Silkroad Online

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Silkroad Online
Kehittäjä Joymax Co., Ltd.
Julkaisija Joymax Co., Ltd.
Jakelija Google Play
Julkaistu 21. helmikuuta 2006
Lajityyppi MMORPG
Pelimuoto Moninpeli
Alusta Microsoft Windows
Jakelumuoto CD-ROM ja digitaalinen lataus
Vaatimukset
  • 800 MHz Pentium 3 -suoritin
  • 256 MB RAM
  • 64 MB näytönohjain
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Silkroad Online (tai lyhennettynä SRO) on eteläkorealaisen peliyhtiö Joymaxin kehittämä ilmainen MMORPG -tietokonepeli, jonka kansainvälinen versio julkaistiin 21. helmikuuta 2006. Sitä ennen peli oli ollut muutaman kuukauden pelaajien beta-testauksessa, sekä esimerkiksi Koreassa peli on ollut pidempään toiminnassa kuin kansainvälinen versio. Vaikka itse pelin pelaaminen on ilmaista, pelissä on mahdollista ostaa oikealla rahalla esineitä, joita ei muuten ole mahdollista saada.

Silkroad Online keskittyy osittain sekä oikealle silkkitielle että kuvitteellisille alueille. Pelissä on mahdollista aloittaa Kiinasta ja mennä kohti länttä läpi kolmen Kiinan alueen kaupungin, Janganin, Donwhangin ja Hotanin. Toinen vaihtoehto on tehdä eurooppalainen hahmo, joka aloittaa Konstantinopolista. Euroopan ja Aasian alueet tulivat käyttöön kansainvälisessä versiossa heinäkuussa 2007.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisin kuin yleensä tämän luokan peleissä, ei Silkroad Onlinessa valita mitään tiettyä hahmoluokkaa, vaan kaikki voivat käyttää kaikkia aseita ja taikoja. Hahmoa luodessa voi valita hahmon sukupuolen, ulkoasun, vaatetuksen (joko raskaasti tai kevyesti haarniskoitu tai pelkkiin kankaisiin pukeutuva) ja aseen (kiinalaiset aseet ovat miekka, Blade -leveä miekka, Glaive -leveäteräinen salkoase, keihäs tai jousi). Eurooppalaisilla on vielä lisäksi omat aseensa: Taikavarras velhoille, Manaajille Warlockin varras, papeille (cleric) pappisvarras (cleric rod), bardeille harppu, sotureille miekka, kahdenkäden miekka, tai kaksi kirvestä ja roistoille (rogue) joko kaksi tikaria tai jalkajousi.

Kun pelissä saavuttaa uuden tason, saa viisi ominaisuuspistettä. Näistä kaksi peli asettaa aina voimakkuuteen ja älykkyyteen ja kolme saa sijoittaa itse vapaasti. Pisteiden sijoittamisella pelaaja päättää minkälaiseksi hänen hahmonsa kehittyy. Suosituimpia ja tehokkaimpina pidettyjä hahmoluokkia ovat niin sanotut ”purebuildit”, eli vain yhteen ominaisuusluokkaan panostavat hahmot.

Kun pelissä saavuttaa tason 20, pääsee valitsemaan ammatin. Näitä on kolme: kauppias, varas ja metsästäjä. Kauppiaan työnä on kuljettaa tavaroita kaupunkien välillä. Varkaan työnä on toimia kauppiaan hankaloittajana, eli varastaa kauppiaan kuljettamat tarvikkeet omaksi hyödykseen. Metsästäjä puolestaan keskittyy suojelemaan kauppiasta varkailta.

