuosien 2005, 2007 ja 2010 päämajat. Samasta paikasta alkoi salaisten tehtävien suorittaminen, josta sai palkkioksi erilaisia lahjoja. Pelissä pystyi myös liittymään PSA -agenttiryhmittymään, jossa pystyi suorittamaan tehtäviä.

The Penguin Times

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Penguin Times oli Club Penguinin oma lehti. Se ilmestyi joka torstai, ja se kertoi viimeisimmistä tapahtumista kuten kilpailuista, juhlista, uusista alueista ja peleistä. Lehdessä oli myös vitsejä, arvoituksia ja sarjakuvia, joita pelaajat pystyivät itse lähettämään lehteen. Lehden kirjoittaja oli Aunt Arctic, josta oli tehty peliin myös postimerkki.

Keräilypinssi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pinssi oli pelin pikkukuva, joka asetettiin pelaajakortin vasempaan yläreunaan. Se vaihtui perjantaisin kahden viikon välein. Pinssit olivat piilotettuina eri alueille, ja ne saattoivat olla lähes mitä tahansa esineitä tai kuvia. Pinssit olivat valkoreunaisia ja pienikokoisia. Joskus pinssin saaminen näkyviin vaatii useamman esineen klikkailemista. Niitä voi olla myös piilossa jonkun esineen sisällä. Jokainen pelaaja pystyi ostamaan eri maiden lippukuvioisia pinssejä vaatekauppakatalogin takasivuilta. Joitain pinssejä oli mahdollista saada vain jäsenyydellä (engl. member tai membership).

  1. Club Penguin - Community: What's New web.archive.org. 29.3.2009. Arkistoitu 29.3.2009. Viitattu 20.7.2019.
  2. Important Announcement clubpenguin.com. Arkistoitu 28.3.2017. Viitattu 18.7.2019. (englanniksi)
  3. Club Penguin Island Official Trailer | Club Penguin Island web.archive.org. 2.10.2018. Arkistoitu 2.10.2018. Viitattu 18.7.2019.
  4. Rebecca Alter: The Day the Puffles Cried: Disney Shuts Down Club Penguin Rewritten Vulture. 13.4.2022. Viitattu 28.8.2023. (englanniksi)