Pelin suosituin ammatti on kauppias, mikä johtuu suhteellisen helpoista rahantekomahdollisuuksista. Kauppiaan tehtävänä on ostaa tavaraa toisesta kaupungista ja myydä ne toiseen kaupunkiin, jossa tälle tavaralle on kysyntää ja siten korkeammat hinnat. Kauppakeikkojen vaikeustasoa arvioidaan tähdillä, joista yhden tähden kauppakeikassa eivät ihmisten pelaamat varkaat voi käydä hänen kimppuunsa. Kaikilla vaikeustasoilla kuitenkin ilmestyy tietokoneen ohjastamia varkaita, jotka ovat huomattavasti helpompia (noin samalla tasolla kuin pelaaja itse) kuin ihmisten pelaamat varkaat. Kuitenkin yhden tähden kauppiasta monet korkeampitasoiset pelaajavarkaat yrittävät tappaa "poppaamalla" omat varkaansa alempitasoisen hevosen/kamelin kimppuun, joka onnistuu kulkemalla alempitasoisen edessä ja kun varkaat ilmestyvät, ne hyökkäävät avuttoman alempitasoisen kimppuun. Vaikeampien kauppakeikkojen palkkiot ovat korkeampia, mutta tällöin ihmisvarkaat pystyvät hyökkäämään pelaajan kimppuun. Ja toisin kuin tietokoneen ohjaamat hahmot, nämä eivät tasoeroista välitä.

Ammattia voi halutessaan vaihtaa. Tällöin pitää kuitenkin odottaa viikko ennen uuden ammatin valintaa. Suorittamalla ammattiin kuuluvia tehtäviä (esimerkiksi onnistunut kauppakeikka, varkaan tai metsästäjän tappaminen) pelaaja saa kokemuspisteitä normaalin hirviöiden tappamisen tapaan. Myös ammateilla on omat tasonsa. Tasot määräävät, kuinka voimakas esimerkiksi tason 7 metsästäjä on tason 1 varasta vastaan.

Toistaiseksi pelin korkein taso kansainvälisessä versiossa on 110. Tarkkaa tietoa pelin lopullisesta maksimitasosta ei ole, mutta se tulee todennäköisemmin olemaan 150:n luokkaa (joidenkin huhujen mukaan jopa 150). Koreankielisessä versiossa maksimitaso on 110. Tutkimalla pelin tiedostoja erinäisillä ohjelmilla saadaan selville että pelin kaikki tavarat, hirviöt jne. loppuvat tasolle 150. Tästä voi päätellä että pelin maksimitasoksi on suunniteltu 140. Tason 110 saavuttanut pelaaja ei voi saada enempää tasoja ennen kuin pelin enimmäistasoa nostetaan, mutta voi mm. silti kerätä varastoon taitopisteitä. Taitopisteitä käytetään hahmon liikkeiden ja eri taikojen oppimiseen.

Silkroadin uudessa lisäversiossa, (Silkroad Heroes of Alexandria) kaikki hahmoluokat eivät voi käyttää jonkun tietyn rodun aseita. Esimerkiksi kiinalaiset eivät voi käyttää eurooppalaisten aseita.

Player vs. Player[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Player vs. Player (PvP), eli pelaajien välinen taistelu, on mahdollista Silkroad Onlinessa muutenkin kuin aiemmin mainitulla metsästäjien ja varkaiden konflikteissa. Tämän lisäksi esimerkiksi killat voivat ottaa mittaa toisistaan. Suosituin pelaajien välinen taistelu on vapaaluontoinen "kaikki vastaan kaikki" -tyyli pelin kaupunkien porteilla.

Jotta tähän pääsee osalliseksi, tulee pelaajan ostaa kaupungista erityinen PvP-huivi, joita on muutamaa eri väriä. Huivin päälle laitettuaan pelaaja voi hyökätä missä vain kaupungin ulkopuolella toisten pelaajien kimppuun, jos näillä on eri värinen huivi. Tästä poikkeuksena on oranssi, niin sanottu "prodigy-huivi".

Pelaajat voivat taistella toisia pelaajia vastaan myös ilman virallisia ottelusääntöjä. Toisen pelaajan kimppuun voi hyökätä pitämällä näppäimistön alt-näppäintä painettuna ja klikkaamalla toista pelaajaa. Tällainen taistelu on kuitenkin rajoitettu vain hahmoille, jotka ovat yli tason 20. Tällä tavalla myös merkitsee itsensä murhaajaksi, jonka kimppuun muut pelaajat voivat hyökätä ilman rangaistusta. Lisäksi murhaajat menettävät kaupungeissa ollessaan jatkuvasti energiaa ja kuollessaan saattavat pudottaa jonkun varusteistaan muiden pelaajien vapaasti ryöstettäväksi. Murhaaja-statuksesta pääsee eroon tappamalla pelin hirviöitä tai kuolemalla riittävän useasti (4-5 kertaa). Mitä isompitasoisia hirviöitä tappaa, sitä nopeammin pääsee eroon murhaaja-statuksesta.

Pelin ongelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin kansainvälisen version palvelimilla on ollut lukuisia ongelmia, eikä kaikista olla vielä päästy eroon. Yksi huomattavimpia ongelmia on se, että palvelimille on joskus lähes mahdotonta päästä sisään ruuhkien takia, jotka johtuvat suurimmilta osiltaan bottereista eli kiellettyjen bot-ohjelmien käyttäjistä. Kritiikkiä oli saanut myös se että palvelimille ei voinut jonottaa; jos pelaaja yritti päästä sisälle palvelimelle ja se oli täynnä, peli katkaisi yhteyden ja koko peli oli käynnistettävä uudestaan, jotta voisi yrittää taas. Tämän vuoksi pelin sisälle pääsy saattoi viedä paljon aikaa ja monia pelin uudelleenkäynnistyksiä. Enää tätä ongelmaa ei enää ole sillä peliin tuli uudenlainen sisäänkirjautumisjärjestelmä joka jättää pelin jonottamaan kunnes pelaajaa pääsee palvelimelle. Jonot ovat usein pitkiä jonottavien bottien takia. Myös uusi bottien estojärjestelmä toimi muutaman tunnin kunnes palvelimet ruuhkautuivat jo samana iltana boteista.

19.1.2010 peliin lisättiin olemattoman "Silkroad Guard":in tilalle Hackshield. Se on pitänyt peliä puhtaana boteista, ja peliin on ollut helppo kirjautua siitä lähtien. Ensimmäiset palvelimet täyttyivät noin viikon päästä.

Lisäksi pelissä ilmenee usein verkkoviivettä eli "lagia", joka aiheuttaa kävellessä hahmojen "hyppäämisen" taaksepäin, pahimmillaan seinän sisään. Peli saattaa myös kaatua ajoittain bugien eli ohjelmointivirheiden takia. Näistä virheistä tunnetuin on bugi jota kutsutaan ``????????´´ erroriksi. Enää tämä virhe ei ole pelkkää kysymysmerkkiä vaan siinä on selvää tekstiä tietokoneen tiedoista. Suurin ongelma esiintyi pelin ensimmäisellä palvelimella Xianilla, jossa joulutapahtuman lisäksi koko peli meni viikon verran taaksepäin. Tämä tarkoitti kaiken viikon aikana tehdyn työn menettämistä. Joymax kuitenkin korvaa tällaiset tietyillä erikoiseduilla, esimerkiksi kaksinkertaisten kokemuspisteiden saannilla.

Suureksi ongelmaksi on hiljattain noussut myös laittomien bot-ohjelmien käyttäminen, jotka kehittävät hahmoa automaattisesti tai mainostavat jotain. Tämä on hyvin huomattavaa myös pelin kaupungeissa, joissa bot-hahmot seisovat ja toistavat jatkuvasti samoja lauseita, jotka yleensä mainostavat eri nettisivustoja. Pelaajat myös kiertävät botin estämisohjelmia vaihtamalla IP-osoitetta ja tekemällä uuden tunnuksen peliin. Estettyjen pelaajien lista ilmestyi ennen viikoittain pelin sivuilla, nykyään estolista julkaistaan päivittäin. Myöskään luottokorttien väärinkäytöltä (credit card fraud) pelin tavarakauppa ei ole säästynyt. Nykyään peli kärsii myös monista turvallisuusongelmista. Monet pelaajat ovat esimerkiksi joutuneet hakkeroinnin uhreiksi, vaikka ovat käyttäneet suuria summia hahmojensa kehittämiseen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]